A ​tanult lány 397 csillagozás

Tara Westover: A tanult lány

Tara ​Westover tizenhét évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást.
A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Partvonal, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783395 · Fordította: V. Csatáry Tünde
>!
Partvonal, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783395 · Fordította: V. Csatáry Tünde
>!
Partvonal, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9786155783531 · Fordította: V. Csatáry Tünde

1 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Tara Westover · Faye Westover · Gene Westover · Luke Westover · Mumford · Tyler Westover · Audrey Westover · dr. Kerry · Richard Westover · Sadie · Shawn Westover · Tony Westover

Helyszínek népszerűség szerint

Bak-orom


Kedvencelte 70

Most olvassa 35

Várólistára tette 513

Kívánságlistára tette 418

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Tara Westover: A tanult lány

Ez egy többszörösen megdöbbentő történet. A legmegdöbbentőbb benne az, hogy igaz. A második legmegdöbbentőbb, hogy egy egész család teszi elvakultan odaadóan, szinte ellenkezés nélkül azt, amit a családfő elvár tőlük és történjék bármi, baleset vagy egyéb katasztrófa, senki nem lázad, senki nem ellenkezik, senki nem szökik meg. Egy ideig legalábbis.

Letehetetlen, szépen megírt és nagyon erős hatású könyv, mely példát mutat és elgondolkodtat. Nem csak napokig fog elkísérni a hatása, az emléke, hanem a felejthetetlen kategóriába tartozik.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/03/tara-westover-tan…

2 hozzászólás
Málnika >!
Tara Westover: A tanult lány

„Az egész életemet a másokban rólam élő kép határozta meg. Az ő hangjuk hatásosnak, jelentőségteljesnek, ellentmondást nem tűrőnek tűnt. Fel sem merült bennem, hogy az én hangom ugyanolyan erőteljes lehet.”

Ezeket a mondatokat akár én is írhattam volna szó szerint, ám Tara Westover memoárja az enyémtől jelentősen eltérő életutat rögzít. Egy olyan nőről szól, akinek nemcsak, hogy jó ideig születési anyakönyvi kivonata sem volt, de saját családja nem tudja születésének napját, gyermekkorában pedig sem iskolába, sem orvoshoz nem járt. A kiadvány első része a gyermekkor emlékeit idézi fel, míg a második és a harmadik a tanulás útját írja le. Ám ez az út számomra jóval kevésbé szól arról, hogyan jut el az iskolázatlan lány önerőből Cambridge-be és Harvardra, sokkal inkább arról, hogyan képes eltávolodni a múlttól lépésről lépésre, a saját egyéniségét kereső elképesztő küzdelemről. Mániákus, elvakult hitű apja, aki saját fejében visel háborút, ugyanis az egész családot manipulálja és tönkreteszi. Miközben kiválasztottnak hiszi magát, halálközeli helyzetekbe kergeti saját gyermekeit is. Tara evvel az örökséggel kénytelen élni, és miközben nagynevű egyetemeken kutatja saját személyiségét, a múlt és a hegyek továbbra is markukban tartják. Ám ez a hihetetlenül bátor lány minket, az olvasókat is megtanít arra, saját megdöbbentő történetén keresztül, hogy bárhonnan is jöttünk, bármilyen terheket cipelünk is magunkkal, sosincs késő rátalálni saját hangunkra.

Hatalmas élmény volt számomra ez a letehetetlen olvasmány, egy tragikus sorsú, csodálatos ember erejéről és önmagára találásáról. Megrendültem, sírtam, haragot éreztem, reménykedtem, miközben ittam a könyv minden egyes sorát, és egy hatalmas kedvencet avattam. Sajnálom, hogy nem tudok legalább ezer csillagot jelölni rá, de ezt az ötöt teljes szívemből adom. Azt pedig már csak remélni tudom, hogy az emlékiratot újabb könyvek követik majd, és lesz lehetőségem találkozni a szerzővel.

4 hozzászólás
Mariann_ P>!
Tara Westover: A tanult lány

Elsőként megjegyzem, hogy @Málnika , valahol nálad láttam ezt a könyvet , írtam fel magamnak, hogy én is elolvasnám.
Érdekesen indult ez a történet , egy mormon család életébe cseppentünk bele.
Ami különlegesnek számít, először azt gondoltam, hogy milyen jó, nem a megszokottat olvasom, de aztán rájöttem, hogy ez elég durva.
A gyerekek nem járnak iskolába, még születési anyakönyvi kivonatuk sincsen.
Ez furcsa, de még nem volt gyanús, elég elszigetelten éltek.
Aztán a roncstelepen ( apja ezzel foglalkozott ) dolgozás Tarának is kötelező volt, ami nem éppen lányoknak való munka. Aztán jöttek a balesetek, sérülések, amiknél szóba sem jöhetett a szakszerű segítség, mindent saját maguk akartak megoldani a szülők.
Aztán egyszer csak beugrott, hogy ezt a könyvet az írta, aki át is élte.
Innentől hátborzongató volt.
A küzdelme az iskolákkal, és hogy később mire vitte…
Nehéz, küzdelmes élet ez, sokszor voltam dühös, lehangolt miatta, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

1 hozzászólás
dagikám>!
Tara Westover: A tanult lány

Nekem nagyon nem tetszett. Kìnlòdva haladtam csak vele. Pedig nagyon vàrtam,nagyon kìvàncsi voltam rà. Az olvasàs közben valamilyen hiànyèrzet alakult ki bennem, a szereplők sem voltak szimpatikusak. Tara bizonytalakodàsai,hol hatàrozott volt,hol visszatàncol oda,ahol tudja,hogy nem jò neki.. Felejtős ez szàmomra.

4 hozzászólás
Bitten>!
Tara Westover: A tanult lány

Kedvem lenne külön csillagozni a lezajlottakat és az „ahogyan” tollba vetette. Szeretnék még olvasni tőle ütemes, lehet vele haladni , kifejező. Ám a téma hát szokatlan valljuk be. Tőlem mindenképp idegen és való igaz nyitottnak kell rá lenni, és van mit emésztgetni a mai napig.

Zanit>!
Tara Westover: A tanult lány

Hatalmas csalódás… A fülszöveg alapján egy elsöprő erejű történetre számítottam, ehelyett mintha egy gyenge disztópiát olvastam volna. Felkészülés a világvégére, a bátyus eltöri a húga csontjait, aki közben vihog, az anya meg végignézi, ahogy egyik testvér belenyomja a másik fejét a budiba, és még sorolhatnám.
Hogy az apa bolond, tiszta sor. Hogy a gyerekek is hasonlóak lettek, még rendben is lenne, hiszen csinos kis agymosáson estek át. De az anya???? Hogy engedhette mindezt megtörténni? Ebben a családban egyedül talán Tyler volt normális, vagy inkább csak normálisabb, mint a többi.
Ilyenkor tényleg úgy gondolom, hogy az embereknek kéne valami vizsga vagy vizsgálat, mielőtt családot alapítanának…
A stílusa sem jött be, ennyi következetlenséget ritkán látni egy helyen. spoiler Ha lenne néha logikus magyarázat egy-két dologra, talán még rendben is lenne, de ez így nagyon zavaró volt.

8 hozzászólás
h_orsi P>!
Tara Westover: A tanult lány

Számomra ez a könyv egy fajta útkeresés. Megmutatja, hogy mennyire nehéz kilépni egy olyan közegből, melyben gyermekkorunk óta élünk.
Taranak nem csak a szülőktől való elköltözés ment és megy mai napig nehezen. Az anyagi függetlenedés hamarabb következett be, mint az érzelmi leválás. Ráadásul egy teljesen ellentétes kép alakult ki a világról benne tanulmányai során, mint amelyet otthonról hozott.
Az elnyomás és a folyamatos veszély érzett nevében teltek korai évei. Apjuk megtiltotta, hogy orvosi segítséget vegyenek igénybe, még a legnagyobb szükség esetén sem bízott a kórházi dolgozókban. Ugyanígy szinte mindennap a világvégére várt. A legmegdöbbentőbb eset az ezred forduló körül játszódó bagatell viselkedése volt. Még sem tudtam soha nevetni ezen a jeleneteken. 7 gyereknek és a feleségének kellett mindig is elviselnie a kirohanásait.
Tarat sokszor csak az ellentétes szél sodorta az iskola felé (meg persze valamilyen csökönyös makacság, miszerint Ő azért is felvételizni fog), azonban egy idő után ő is el kezdett küzdeni az apja által generált lökéshullámoknak.
Csodálatos volt látni, ahogy egyre jobban és jobban küzd.
Összességében nagyon mély nyomot hagyott bennem ez a történet. Sok higgadtság kellett hozzá, hogy végig tudjam olvasni, de megérte.

Sárhelyi_Erika I>!
Tara Westover: A tanult lány

Elképesztő történet. Tara Westover élete kész regény, mondhatni rémregény. Ami nem valami elképzelt világban játszódik, hanem a való életben. Ami számára szerencsére már csak a múlt, ugyanakkor a szereplők létező személyek, hús-vér emberek, akik a jelenben élnek, és napjainkban is azt az életet élik, ami normális gondolkodással felfoghatatlan. Szinte hihetetlen az egész sztori, az meg pláne, hogy ez a nő, Tara képes volt túlélni mindazt az abnormalitást, amiben felnőtt – nemcsak ő, de a testvérei is. Véleményem szerint Tara Westovert az mentette meg, hogy kimondva-kimondatlanul valamiféle zseni – teljesen átlagos elmével szerintem nem lett volna képes dr. Westoverré válni. Így is csoda, hogy egyáltalán életben maradt, de abban nem vagyok biztos, hogy ennyire sérült lelkivilággal képes lesz az elméjét megőrizni a normlitás keretei között. Nehezen tudom elképzelni, hogy aki ennyi traumán megy át élete során, annak ne legyen következménye rá nézve.
A könyv az elvakult hit, az el- és fel nem ismert őrület, a hatalom és az érzelmi, illetve anyagi kiszolgáltatottság könyve. Egyszerűen döbbenet.

Bogi_könyveskuckója>!
Tara Westover: A tanult lány

Egy gyermek életében az elsődleges szocializációs színtér a család. Ez az első közösség, melynek el kell sajátítani a normáit, meg kell benne találnia a helyét. Ezzel a csomaggal lép be az oviba és az iskolába, ahol a viselkedése nagyon sok mindent elárul a család hátteréről, a családja életéről.
A következő érzések, gondolatok kavarogtak bennem, miközben olvastam ezt a memoárt: harag, düh, bánat, sajnálat. Nagyon ritka az a történet, amely ennyi negatív érzést ki tud belőlem hozni. Ennek ellenére egy fantasztikusan megírt könyv volt, melyben az írónő a saját életét vetette papírra, hogy megossza a nagyvilággal, mi mindenem kellett keresztül mennie, ezáltal is reményt adva azoknak az embereknek, akik hasonló cipőben járnak. Nagy bátorság és lelki erő kell hozzá, hogy valaki a saját életét vadidegenekkel ossza meg, akiket nem is ismer.
Egy igaz történet arról, hogy tudunk kiszabadulni egy mérgező családból, hogy kövessük és megvalósítjuk az álmainkat, megtaláljuk önmagunkat.

Vivien_Bernadett_Sebestyen >!
Tara Westover: A tanult lány

Nagyon megdöbbentő és félelmetes történet. Ami még „rosszabb", hogy igaz történeten alapszik. Az ahogy a szülők bántak a gyerekekkel nagyon megérintett és jobban értékelem a saját szüleimet. Az egészben a legnagyobb hibás az Anya volt, mert az Apa klinikai eset, orvoshoz nem akar fordulni, sajnos ez van. De az Anya tehetett volna ez ellen. Az, hogy Shawn mindent megúszhatott az nagyon idegesítő volt. És valahogy úgy éreztem, hogy a legnagyobb dráma miatta volt. Tara-t is miatta közösítették ki(lehet,hogy nem csak ő a hibás, de nagy szerepe volt benne.) Az biztos, hogy nem volt egy egyszerű gyerekkor és sok mindent megváltoztatott bennük. Jó volt látni, hogy a testvérek, bár ha nem is mindenki, nagyon összetartóak és támogatóak voltak.
Nagyon tetszett, ahogy meg volt írva és szívesen olvasnék még tőle!


Népszerű idézetek

Málnika >!

Nem tud segíteni rajtam. Csakis én menthetem meg önmagam.

253. oldal, 22. fejezet (Suttogás és sikoly)

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
Málnika >!

Ezek az ösztönök egész életemben azt a vezérelvet próbálták belém nevelni: jobbak az esélyeid, ha csak magadra számítasz.

143. oldal, 11. fejezet (Üvöltő ösztönök)

Kapcsolódó szócikkek: esély · ösztön · Tara Westover
Málnika >!

Mintha azt mondta volna: először tudjam meg, mire vagyok képes, majd utána döntsem el, ki is vagyok valójában.

303. oldal, 27. fejezet (Ha nő lennék)

Málnika >!

– Azért tudok megállni a szélben, mert nem próbálok ellenállni neki – mondtam. – A szél, az csak szél. A földön minden további nélkül elviseljük az ilyen lökéseket, tehát a levegőben is el kell tudnunk viselni őket. Nincs semmi különbség. Csak az, amit az ember az agyában kreál.

312. oldal, 28. fejezet (Pygmalion)

Kapcsolódó szócikkek: agy · Tara Westover
Bea_Könyvutca P>!

(…) vajon az ember egyetlen igaz személyisége az az első alak-e, amit magára ölt.

423. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
Bea_Könyvutca P>!

Mióta először ráébredtem, hogy a bátyám, Richard fiú, én pedig lány vagyok, azóta szeretném elcserélni az ő jövőjét az enyémmel. Az én jövőm az anyaság volt, az övé az apaság. Nagyon hasonlónak hangzottak, de nem hasonlítottak. Egyiknek lenni azt jelentette, te döntesz. Te ülsz az asztalfőn. Te rendszabályozod a családot. A másiknak lenni pedig azt, hogy rólad döntenek, téged szabályoznak.

341. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
Málnika >!

Mindezt elmondhattam volna neki, letehettem volna a magammal cipelt terhek egy részét, hagyhattam volna, hogy a kapcsolatunk vigye tovább, és erősödjék általa.

299. oldal, 26. fejezet (A lélek embere)

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
Kókuszka>!

Lehet, hogy az összes tanulás, az olvasás, a gondolkodás, az utazás olyan valakivé formált, aki már nem tartozik sehova?

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
Málnika >!

Egy dolgot azonban már akkor is értettem: ezerszer csúfoltak niggernek, és én csak nevettem rajta; most pedig már nem tudok nevetni. Maga a szó, és ahogy azt Shawn kimondta, nem változott. Csak az én fülem lett más.

242. oldal, 20. fejezet (Az apák meséi)

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Marilynne Robinson: Háztartás
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp
Michelle Obama: Így lettem
Elizabeth Gilbert: New York lányai
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Betty Mahmudi – William Hoffer: Lányom nélkül soha
Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín