Educated 34 csillagozás

Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated Tara Westover: Educated

An ​unforgettable memoir in the tradition of The Glass Castle about a young girl who, kept out of school, leaves her survivalist family and goes on to earn a PhD from Cambridge University

Tara Westover was 17 the first time she set foot in a classroom. Born to survivalists in the mountains of Idaho, she prepared for the end of the world by stockpiling home-canned peaches and sleeping with her „head-for-the-hills bag”. In the summer she stewed herbs for her mother, a midwife and healer, and in the winter she salvaged in her father's junkyard.

Her father forbade hospitals, so Tara never saw a doctor or nurse. Gashes and concussions, even burns from explosions, were all treated at home with herbalism. The family was so isolated from mainstream society that there was no one to ensure the children received an education and no one to intervene when one of Tara's older brothers became violent.

Then, lacking any formal education, Tara began to educate herself. She… (tovább)

>!
Random House, 2018
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780399590511
>!
Random House, 2018
ASIN: B075F68BFV · Felolvasta: Julia Whelan
>!
HarperCollins, London, 2018
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781443452489

4 további kiadás


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morcant>!
Tara Westover: Educated

A könyv első felén végigsuhantam. Miközben rettentő volt olvasni arról, hogy milyen körülmények között élnek, nagyon érdekes volt megismerni ezt a túlélő mormon életmódot. Ezen kívül családon belüli erőszakról is szól, mivel Tara bátyja egy erőszakos, komplexusos barom volt. Utáltam a lány szüleit, az apját azért, mert az egész családra ráerőltette a nézeteit, ezzel pedig nemcsak nyomorúságossá, de egyenesen veszélyessé tette életüket. Az anyját pedig azért gyűlöltem, mert homokba dugta a fejét és nagyon sokáig nem szólalt fel a lánya védelmében, sőt nem is hitt neki jó ideig. Ezen kívül dühítő volt arról olvasni, hogy még mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy a nő helye a konyhában van. (És ez nem is volt olyan rég.)

A második fele azonban kicsit csalódást keltő volt. Arra számítottam, hogy Tara bővebben belemegy abba, hogy hogyan jutott be kb. nulla tudással olyan elit iskolákba, mint a Cambridge vagy a Harvard. De azok a részek nagyon homályosak voltak, nagyjából semmi nem derült ki. Helyette megtudhattam, hogy a családban kinek milyen balesete volt éppen a hülye apjuk miatt.

Ajánlom elolvasásra, hiszen Tara kitartása és ereje példamutató.

Mafia I>!
Tara Westover: Educated

Tara története egyedi történet sok szempontból, amihez (szerencsére) nehezen találni személyes kapcsolódási pontot; bizonyos elemeiben viszont meglepően és ijesztően relatable. (és nem csak abban, hogy én is eltöltöttem egy egész nyarat Buffyval és a Scooby Ganggel.) sokkal inkább relatable, mint Ellen új stand upja a Netflixen, a Relatable. (ami egyáltalán nem az.)

Alsace>!
Tara Westover: Educated

Lebilincselő olvasmány, hihetetlen miken ment keresztül, nagyon példaértékű a kitartása. Néhol nekem zavaros volt (érthető, hiszen az ember emlékei elég képlékenyek tudnak néha lenni.)
Nagyon elgondolkodtató a család mint kötelesség. Nagyon nehezen tudtam megérteni őt, de jó volt egy másik nézőpontból is látni. (Nekem is mérgező a családom, de én már nem tartom velük a kapcsolatot).


Népszerű idézetek

Agymanó>!

First find out what you are capable of, then decide who you are.

Azu>!

The same sun appeared each morning, swept over the valley and dropped behind the peak. The snows that fell in winter always melted in the spring. Our lives were a cycle—the cycle of the day, the cycle of the seasons—circles of perpetual change that, when complete, meant nothing had changed at all.

szabreni>!

The past is beautiful because one never realises an emotion at the time. It expands later, & thus we don’t have complete emotions about the present, only about the past.

— VIRGINIA WOOLF


Hasonló könyvek címkék alapján

Delia Owens: Where the Crawdads Sing
Michelle Obama: Becoming
Marilynne Robinson: Housekeeping
Amy Harmon: Making Faces
Sylvia Plath: The Bell Jar
Elizabeth Kim: Ten Thousand Sorrows
Jessica Park: Flat-Out Celeste
Michelle Obama: Becoming: Adapted for Young Readers
Pat Conroy: The Prince of Tides
Elizabeth Wurtzel: Prozac Nation