Z ​generáció 57 csillagozás

Tari Annamária: Z generáció

Z ​generáció. Az Y generáció utáni korosztály. Gyerekek, kamaszok vagy kis felnőttek? Baj van, vagy minden a legnagyobb rendben? A felnőttek nagy része aggódik, mások homokba dugják a fejüket, és örülnek, hogy a gyerek a szobájában ül a számítógép előtt. Van, aki szerint nincs sok értelme generációkra bontani a világot, és nincsenek új problémák, csak rég megszokott jelenségek. Mégis azt látjuk, hogy a kamaszok mozaikszerű érettséget mutatnak, vagyis nagyon is érettek, míg más vonatkozásban még gyerekek. Egyre több agresszív hatás éri őket, egyre gyorsabban nőnek fel. Minden látszat ellenére nincs könnyű gyerekkoruk: értenek sok mindent, de feldolgozni nagyon keveset képesek ebből. A régi értékek, érzelmek és attitűdök folyamatosan változnak. Az Információs Kor és a fogyasztói társadalom hatásait sem kikerülni, sem megváltoztatni nem lehet, mert életünk részei. Ez érzelmileg is rugalmasságot és alkalmazkodást igényel felnőttől és gyerektől egyaránt. Azonban a felnőtteknek feladatuk… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Tericum, Budapest, 2011
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639633926

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 16

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Tari Annamária: Z generáció

Nagyon gyenge.
Tari Annamária összeollózta az elmúlt 10-15 évben megjelent tanulmányokat az információs kor (melyet kényszeresen nagybetűvel ír, nem tudom, miért, a középkort is kisbetűvel írjuk) pszichológiai hatásairól, ezeket, és saját korábbi köteteit ismételgetve 100+ elemes hivatkozásjegyzékkel összehozott 350 dögunalmas oldalt a Z generációról, melynek képviselőivel, gyanítom, még sosem találkozott élőben.
A mai tinédzserekről kerestem hiteles szakirodalmat, annyit értem el, hogy kifotóztam az irodalomjegyzéket a könyv hátuljából, majd az alapján hátha sikerrel járok.

4 hozzászólás
>!
Diosz P
Tari Annamária: Z generáció

Azt hiszem ez egy nagyon mai könyv, nagyon mai problémákról, helyzetekről, jelenségekről ír.
Ez egy olyan könyv, amit érdemben tudna forgatni minden generáció, hiszen így vagy úgy, de mindannyiunknak vannak tapasztalatai a Z-s kollégákat illetően: a Z generáció mindenki életében szervesen jelen van. Gyerekek, unokák, testvérek, barátok, szomszédok, diákok, vagy ők saját maguk – talán könnyebb lenne megtalálnunk egymással a hangot, ha kicsit mélyebben belelátunk a miértekbe. No meg saját magunkba sem ártana néha mélyebbre nézni.

Manapság nem divat beszélgetni – mi magunk sem fordítunk sem időt, sem energiát arra, hogy megértsük őket, de arra sem hogy saját magunkat tisztán lássuk. Túl fárasztó és riasztó lenne szembenézni saját magunkkal – Csernus könyvei (A nő / A férfi) szerintem sokaknak azért nem tetszik, mert ijesztő hogy olykor mennyire magára tud ismerni az ember, és ha ezt nem éppen egy pozitív példát olvasva éljük át, hát valljuk be, nem valami felemelő. Ezen felül a doktor úr stílusa sem éppen simogató – ugye.

Tari Annamária jóval könnyebben befogadható módon adja elő mondandóját és vezet rá arra hogy bizony érdemes egy kis időt szánni magunkra, és a Z-s srácokra.
Ez nem regény, amin pik-pak átzúzza magát az ember. Én csepegtetve olvastam, bevallom eleinte azért mert nem győztem cetlizgetni a könyvet, oldalról úgy nézett ki mint egy neon-csík halmaz.

De bőszen tudom ajánlani ezt a könyvet a Z generáció tagjainak is. Csak hogy lássák, a másik félnek sem könnyű, hogy mi sem vagyunk teljesen hülyék, csak más élethelyzetben vagyunk, más élettapasztalattal a hátunk mögött, és sokszor nem sokon múlik, hogy értelmes, értékes kapcsolat alakuljon ki a szülőkkel, unokákkal, testvérekkel, barátokkal, szomszédokkal, vagy a többi diákkal.

Én személyes okokból kezdtem bele, hátha könnyebben megtalálom a hangom egy rokonommal, pedig nem sok van köztük, de ő Z, én már nem. Meg akartam érteni őt egy kicsit. Talán egy-egy dologban sikerült, mert maximálisan még nem megy, de legalább megpróbáltam.

>!
anni_olvas
Tari Annamária: Z generáció

Nagyon érdekesés egyben evidens, hogy mi az oka a mostani tini generáció „furcsaságának”. Mi tehetünk arról (egészen pontosan a felnőttek), hogy a fiatalok többsége magányos és szorongó. Mindenkinek el kellene olvasnia, aki tinikkel foglalkozik, Z generációs gyermeket nevel vagy méltatlankodik a viselkedésükön, a koraérettségükön, a stílusukon. Számomra a könyv két legfontosabb gondolatai: 1. az idősebb generáció mindig problémázott az aktuális ifjúságon, 2. ezeket a gyerekeket még épp nevelik a szüleik, tehát nem késő odafigyelni egymásra és leülni beszélgetni. Szakirodalom a mai tinikhez!

>!
Galambdúc
Tari Annamária: Z generáció

A könyv 2011-es, és szinte már majdhogynem elavultnak tűnik, hiszen azóta még több kütyü lett és a technológia és közösségi média sosem látott fejlődésnek indult és változásokon ment át. És ez magával hozott számos nem túl pozitív pszichológiai jelenséget is. Vajon az alfákról is lehet már tudni, milyenek lesznek és milyen kihívásokkal szembesülnek majd fiatal felnőttként? Az írónő kérdésére, hogy az emó divat lesz-e még 2020 körül, a válasz határozott nem. Viszont a falcolás, a túlzott kütyühasználat miatt kialakult figyelemzavar és az nárcisztikus személyiségzavar hihetetlen mértékben nőtt. Ez az Instagram-nemzedék kora, akinek el kell készíteni a napi szelfiadagját ahhoz, hogy azt érezze, valaki és létezik. Nem könnyű ma gyereknek és kamasznak lenni.

>!
kedaiyun
Tari Annamária: Z generáció

Jobban tetszett, mint az Y generáció, bár az sem volt rossz. Jól bemutatja a jelenkori fiatalok helyzetét. A fejezetek előtt, bevezetésképpen különféle jeleneteket olvashatunk, ezek közül az egyik számomra majdnem novellaszerű volt, és ez tetszett. Az Y generációban úgy éreztem, hogy nagyon negatívan szól a szerző az internetről és a médiáról, de ebben a kötetben, habár sokkal nagyobb szerepet kap az internet, mégsem ítéli el annyira, mint korábban. A világ nem lett rosszabb, csak megváltozott, ahogy az emberek is mások, mint régen. A könyv inkább felhívja a figyelmet az egyes jelenségekre, és talán egy kicsit segít megérteni „a mai fiatalok” világát.

>!
RozaLia91
Tari Annamária: Z generáció

Rettentő érdekes és megdöbbentő kutatási anyagokat tartalmaz. Félő tényleg, hogy annyire elterjed az online világ, hogy a bőség zavara miatt nem okosabbak és műveltebbek leszünk, hanem fordítva. Elbutulunk. Bár én is egy Z generáció vagyok, inkább a fiamat féltem a jövőtől…

>!
Zsannuszi_Tündérkirálylány
Tari Annamária: Z generáció

Nagyon elgondolkodtató szerzemény könnyed stílusban. Tetszett.

>!
Marianna88 P
Tari Annamária: Z generáció

Már az Y generáció című könyve is nagyon tetszett, így mindenképpen szerettem volna sort keríteni erre is. Nem igazán tudok részletes értékelést írni, egy mindenképpen érdemes elolvasnia a ’90-es évek előtt születetteknek. Az írónő remek stílussal és precizitással a témának minden szegmensét igyekszik bemutatni.

>!
Gavarra
Tari Annamária: Z generáció

Egyedül azért vontam le egy csillagot, mert alig különbözik az Y generáció című könyvtől, mind tartalmilag, mind szófordulatokban. Teljesen úgy éreztem, mintha annak egy újrakiadását olvastam volna…


Népszerű idézetek

>!
Diosz P

Az internet néhány jellemzője
….
Több kísérletet végeztek, és azt találták, hogy a keresők miatt érzékelhető, hogy az emlékezési folyamatban megváltozott a szempontrendszer. Ahelyett, hogy emlékeznénk a tényekre, arra emlékezünk, hol tudjuk megtalálni a kívánt információt. A kutatásban részt vevőket arra kérték, hogy válaszoljanak néhány hétköznapi, de nehezebb kérdésre. A résztvevők válaszideje sokkal rövidebb volt akkor, amikor a válaszoknál a keresőket is felhasználták. Az is bebizonyosodott, hogy a felidézés folyamata romlik abban az esetben, ha a résztvevők úgy tudják, hogy megtalálhatják az állításokat az interneten, illetve sokkal jobban emlékeztek azokra az állításokra, melyeket töröltek, mint a többire. Egy másik érdekes fejlemény, hogy sokkal jobban emlékeztek, melyik mappában keressék az állítást, mint magára az állításra. Átalakulóban van tehát az emlékezés, illetve felidézés folyamata, miszerint nem az információ tartalmát, hanem az elérési útvonalát találjuk fontosnak és megjegyzendőnek.

111-112. oldal

8 hozzászólás
>!
Diosz P

Az Y generációról szóló kötetben beszélgettünk arról, hogy a generációk közötti kapcsolat elemzésekor nagyon fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy amikor ma azt halljuk, hogy új típusú problémákat mutat az idősebbek kapcsolata a fiatalabbakkal (fordított szocializáció), annak nem az Y és különösen nem a Z generáció az oka, hanem az a társadalmi formáció, amelybe születtek, és amely a gazdaság oltárán elég sok mindent beáldoz. A profit megszerzése elég komoly indíték ahhoz, hogy a média teljes felületével a felszínest és a súlytalant ontsa parttalanul mindenkire. Ma sokkal könnyebben megmondjuk, ki szerepel többet a bulvármédiában, mintsem egy-egy fontos tudós, esetleg remek kortárs író nevét. A habkönnyű információk tengerén úszkálva ezek a súlyosabb nevek eltűnnek, egyáltalán nincsenek jelen a köztudatban.

82-83. oldal

1 hozzászólás
>!
Trudiz

A legbölcsebb emberek mindig azok, akikben ott a felismerés saját tudatlanságuk mértékét illetően.

50. oldal

>!
Trudiz

Minden gonosz gyökere a tudatlanság.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudatlanság
>!
Diosz P

Érdemes megfigyelni, hogy a mosópor adagolóflakonja az utóbbi tíz évben minimum a duplájára, esetenként a háromszorosára nőtt. Az eredmény nyilván valamennyire érzékelhető a fogyasztásunk mértékében, mert az igaz, hogy alapvetően a ruhák mennyisége és a háztartások száma nem kapott hármas szorzót, mégis több mosószer fogy, mert gyorsabban elhasználjuk. Az átlag háziasszony nem valószínű, hogy fizikai mérőeszközzel ellenőrizte volna valaha is, mennyit használ a szerből. Marad tehát a szemmértékünk, mellyel a régi arányokat tartjuk meg… immár az új adagolón is.

54. oldal

>!
Diosz P

Komolyan kell vennünk Kopf Mária professzor szavait, amikor azt mondja: „A legnagyobb ellensúlyt a társadalmi, gazdasági megrázkódtatásokkal szemben a családok jelentik. Tragikus, hogy a média, a sajtó többsége, a reklámok az ellenkezőjét sugallják, pedig soha nem volt annyira szükségük az embereknek a szoros, jó családi kapcsolatokra, mint napjainkban. A család a legfontosabb védőfaktor, ez bizonyosodott már be a rendszerváltozás idején is. Az ezredfordulón végzett kutatásainkból pedig az derült ki, hogy azok a személyek, akik a házastársukkal élnek, háromszor, akik pedig jó kapcsolatban is voltak a párjukkal, ötször védettebbek voltak a korai egészségromlással és idő előtti halálozással szemben, mint egyedül élő társaik.”
A felnőttekhez képest azonban ott vannak a Z generáció tagjai, akiknek ebben a világban kell megindulniuk a felnőttség felé. Amikor a szülők és felnőttek társadalmának, életének és érzelmeinek a mintázata nem túl vigasztaló, akkor milyen alapon várhatjuk el, hogy a gyerekek ettől függetlenül problémamentesek és pozitívak legyenek?

28. oldal

>!
Brigi007

A HVG adott hírt arról, hogy a Google keresőjét elemezve például az influenzajárványok közeledte két héttel korábban látszik, mint azt a járványügyi központok jeleznék.

55. oldal

>!
Diosz P

A számítógépes játékokban tehát a szimbólumok hiánya, a képzeleti tevékenység okafogyottsága többek között azért is van, mert a cél elérése a lényeg. Annak idején a Ki nevet a végén? nevű táblás játékban is a cél volt a lényeg, de közben láttuk egymás arcát, izgultunk, hogy ki mit dob majd a dobókockával, és nem kevésszer átkoztuk a balszerencsét, amiért a startpontra kell mennünk, és ki tudja, mikor dobunk megint hatost… Ma viszont legtöbbször a cél elérése jelenti a kalandot, az izgalom visszahat a célra, és ez jelentőséget kölcsönöz neki. A hercegnő személyisége lényegtelen, mert a kiszabadítása önmagában a lényeg. Sokkal vonzóbb ez, mint a valóság irracionalitással, változó értékekkel, elvárásokkal. A virtuális világban kikapcsolható az élet, mely általában ellenszolgáltatás és elismerések nélküli is lehet, személyközi helyzetekkel, konfliktusokkal és bonyolult testbeszéddel.

154-155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dobókocka
23 hozzászólás
>!
Diosz P

… „Ma az e-mail gyorsasága sokszor a sítlus és a szintaxis rovására megy, nem figyelünk a nyelvhelyességre, sok a félbehagyott mondat, az át nem gondolt kifejezés. Ha a mailt úgy értelmezzük, mint átmenetet az írásbeliség és a szóbeliség között, mint új fogalom, akkor van bőven csiszolni való rajta.” Ha viszont akként tekintünk rá, mint a papíralapú levelezés helyettesítőjére, akkor Eriksen szerint a kultúra elveszítette minőségében azt, amit nyert a mennyiségben. Ez a veszteséglista szomorú, olyan dolgok hiánya szerepel benne, mint a mások iránti tisztelet, megbecsülés, a pontos fogalmazás, vagyis olyan múlt századi fogalmak, melyek ma már egyáltalán nem trendik.

57-58. oldal

14 hozzászólás
>!
Marianna88 P

Azonban tudnunk kell, hogy attól, hogy a világ olyan, amilyen, a gyerek még olyan lesz, amilyenné a család nevelte. A befolyásolhatóság, sodorhatóság annak a jele, hogy nincs kialakult biztonságos értékítélete, vagy olyan érzelmei vannak, melyekhez kellett egy új közeg, legyen ez szorongás, agresszió, vagy félelem.

306. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevelés

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Popper Péter – Ranschburg Jenő – Vekerdy Tamás: Az erőszak sodrásában
Bagdy Emőke – Kalo Jenő – Popper Péter – Ranschburg Jenő: A család
Susan Forward: Mérgező szülők
Barbara Pease – Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája
Sheena Iyengar: A választás művészete
Elena Pulcini: Irigység
Charles Duhigg: A szokás hatalma
Kovács Mónika (szerk.): Társadalmi nemek
Rab Virág – Deák Anita (szerk.): Együttműködés – versengés
Elaine Morgan: A nő származása