Cselszövő (Elhallgatott évszázad trilógia 2.) 18 csillagozás

Tarjányi Péter – Dosek Rita: Cselszövő Tarjányi Péter – Dosek Rita: Cselszövő

Európa lángokban áll. Lenin hatalomra segítése kétélű fegyvernek bizonyult. Eszterházy gróf és Ritter nyomozó menekülni kényszerülnek, sarkukban orosz fejvadászokkal és egy német kivégzőosztaggal. A várva várt béke egyre távolabbinak tűnik, és az Osztrák-Magyar Monarchia két mesterkémjének nemcsak üldözőikkel, hanem a kialakuló új világrend zsarnokaival is le kell számolniuk.
Léteznek jó és rossz döntések, vagy a világ sorsa eleve elrendeltetett?
Átírható-e a jövő, ha tudjuk, kik a formálói?
Feláldozható-e a jelen a múlt igazságának kiderítéséért?
Tarjányi Péter és Dosek Rita a népszerű Elhallgatott évszázad-trilógia második kötetében ismét a 20. századi történelem egy sokat vitatott korszakát írja meg kalandregényként, de történelmileg pontos és hiteles ábrázolással.

>!
Patmos, 2020
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156108227
>!
Libri, Budapest, 2015
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633105603
>!
Lama Plus, 2015
368 oldal · ISBN: 9789638988683

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Hiranneth>!
Tarjányi Péter – Dosek Rita: Cselszövő

Továbbra is élvezettel követtem hőseinket, és ezúttal is jó sokszor izgulhattam azért, hogy épp bőrrel megússzák az akciókat. A pergő cselekményre egy szavam sem lehet.
Eszterházy és Ritter továbbra is a szívem csücskei :D, ha tehetném szívesen találkoznék velük az életben is ;).
Ismét beleestem abba a hibába, hogy szurkoltam az elkerülhetetlenért, hiába tudtam, hogy merre fog haladni a történelem.
Kíváncsi vagyok, hogy ebből a helyzetből hogyan fognak kimászni, ha ki tudnak….

Krumplicsku>!
Tarjányi Péter – Dosek Rita: Cselszövő

Na, már megint bajban a csillagozással… de erről később.

Nekem -minden hibája ellenére is- nagyon bejött a könyv. Jobban, mint az első rész. Szerencsére az ott kifogásoltak itt nem játszottak, maradt a színtiszta fordulatos, izgalmas kalandtörténet. A könyvvel szinte visszafiatalodtam, mert valahogy tényleg olyan, mint gyerekkorom némelyik delfin könyve… csak felnőtteknek.
Ez a történet nekem most valahogy életszagúbbra (nem életszerűre! fontos különbség :-D) sikerült, és tényleg csak párszor -talán kétszer- botlottam olyanba, amire azt mondanám, hogy nem ártott volna egy szerkesztő/korrektor alapos segítsége, illetve, hogy azon érződik, hogy a szerzők -bocsánat a terminológiáért- de tkp. műkedvelő írók. Kettő maradt meg mostanra: az egyik ilyen a konflistaxi szóösszetétel volt, ami azért zavart, mert ugye túlmagyarázás, hiszen a konflis (és a fiaker, a zárt változatban) eleve bérkocsi. (a szándékot persze érteni vélem: ha valamelyik mai olvasó nem értené pontosan a szót, akkor a mai taxi szóval kicsit utat mutatunk neki) A másik meg egy helyesírási hiba (tűntetés), ami persze mindenkivel megesik, csak azért egy nyomtatott könyv nyomtatása előtt valaki vegye már észre és javítsa.
De abszolút az a könyv, amit olvasva az ember abszolút nem törődik a hibákkal (nincs időd meg kedved sem foglalkozni, gondolkozni rajta, mert annyira izgulsz a szereplőkkel együtt, meg magadban tippelgeted, hogy vajon melyik valós történelmi személyiség felé kanyarodik a történet és hogyan lesz az vele. Mert hogy ugye a történelmet mind ismerjük (ezen szinten biztos), és tudjuk, hogy Lenin halála után mi és ki következik a Szovjetunióban. Mi történik majd Németországban a császárság után (igen, az ember már most kiabálna hangosan, mint a gyerekek farkas láttán a bábszínházban, amikor Hitlert választja Eszterházy ellenzéki vezérnek … )
A történelmi alakok profi bevonása mellett (tkp egy profi összeesküvés-elmélet második része ez a könyv…. nesze neked háttérhatalom, nesze neked Soros) azonban az igazi korabeli atmoszféra talán kicsit mégis hiányzik…. ez talán az egyetlen olyan kiritikám az első kötettel szemben, ami mostanra nem korrigálódott. Magyarán itt se számoljon senki egy Kondor Vilmos-i korfelidézéssel, inkább csak amolyan kosztümös amerikai film módra, amikor a dolgok csak jelzés szerűen keltik az illúziót, minden más inkább mai szellemű…. ettől könnyebben emészthető a dolog.
Különben ha kortársat akarok, akkor a szerzőknek ugye számos olyan története is van…. azokat is szeretem, de Eszterházyék überelik azokat…. szóval ne panaszkodjak a kor hangulatának hiányára, mert valamiért mégis csak jobban bejön ez a történelmi változat, mint a full kortárs.
És hogy miért vagyok bajban megint a csillagozással? Az első kötetnek négy és felet adtam. Ez a rész jobban tetszett, de ugyanakkor tényleg vannak jól látható hibái, tehát ötöt mégsem kaphat. Adnék neki 4,5+ -t, de ilyen meg végképp nincs a választékban. :-D
Viszont nagyon várom a harmadikat, gondolom kétség nincs, hogy Hitler hatalomra kerülése lesz a téma (azaz valami megint nagyon nem úgy sül el, ahogy ezek a sorosgyörgyök itt megtervezik.)

Kata0403>!
Tarjányi Péter – Dosek Rita: Cselszövő

Izgalmas volt. Tetszett, hogy az, amit töriből tanultunk itt is visszaköszönt és tudtam hova tenni a karaktereket. Szerintem a könyv nagyon jól mutatja, hogyan befolyásolja ezrek, milliók életét néhány ember döntése/döntései….


A sorozat következő kötete

Elhallgatott évszázad trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Tábori Kornél: Bűn és szerelem
Benedek Szabolcs: A fiumei cápa
Heimito Von Doderer: A slunji vízesés
Kőszegi Imre: A diákszázad becsülete
Benedek Szabolcs: Az élcsapat avagy Tanácsköztársaság 1919
Anne Rice: A múmia
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Andrzej Kuśniewicz: A két Szicília királya