Y ​generáció 153 csillagozás

Tari Annamária: Y generáció

Sokan ​vágynának biztonságot adó érzelmekre egy olyan életben, egy olyan környezetben, amelyben keménynek és határozottnak kell lenni. Az Y generáció tagjai a mai huszonévesek és fiatal harmincasok, az információs kor gyermekei. Világukban mélyen megváltoztak az érintkezési szokások, és átalakultak olyan hagyományos fogalmak, mint értékrend, tudás és tekintély. Kénytelenek megteremteni azt az illúziót, ami a csoporthoz tartozást és a közösségi élményt adja. Ezt pedig sokszor az interneten találják meg: közösségi portálokon, blogokon, hálózatszervezésen alapuló játékokban.
Nincs könnyű dolguk…
Tari Annamária szerint világunk változásait nem csupán értelmi, hanem érzelmi eszközökkel is követni kell. A szerző gyakorló pszichológusként évek óta foglalkozik a modern életben tapasztalható pszichés jelenségekkel és a személyiség működésének változásaival. Könyvében a pszichológia felismeréseit igyekszik ötvözni a klinikumban tapasztalható mai változásokkal (pl. étkezési… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Jaffa, Budapest, 2010
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639971202

Enciklopédia 9


Kedvencelte 6

Most olvassa 14

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

_Andrea_>!
Tari Annamária: Y generáció

Rémesen elavult ez a könyv 10 év alatt. :) Hol van már az-az időszak, amikor a telefonon lógás az sms-ezést jelentette…
Nagyon szívesen a kezembe vennék egy updatelt verziót, fontolgatom a szerző újabb munkáinak beszerzését is.
Nem kell szédítő mélységeket várni a könyvtől, nem éreztem azt, hogy teljességében feltárná az említett jelenségek mögötti okokat. Viszont elindult ezen az úton, még ha sok témát csak feldob és nem is fejti ki.
Számomra azzal tudott értéket adni, hogy körképet nyújt a kihívásokról, amikkel a generációnk, és általában a társadalmunk küzd. Legyen szó családi kapcsolatokról, párkapcsolatokról, párkeresésről, életúttervezésről. Sok olyan szituációval találkozam, amit már megéltem. Teljesen új szintre emelte „az amit az emberek mondanak és valójában gondolnak /éreznek/tudatalatt csinálnak" játékomat.

6 hozzászólás
AeS P>!
Tari Annamária: Y generáció

Nagy áttörést nem hozott az életembe, rögtön meg kell jegyeznem azonban azt, hogy az idézett elméletekből, szakirodalomból és szaktekintélyekből vizsgáztam, szigorlatoztam én is, műkedvelő szociológusként, így tehát érthető, hogy a nagy aha-élmény helyett inkább csak csendben bólogattam.
A kiosztott csillagokat megérdemli elsősorban a képzelt belső monológok miatt, na azokat tényleg mintha én mondtam volna a tükör előtt, és adekvát volt a rá adott válasz is.
Amiért meg a csillagok levonódtak, az egyre erősödő, a könyv végére már-már elviselhetetlenné váló érzés, miszerint semmi sem normális, amit csinálsz, és ha úgy érzed, hogy normális vagy, na az garantáltan nem normális, mindenképpen a korai kisgyermekkori kötődéseddel van baj, ott rontották el neked az egész életedet. (Amit nem elméletileg vonok kétségbe, hanem csak a számos példát, ez se jó, az se jó, sehogy se jó, bármit is csinálsz.)

fülcimpa>!
Tari Annamária: Y generáció

Asszem a negyedét kijegyzeteltem, sőt, fénymásoltam is néhány lapot, főleg a mukaalkoholizmus témát, aztán rájöttem, hogy a könyv megvásárolható…. hm… számomra baromi érdekes volt és néha magamra ismertem, pedig abszolúte nem vagyok Y, igaz, közel állnak hozzám, sokat mozgok köztük. Remek összefoglalás, gratulálok a szerzőnek, nem hiába szeretem hallgatni amikor Horváth Gergellyel diskurál erről-arról. Ajánlom figyelmetekbe! Fogyasztói társadalom, fogyasztói társadalom… a buktatói… sajnos ez van.

painperduu>!
Tari Annamária: Y generáció

Érdekes könyv ez az Y generáció. Érdemes volt elolvasni. Kimond olyan dolgokat, amiket az Y generáció tagjaként nap mint nap tapasztalok és érzek, de nem tudtam volna magamtól megfogalmazni. A problémák megnevezésével ad egyfajta segítséget ahhoz, hogy legyen egy kis rálátásunk az életünkre.
Jó lenne, ha minél több huszonéves és/vagy családalapítás előtt álló ember elolvasná ezt a könyvet, mert az anya-gyerek kapcsolatról, kötődés kialakításáról fontos dolgokat oszt meg Tari Annamária. Ugyanakkor egy-két téma (a táplálkozási zavarok és a fogyasztói társadalom) olvasása közben az volt az érzésem, lerágott csont ez már.
Az egyes fejezetek feltárják a problémák hátterében álló okokat, de nem nyújt semmiféle javaslatot ezen problémák orvoslására. Ezt személy szerint hiányolom.

3 hozzászólás
anesz P>!
Tari Annamária: Y generáció

Érdekes volt a könyv, bár inkább csak felvetett témákat, nem merült el mélységeiben benne, de szerintem az is volt a cél, hogy az érdeklődést felkeltse.
A könyv első fele jobban tetszett. Sok infót megtudtam belőle, illetve sok minden új megvilágításba került. Néhány példa:
– Miért olyan sikeresek a fiatalság körében a vámpíros könyvek?
– Nemcsak kétféle étkezési zavar jellemző napjainkra, hanem legalább 5.
– Munkaalkoholizmusról.
– Netes világ, virtuális világ népszerűségének okai
stb.
Sokat hallottam már erről a könyvről, érdemes volt elolvasni. Több pszichológiai ismeret, elmélet köszönt vissza hallgatói tanulmányaimból.
Nagyon közérthető, olvasmányos.

Niki_>!
Tari Annamária: Y generáció

Ó, hogy én mióta vártam már erre a könyvre! A Z generációért is odáig voltam, és így lett az Y generációval is. Szerintem kihagyhatatlan azoknak, akik ennek a generációnak a tagjai. Nagyon jó átfogó képet ad arról, hogy mi miért van, miért vagyunk olyanok vagy épp nem olyanok, amilyenek. Szerintem kihagyhatatlan!

Kristóf>!
Tari Annamária: Y generáció

Az Y generáció képviselőjeként először ambivalens érzelmekkel vettem a kezembe a könyvet. Talán attól tarthattam, hogy jól helyre tesz, de nem ezt tapasztaltam, nagyon kellemes csalódást okozott. A mindennapi életben jól használható írásnak tartom, és ezért merem bátran ajánlani, nem csak Y generációsaknak, hanem különösen azoknak, akik a fiatalok számukra szokatlan, érthetetlen viselkedéséből kiindulva már-már apokaliptikus hangvételű vélemények megfoglmazására ragadtatják el magukat.
A különböző generációk találkozásakor sajnos gyakran tapasztalható kommunikációs problémák, sztereotípiák teljes feltérképezése természetesen interdiszciplináris horizontot kíván. Ebben a szerintem nem elsősorban szakembereknek szóló könyvben elsősorban a téma pszichológiai összefüggései kerülnek előtérbe. Lehetne ebben a témakörben egy mondjuk ezer oldalas, szinte minden aspektust elemző szakkönyvet írni, de komoly kérdés, hogy azzal mennyivel járnánk jobban. Akkor talán pont azokhoz az Y és egyéb generációs olvasókhoz nem jutna el, akiknek – a legalább részleges azonosulás a szerző elfogulatlan, higgadt és bölcs attitűdjével – a leginkább hasznára válhat.
Szerintem a szöveg egyik legnagyobb erénye, hogy Tari Annamária kritikusan viszonyul a témában fellelhető, főképp angolszász eredetű elméletekhez. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem fogadja el őket, hanem inkább azt, hogy az olvasóval együtt gondolkodva, konkrét élethelyzetek kontextusába helyezve vizsgálja meg az alkalmazhatóságukat.

Marcsi P>!
Tari Annamária: Y generáció

Sajnálom, sokkal jobbra számítottam.
A Petőfi rádión rendszeresen hallgatom Tari Annamáriát a Kultúrfitnesz-ben. Mindig nagyon érdekesnek találtam a gondolatait és a párhuzamait a filmes és zenei világ és a generánciónk, az Y generációval kapcsolatban.
A könyv viszont nem igazán tetszett. Szinte mindenben igazat adtam az írónőnek, de valahogy olyan sablonosra sikerült. Lehet, ha nem a saját generációmról, hanem az X-ről vagy Z-ről olvastam volna, jobban élvezem.
Mindent egybevetve mégis ajánlanám Mindenkinek elolvasásra!

bbea>!
Tari Annamária: Y generáció

Az én generációmnak szól, közben valahogy mégsem. A legtöbb itt felvetett probléma messze áll tőlem, bevallom néhányról még nem is hallottam. Túlhajszolt életű menő cégvezetőknek és szingli életvezetésű nőknek többet segíthet. Szerencsére én csak átlagos vagyok. :-)

Lady_L>!
Tari Annamária: Y generáció

Valós helyzetekből kiinduló, mindenre kiterjedő, alapos tanulmány. Közérthető formában a hétköznapi ember elé tárja azt, amit általába inkább csak egy szűkebb kör olvasna.
Személy szerint is megérintett, persze, hiszen rengeteg helyzet ismerős volt, főleg a munkahelyi problémák, a drogozzál vagy lemaradsz, az ismerősök, akik inkább még elvégeznek 2-3-4 büfészakot az egyetemen, csak ne kelljen már belelépniük a nagybetűsbe, az állandóan síró barátnő, akinek hiába magyarázod, hogy hagyja ott a fenébe azt a pasit, mert sose fog elköteleződni. A párkapcsolatokról szóló rész kicsit túl általános volt, azt bármelyik másik pszichológiakönyvben megtalálni (kinek nem volt meg az Atkinson?), ahogy az evészavarok is, de biztos, hogy vannak, akiknek pedig ez a rész hasznos nagyon.
Nem ad konkrét túlélőreceptet, de ha átgondolod, és hagyod érni az olvasottakat, ha megérted az összefüggéseket és megérted a lényeget, akkor magadnak, a saját konkrét életedre, a saját konkrét helyzetedben már könnyebben megtalálod a megfelelő viselkedési formát, és az biztos helyesebb lesz, mintha önsegítőkönyvből másolt, nem belülről fakadó megoldásokat alkalmaznál. Tudod, csak légy tisztában a saját személyiséged értékeivel:)


Népszerű idézetek

Cicu>!

Aki akarja, mindennap tud örülni valaminek.

211. oldal

Dora>!

A fogyasztói társadalom azonnali kielégülésre buzdító trendje ("vedd meg, dobd el, vegyél azonnal másikat") nem csak a vásárlói szokásokban jelentkezik. Konrad Lorenz már 1973-ban leírta, hogy a technológia és a farmakológia fejlődése nyomán nőni fog a intolerancia az emberekben még a legcsekélyebb kellemetlenséget okozó dologgal szemben is. Ennek következtében lassan eltűnik majd az embereknek azon képessége, hogy átélje a keserves erőfeszítéssel, akadályok leküzdésével elért örömöket. Ez a toleranciacsökkenés erősen érezhető manapság. Elég autóba ülnünk, vagy forgalmas üzletekbe mennünk, vagy internetes portálokat olvasnunk.

32. oldal

rlb_32557241>!

Ha bármi lehetek, akkor nagyon ki kell találni az utat, mert el lehet veszni a rengetegben.

18. oldal

kata__>!

Ha egy társadalom lelkiállapotát és érzelemvilágát akarjuk megismerni, akkor vagy a pszichiátriai kórlapokat érdemes végiglapozni, vagy szemügyre kell venni a kortárs (lektűr- és komoly) irodalom témaválasztását.

104. oldal (Zűrök és zavarok)

3 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Amikor mások véleménye kell a teljes megnyugváshoz, akkor saját érzelmi szükségletünket valójában rajtuk keresztül éljük át. Ezzel azonban az a probléma, hogy nem a sajátunk, hanem az övé/övék. És aki mások önértékelésére támaszkodik, az valójában „kívül hordja” a sajátját, tehát nem önnön személyisége vezeti az életben, hanem a megfelelés vagy a „hasonulás” vágya.

33-34. oldal

esőember >!

A pozitív érzelmekkel való azonosulás kiment a divatból.

62. oldal

Dora>!

Amikor maga a vezető agresszív, vagy éppen ellenkezőleg: roppant erőtlen, akkor az alárendelt csoport destruktív működésbe kezd. A tagok tudattalan érzelmeiben a szeparációs szorongás, a menekülés vágya vagy a beolvadástól való félelem ilyenkor olyan erőssé válhat, hogy felülírja a magánéletben átélt, ezt ellensúlyozó jó élményeket, vagyis elborítja a teljes életet. Az ilyen munkahelyi terror mindenkinél egészségromlást okozhat, valamint olyan pszichés kimerülést, amelyben már nem maradnak energiák az élet „élésére”. Ha ez a depresszió eluralkodik, az odáig vezethet, hogy az illető értelmetlennek kezdi érezni az életét. Ez pedig már olyan erősen beszűkült tudatállapot, amelyben nem látszanak a kivezető utak. Miközben ez csak egy munkahely. Márpedig az élet nem a munkahely. Akkor sem, ha minden a pénzről szól manapság.

185. oldal

Szelén>!

….tény, hogy a párkapcsolati létezés olyan, mint egy cserép virág. Azt is öntözni kell, mert gondozás és figyelem nélkül elpusztul.És hiába pótoljuk majd a Facebookon egy kiskertnyi virtuális virággal…..

tothmozerszilvia I>!

Az el nem köteleződés problémája elég súlyos teher, tehát aki így él, annak általában nehéz családi örökséget kell a hátán cipelnie. Itt sem feltétlenül találunk súlyos családi tragédiákat vagy szörnyű és sötét titkokat a háttérben, de azt igen, hogy egy hajdani gyerek nem kapta meg a megfelelő gondoskodást, érzelmi szükségletei nem lettek kielégítve. Aminek az lesz az eredménye, hogy felnőtt férfiként számára a nők válnak azokká a félelmetes alakokká, akik gyengédséget mutatnak, de aztán átváltoznak agresszív és domináns szörnyeteggé.

280. oldal

bbea>!

Az öröm vagy az optimizmus képessége olyan dolgok, amelyeket mindennap lehet gyakorolni. A tanult optimizmus képessége fejleszthető, és segítségével ki lehet szabadulni abból az ördögi körből, ahol a tanult tehetetlenség az úr. Aki akarja, mindennap tud örülni valaminek. De ha tudatos és tudattalan érzelmeinek engedve folyton csak a negatívumokat keresi, önmaga idézi elő a szorongások megjelenését. És ez ma nagy luxus. Sokkal bölcsebb hinni azoknak, akik azt mondják: „mosolyogj és a világ visszamosolyog rád!”

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Antos Balázs – Fiáth Titanilla: Határsávok
Jean Sévillia: Túl jón és rosszon
Mérő László: Az érzelmek logikája
Jared Diamond: A világ tegnapig
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája
Polcz Alaine: Rend és rendetlenség
Elliot Aronson: A társas lény
Malcolm Gladwell: Kivételesek