A ​tanult lány 32 csillagozás

Tara Westover: A tanult lány

Tara ​Westover tizenhét évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást.
A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett… (tovább)

Eredeti mű: Tara Westover: Educated

>!
Partvonal, Budapest, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155783395 · Fordította: V. Csatáry Tünde
>!
Partvonal, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9786155783531 · Fordította: V. Csatáry Tünde

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Faye Westover · Gene Westover · Luke Westover · Mumford · Audrey Westover · Caroline Moyle · Jay Moyle · Myrna Moyle · Richard Westover · Sadie · Shawn Westover · Tara Westover · Tony Westover · Tyler Westover

Helyszínek népszerűség szerint

Bak-orom · Jay papa


Kedvencelte 2

Most olvassa 27

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 200

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Mariann_Czenema P
Tara Westover: A tanult lány

Ez a történet egyszerre volt egy fejlődéstörténet, illetve a legkisebb gyerek csodát találó, önmagát meghatározó kalandregénye, kiszámíthatatlan fordulatokkal, olvasmányos, pörgős stílusban. Nagyon bigott feministákat kicsit óvnék tőle, de egyébként szívesen ajánlom kortól, nemtől függetlenül. Nem nagyon vallásos könyv, habár van benne néhány idézet, de tulajdonképpen Tara apjához hasonló elvakult, csak a saját hiedelemvilágukban élő emberek mindenhol léteznek.
(bővebben itt:
https://czenema.blogspot.com/2019/02/tara-westover-tanu… )

4 hozzászólás
>!
theodora 
Tara Westover: A tanult lány

Nagyon erős ez a könyv, tele megdöbbentő eseménnyel és elszomorító, hogy ez megtörténhet az USA-ban, amit azért fejlett országnak tartunk. Tara az interjúi alapján egy szimpatikus nő, aki ahogy a könyvből is kiderül – baromi erős. A memoárja arról szól, hogyan tudott kívülről nézni arra a családra, állapotra, amiben felnőtt. Illetve hogyan tudott a szélsőségesen korlátozó, testileg – lelkileg megnyomorító élményekből felállni és önálló életet kezdeni, megtalálnia önmagát. Nagy élményt nyújtott ez a könyv – megterhelő volt, de örülök, hogy elolvashattam!

>!
Zanit
Tara Westover: A tanult lány

Hatalmas csalódás… A fülszöveg alapján egy elsöprő erejű történetre számítottam, ehelyett mintha egy gyenge disztópiát olvastam volna. Felkészülés a világvégére, a bátyus eltöri a húga csontjait, aki közben vihog, az anya meg végignézi, ahogy egyik testvér belenyomja a másik fejét a budiba, és még sorolhatnám.
Hogy az apa bolond, tiszta sor. Hogy a gyerekek is hasonlóak lettek, még rendben is lenne, hiszen csinos kis agymosáson estek át. De az anya???? Hogy engedhette mindezt megtörténni? Ebben a családban egyedül talán Tyler volt normális, vagy inkább csak normálisabb, mint a többi.
Ilyenkor tényleg úgy gondolom, hogy az embereknek kéne valami vizsga vagy vizsgálat, mielőtt családot alapítanának…
A stílusa sem jött be, ennyi következetlenséget ritkán látni egy helyen. spoiler Ha lenne néha logikus magyarázat egy-két dologra, talán még rendben is lenne, de ez így nagyon zavaró volt.

>!
Aliko P
Tara Westover: A tanult lány

Egy elsőkötetes szerző regénye, egy bestseller, amit Bill Gates ajánl az olvasni szeretőknek. Szerencsére a kívánság listára helyezést követően nem kellett sokáig várnom arra, hogy kézbe fogjam a drágaságot, hála egy molyos ajándékozásnak. Ami nekem elsőre szembe tűnt az gyönyörű kötés, amibe bevallom én rögtön beleszerettem. Letisztult. Történethez illő. A fülszöveg, pedig kellőkép figyelemfelkeltő és az igaz történet felirat rögtön elcsábított!

A regény egy 32 éves nő hihetetlen élettörténete, egy meglehetősen diszfunkciós családban, egy bipoláris /skizofrén és diktatórikus apával, egy erőtlen anyával na meg 6 testvérrel, egy kvázi Tom Sawyeri világban, a társadalomtól elszeparáltan. Ahogy mesél a szerző az ember valahova 50-60-80 évvel ezelőttre datálja a regényt, ám itt- ott megjelenik benne egy-egy időre utaló jelzés, mint a szeptember 11, vagy a y2K és ekkor feleszmél az olvasó, hogy hoppá ezt ismerem, ez most játszódik.

Egy számunkra ismeretlen világba kalauzol minket Tara, ahol az ember félelemben és rettegésben él a kormánytól. Ahol egyszer gyerekként van korlátok közé szorítva, másodszor pedig nőként. A család pedig nem csak fizikai és lelki terrorban tartja, de az alapvető gondoskodást és védelmet se kapja meg tőlük. Ráadásul a testvérek között akad egy igazi feketebárány… Shawn egy agresszív és manipulatív alak, aki a hideg- meleg játékával önmaga megkérdőjelezésére buzdítja Tarát.

Egy visszaemlékezés története a regény, ahol a jelen tudásával, elfogulatlanul adja át a történteket, a szerző, amiben segítségére vannak a naplói. A mű egészét 3 részre tagolja. Van egy hosszabb gyerekkori rész, a második fejezet a tanulásé és a 3. a családdal való szembe szállás. Lineárisan halad. A gyerekkortól indulva az élete főbb fordulópontjait mutatja meg, zseniális stílusban. Történeteit lábjegyzettel egészíti ki és sokszor több ember nézőpontját is megmutatja jelezve, hogy nem is biztos, hogy teljesen úgy történt. A leírásai gyönyörűek, ahogy megmutatja a Bak- ormot és az általa úgy szeretett Hercegnőt az varázslatos.

A szerző mesél a világvégevárásról és mint normalitás hozza azt, ami eléggé groteszké teszi a regényt. Beszél a különös életmódjukból fakadó problémákról. Kortárs kapcsolatok hiányáról, a kiközösítésről, a mindennapos félelemről, a harcról az iskoláért és a nehézségekről az anyakönyvezés hiánya miatt. Látjuk az apja merev ragaszkodását az elveihez, a lány próbálkozásait a normalitás elérésére, a világra rácsodálkozását, ahogy az egyre több információ birtokában, elkezd kételkedni apja tévedhetetlenségében és végül beindul a szakadás….Tarának mennie kell.

A második rész egyetemi történései alatt bemutatja a beilleszkedés nehézségeit és a teljes elszigeteltséget. Ő nem csak a szobatársakkal nem tud együtt élni, hanem a számunkra alapvető dolgokkal sincs tisztában és az előzetes tudása sincs meg egy- egy tantárgyhoz. A problémák sokasodnak és gödörbe kerül. A pénzügyi válsága mellett, mintegy második hullámként, a tanulás vágya és a nőiségének megélésének ellentéte generál benne óriási feszültséget. Na meg persze rengeteg mindenre ráébred. Megismeri a bipoláris zavart és tisztába kerül a Weaver eset hátterével is. Angliába utazva pedig tovább tágítja a látókörét és egyre jobban megismeri önmagát is. Így aztán hazatérve már egy teljesen más szűrön keresztül nézi a családját és meglátja a visszásságokat.

A szerző teljesen elfogulatlanul mutatja be a vallást és a szülei felé sem haraggal fordul. Még az utolsó részben is szeretettel beszél róluk, ami pedig valami őrület. Kiderül, a terror mélysége és az is hogy az anyja végig tisztában volt az egésszel, csak becsukta a szemét. Önmagát pedig azzal mentegette, hogy a gyereke, pedig a többiek is azok. A lányok megpróbálnak összefogni, ám a szülők a vallás mögé bújva a fiú mögé sorolnak be. Megbocsájtást követelve, választás elé állítják a testvéreket mintegy ultimátumot adva nekik. Végül Tara ellen fordulnak és próbálják megtörni. Összeroppan, de nem hagyja magát, így végül teljesen magára marad, vagyis azt hiszi. Ám a városi nagyi temetésén feltárulnak az erőviszonyok és kiderül még sincs egyedül. Két pártra szakad a család a választó vonal pedig az iskola, vagyis a tanultság foka lesz.

A könyv rendkívül olvasmányos és nagyon érdekes, hisz egy teljesen ismeretlen univerzumot mutat be. Egy valóban létező világot tár fel előttünk a szerző, ahol nincsenek egyedül a Westoverek, hisz csak Amerikában több százan -ezren vannak a világvégére készülők és még hányan lehetnek, akikről nem tud senki. Hány és hány Tara létezhet, aki szüleinek kiszolgáltatva sokszor, úgy éli le az életét, hogy esélye sincs változtatni. Pénz, oktatás és alapvető papírok híján nem tud tovább lépni.

A regény hihetetlen jó, hangulata van és a történet is nagyszerű. A karakterábrázolás első rendű, ahol senki sem fekete vagy fehér, ahol, nincsenek tökéletes emberek. Mind hoznak rossz döntéseket és nincs elfedve a rútság sem az életükben. Az író tájleírásai gyönyörűek és a cselekményvezetése elsőrangú. De ami igazán zseniális ebben a könyvben, hogy ezt az egészet úgy tudta tálalni a szerző, hogy nem ítélkezik nem bírál, se a szülei se a vallás nincs feketére festve, csak leírta, ami történt minden sallangtól mentesen.

>!
Réka_J
Tara Westover: A tanult lány

Egy mormon család. Egy lány és annak története. Nem mondok róla sokat, mert azzal nagyon sok érdekes, megrázó és izgalmas történetnek a poénját lőném le. De Tara Westover, a mára már fiatal nő, megcsinálta a lehetetlent is.
Csak azt tudom mondani, hogy mindenki olvassa el, aki nem egy megszokott életrajzra vágyik.

>!
dsophie
Tara Westover: A tanult lány

A legnagyobb problémám ezzel a könyvvel, hogy számomra rettentően hatásvadász – megnéztem néhány riportot a nővel, és „élőben” is megerősített abban, hogy ne legyen számomra szimpatikus.
Hogy fogalmazzak, nem azt mondom, hogy nem hiszem el, amiket állít – inkább a mentális egészségem érdekében nem akarom elhinni, hogy ilyen emberek vannak – pedig sajnos tisztában vagyok vele, hogy nem is kevesen vannak…
De valahogy olyan nagyot akar mondani, annyira tudóskodik és analizál, hogy számomra pont az életszerűségét veszti el az egész.

>!
Mátrixi
Tara Westover: A tanult lány

Meghökkentő, fölkavaró történet kitűnő stílusban megírva csöpp bicsaklással a végén. A távolságtartó hűvös tárgyilagosság, amely hátborzongatóvá teszi a sok szörnyűséget, a harmadik részben nem sikerül. Mindazonáltal.

>!
V_rita
Tara Westover: A tanult lány

Nehéz róla értékelést írni. Az apa a mormon tanítások szigorú követője.Az anya vallás előírásai szerinti engedelmes feleség, mindenben követi az egyház és a férje parancsait.Önállósága a gyógyításban mutatkozik meg. Tarát a kíváncsiság vezeti a külvilág felé. Nagyon elszánt és főiskolára jelentkezik.Nagyon keserves út vezet odáig hogy Tara vállalja önmagát. Béklyóba zárta a család nem akarják hogy önmagát adja és céljait elérje. Bolondnak és árulónak kiáltja ki a családja és az erőszakos bátyja tettét is a család elnézi.Tara nem adja fel. Megtalálja önmagát. Nagyon különleges könyv és tanulságos memoár.

>!
Renáta_G
Tara Westover: A tanult lány

Egy megrázó emlékirat, egy kőkemény történet az elszakadásról, az álmokról, a célokról, a tudásvágyról és a felnőtté válásról. Megdöbbentő gyerekkor és kényszerű felnőtté válás, élet egy normális világban.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/12/29/a_tanult_lany_iga…

>!
nyuszmusz
Tara Westover: A tanult lány

Barack Obama minden éven kiad egy listát azokról a könyvekről amik nagy hatással voltak rá , így talaltam a könyvre . Sokkoló , dühítő, felkavaró . Olvastam az értékeléseket , valaki azt írta hiányzott neki sokszor a logikus magyarázat . Szerintem a szerző őrült volna a legjobban annak ha van minderre a sok idiótaságra magyarázat , amit ez a közösség művel. A legszomorúbb pedig az hogy bárhol előfordulhat ilyen, nem kell Amerikáig menni. Mennyi erőszakos manipulatív zsarnok ember van…. szívesen olvastam volna arról hogyan alakult végül, milyen Tara mostani élete, mivel foglalkozik, Vannak e céljai még ezzel az egésszel amit megírt.


Népszerű idézetek

>!
theodora 

Mindannyian bonyolultabbak vagyunk, mint azok a szerepek, melyeket a mások által elmondott történetekben ránk osztanak.

429. oldal

>!
theodora 

A pajta mellett veszteglő piros, kiszuperált vasúti kocsi tetején állok.

(első mondat)

>!
theodora 

Távolról nézve ki lehetett venni egy női test körvonalait a hegy oldalán: a lábait hatalmas szakadékok képezték, haját az északi gerincen kapaszkodó fenyők alkották. Parancsoló testtartásba merevedve, egyik lábát lendületesen előrenyújtva, inkább menetelve, mint sima lépésben pózolt.
Apám Indián Hercegnőnek nevezte. Minden évben megjelent, amikor a hó olvadni kezdett. Délre tekintve figyelte, ahogy a bölények visszatérnek a völgybe. Apa azt mesélte, a nomád indiánok a tavasz jelének tartották a feltűnését. Azt mutatta: enyhül a fagy, vége a télnek, ideje hazatérni.

13. oldal

>!
Aliko P

Fogalmam sincs róla, a testvéreim mit csináltak, amikor „iskoláztak”, de számomra az annyit tett, hogy kinyitottam a matekkönyvet, tíz percig lapozgattam, mutatóujjamat végighúzva a fűzésnél. Ha az ujjam végig siklott ötven oldalon, jelentettem anyámnak, hogy végeztem ötven oldal matekkal.
-Elképesztő!- mondta mindig. –Látjátok? Ez a tempó elképzelhetetlen egy állami iskolában.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Faye Westover · Tara Westover
>!
Zsucsima

Az élet nem olyasmi, amin ne lehetne változtatni.

Harmincharmadik fejezet A fizika varázslata

>!
Marcsi061 

A jövő lehet másmilyen, mint a múlt. Még a múlt is lehet másmilyen, mint a múlt, mert az emlékeim megváltozhatnak.

356. oldal

>!
theodora 

– Tudom, azt gondolod, ez nem fair; de a te korodban már én is egyedül éltem, és arra készültem, hogy feleségül menjek az apádhoz.
– Tizenhat évesen mentél férjhez?
– Ne butáskodj! Nem tizenhat éves vagy.
Csak bámultam rá. Ő pedig rám.
– De igen. Tizenhat vagyok.
Végignézett rajtam.
– Legalább húsz vagy. – Majd félrebillentette a fejét. – Vagy nem?
Csendben ültünk. Szívem dörömbölt a mellkasomban.
– Szeptemberben múltam tizenhat – közöltem vele.

187. oldal

>!
Aliko P

Aztán egy olyan szót használt, amit korábban még soha nem hallottam: Illuminátusok. Egzotikusnak hangzott, erőteljesnek bármit jelentsen is.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tara Westover
>!
Aliko P

Tudatos résztvevője vagy a Sátán terveinek!- mennydörgi Apa

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gene Westover
>!
theodora 

Kezdtem meglátni, hogyan formáltak bennünket a mások által ránk örökített hagyományok, amelyekről véletlenül vagy szándékosan nem vettünk tudomást. Azt is kezdtem megérteni, hogy egy olyan ügyet támogatunk, amelynek egyetlen célja mások brutalizálása, emberi méltóságuktól való megfosztása volt – mert nem tenni ellene semmit könnyebb volt, mert a hatalom megtartása mindig olyan érzetet kelt, mintha haladnánk előre.

242. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Jenny B. Jones: Tiéd leszek
Michelle Obama: Így lettem
Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp
Katherine Allred: Az ámbrafa
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó