A ​kőmajmok háza 56 csillagozás

Tasnádi István: A kőmajmok háza Tasnádi István: A kőmajmok háza Tasnádi István: A kőmajmok háza

Kornél ​tíz év körüli, asztmás fiú, egyedül él az anyjával egy pesti bérházban. Apját nem ismeri. A nyári vakáció ideje alatt összeismerkedik egy különös lánnyal, aki folyton mágikókról, nyambikvarákról, peritonokról és egyéb furcsa lényekről beszél. Kornél nem igazán hiszi el, amiket Iza mond, de az események meglepően igazolják a kislányt.
Gyuri tizenkét év körüli, vagány és nyughatatlan srác, nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél, egy pesti bérházban tölti a vakációt, leginkább barátjával, a házban lakó Tomival ütik el az időt. Együtt csavarognak a nyolcvanas évek Budapestjén: beszöknek a Szikra moziba, bámulják a légiparádét, fociznak, bandáznak.
A két fiú története a könyv végén összefonódik. Hogy hogyan, az kiderül Tasnádi István egy szuszra olvasható ifjúsági regényből, amelyben minden részlet egy nagy kirakós darabja. A már önállóan olvasó gyerekek után remélhetőleg a szülők kezébe is átvándorol a kötet, hogy élvezettel merülhessenek el saját… (tovább)

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2020
122 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106241
>!
Pagony, Budapest, 2019
116 oldal · ISBN: 9789634105244
>!
Pagony, Budapest, 2018
122 oldal · ISBN: 9789634103899

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Most olvassa 4

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Juci P>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

10-12 éves kortól ajánlanám ezt a könyvet, bár a kor ismeretének hiánya miatt a háttér és a poénok nagy részét a gyerekek valószínűleg nem fogják érteni (ezért csíptem le belőle fél csillagot). De még így is izgalmas, szórakoztató és szép olvasmány lehet nekik – nekünk, felnőtteknek meg még inkább :) Szuperül oldotta meg Tasnádi, hogy az olvasó kedve szerint választhassa az események természetfeletti vagy „földhözragadt” magyarázatát. Az akár egy-két mondattal is érzékletesen felvázolt és sok humorral ábrázolt regényalakok is nagyon tetszettek. Klassz könyv, ajánlom.
(A kőmajmos háznak valahol a Podmaniczky és az Andrássy út között kell lennie, ugye?)

10 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Kellemes ifjúsági regény, mely több korosztály részére is hordoz odafigyelésre érdemes mondanivalót. Emléket idéz a mai középkorúaknak; izgalmas, titkokra fényt derítő nyomozást és „sárkány” szelídítést a kisebbeknek; egyedülálló szülőként csapdát jelentő helyzet megvilágítását mindenkinek, aki gyereket nevel. Másik erénye, hogy mivel a mai gyerekek a 80-as években játszódó részben pár dologra rá fognak csodálkozni, esetleg ezt-azt nem fognak érteni, jó kis beszélgetésekre is alkalmat ad.

Maya>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Egy könyv, amire a film miatt lettem kíváncsi. (A férjem keresztapja szólt, hogy nézzem meg a filmet, mert az unokája játszik benne.)
Elkapott egy kicsit a nosztalgia. Mennyivel jobbak voltak a nyári vakációk régen, amikor nem kellett mágikus lényeket kitaláljunk magunknak. Sokkal jobban tudtam élvezni Gyuri gyerekkorát, mint Kornélét. Nekem nem az volt fura, hogy Gyuri nyughatatlan, csavarog, rosszalkodik, hanem az, hogy Kornél nem vesz részt a többiek játékában, nem mozog eleget, túl nyugodt, túl átgondolt a korához képest. Rá lehet fogni mindezt a betegségére, de igazi betegség ez? Nincs egy kicsit túlféltve ez a gyerek? Sokszor az az érzésem, hogy túl sok mindentől féltjük a gyerekeinket. Túl sokáig kísérgetjük iskolába, vagy szabadidős programokra. Ettől unatkoznak annyit, mert mindig megmondjuk nekik, hogy mit csináljanak. Amikor nem, akkor ottfelejtjük a tv, vagy a számítógép előtt, mert ott csendben elvannak. Nem szeretem az ilyen világot. Akkor már inkább hagyjuk nagyinál, aki ki meri engedni, hiszen minket is kiengedett és felnőttünk.
Izát nagyon kedveltem. Ő megtalálta a maga világát, benépesítette az űrt maga körül. Kitartott a fantáziavilága mellett akkor is, amikor mások furának tartották emiatt.
Én nagyon jól elvoltam ebben a párhuzamos világban. Jó sok mindent össze tudtam hasonlítani, átgondolni, átértékelni, és mindenekelőtt értékelni a saját gyerekkoromat. Kicsit megtanultam elengedni, bár ezt még sokat kell gyakorolnom.

Szamღca >!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Kifejezetten jopofa es otletes volt, es meg nem is emlitem a nosztalgikus hangulatot amit a regeny nehol nyujtott.
A cselekmeny ket szalon fut 1982-ben es 2012-ben. Felvatlva kovethetjuk ket kisfiu nyari napjait a ket idosikban. A tortenetet atszovi egy kis misztikussag magikokkal, peritonokkal es mindenfele fura meselenyekkel fuszerezve…. ami lehet hogy csak egy kislany elenk fantaziaja de akar lehet benne igazsag is…
A szalak a vegen osszefonodnak. Nagyon, nagyon oteltesnek talaltam az egeszet es en nagyon jol szorakoztam. azt meg el is felejtettem, hogy eredetileg a kisfiam kapta ezt a konyvet ajandekba. Nekem nagyon tetszett. :)

cseri P>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Tetszett, ahogy Tasnádi ír, igazából hosszabban is el tudtam volna képzelni a történetet. Bár lehet, hogy csak azért, mert felnőttként gondoltam tovább.
Nálunk a rajzos borító járt, a fényképen az ott Csányi Sándor? Az hát.

Futóhomok>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Megrázó könyv ez, Herbszt László szuggesztív képeivel meg különösen az. Megnézünk benne egy fiút, aztán az apját. Majd megint a fiút és újra az apát. Végül ők is megnézik egymást, amikor eljön az ideje.
A fülszöveg önállóan olvasó gyerekeknek ajánlja, én a magyarázatra szoruló retrós poénok és főleg az érintett nehéz témák miatt – drogfüggő apa, pszichoszomatikus tünetekkel küzdő kissrác stb – a felolvasás mellett döntöttem.*

*Szép pillanat volt megfigyelni, hogy amikor a történetben sűrűsödött a levegő, közeledett a nagy apa-fia szembenézés, a legidősebb fiam elkérte a könyvet: ezeket a részeket ő már egyedül szerette volna elolvasni.

meseanyu P>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Nekem jó kis nosztalgia volt olvasni a 82-es részeket, de a gyereknek is tetszett, úgyhogy jó ez, ajánlom. Izgalmas, mágikus, meg szívhez szóló is. Minden, ami kell. Nekem az illusztrációk is tetszettek. Ja, és rövid fejezetek, ami szerintem alap lenne a korosztályhoz szóló könyvekben, de sajnos nem mindig van így.

2 hozzászólás
anesz P>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

borító: 5
tartalom:5
stílus: 5
szereplők:4
mondanivaló:4
élmény: 4

Furcsa kettősség lengi át ezt a könyvet, és nem, itt nem a két idősíkról beszélek, mert az a végén szépen összesimul. Hanem a normális és a misztikus határterületéről. A borító szépen összefoglalja a lényeget, csak Izát hiányolom. A mondanivaló szerintem ez: érdemes a felszín mögé nézni, a körülöttünk élő embereket jobban megismerni, mert váratlan és örömteli dolgokra bukkanhatunk! A stílus nagyon gördülékeny, biztos a gyerekek is élvezik, bár lehet, hogy nem minden lesz számukra világos a 80-as évekből, de ez nem is lenne tragédia.

LittleStar>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Eddigi legeslegjobb a kötelezők közül. Oltári volt!!!!! Megint gyereknek éreztem magam. Zseniális!

poggi IP>!
Tasnádi István: A kőmajmok háza

Jó sokáig tologattam, nem volt hozzá kedvem, nehezen szántam rá magam. Nem tudom pontosan megmondani, miért ódzkodtam tőle – talán Tasnádi miatt, mert az Időfutártól idegbajt kaptam mindig a rádióban. Szóval nem tudom. Ma meg úgy döntöttem, hogy elkezdem olvasni befelé a városba, hazafelé úgyis bemegyek a könyvtárba, ha nincs hozzá türelmem, legfeljebb visszaviszem ezt is. Aztán úgy alakult, hogy be is fejeztem, mire odaértem.

Amiből egyrészt le lehet vonni azt a következtetést, hogy nem olyan hosszú a könyv, illetve, hogy sokat utazom eléggé olvastatja magát. Egyedül ott akadtam fenn, hogy nem volt nekem hiteles egészen se az 1982, se a 2012, bár tény, hogy egyik évben sem voltam 10-12 év körüli, de nem illik össze a valósággal. Sokkal inkább gyerekirodalmi hagyományokra épít, mint valóságra (bár lehet, hogy csak én nem szoktam felnőtt felügyelet nélkül szaladgáló gyerekeket látni az elmúlt tíz-tizenöt évben.)

A fél csillag levonás a fülszövegnek jár, ami elég sok mindent ellő, rögtön mindjárt azt, hogy hogyan függ össze a két történet – de javára legyen mondva, hogy akkor is kifejezetten jó olvasni, hogyha az ember már elég jól kitalált mindent. Ezen felül a bénácska fantasy-nevek bosszantottak, de ennél nagyobb bajunk sose legyen. Formailag a képek számomra beleilletek a hangulatba spoiler, viszont az iniciálék furák voltak, néha négysoros, néha öt, egy-két fejezetben meg mintha elmaradt volna.

De hogy a szövegről is mondjak dolgokat: a két srác szerethető, amikor Gyuri meg tudja fogalmazni a nagyon fontos kérdését spoiler az egészen letaglózott. És szép mindenestül, jól össze van rakva, és kimondottan elegáns, ahogy a végén nyitva marad, hogy melyik megoldás az igazi, az Izabella-féle vagy a Kornél-féle valóság. Mert akárhogy nézzük is, egyik sem stimmel teljesen, mindkettőben vannak furcsaságok. És ez jó. Ez határozottan jó.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sicc>!

Kornél látásból jól ismerte Baranyai nénit, aki nagydarab öregasszony volt, és úgy billegett a csípőprotézise miatt, mint egy kimonós terminátor.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csípőprotézis
medizonka>!

„ Kornélnak eszébe jutott a kártyalap, ami abból a füzetből hullott ki, amit az apjától kapott. A fiatal vándor a földúton. És a lap hátán a felirat: ” Meg kell járni a poklokat." "

86. oldal

Pozsonyi_Pagony KU>!

Kornél hosszú percekig csak ült, ölében a füzettel és a kártyával, és bámult maga elé. Úgy érezte, hogy eddig félálomban élt, amiből most meglehetősen durván felrázták. Kilépett az előszobába, és belenézett az egészalakos tükörbe. Látszólag ugyanaz a fiú. De csak látszólag. Elölről kell kezdenie az ismerkedést magával.

Futóhomok>!

Gyuri szobafogságban volt. Negyedszer pörgette vissza a kazettát, amire a legújabb Poptarisznya válogatást készítette. A műsorban volt egy kifejezetten magnósoknak szóló rész, amikor egymás után leadtak úgy három számot, hogy a műsorvezető nem szólt bele.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Lakatos István: Dobozváros
Nyulász Péter: Helka
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Molnár Krisztina Rita: A víz ösvénye
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!
Kiss Ottó: A terepasztal lovagjai
Jeff Kinney: Az utolsó szalmaszál
Neil Gaiman: Coraline
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei