Y ​generáció 139 csillagozás

Tari Annamária: Y generáció

Sokan ​vágynának biztonságot adó érzelmekre egy olyan életben, egy olyan környezetben, amelyben keménynek és határozottnak kell lenni. Az Y generáció tagjai a mai huszonévesek és fiatal harmincasok, az információs kor gyermekei. Világukban mélyen megváltoztak az érintkezési szokások, és átalakultak olyan hagyományos fogalmak, mint értékrend, tudás és tekintély. Kénytelenek megteremteni azt az illúziót, ami a csoporthoz tartozást és a közösségi élményt adja. Ezt pedig sokszor az interneten találják meg: közösségi portálokon, blogokon, hálózatszervezésen alapuló játékokban.
Nincs könnyű dolguk…
Tari Annamária szerint világunk változásait nem csupán értelmi, hanem érzelmi eszközökkel is követni kell. A szerző gyakorló pszichológusként évek óta foglalkozik a modern életben tapasztalható pszichés jelenségekkel és a személyiség működésének változásaival. Könyvében a pszichológia felismeréseit igyekszik ötvözni a klinikumban tapasztalható mai változásokkal (pl. étkezési… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Jaffa, Budapest, 2010
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639971202

Enciklopédia 5


Kedvencelte 6

Most olvassa 20

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Tari Annamária: Y generáció

Nagy áttörést nem hozott az életembe, rögtön meg kell jegyeznem azonban azt, hogy az idézett elméletekből, szakirodalomból és szaktekintélyekből vizsgáztam, szigorlatoztam én is, műkedvelő szociológusként, így tehát érthető, hogy a nagy aha-élmény helyett inkább csak csendben bólogattam.
A kiosztott csillagokat megérdemli elsősorban a képzelt belső monológok miatt, na azokat tényleg mintha én mondtam volna a tükör előtt, és adekvát volt a rá adott válasz is.
Amiért meg a csillagok levonódtak, az egyre erősödő, a könyv végére már-már elviselhetetlenné váló érzés, miszerint semmi sem normális, amit csinálsz, és ha úgy érzed, hogy normális vagy, na az garantáltan nem normális, mindenképpen a korai kisgyermekkori kötődéseddel van baj, ott rontották el neked az egész életedet. (Amit nem elméletileg vonok kétségbe, hanem csak a számos példát, ez se jó, az se jó, sehogy se jó, bármit is csinálsz.)

>!
fülcimpa
Tari Annamária: Y generáció

Asszem a negyedét kijegyzeteltem, sőt, fénymásoltam is néhány lapot, főleg a mukaalkoholizmus témát, aztán rájöttem, hogy a könyv megvásárolható…. hm… számomra baromi érdekes volt és néha magamra ismertem, pedig abszolúte nem vagyok Y, igaz, közel állnak hozzám, sokat mozgok köztük. Remek összefoglalás, gratulálok a szerzőnek, nem hiába szeretem hallgatni amikor Horváth Gergellyel diskurál erről-arról. Ajánlom figyelmetekbe! Fogyasztói társadalom, fogyasztói társadalom… a buktatói… sajnos ez van.

>!
dianna76 P
Tari Annamária: Y generáció

Jobbra, szórakoztatóra számítottam. Az elején jól is indult, aztán kezdett unalmassá válni. Helyenként sajnos olyannyira nem tudott lekötni, hogy olvasás közben másfelé kalandoztak el a gondolataim. A számítógép- és internet világában való felnövekedés jó és rossz oldalain el lehet gondolkodni. Sajnos tényleg rossz hatással van a társas kapcsolatokra – már ami a személyességet illeti. Mert ugye társasági életet voltaképpen a közösségi oldalakon is lehet élni, csak a minőség nem mindegy.
Érdekes volt olvasni, hogy az anya-gyermek kapcsolat minősége, és a gyermekkori lelki hatások gyakorlatilag mindenre kihatnak a későbbi életünk során. Legyen az a párválasztás, az emberi kapcsolatok, vagy éppen az evészavarok. Az utóbbin kicsit meglepődtem. Mármint az összefüggésen.
Találkoztam számomra eddig ismeretlen fogalmakkal. Bevallom a retro- és metroszexualitás kifejezéseket most hallottam/olvastam először. Mindenesetre a kettő közül, én az előbbire szavazok a férfiakat illetően. Szeretem magam nőnek érezni, s ez mellettük lehetséges.
A függőségeknél felsorakoztatott munkaalkoholizmus kapcsán elgondolkodtam, hogy akkor létezik olvasás- vagy könyvalkoholizmus is? Mert én akkor lehet, hogy abban szenvedek!
A munkahelyi témákkal, anyagiakkal, elismertséggel foglalkozó fejezetek nem tudtak annyira lekötni. Azért voltak itt is elgondolkodtató részek. Az egyik ilyen volt az a megállapítás, mely szerint a munkahelyi barátságok könnyen összeomolnak. Azaz, nem is igazán mélyek. A másik dolog pedig az idősek és fiatalok közti ellentétek, és szembenállások. Tény, hogy az idősek nehezen változtatnak a megszokott, bevált módszereken, akkor sem, ha elavultak. Ezt én is tapasztalom. Az a mondat, hogy: „A fiatal szaktudása frissebb, az idősebbeké viszont bölcsebb.” nagyon tetszett. S volt még valami, amivel nagyon egyet értek: a pénz, és az anyagi javak nem minden! Habár világunkat sajnos ezek uralják. Ha az ember csak egy kicsit is elgondolkodik, rájön, hogy sokkal-sokkal értékesebb dolgok is vannak a pénznél. Olyan dolgok, melyek nem kézzelfoghatók.
A könyv utolsó harmada a párkapcsolatról szólt. A magányról, az elköteleződésről, a társkeresésről, az őszinteségen alapuló kapcsolatról. Még a jó öreg, és unalomig ismert harlow majomkísérletet is feleleveníthettem.

>!
Jaffa, Budapest, 2010
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639971202
>!
painperduu
Tari Annamária: Y generáció

Érdekes könyv ez az Y generáció. Érdemes volt elolvasni. Kimond olyan dolgokat, amiket az Y generáció tagjaként nap mint nap tapasztalok és érzek, de nem tudtam volna magamtól megfogalmazni. A problémák megnevezésével ad egyfajta segítséget ahhoz, hogy legyen egy kis rálátásunk az életünkre.
Jó lenne, ha minél több huszonéves és/vagy családalapítás előtt álló ember elolvasná ezt a könyvet, mert az anya-gyerek kapcsolatról, kötődés kialakításáról fontos dolgokat oszt meg Tari Annamária. Ugyanakkor egy-két téma (a táplálkozási zavarok és a fogyasztói társadalom) olvasása közben az volt az érzésem, lerágott csont ez már.
Az egyes fejezetek feltárják a problémák hátterében álló okokat, de nem nyújt semmiféle javaslatot ezen problémák orvoslására. Ezt személy szerint hiányolom.

3 hozzászólás
>!
anesz P
Tari Annamária: Y generáció

Érdekes volt a könyv, bár inkább csak felvetett témákat, nem merült el mélységeiben benne, de szerintem az is volt a cél, hogy az érdeklődést felkeltse.
A könyv első fele jobban tetszett. Sok infót megtudtam belőle, illetve sok minden új megvilágításba került. Néhány példa:
– Miért olyan sikeresek a fiatalság körében a vámpíros könyvek?
– Nemcsak kétféle étkezési zavar jellemző napjainkra, hanem legalább 5.
– Munkaalkoholizmusról.
– Netes világ, virtuális világ népszerűségének okai
stb.
Sokat hallottam már erről a könyvről, érdemes volt elolvasni. Több pszichológiai ismeret, elmélet köszönt vissza hallgatói tanulmányaimból.
Nagyon közérthető, olvasmányos.

>!
Niki_
Tari Annamária: Y generáció

Ó, hogy én mióta vártam már erre a könyvre! A Z generációért is odáig voltam, és így lett az Y generációval is. Szerintem kihagyhatatlan azoknak, akik ennek a generációnak a tagjai. Nagyon jó átfogó képet ad arról, hogy mi miért van, miért vagyunk olyanok vagy épp nem olyanok, amilyenek. Szerintem kihagyhatatlan!

>!
Marcsi P
Tari Annamária: Y generáció

Sajnálom, sokkal jobbra számítottam.
A Petőfi rádión rendszeresen hallgatom Tari Annamáriát a Kultúrfitnesz-ben. Mindig nagyon érdekesnek találtam a gondolatait és a párhuzamait a filmes és zenei világ és a generánciónk, az Y generációval kapcsolatban.
A könyv viszont nem igazán tetszett. Szinte mindenben igazat adtam az írónőnek, de valahogy olyan sablonosra sikerült. Lehet, ha nem a saját generációmról, hanem az X-ről vagy Z-ről olvastam volna, jobban élvezem.
Mindent egybevetve mégis ajánlanám Mindenkinek elolvasásra!

>!
bbea
Tari Annamária: Y generáció

Az én generációmnak szól, közben valahogy mégsem. A legtöbb itt felvetett probléma messze áll tőlem, bevallom néhányról még nem is hallottam. Túlhajszolt életű menő cégvezetőknek és szingli életvezetésű nőknek többet segíthet. Szerencsére én csak átlagos vagyok. :-)

>!
le_miserable
Tari Annamária: Y generáció

Összességében sok igazságot látok benne, érdekes volt, bár én valahogy mindig kívül éreztem magam a saját generációmon, de azért sok dologban magamra ismertem… vagy tudja a fene, az elején még élveztem olvasni, aztán valahol volt egy olyan pont ahol már azt éreztem hogy vagy ugyanazt ismételgeti, vagy tök evidens dolgokat fejt ki idegtépő részletességgel. A fejezeteket bevezető párbeszédek és monológok szerintem rettenetesen életszerűtlenek voltak, inkább valami amerikai giccsfilmben tudtam volna őket elképzelni… meg az is nagyon zavart, hogy a munkával kapcsolatos gondokról szóló fejezetek egy az egyben azt vetítették az olvasó elé, hogy csak multivállalatok léteznek és csak ezeknél lehet elképzelni az életet a számítógép előtt görnyedve… Hahó, vannak ám még nagyon szép szakmák ebben az országban, és természetesen a leírt problémák ugyanígy jelen vannak akár irodista valaki, akár mondjuk olyan sima „mezei” foglalkozást űz, mint a sarki kisbolt üzletvezetője. Vagy szakács, vagy asztalos, vagy rendőr, vagy fodrász, vagy autószerelő. Vagy bármi.

>!
Bi_bi_bi
Tari Annamária: Y generáció

Neked a divat mondja meg ki vagy.

Minden annyi ideig kerül a fókuszba, ameddig foglalkozunk vele.

Miről szól a könyv? Tolerancia, türelem, igényesség, értékek, rendszerezés, önértékelés, odafigyelés.

Hogy miért jelent a vámpíros világ életkori regressziót azt nem fejtem ki, megteszi Annamária helyettem:) Arról se, hogy mitől identitáslaboratórium (is) az internet.

Érdekes könyv. És igen, tényleg megéri elolvasni. Nem tudom mi a legalakalmasabb kor hozzá. Serdülőként talán félreértelmeznő a gyerekkori visszautalásokat és csak mégdrámaibb lenne a helyzet (pedig anélkül is tud elég dráma és könny lenni benne….), de azért olyan 20as éveiben járóknak már mehetne:)

(a minusz fél csillag, mert fogalmam nincs az anyaságról és a témáról, de eléggé beparáztam a dologtól jó előre is…)


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Aki akarja, mindennap tud örülni valaminek.

211. oldal

>!
Dora P

A fogyasztói társadalom azonnali kielégülésre buzdító trendje ("vedd meg, dobd el, vegyél azonnal másikat") nem csak a vásárlói szokásokban jelentkezik. Konrad Lorenz már 1973-ban leírta, hogy a technológia és a farmakológia fejlődése nyomán nőni fog a intolerancia az emberekben még a legcsekélyebb kellemetlenséget okozó dologgal szemben is. Ennek következtében lassan eltűnik majd az embereknek azon képessége, hogy átélje a keserves erőfeszítéssel, akadályok leküzdésével elért örömöket. Ez a toleranciacsökkenés erősen érezhető manapság. Elég autóba ülnünk, vagy forgalmas üzletekbe mennünk, vagy internetes portálokat olvasnunk.

32. oldal

>!
rlb_32557241

Ha bármi lehetek, akkor nagyon ki kell találni az utat, mert el lehet veszni a rengetegben.

18. oldal

>!
esőember

A pozitív érzelmekkel való azonosulás kiment a divatból.

62. oldal

>!
kata__

Ha egy társadalom lelkiállapotát és érzelemvilágát akarjuk megismerni, akkor vagy a pszichiátriai kórlapokat érdemes végiglapozni, vagy szemügyre kell venni a kortárs (lektűr- és komoly) irodalom témaválasztását.

104. oldal (Zűrök és zavarok)

3 hozzászólás
>!
tothmozerszilvia I

Amikor mások véleménye kell a teljes megnyugváshoz, akkor saját érzelmi szükségletünket valójában rajtuk keresztül éljük át. Ezzel azonban az a probléma, hogy nem a sajátunk, hanem az övé/övék. És aki mások önértékelésére támaszkodik, az valójában „kívül hordja” a sajátját, tehát nem önnön személyisége vezeti az életben, hanem a megfelelés vagy a „hasonulás” vágya.

33-34. oldal

>!
Dora P

Amikor maga a vezető agresszív, vagy éppen ellenkezőleg: roppant erőtlen, akkor az alárendelt csoport destruktív működésbe kezd. A tagok tudattalan érzelmeiben a szeparációs szorongás, a menekülés vágya vagy a beolvadástól való félelem ilyenkor olyan erőssé válhat, hogy felülírja a magánéletben átélt, ezt ellensúlyozó jó élményeket, vagyis elborítja a teljes életet. Az ilyen munkahelyi terror mindenkinél egészségromlást okozhat, valamint olyan pszichés kimerülést, amelyben már nem maradnak energiák az élet „élésére”. Ha ez a depresszió eluralkodik, az odáig vezethet, hogy az illető értelmetlennek kezdi érezni az életét. Ez pedig már olyan erősen beszűkült tudatállapot, amelyben nem látszanak a kivezető utak. Miközben ez csak egy munkahely. Márpedig az élet nem a munkahely. Akkor sem, ha minden a pénzről szól manapság.

185. oldal

>!
brish

Aki három-négy levélváltás után azt érzi,hogy szinte már „beleszeretett” a másikba, az valójában a saját fejében lévő képbe szeretett bele,nem pedig a másik emberbe,akit jószerivel még nem is ismer. Ám mivel az érzelmek hihetetlen gyorsan képesek intenzívvé válni,a helyzetet reálisnak láttatják. Mindeközben a levelekben megjelenő mondatok és szituációk csupán olyan képek, amelyeket a fantázia rak össze teljes egésszé.

294. oldal

>!
Szelén

….tény, hogy a párkapcsolati létezés olyan, mint egy cserép virág. Azt is öntözni kell, mert gondozás és figyelem nélkül elpusztul.És hiába pótoljuk majd a Facebookon egy kiskertnyi virtuális virággal…..

>!
bbea

Az öröm vagy az optimizmus képessége olyan dolgok, amelyeket mindennap lehet gyakorolni. A tanult optimizmus képessége fejleszthető, és segítségével ki lehet szabadulni abból az ördögi körből, ahol a tanult tehetetlenség az úr. Aki akarja, mindennap tud örülni valaminek. De ha tudatos és tudattalan érzelmeinek engedve folyton csak a negatívumokat keresi, önmaga idézi elő a szorongások megjelenését. És ez ma nagy luxus. Sokkal bölcsebb hinni azoknak, akik azt mondják: „mosolyogj és a világ visszamosolyog rád!”

211. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Antos Balázs – Fiáth Titanilla: Határsávok
Jean Sévillia: Túl jón és rosszon
Mérő László: Az érzelmek logikája
Jared Diamond: A világ tegnapig
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája
Polcz Alaine: Rend és rendetlenség
Elliot Aronson: A társas lény
Malcolm Gladwell: Kivételesek