La ​mattanza – Sorsforduló 57 csillagozás

Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Mindhármuknak mást jelent. A fiú menekül előle, mert önnön sorsát látta meg a véres tengervízben. A lány elébe megy, mert meg akarja érteni. A férfi? Számára a barbárnak tetsző rítus a halálból fakadó élet szimbóluma. De mindhármuk élete gyökeresen megváltozik tőle. A borítékban volt néhány fénykép. Az egyiken az öreg Ris mutatta a Blendének nyár végén megszületett tizedik unokáját, a másikon lelkesen integettek neki cserzett arcú férfiak. Kétségkívül az ő kedvéért készült a csoportkép. Valaki hiányzott róla. Kimondatlan, le nem írt kérdésére Mario rossz helyesírással körmölt levele válaszolt kéretlenül is: Sano már nincs a Szigeten…

Tengertánc címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete macska regénytár

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632455648
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632455655

Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
felícia97
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Meglehetősen régen olvastam ezt a könyvet,már nem is nagyon emlékszem hogy mikor,a napokban viszont valamilyen oknál fogva eszembe jutott,és megszállt az az érzés,hogy újra el kell olvasnom.Arra ellenben pontosan emlékszem,hogy már akkor is szerettem ezt a történetet,és nem volt ez most sem másként.Nem egy világmegváltó könyv,az erőssége inkább a mondanivalójában van,ami csendben megbújik a sorok között.A fülszöveg nem ad túl sok támpontot,de ha szeretném összegezni miről is szól pontosan a történet azt mondanám az életről:emberi sorsokról,önmagunk kereséséről,az útról amit bejárunk,és a boldogságról,arról az összhangról amit mindannyian keresünk.Ezek azok a dolgok, amiket a könyv körbejár,mindezt pedig egy érdekes krimi szállal karöltve ismerhetjük meg.Nagyon kedveltem Sasha,Sano,és Nico karakterét is,akik a legfőbb részét képezték a történetnek.Velük éltem át én is ezt az egészet,és Saha-val és Sano-val együtt vágytam vissza én is a szigetre,a halászok és a végtelen béke világába,ahol a La mattanza uralja az életet.Ez az ősi tonhalvadász rítus az állatok és emberek harca;kegyetlen küzdelme a létért,olyan mint maga az élet.Éppen ezért a könyvnek és a szereplőink sorsának is meghatározó motívuma a mattanza.Szerintem ez egy különleges könyv,olyan ami olvasásra érdemes,de mivel lassan haladó és összetett történet,elsősorban nem az izgalmakat kedvelő olvasóknak ajánlom,bár azért azt itt is találhatunk,még ha nem is annyira nagy mennyiségben. :) Úgy érzem nem most olvastam utoljára.

>!
Viktória_Erdei 
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Lehet nem a legjobb időben olvastam, de nem tetszett. Az első kb. 50 oldal nehezen ment. A krimi szál jó volt, mindvégig kíváncsi voltam, ki volt a gyilkos. spoiler A romantikus szál viszont nem fogott meg annyira.

>!
BoneB
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Még az is lehet, hogy ez a könyv kigyógyított az olvasói válságomból. Mondjuk, ahhoz még több ilyen könyv kellene. Már az író másik könyve is nagyon tetszett, igaz abban sok volt a felvezetés, de itt szerencsére nem volt ilyen gondom. Fordulatos, pörgős, igzis, szerelmetes, romantikus, gyilkolászós, érdekességes… egyszóval minden volt benne.

>!
bmgrapes I
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Mi a La mattanza?
A La mattanza egy tradicionális rítus, „a csapdába ejtett tonhalak leölése”. (22. oldal)
A La mattanza egy realista krimi, mentes minden kacifántos, felesleges körúttól.Hihető, jól végiggondolt, gondosan végigvezetett.
A La mattanza két ember megismerkedése, elszakadása, majd egymásra találása. Szépen megírt szerelmi történet, az emberi kapcsolatok széles tárháza.
A La mattanza hol humoros, hol bölcselkedő, csak annyira, hogy nevess, hogy sírj, hogy gondolkodj.
A La mattanza borzongatóan szívmelengető írás, melynek hatása az utolsó oldal után is hat. Valódi sorsforduló nem csak a szereplők, de az olvasók számára is.

>!
Laura_Arkanian IP
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Kicsit soká tartott, és más szövegek is kellettek hozzá, hogy megtaláljam a szót, amit azóta keresek. Megvan: epikus, kivételesen nem az „epic” értelmében, hanem az elbeszélésmód miatt. Közben meg már nincs példányom belőle, mert lenyúlta a nővérem. :)

4 hozzászólás
>!
Nikkincs
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Jó néhány évvel ezelőtt olvastam már ezt a regényt, akkor Tengertánc címmel jelent meg. Akkor nagyon tetszett, kölcsön is adtam, de sajnos elkeveredett és azóta is vadásztam rá, hátha be tudnám újra szerezni. Most, hogy megtörtént és újra olvastam immár új címmel (szerintem sokkal találóbb), már tudom, hogy erre a példányra nagyon fogok vigyázni. Az évek ugyan elteltek, de ez a könyv ugyanannyira tetszett, sőt, még jobban. A történetben van jó adag romantika (szerencsére nem a csöpögős fajtából), aztán egy szerteágazó krimi szál nyomozással megspékelve, eltávolodások, félreértések, meglepetések, kedves és nagyon szerethető karakterek, humoros párbeszédek és jelenetek. Sano, a homokhalász karakterét imádtam a legjobban (biztos, hogy ezek után másképp fogok nézni a homokszínbe öltözött férfiakra). A La Mattanza pedig annyira felkeltette az érdeklődésem, hogy utána is olvastam, képeket néztem és elgondolkoztam ezen a vad és kegyetlen hagyományon, ami a Trapanin élő embereknek oly sokat jelent.

18 hozzászólás
>!
aszor
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Kellemesen megírt romantikus történet, krimi szállal vegyítve. Végig izgalmas volt, a humor sem hiányzott a regényből. Ez a könyv az életről szól, az emberi sorsokról. Amikor hol fent, és hol lent vagyunk. De sosem szabad feladni. Ez a regény nekem erről szólt.
La mattanza egy kegyetlen és vad ősi tonhalvadászat, ami felkeltette Sasha érdeklődését.
Itt ismerkedik meg a szótlan Sanóval, már érezhető, hogy ez a férfi hatalmas titkokat rejt.
Mindketten felejtenek, kicsit meghalnak majd újra élnek abban a néhány napban, amit együtt töltenek. De az élet kiszámithatatlan, igy nem kell örökre elválniuk.
Helyet kap ebben a történetben Nico is, aki szintén megjárta a poklot.
Mély érzelmek, szép gondolatok, szeretet, szerelem és a gyász is olvasható a könyv lapjain.

.

>!
Kriana
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Igazán kellemes meglepetést okozott ez a könyv. Mikor belekezdtem, nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni.

Az eleje az én ízlésemnek egy kicsit nehezen indult be. A Sasha szemszögéből íródott első kb. 70 oldal az utolsó pár oldalt leszámítva engem nem fogott meg. Sőt, egyenesen untatott, de olyannyira, hogy el kellett gondolkodnom azon, tényleg el akarom-e olvasni ezt a könyvet.
Persze most már örülök, hogy kitartottam, mert amint túljutottam az első részen beindult a cselekmény és onnantól le sem tudtam tenni annyira magával ragadott. Mert ez egy igazán tisztességesen megírt krimi: Érdekes, izgalmas, és fordulatos. Néha vicces, máskor pedig igencsak elgondolkodtató. Nagyon tetszett, hogy a végére a kirakós minden kis részlete a helyére került és nem maradtak elvarratlan szálak.

Ehhez jön még hozzá egy cseppnyi romantika, ami keretet ad a történetnek. Nem sok, éppen csak annyi, amennyi szükséges. És ennek igazán örülök, mert már kezdtem becsömörleni az olyan sztoriktól, amelyekben elbillent a mérleg a romantika oldalára.

A karakterek is rendben voltak: Sasha, Sano és Nico a szívembe lopta magát, és velük együtt éltem át én is ezt a történetet.

Most már csak azt sajnálom, hogy nem olvastam én ezt a könyvet más sokkal korábban. :)

>!
kmara
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Szóval, egy ideje szeretem Tara Monti (ál- s művésznév) írásait. Anno olvastam az első kiadást, de most ismét előtérbe került. Remek, hogy a Könyvmolyképző, Ildikó (és mindenki, aki dolgozott érte) a másodkiadás mellett döntött.
Azt nem egészen értem, hogy ha már úgyis átdolgozásra került a kézirat, a floppyt, mint olyat, miért nem lehetett átírni, de ez legyen a legnagyobb furcsaság. A szép mondatokért, gondolatokért, Vavyan Fable-hasonlóságért (pozitív értelemben), a megbúvó irodalmi és történelmi említésekért még a kissé elhúzott első száz oldalt is elnézem, sőt, még a szerelmi szál számomra kicsit lelkizős, erőltetett mivoltát is. Jó olvasni ezt a könyvet. Szerintem.

>!
MasonMurray I
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló

Ahogy elovastam az eddigi értékeléseket, azt dünnyögtem: Jaj nekem!
Persze az a szép az egészben, hogy nem vagyunk egyformák, nem csak emberként, de olvasóként sem. Olvasás közben szinte állandóan Vavyan Fable járt a fejemben, ugyanis a korai munkássága több elemében is visszaköszön a történetben. (A későbbi Fable-ről nem tudok nyilatkozni, sajnos néhány év alatt leszoktam róla…) A gyakorta zabolátlan, bolondos női főhős, és a macsóságában is meglehetősen sok nőies jegyet magán hordozó férfi főhös párosa bőven beférne Fable bármelyik művébe. Talán csak a nyelvi lelemények maradtak el, de hát azok, mint tudjuk, Fable-védjegyek, ebben valóban utánozthatatlan.
A regény maga románcnak krimi, kriminek pedig románc. Nagyon nagy erénye viszont, hogy igazán kellemesen van megírva, ez segített abban, hogy haladjak benne. A magát olvastató szöveg elég jól ellensúlyozta, hogy a történet számomra kevéssé volt érdekfeszítő. A bűnügyi szál labirintusa lehet, hogy csak számomra volt nehezen követhető a nagyszámú rosszfiú bonyolult kapcsolatrendszerében. gyakran nem tudtam, hogy akkor most ki kinek a kicsodája és mikor mit miért csináltak…
Végül is nem bántam meg, hogy elolvastam, hiszen mint említettem, olvasmányos, van benne bőven jó poén. Ráadásul bizonyítja, hogy vannak jó tollú magyar írók bőven, lehet nekik nagyobb teret adni. A magam részéről elsősorban női olvasóknak ajánlom, de a női lélek rejtelmeire kíváncsi férfiak sem fogják megbánni, hogy elolvassák…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
bmgrapes I

– Fogkrém még kell. Meg fogkefe, fésű, és …
– Nem kell – magyarázta végtelen türelemmel a férfi. – Ugyanazt a fogkrémet használom,mint te, vettem neked fogkefét még reggel, hajkefét, fésűt, szemceruzát, csatot, gumióvszert, terhességi tesztet, müzlit, zabpelyhet, epres joghurtot és tequilát is beszereztem, valamint van otthon egy Shakespeare összesem is.
– Benne vannak a szonettek is?
– Benne. Mehetünk?
– Mehetünk- lehelte Sasha.

303. oldal

6 hozzászólás
>!
bmgrapes I

A magányos, kötődni nem akaró férfiak drogját fogyasztotta: dolgozott.

96. oldal

>!
Nikkincs

Rontás vagy varázslat? Ha rontás, van-e olyan mágia, melynek segítségével vissza lehet fordítani varázzsá? Ha varázslat, miféle mágiával lehet megóvni a rontástól? Az egyik mindig ott búvik a másikban. Hiszen a gyökerük, valahol a mélyben összeér, talán bűvöletnek hívják.

339. oldal

>!
könyvmolygirl

– Szállj le rólam, Jack! Ez az utolsó közös ügyünk. – Tom hirtelen szélesen elmosolyodott. – Váljunk el szépen, békében!
– Ezt mondtad a volt nejednek is?
– Szó szerint. De nagyon nagy balhét csapott.
– Nekem sem jött be ez a duma az exemnél – ismerte el Dexter. – Képzeld, még az elektromos vízforralómat is elvitte az asszony.

203-204. oldal

>!
könyvmolygirl

Végre kulcscsörgést hallott, Sano is megérkezett, készen arra az áldozatra, hogy elkísérje őt a város legflancosabb éttermébe. A férfi belépett a nappaliba, aztán kővé dermedt. Lenézett a kezében tartott kulcscsomóra, vajon jó lakásba jött-e be. Nem ismerte a szoba közepén forgolódó nőt. Hajlékony, karcsú alakja ismerősnek tetszett, de a csomagolás zavarba hozta. Túl jól sikerült.
– Nem megyek veled sehova – jelentette ki. – Légszomjam lesz egész este, ha rád nézek.
– Ez volt a szándékom – nyugtázta a bókot Sasha. – Nem is emlékszem, mikor volt rajtam utoljára rendes ruha.
– Rendes? – hüledezett a férfi. – Ez a ruha nem rendes. Ez a rongy kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát. Megyek, veszek egy hideg zuhanyt, aztán hosszan fogok válogatni a nyakkendőim között.

315. oldal

>!
bmgrapes I

… olyan vagy, mint egy fa, amit egy lelkes botanikus idecipelt valahonnan a világ túlvégéről, ám hiába metsz, nevel, ápol, a különös fa épp csak annyira ver gyökeret, hogy el ne pusztuljon. A saját földbe vágyik vissza.

242. oldal

>!
bmgrapes I

– Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a szavaknak. Pedig a szavakon túl létezik egy másik, egy teljesebb világ, csak kevesen jutnak el oda.

64. oldal

>!
BoneB

De mindig jönnek ilyen tengerkutatók, meg olyan alakok, akik védik a bálnákat, cápákat. Maga ilyen?
Sasha mélyet lélegzett. Igen, ő ilyen. Többek közt. Végül csak annyit nyögött ki: – Ami azt illeti, zöld vagyok.
Elég rémes a színe – hagyta rá Teresa Baldini. – De ha szerencséje van, holnap már napozhat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Szabó Tünde: Rácsok
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Victoria Green: Valter és Vivien I.
Vavyan Fable: Jégtánc
Lakatos Levente: Aktus
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Ludányi Bettina: Az egyetlen menedék