Megjelenésének várható időpontja: 2020. június 4.

A ​nép igazsága 1 csillagozás

Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Havasfelföld ​a fertő és a métely világa, alantas, szentségtelen vidék. Csak a legmegátalkodottabbak maradhatnak életben itt, s Leiden nem tartozik közéjük, így hát menti az irháját. Bár ne tenné…

Hősünk a frontra kerülve egykettőre ráeszmél, hogy mindennél van rosszabb. Hogy a könyörtelen valóság gyakran felülmúlja a képzeletet is, s hogy a sors a héroszok szerepét sem mindig a legrátermettebbekre osztja.

Karcos humorú szatíra egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Pszeudotörténelmi drogtúra lelkünk legmélyebb bugyraiba. Spirituszmámoros ámokfutás a nihilbe. Egy száraz, sötét kacaj.

Havasfelföld hantolatlan gyalázattól fertéztetett tájain barangolva szembenézhetünk a bennünk lakozó árnyakkal, s az őrült, ugyanakkor megrendítően valószerű kalandok közepette a szemükbe kacaghatunk.

Fergetegesen cinikus, letehetetlen olvasmány a történelem és a fantasy rajongóinak.

„Azt hiszem, ilyet… (tovább)

>!
Twister Media, Budapest, 2020
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631818 · Illusztrálta: Németh Gyula · Megjelenés időpontja: 2020. június 4.

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina IP
Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Nagyon jó könyv. Nagyon nem az én műfajom/ízlésem/életszemléletem. De a minőséget akkor is fölismerem, és érdemének megfelelően kezelem. Ez pedig minőség. Tudom. Kétszer olvastam végig, egyszer báb-állapotának legvégén, egyszer közvetlenül megjelenés előtt. Megtiszteltetés.

Jutott nekem eszembe erről mindenféle. Leginkább az, hogy kifordított Rejtő. „Hát azt így hogy?” – kérdezhetné bárki, hiszen Rejtő önmagában véve kész világfelfordulás, hogy lehet azt tovább forgatni úgy, hogy értelme is legyen, minősége is legyen? Például úgy, hogy nagyjából az összes sablont, amit Rejtő (természetesen zseniálisan!) felhasznál, annak megváltoztatjuk az előjelét: itt mindig mindennek az ellenkezője történik, azaz valami sokkal keserűbb, nyomasztóbb, gonoszabb a vártnál. Közben viszont a nyelv, az éppen eléggé pontosan követi a Rejtő-receptet. A mondatok, sőt időnként a kifejezések is az ellenkezőjére fordítják az olvasói elvárásokat, és rendre úgy végződnek, hogy csak úgy csattan az a kontraszt, én meg röhögök. Kedvem ellenére, mivel ez továbbra sem az én műfajom/ízlésem/életszemléletem.

Itt olvasható tovább az értékelésem:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/04/07/tarja_kaup…

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Twister_Media KU

– Lucia, én azért neveztem ki kancelláromnak Rafinesse-t, mert páratlan kommunikációs képessége révén…
– …ami azt jelenti, hogy egy hazug disznó…
– …megvan benne mindaz, ami szükséges egy ilyen helyzet kezeléséhez.

396. oldal

>!
Twister_Media KU

Egyetlen krampusz élt Fellegoromban: az emberi maffiának szedte be
a pénzeket, és az igazolványa szerint troll volt, fiatalkorú és látássérült.

275. oldal, 4. fejezet

>!
Twister_Media KU

Havasfelföld lakosságát aktív hitélet jellemzi, államvallásuk az erőszakkultusz.

486. oldal

>!
Twister_Media KU

– Végre egy nekem való buksza!
– Egyszer sem próbáltalak még felfalni, és nem brummogok? Térj a lényegre, mielőtt megunlak esetleg, és bele talállak főzni a borsos tokányba.

191. oldal, 4. fejezet

>!
Twister_Media KU

Ha az ajtódon sötétedés után zörgetett valaki, biztosra vehetted, hogy nem a szomszéd az, hogy kölcsönkérje a mákdarálót.

301. oldal

>!
Twister_Media KU

– Szaktudásom? – visszhangozta kérdőn. – Nekem? Mégis mit értesz ez alatt?
– Hát olyan kis szimpatikus pofád van, hogy bármekkora ökörséget állítasz is, a népek akkor is megértőn bólogatnak, és azt mondják egymás között: ennek a Leiden gyereknek megint mennyire igaza van…

403. oldal

>!
Twister_Media KU

– Ha ilyen pofázmánnyal beállítunk Fellegoromba, el sem jutunk a palotáig, az őrség leszed minket, amint lőtávolságon belülre kerülünk – adott hangot kétségeinek Leiden.
– Hogy találtad ki, hogy pont van nálam két öltözet díszegyenruha meg egy dézsa fürdővíz itt a farzsebemben?

414. oldal

>!
Twister_Media KU

– Történelmi drámánk Havasfelföld históriájának legfennköltebb pillanatait idézi – szónokolta az ősbemutató előtti nyitóbeszédében a trubadúr, aki a rendező is volt egyben. – A címe: Kopja és abszint. Jó szórakozást kívánunk!
Ezt követően egy csapat feltűnően züllött briganti zúdult elő ordítva a söntéspult mögül, baltáikkal és szekercéikkel hasogatni kezdték a berendezést, majd a későbbiekben fel is gyújtották az épületet, a nagyestélyiben feszítő Doranna és a kiglancolt Rafinesse azonban eddigre már hetedhét határon túl jártak.

280. oldal

>!
Twister_Media KU

– A gyanakvásodat eloszlatandó, tisztázzunk valamit mindjárt az elején. Mit gondolsz, miért próbálok segíteni rajtad?
– Félő, hogy nem avatnak boldoggá különben?
– Félő a nyavalyát, egy kisebb vagyont áldoztam a székesegyház felújítására…
– Honnan volt neked egy kisebb vagyonod?
– Az a szó, hogy pénzmosás, mond valamit?

330. oldal

>!
Twister_Media KU

Az elmúlt hónapban csak ő vagy háromszor páholta addig a csapost, amíg az be nem vallotta, hogy hazaáruló, kollaboráns, és még a kvászt is vizezi. Egy idő után Tarja már elejét vette a dolognak azzal, hogy bárkinek bármit készségesen beismert: a polgármesternő harminckilenc testvérét és négy apját nyírta ki az udvarán az állítása szerint, másik kettőt ő maga főzött bele a lebbencslevesbe, no és persze a teljes zwelf megszálló csapatokkal intim viszonyt ápolt, beleértve a juhászkutyákat, hátaslovakat, marsallbotokat és távírópóznákat is.

175. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Jonathan Swift: Gulliver utazásai
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
J. Goldenlane: Isteni balhé
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
J. Goldenlane: A Szélhámos és a Varázsló
David Mitchell: Felhőatlasz