Divatdiktátorok 79 csillagozás

Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Luxus. ​Hatalom. Gyönyör. Árulás.

A gazdagok világában a divatnak nagy ára van…

Saul Milford lenézett a teraszról oda, ahol a két unokahúga, Emma Bailey és Cassandra Grand játszott. A hétéves Emma Bailey a Jane Eyre egyik példányát tartotta a kezében, okos szemében kérdések csillogtak; tizenkét éves unokanővére, aki imádta a csinos szoknyákat és a gyöngyöket, vörös lakkot kent vaskos, szögletes körmeire.

Huszonhárom évvel később a két gyönyörű nő Saul temetésén találkozik újra. Emma ekkor már elismert menedzser, míg Cassandra a divatvilág egyik híressége. A család tagjai előtt rejtély, hogy a félelmetesen gazdag Saul kire hagyta hatalmas vagyonát, a világmárkának számító céget és a Winterfold kastélyt. A két lányon kívül Elizabeth, a titokzatos műkereskedő, Tom, a playboy, és a sikerre éhes Roger is a végrendelet felolvasására vár. Ez az elátkozott nap a legsötétebb gyűlölködések és cselszövések sorát indítja el a család tagjai között, akik az árulástól,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

Ulpius-ház, Budapest, 2010
786 oldal · ISBN: 9789632543390 · Fordította: Sillár Emőke

Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Minőségi szappanopera könyvben. Valami ilyesmi volt ez és én imádtam minden sorát. A középpontban egy felső tízezerbeli család áll, akiket a családfő egy döglödő táskagyártó céggel és egy meglepő végrendelettel hagy itt a levükben főni. 3 testvére, az egyikük számító trófeafelesége, 2 unokahúga és az unokaöcse mind arra számítanak, hogy a legidősebb testvér fog örökölni és minden megy tovább a maga útján. A kivétel a mindenkin átgázoló, karrierista unokahúg, aki biztosra veszi, hogy ő kap mindent és már kész terve van, hogyan fogja a céget dobbantónak használni saját divatmárkája megalkotásához, ám ő is hoppon marad, mert a másik lány lesz a szerencsés. Már amennyiben szerencsés az, akinek 30 éves fejjel egy döglödő céget kell kihúznia a trutyiból és megpróbálni sikeres luxusmárkává formálni, miközben a családja egyetlen tagja sem hisz benne, és néhányuk még ellene is dolgozik.
Valamilyen oknál fogva én imádom az ilyen ármánykodós, gazdag családos sztorikat, pláne, amikor még a hamiskás családfő a halála után is jól megszívatja a sok haszonlesőt egy nem várt csavarral a végrendeletében. Ehhez jött még az a plusz, hogy betekintést nyerhettem abba, hogyan épül fel a semmiből egy luxusmárka, milyen az élet egy divatmagazinnál, és egyáltalán, hogyan határozzák meg a divatot a hatalommal rendelkezők. Ez egy olyan világ, amiről még nem olvastam és baromi érdekesnek találtam. A szépen csillogó felszín és az alatta megbúvó rengeteg bizonytalanság, sekélyesség, zsarolás, barátságnak álcázott érdekkapcsolatok. Ahol egyetlen hiba is elég, máris mindenki leír és mehetsz a levesbe. Ahol sosem tudhatod mikor jön valaki jobb, és cserélnek le.
A 2 főbb karakter Emma és Cassandra, a 2 unokahúg. Emma a szimpatikus, szerethető lány, aki igyekszik mindent jól csinálni, aki a munkájának él, a magánéletben eléggé esetlen. Könnyű kedvelni, azonosulni vele, szurkolni neki, bár voltak rosszabb pillanatai. spoiler Na Cassandra viszont a legkevésbé sem volt szerethető, mégis élvezetes volt olvasni az ő fejezeteit is. Ahogy addig-addig ármánykodott, míg mindig elérte, amit akart. Ő is a munkájának élt, de teljesen más személyiséggel bírt, mint Emma. Igazi magánélete és barátai neki sem voltak, de felszínes kapcsolatokban, szeretőkben, talpnyalókban bővelkedett. Ő aztán habzsolta az életet. Nála azért szurkoltam, hogy valamibe bukjon már bele. :D spoiler
A 2 nőn kívül a család többi tagja is elő-előkerült 1-1 fejezetre, illetve még más munkatársak, barátok, szerelmek is. Sok szereplőt mozgatott az írónő, de nekem ez még követhető volt. Robot kedveltem is, de az is nagyon tetszett, hogy általa a zeneiparba is betekinthettünk, ahol épp zajlott a váltás az online térre, és érdekes volt látni hogyan viszonyultak ehhez akkoriban és milyen nehézségeik voltak.
A kötet végére még kaptunk egy kis krimiszálat is, bizonyos karakterek kissé túltolták az ármánykodást, viszont eléggé csavaros lett a magyarázat. spoiler
Nagyon szerettem ezt a történetet, akár lélektani könyvnek is elmenne, mind a 786(!!) oldala lekötött, egy pillantig sem unatkoztam. Igazából még olvastam is volna még. Kíváncsi lettem volna, hogyan alakul a további életük, bár lett lezárása, de pl. spoiler
Láttam, az írónő hasonló kaliberű sztorikat írt, úgyhogy bizalommal fogok fordulni hozzá, ha a jövőben megint az áskálódó felső tízezerről lesz kedvem olvasni.

ancineni P>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Terjedelmes egy regény volt, mégsem unatkoztam az olvasás során. Magába szippantott a történet, nehéz volt letenni a könyvet.
Az igazság az, hogy akár a szappanopera kategóriát is ráhúzhatnám erre a könyvre. Számomra mégis értékes, mert a karakterek ábrázolása részletes, árnyalt. A cselekmény jóval túlmutat a felszíni ármánykodásokon, cselszövéseken.
Tasmina Perry betekintést ad a luxusdivat világába. A sejtésem beigazolódott, hogy ebben a közegben sem fenékig tejfel a szereplők élete. Kőkemény munka és elhivatottság kell a sikerek elérésére. A kegyetlenség, cselszövés, árulás is a mindennapok része. Szerencsére itt sem esik túlzásba a szerző. Ezek a végletek nem jellemzők minden szereplőre. Igazán tetszett az, hogy a karakterek többsége nem volt kategorikusan jó vagy rossz. Sokan a szürke sávban mozogtak, így még jobban élveztem az olvasást.
A történetnek két fő vonala van: Emma és Cassandra életét követi nyomon, illetve mellékszálak jelennek meg, a szűkebb környezetükből. Saul végrendeletének felolvasásával elszabadulnak az események, pontosabban az indulatok. Megindul a harc a cég vezetéséért: érzéketlenség, gyűlölet, kegyetlenség, sőt még gyilkossági kísérlet is terítékre kerül.
A cselekmény már a kezdetektől érdekfeszítő volt, kíváncsian vártam, hogyan történik a cég felfuttatása. A krimi szál megjelenésével pedig izgalmassá vált a történet. Több gyanúsítottam is volt, de nem sikerült kitalálnom az igazságot.
A romantikus vonalon nagyon szurkoltam Emmának. Sikerült megkedvelnem, tetszett, ahogy az életét élte, bár nem mindenben értettem vele egyet.
Cassandra volt egyértelműen a fekete bárány, mégis egy kicsit sajnáltam is. A látszólagos rideg természete több sebet is rejtett. Ráadásul egy olyan világban élt és dolgozott, ahol mindig 100 %-osan kellett teljesítenie, nem voltak körülötte őszinte emberek, és minden pillanatban várhatta, hogy valaki elárulja. Én határozottan nem szeretnék ilyen környezetben élni. Persze ez nem menti fel a viselkedése miatt, de látni kell a másik oldalt is.
Érdekes, izgalmas történet, jó karakterekkel.

Deszter89>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Kissé ijesztő a könyv terjedelme, a borítója sem túl bizalomgerjesztő, és a fülszöveg sem ígér nagy izgalmakat, spoiler De ha már itt volt a kezembe vettem, hiszen néha kellenek a lelkemnek a könnyedebb sztorik is.
Onnantól kezdve viszont, hogy elkezdtem olvasni, magával ragadott és nehezen tudtam letenni is. Igaz, kézben tartani nem túl kényelmes vastagsága miatt, de meglepően jól lehet vele haladni, mert zajlanak benne az események.
Van benne minden, sokféle témát érint, mégsem erőltetett, hiszen egy egész család életébe nyerhetünk betekintést, és több szemszögből is láthatjuk a történéseket. A szereplők nem voltak túl szerethetők, de ez itt egyáltalán nem is kellett, mert így illettek a helyükre igazán.
Örülök, hogy végül adtam neki esélyt és része lehettem a „gazdagok és szépek” ármányokkal teli életének, ahol végül spoiler

Agatha>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Most nagy hirtelenjében nem emlékszem, olvastam-e már az írónőtől, de azt hiszem, ha valami laza, de azért az érdeklődést fenntartani képes könyvet akarok majd olvasni, keresni fogom.
Szerintem Tasmina Perry jól ír.
A szereplői sokfélék, kidolgozottak, szerethetők és utálhatók, vannak klisések is mint a kirakatfeleség, vagy a nembírtammégfelnőni 26 éves fiú, van köztük tehetséges művész, üzletember, vagy rockzenész. És ami nagyon tetszett, hogy nemcsak Emmára és Cassandrára koncentrál, hanem igazából mindannyian főszereplőik a saját fejezeteiknek.
Aztán hozott egy jó kiindulópontot: valaki meghal és a végrendelete elég nagy meglepetést tartalmaz. (A végére meg még egy krimiszál is kialakul, ami igazán okosan lett bonyolítva, szeretem magam „krimiértőnek” hinni, de még én is meglepődtem.)
És megalkot két olyan világot is, amik szerintem külön-külön is egy-egy jó történet alapjai lehetnének – egyrészt egy táska-luxusmárka újjáéledésének lehetünk tanúi (valószínűleg soha még csak látni sem fogok egyet sem, de nagy-nagy vonzalmat érzek az olyan márkák iránt mint a Louboutin vagy a Birkin, a Jimmy Choo vagy Guerlain), másrészt pedig egy vezető divatlap szerkesztőségében lehetünk bennfentesek (na ez meg tisztára Az ördög Pradat visel volt, de Cassandrát, a trükkjeit, minden hátbaszúrásával együtt imádtam).
Hiába na, a viszály, az ármánykodás, a menő kocsik, nyaralók – röviden a gazdagok –
világa sosem lehet unalmas, nagyon gyorsan haladtam vele.

Anita1113>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Soha nem olvastam még az írónőtől ezért nem támasztottam túl magas elvárásokat, csak valahogy megfogott egy kihívás, így a miért ne? alapon belevágtam, és egyáltalán nem bántam meg. Bár bevallom, eléggé hosszúnak találtam, legalábbis eleinte, végül mégis egészen belejöttem. Egy olyan világba nyerhettem betekintést, amelybe nem sokan nyernek ha csak egy rövid időre is bebocsátást. A divat, a luxus, ármány, cselszövés hatja át minden lapját, mindenki (vagy legalábbis szinte mindenki) áskálódik a másik ellen, bosszúszomjas, egyszerűen egy igazi brazil szappanoperát kaptam, ami annyi történést tartalmazott, hogy sokszor csak kapkodtam a fejem. Szerintem az írónő többi regénye is szép lassan terítékre fog kerülni nálam.

Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Zseniális! Imádom Tasmina Perry könyveit, már most, pedig csak ez volt a 2. olvasásom tőle. Egyszerűen tudja, hogy mi kell nekem.:D Épp elég romantika, nem csöpögős, pont elég kusza dolog, nem húzza nagyon az agyat. És 700+ oldalon sem tudom megunni.

Szeretek a gazdagok életéről olvasni, pont ilyen történetben, így leírva. Tetszik ez a divatvilágos dolog is, élvezettel olvastam el. A szereplőknél persze volt, akit félreismertem, hát…nem is én lennék.:D Rob, Emma, a végére már Cassandra is belopta magát a szimpi szereplők listájára.:)

Anett_>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Ez volt az első könyvem Tasmina Perrytől. Néha imádtam, néha nagyon lassan haladtam vele. Összességében könnyed, csajos. Nem vártam tőle túl sokat, így nem is csalódtam benne. :)

hablaty P>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Tökéletes nyári olvasmány. Mivel teljesen kikapcsolt és megfeledkeztem a mindennapokról, így mindenképpen jár az öt csillag.
Szeretem a divatot, így érdekes volt bepillantani a kulisszák mögé, még ha csak egy regény szintjén is.
Persze meg van az összes klisé is ami az efféle lektűrhöz kell, de nekem most pont erre volt szükségem.

Enikő_Kiss_3>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Pont erre volt most szuksegem. Tetszett. Erdekes, romantikus. Nem tulgondolos.

Bara88>!
Tasmina Perry: Divatdiktátorok

Egyszerűen imádom. Mikor a kirakatban megpillantottam még nem is gondoltam róla, hogy ennyire tetszeni fog.

h_orsi>!

– Ruhák? – kérdezte gőgösen.
– Ez a biznisz nem a ruhákról szól Emma. A ruhák arra valók, hogy melegen tartsanak. Ez a biznisz a divatról szól, a divat pedig egy nyelv, egy életstílus, egy hatalmas milliárdos globális jelenség. – Megfordult, és egy magasított derekú nadrágban parádézó nőre mutatott az udvar túloldalán.
– A divat annak a Balenciaga-szabásnak a zsenialitása. A divat az érzés, amelyet a nadrág ad ennek a nőnek, amikor felöltözik, és az ízlés és kifinomultság kinyilatkoztatása, amit mások látnak benne, amikor figyelik, ahogy tovalibben.

Petrus601>!

– Ne légy már ilyen dilis! – nevetett Ruan. – Clover olyan, mint a teflon. Semmilyen botrány nem tapad hozzá.

zakkant>!

– Ruhák? – kérdezte gőgösen. – Ez a biznisz nem a ruhákról szól Emma. A ruhák arra valók, hogy melegen tartsanak. Ez a biznisz a divatról szól, a divat pedig egy nyelv, egy életstílus, egy hatalmas milliárdos globális jelenség.

zakkant>!

– Az egész elmúlt húsz évet azzal töltöttem, hogy folyton megpróbáltam bizonyítani valamit – vallotta be Cassandra. – Anyámnak, hogy büszke legyen rám. Apámnak, hogy bánatot okozzak neki. Rubynak, magamnak, az egész világnak. – Emmára pillantott. szürkészöld szeme lángolt az őszinteségtől, a bánattól és a haragtól.
– Mit gondolsz, miből fakad az ambíció, Emma? A félelemből fakad, hogy semmi vagy.

zakkant>!

Hallott már szerelemről első látásra, de ez valami más volt. A megvilágosodás pillanata, olyan összekapcsolódás két ember között, ami jobban egymáshoz köti őket, mint csupán a fizikai vonzalom.

zakkant>!

Az életben, magyarázta Cassandra a lányának, vannak barátok, akiket becsülnöd kell, és ragaszkodnod kell hozzájuk, és vannak mások, akik lehúznak, barátok, akiktől távol kell tartanod magad.

laszlonv>!

Mindig pozitív és derülátó volt a közönsége előtt; ha leégne a háza, azt is úgy tálalná, mint „felújítási lehetőséget", és a tűzoltók sisakját a következő hónap „ez-kell-nekem" divatújdonságaként tüntetné fel.

30%

Zyta88>!

– Erősen kétlem, hogy Roger megengedhetné magának a bérleti díjat, amelyet Rob Hollandtól kapok. Robnak futja, hogy a legmagasabb árat fizesse, és megígérte, hogy megtartja Mortont.
– Miért nem maradsz, és rúgod ki Mortont, ha már annyira a fogadhoz versz minden garast? – suttogta Virginia, és maga mögé pillanttt, hátha az inas hallgatózik.
– Negyven éve itt dolgozik, anyám.
– Kifejezetten szexis fickó – mélázott el Virginia, és belesüppedt egy székbe. – Egész izgalomban tartja a falut.
– Morton? – lepődött meg Emma a homlokát ráncolva. – Már majdnem nyolcvanéves!
– Rob, te buta! – torkolta le Virginia felhúzott szemöldökkel.

265. oldal, 18. fejezet (Ulpius-ház, 2010)

Zyta88>!

– Egyfolytában megpróbált rábeszélni, hogy rendezzünk egy fotózást Szemirámisz függőkertjénél, mert akkor velem jöhetne. Egész jó ötletnek hangzott, amíg rá nem jöttem, hogy ezt a világcsodát egy földrengés már kétezer évvel ezelőtt elpusztította.
Astrid kuncogott.
– Mikor tartott téged vissza ilyen apróság? Meg vagyok lepve, amiért nem mondtad Gilesnak, hogy intézze el a dolgot.

320. oldal, 23. fejezet (Ulpius-ház, 2010)

Petrus601>!

– Mi nem vagyunk mindenki! – kiáltott fel Cassandra. – Nekünk exkluzivitást kell adnunk az olvasóinknak. Meg kell szereznünk nekik a meg-sze-rez-he-tet-lent!