Szürke ​galamb 142 csillagozás

Tar Sándor: Szürke galamb Tar Sándor: Szürke galamb

Mondhatjuk rá, hogy vérbeli krimi, de annál ez több, mondhatjuk, hogy regény – de annál ez vérbelibb. Mondhatjuk, hogy bűnregény; hozzá hasonló a magyar irodalomban eddig nem született.

„A POKOL PEDIG A FÖLDÖN VAN, ÉS ÉLETNEK HÍVJÁK.”

„Fura ez a Tar. A férfinak férfiszaga, a nőnek nőszaga van, a helyiségnek Danubius-rádió szaga van. Aztán szinte észre sem vesszük, a nőnek férfiszaga van, a férfinak nőszaga van és nekünk erős Danubius-rádió szagunk van. És nem tudjuk, mitől.” (Bodor Ádám)

Eredeti megjelenés éve: 1996

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár 2.0 Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2018
370 oldal · ISBN: 9789631436853
>!
Magvető, Budapest, 2018
370 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631436525
>!
Magvető, Budapest, 2005
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631421295

1 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 34

Most olvassa 11

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Ő most világosan látta, hogy odakint az emberek másként viselkednek, mert történt valami, ami elszabadította bennük addig elfojtott érzelmeiket, vágyaikat, szenvedélyüknek, gyűlöletüknek hirtelen gátja szakadt és tárgya lett.

Gátszakadás. Kontrollvesztés. A megszokott valóság kibillen sarkaiból, napvilágra kerül az eddig takargatott családi szennyes, és a mocsok már árad is végig a vidéki város utcáin megállíthatatlanul, rémületet és pánikot keltve.
Ami rendkívül izgalmassá teszi a regényt, az az irracionális elem jelenléte, a megmagyarázhatatlan események, a titokzatos járvány, a baljós szimbólumok. Szorongás, kiszámíthatatlan, nyers erőszak, megváltozott viselkedésű, agresszív madarak.
Ez az irracionalitás ugyanakkor a magyar rögvalóság tűpontos, realista ábrázolásához és kritikájához társul, annak ellenpontja, amitől ez a hirtelen fellángoló hazai világvége csak még kényelmetlenebb. A féktelen agresszió, a vérfürdő, a kiégett, alkoholista zsaru figurája, aki néha már maga sem tudja, hogy melyik oldalon is áll tulajdonképpen, sokkal inkább illik James Ellroy whiskygőzös Amerikájához, mint a honi viszonyok közé. A kísérleti szándék, a noir elemeivel való játék mindvégig érezhető.
A regény formailag is nehezen behatárolható, szakadozott, töredezett. Sokáig egymástól független, véres események laza láncolatának tűnik, amiket látszólag csak a világban elszabaduló romboló szándék tart össze, és végül nem is ad minden kérdésre választ, sokkal inkább az atmoszférateremtés, a bizonytalanság fenntartása az erőssége, nem pedig a szálak tudatos elvarrása.
Ez az atmoszféra viszont gyilkosan, pusztítóan tökéletes.

6 hozzászólás
sztimi53>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Röviden kurv@jó (a rövid értékelések kedvelőinek).
Bővebben kurv@jó. Tar Sándor olyan világba vezet minket, ami maga a pokol. Sötét, komor, fertelem. Rögtön a második oldalon felkavar, megbotránkoztat, hidegráz. Városszél, hideg, hó, lucsok, mocsok.
Kitűnő szociográfiai munka a rendszerváltás utáni arcokról. Kik az ő szereplői? Mint mindig lecsúszottak, nyomorultak, bűnözők, betegek, elmebetegek, alkoholisták, csavargók, besúgók, hiénák, akik rendszertelenül éheznek, és néha felötlik bennük a kérdés – amit Tar mindig megkérdez – lehet én is ember vagyok?
Aki fennkölt stílust vár az csalatkozni fog. Egyszerű, prózai, durva. Van itt minden, korrupció, perverzió, alkoholizmus, bűnözés felsőfokon, nyomor, sorolhatnám. Az egész elképesztően kegyetlen és megdöbbentő. És nem csak azért amiket leír, hanem mert tudom nagy része megtörténhetett, vagy meg is történt. Nagyszerű korrajz. A tévé „Tessék mondani a Julcsit megkúrták már?”, a McDonald’s, a trendek, a helyi rádió (Traggs Wild things intróval) világa, hát pont ilyen volt a kilencvenes évek eleje-közepe.
Ezzel a véleménnyel nem szoktak egyetérteni, de azt hiszem nekünk, akik itt élünk egy kicsit mégis mást, talán többet jelentenek ezek a sorok, a szófordulatai, ahogy leírja várost, ahol élünk. A Coca-colás toronyház, a Svetits, a Sárga Templom, a megszokott utcák, mindez meghitten ismerős.
Eszembe jutott az a jelenet az Amadeusból, amikor Salieri leírja mit érez, mikor a Don Giovannit hallgatja, amikor azt mondja kettészakítja a fájdalom. Tar muzsikál a szavakkal – egyszerű, komor dallam – és olyan fájdalmasan zenél, hogy úgy érzem széthasadok. Tíz-, húszoldalanként le kellett tenni, mert azt hittem megzavarodok. És csak ültem és vártam a feloldást, nem jött. Aztán a rémes érzés elmúlt, mintha kiégtem volna. Érzéketlen nevetések buktak ki belőlem. Aztán a végén meglepett, van valami reményteljes a zárlatban. Bűnregény? Az. Minden hétköznapi visszataszító bűnt magába ölel.
Úgy kezdtem, hogy a könyv az maga a pokol, hát ő is ezt írja, „a pokol pedig a földön van, és életnek hívják.” Azt hiszem ő így élte le az életét, és ezt írta meg. Ez egy valóságos fikció. Mostantól figyelni fogom a város felett galambokat, különösen a szürkéket és dúdolom, hogy No More "I Love You's” töböböbötöptöptöp…

50 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Komoly, nagy falat ez a könyv. Látható már abból is, hogy a kritika a mai napig nem tudja se lenyelni, se kiköpni. Friss olvasatban pedig még fontossá válik az időbeli perspektíva, a mű állékonysága, azok a – nyilvánvalóan akaratlan – precíz, aktuálba hajló, élethű visszhangok, félelmetesen valószerű ekhók, amik ma is kiüvöltenek az írásból.
Kezdődik ott, hogy mi is ez az alkotás… Mi is az, hogy bűnregény? Akart-e, tudott-e Tar Sándor krimit, vagy éppen chandleri értelemben noirt írni (talán nem mindenki tudja, hogy a Szürke galamb tulajdonképpen egy – a korabeli Beszélő folyóirat pályázatára született – folytatásos tárcaregény; a pályázat nem titkolt célja volt egyébiránt annak kiderítése, hogy létezik-e/létezhet-e kortárs magyar krimi, úgy is, mint klasszikus, angolszász emlőkön hízott detektívregény)? S rögvest türemkedik a képbe a következő kérdés, hogy akkor ez most bűnregénybe oltott krimi, vagy tarsándori szociográfia? De legyünk még bátrabbak, vagy ahogy Dragomán mondaná, legyünk dekadensek! Regény-e ez egyáltalán, vagy jóval inkább, amolyan tarsándorosan szőtt novellafüzér, ahol is nem egy utca, vagy a gyár, hanem a bűn metafizikája az, ami vezérfonálként átvezet a halál, a mocsok, a szügyig érő okádék és immoralitás pocsolyás-gödrös rögmagyar utcájának másik oldalára, semmiből a semmibe.
Közel harminc év távlatában még mindig ezerfelé széttartó a regény recepciója. Eldönthetetlen, hogy naturális-e az ábrázolás, vagy csupán magyarra adaptált amerikánus sablonokkal dolgozik a szerző.
Nem tudni, szándékolt-e a mágreálba hajló jelképrendszer (galambok, toronyház legfelső szintje, labirintusszerű földbevájt gettó – vergiliusi tárlatvezetés, misztikus, szuperképességű Apostolok), vagy próbálkozás a kisepikai eszközrendszer átvezetésére a nagyforma világába.
Szándékolt-e, avagy kényszeredett a figurák szürkesége, többnyire egydimenziós „pálcikaember”-sége? Hol marad a szokásos tarsándori öt mondatban egy egész élet! technika? Miért van az, hogy a rendőri testület metszete olyannyira kaotikus, hogy alkalmanként a szocreál Csupatit látjuk ötvöződni a már akkor is tomboló kereskedelmi csatornák szuperzsarujával? Szándékoltak-e vajon a regény ironikus, imitt-amott paródiába-groteszkbe hajló karakterjegyei?
Ezek a kérdések a kritika asztalán odáig fajulnak, hogy alkalmanként kimondatik a verdikt, miszerint tág volt ez a zakó, Tar Sándornak nem sikerült megugrania ezt a magasságot, a regény túlírt, hiányzik belőle a tudatos szerkesztői kéznyom, ígéretes első fejezet után nem tart sehová…

Nekem leginkább Bényei Tamás megfogalmazása tetszik, miszerint ez az egész valami szociográfiába oltott Jelenések Könyve. Amúgy személy szerint úgy vélem, hogy mindezek a kételyek és kérdések szívfájdalom nélkül feloldhatók a kortárs idők (a ’22-es év) olvasójának recepciójában. Alapvetésként leszögezhető, hogy a mű akkor született (1996), amikor a posztszovjet idők társadalmi-politikai viszonyai a megfelelő technikákat próbálgatva már javában dolgoztak a (bármely oldali!) gengszterváltó politikai és alvilági hatalmi elit újraépítésén, a hazai hagyományok szerint korrupt és diszfunkcionális rendszer szisztematikus kialakításán és/vagy továbbműködtetésén.
Úgy gondolom, ha az olvasó – a viszonyokat durván leegyszerűsítve – a művet a jelen (és pesszimista kivetülésben talán bármely jövőbeli…) helyzetre tudja aktuálpozicionálni, úgy, hogy közel harminc év elteltével is a szekunder szégyen izzó diszkomformitása tölti el az ordító immoralitás és zsigeri aljasság okán, úgy nem hiszem, hogy a technikával egy perccel is többet kéne foglalkozni.

Nem lehet kérdés, hogy kultikus alkotás, bárcsak ne lenne MAGYAR bűnregény.

2 hozzászólás
Archibald_Tatum>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Megint egy könyv, amit nem tudok besorolni. Elindulok egy kategóriától, és (mivel szeretem cáfolni magam) mindig egy másikhoz, egy abban a pillanatban érzésem szerint a könyvet sokkal inkább leíró ellenkezőhöz jutok.

Ha például azt mondom, ponyva, Bukowski Ponyvája jut eszembe, mindkét szöveg mintha ironikusan tekintene önmagára, így máris szétfeszítik a besorolást. A sajátos írásmód miatt – rendkívül szaggatott, vagy inkább zaklatott az információk adagolása mikroszinten, kapaszkodnia kell az olvasónak, annyi a le nem írt, de az előtti és utáni történésből kikövetkeztethető jelenetfoszlány – eleve nem is lehet ponyva, ez „technikailag” „szépirodalmi” szöveg. (A szöveget semmiképp nem teszem idézőjelbe, pedig adná magát a sorminta.) Azt mondják, „bűnregény”, fel is kapták a kifejezést, és mintha a Bűn és bűnhődéshez hasonlítanák, nem tudom, mit értenek alatta, ha azt, hogy a bűn természetét vizsgálja, akkor ez szerintem tévedés, vagyis ha ez a nem létező kategória kéne hogy a szépirodalomba emelje, akkor meg inkább kalandregénynek, vagy hard boild kriminek mondanám.

Én tehát (ösztönösen) krimiként olvastam, és így sok pluszt ad, ha „szépirodalmi” olvasásra állítottam volna magam, fanyalognék: mert sok jelenet annyira kapkodó és valószínűtlen, hogy átgondolatlannak és felületesnek hat, a szereplők meg mintha szuperlények lennének – ezt egyenesen (és valószínűleg (?) a szerzői szándékkal szemben) komikusnak láttam: magyar rendőrökről van szó, ráadásul a 90-es években –, a kötet feléig nem tudtam eldönteni, nem valami rossz viccről van-e szó. A dolgot úgy oldottam fel magamban, hogy végiggondoltam, hogyan lehetne ezt filmre vinni: rendes képekkel aligha, inkább valahogy úgy, mint a Sin Cityt*.

Megint rácsodálkozom, hogyan nem lett ez a könyv kultkönyv, aztán megint ugyanaz a válaszom: már nem olvasnak annyian, hogy kultkönyvek születhetnének, a critical mass nem áll össze hozzá, vagy ki tudja.

Konrád György A látogatójáról gondolom úgy, hogy (számomra) a leghitelesebben adja vissza a hatvanas-hetvenes évek hangulatát, ez a könyv a maga erőszakkultuszával, egzaltáltságával, kaotikusságával és kommerszitásával a kilencvenesekét, így meg nem lehet öt csillagnál kevesebb.
    
* https://www.imdb.com/title/tt0401792/

3 hozzászólás
tgorsy>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Azt mondja a PIM legújabb vezetője (neve megjegyzésre méltatlan), hogy magyar írókat olvasni unalmas.
Talán kezdje az olvasást Tar Sándorral.

9 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Halál a gondolatjelekre! Hiányukban a krimi szépirodalommá, a hard-boiled szociográfiává avanzsál, Molnár hadnagy meg az idők során Sam Vimesszá lesz. A végtelen magyar noir felett véres havat hord a féktelen süvítő alföldi szél, s hidegét, mocskát nem enyhíti más, csak a hosszú, hooosszúúúú körmondatok, amelyek épp olyan végeérhetetlenek, akárcsak a földi pokol, meg az a válogatott gyötrelmek láncolatából álló irgalmatlan pechszéria, amelynek közismertebb neve élet, no és persze a humor, az a bizonyos, ami a Wenckheim bárót a legkönnyebben emészthető Krasznahorkaivá teszi: mert, kérem, nem csak gyilok van itten, vér literszám, nyúlszáj, pincelakás, Bizniszmeny, magyar ugar, hanem a helyzet- és jellemkomikum kiapadhatatlan kútfejeiként szolgáló és mindannyiunk számára bízvást ismerős kisemberek is, valamint olyan már-már rejtői csűrcsavarintása a cselekménynek, ami csak azért nem hat tájidegennek, mert távolról sem öncélú, épp ellenkezőleg: görbetükör.
A Kisváros című örökbecsű tévéklasszikust idéző, olykor szinte bohózatba illő jelenetek sem találtatnak Tar méltóságán alulinak, mert amiért a novelláit szeretjük, az megvan itt is: nem dramatizál, csak leír, méghozzá monokróm, mégis egykettőre kirajzolódik lelki szemeink előtt a deres határ az acélszínű égen keringő ragadozó galambokkal, fókuszban a szereplőkkel, amint épp péppé verik, elgázolják, vagy a tettleges, illetőleg verbális inzultusok számtalan féle-fajta egyéb módozatainak révén bántalmazzák ritkább esetben enmagukat, gyakrabban egymást.
Aki nem olvasott még Tartól: ajánlatos ezzel kezdeni. Befogadhatóbban durva, mint a novellái. A mai ember gyomra legalábbis mintha könnyebben venné be a vért hányást, mint az alföldi mélynyomor csüggesztő kilátástalanságát. Ami azért van itt is bőven, csak tompítják a krimielemek.
Csodás, na! Csakhogy ezzel átmenetileg ki is merültek a tartalékaim, mehetek megint könyvtárba. Addikcióm következtében addig is ócska szóvicceket öklendezem a frissetekbe. Ha halottnak látszanék, ne boncoljatok.

Emmi_Lotta I>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Nagyon kemény, nagyon kegyetlen és nagyon véres. Elborzasztó epizódok is akadnak benne, ezért a regény csak erős idegzetűeknek javasolt. Komor képet fest a magyar társadalmi valóságról, ám mindennek ellenére helyenként a szerző humora is megcsillan.

Meglepően zseniális könyv, akár Nesbo is megirigyelhetné.

>!
Magvető, Budapest, 2005
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631421295
Kovaxka P>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Nehezen besorolható mű, a bűnregény érdekes és elgondolkodtató alcím. A bűn és bűnhődés valóban megjelenő motívum, a krimi (nyomozás), a thriller elemei is fellelhetőek és erős társadalomkritikát tartalmaz. Véres, büdös, elborzasztó. Izgalmas annyira, hogy inkább krimiként olvastam, a stílusa azonban lenyűgöző. Mozaikokból áll össze a történet, nagyon sötét, egyben nagyon filmszerű. Nemcsak filmre, színpadra is kívánkozik. Aktualitását mutatja, hogy két színházban is játsszák jelenleg. spoiler Első Tar Sándorom, de biztos nem az utolsó.

5 hozzászólás
sebzek>!
Tar Sándor: Szürke galamb

Nem kevesebbel próbálkozik Tar Sándor, mint a krimi és a szépirodalom összeházasításával. Fogja a jól ismert paneljeit: Debrecent, a kispolgárokat, és a társadalom peremén lakókat, aztán belekever ebbe a masszába egy gallon vért, lecsúszott, meg nem értett rendőröket, valamint egy pár igen erőszakos bűnözőt.

Tar Sándor egy jó író, ez érződik a sorokon. A novelláiból ismert megalkuvó polgárokat, akiknél – számukra- ismeretlen okból eljön a betelt pohár ideje, na őket kisujjból hozza. És az is érződik, hogy nem járatos krimi berkekben. Helyenként túl soknak hat az erőszak. Elidegenít. Regényt sem írt előtte, ezért a töredékes formát választotta, amiben éles vágásokkal választja el a történeteit. Eleinte szerencsés választás (kihangsúlyozza a novella műfajában szerzett tudását), viszont később, a finálénál zavarónak hat. Megtöri az ívet.
Ezeket a problémákat azonban inkább arra a számlára írom, hogy Magyarország neve hallatán nem a krimire asszociálunk. Nem voltak elődök. Most komolyan, ki olvasott a Szürke galamb előtt olyat, hogy egy Csiszár nevű bukott rendőr leszámol az olajszőkítő maffia vezérével. Ki tudja, hol lehet ebben a történetben a határ?

Nincs benne a kultúránkban az ilyen, viszont ha cserélgetünk, például John Colt, a bukott rendőr leszámol az alkohol-maffiával, az már teljesen hihető ugyanennyi rőszak mellett…

A legnagyobb gondom azonban az volt, hogy kiszerettem a krimikből, így a könyvet kizárólag a szépirodalmi jellege miatt vettem elő.
Ez alapján azt lehetne mondani, hogy egy előítéletes értékelő vagyok, sőt, aki ezt mondja, annak talán még igaza is van.

De miért nem hiszek a krimiben?

Szerintem a krimi nem releváns és túlírt off. Történik egy, esetleg több gyilkosság, amire jön egy nyomozó, aki felveszi a kesztyűt a bűnnel szemben, de nem ritka, hogy előtte magával kell megküzdenie. Végül azért csak megoldja a rejtélyt, közben pár embert megszeretünk, akik lehet meghalnak, lehet csak majdnem. Akkor általában örülünk. A lepel lehull, átlátjuk a helyzetet, és jobb esetben azt mondjuk: hú, de furfangos volt ez az író úr/ írónő! Sőt, ha a krimi igényes, lehet, hogy még egy társadalmi problémát érint.

Hidegen hagy a nyomozó, és az elkövető macska-egér játéka off, ellenben a szereplők nagyon érdekelnek. A Szürke galamb eleje ezért szintén nagyon érdekelt. A nyitókép például parádés, vagy az ének-zene tanár esete, azt viszont sajnáltam, hogy a végén ezek a szocio szálak lebomlottak a történet körül, és egy krimiként végződik. Megértem, azonban sajnálom.
Félreértés ne essék, tetszetős, ha egy regény tartalmaz -teszem azt- egy autós üldözést, esetleg egy nyomozást, de a végén csalódott leszek, ha nagyobb hangsúly van a megoldáson, mint az alapvető lényegen off.

pikkupilvi P>!
Tar Sándor: Szürke galamb

A molyos vélemények iszonyú érdekfeszítőek, csak épp az avatatlan szememnek nem érthetők, amíg magam is bele nem kezdtem a könyvbe. Úgy már valóban helyére került minden műfaji tedd ide, tedd oda bizonytalankodás, érzékletes leírás a színek, szagok, gyomorforgató látványok földjén, a noirral való rokonítás, ésatöbbi.
Annyira groteszk, hányingerközpontot ingerlő, sokszor mégis csiklandós a szöveg, hogy hiába kellett időnként az agyat szellőztetendő letenni, a kezem hamarjában kapott újra utána. A szándékos töredezettségre kis idő volt ráállni, de hát ne akarjak olyat tudni, amit Tar még nem akar az olvasó orrára kötni, ugyebár.
Kiadók, nyomjátok újra Tart, vagy ami nekem még jobb, adjátok ki e-verzióban!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

sztimi53>!

[…] hogy aztán teljes legyen az Isten büntetése: a pokol pedig a földön van, és életnek hívják.

166. oldal (Magvető, 2005)

szadrienn P>!

A keddi nap nem jó semmire, olyan, mint maga az élet, álmos és unalmas, az emberek még alig élnek, alig ölnek – Molnár főhadnagy (vagy hadnagy) hangosan felröhögött saját szóviccén, aztán vidáman folytatta a gondolatsort, hogy hétfőn legalább még tart a szombati, vasárnapi hangulat, az emberek lazák, felelőtlenek, üdítően másnaposak, vagy éppen ölni tudnának (tessék, már megint), baltával csapkodni a családdal eltöltött hosszadalmas és véget érni nem akaró meghitt együttlét után, melyet csak itt-ott tarkáz egy-egy fojtogatás, konyhakések, forró víz, nyaksál, esetleg a láncfűrész megszokottól eltérő, szakszerűtlen használata.

Kapcsolódó szócikkek: kedd
szadrienn P>!

A sötétség lomha iszapként sűrűsödött körülötte, olykor lágyan hullámzott, támaszkodnia kellett a falnál, hogy el ne dőljön, rásúlyosodott, mint a zsibbadás, a füle is zúgni kezdett, a szeme pedig káprázni fog majd, gondolta, pislogni kell, az segít. Aztán kitörnek az agyból az eltemetett zajok, neszek, már hangosabban vert a szíve, és a gyomrából valami fölfelé indult, a torkánál majd megáll, amitől könnyezni kezd. Később mozdulatlanná kíván majd válni a teste, menekülne a félelem vékony zománcába, mint egy báb, mint egy csiga, ez ellen a lábujjakat kell intenzíven mozgatni a cipőben, izmokat tornáztatni, de a legjobb az lenne, ha égne már az a rohadt villany.

sztimi53>!

Molnár hadnagy valami egérízű szendvicset evett az éjjel-nappal nyitva tartó McDonald’s étteremben, és meg volt róla győződve, hogy valami műanyagot rág, ami ugyanúgy jön majd ki, ahogy bement, és valami titkos szervezet újra összegyűjti a szennyvíztelep ülepítő medencéiből, miáltal ötletes módon visszakerül a táplálkozási láncba.

132. oldal (Magvető, 2005)

4 hozzászólás
gesztenye63 P>!

De szép is lenne egyszer olyat aludni, amelyből egy álomvilágba ébredne az ember, és az lenne a valóság: arra nyílna a szeme, hogy friss, kipihent és maradéktalanul egészséges, az összes foga ép, a lehelete tiszta, minden ízében fiatal, és még az se baj, ha nem igaz, csak örökké tartson.

217. oldal

giggs85>!

De szép is lenne egyszer olyat aludni, amelyből egy álomvilágba ébredne az ember, és az lenne a valóság: arra nyílna a szeme, hogy friss, kipihent és maradéktalanul egészséges, az összes foga ép, lehelete tiszta, minden ízében fiatal, és még az sem baj, ha nem igaz, csak örökké tartson.

217. oldal

gesztenye63 P>!

Éjszakáink, álmaink nyugtalanul telnek, ha hajnaltájt felébreszt valami: egy nehéz vacsora, túl sok alkohol, gondok, időjárás, rossz, kényelmetlen ágy, feszítő hólyag és megannyi oka lehet annak, hogy némi forgolódás után végül sokan fel is kelnek, kimennek a konyhába, vécébe, vagy egyéb módon igyekeznek átvészelni azt a megmagyarázhatatlan állapotot az álom és az ébrenlét határán. Ilyenkor minden zavar, egy villany fel- vagy lekapcsolása emeleteken át hallható, szuszog, nyög, lélegzik a ház, perceg a fal, a bútorok titokzatos hangokat hallatnak, bosszantanak ismeretlen zajok, neszek kintről is, meg kellene nézni, de hátha elmúlik.

162. oldal

sztimi53>!

Az őrmesternek akkor az volt a véleménye, hogy egy huszonnyolcas biciklibelsővel hamarabb össze tudna melegedni, mint ezzel az emberrel, de nem mondta ki, minek? Ezek mind egyformák, beszélnek, beszélnek, de azt sem tudják, hogy mit. Most is ez volt a véleménye, ezen a sokat próbált, kényelmetlen heverőn, de nem erre gondolt, a férfi ölelése alig észrevehetően gyengéddé vált, lélegzete lelassult, ő már azt hitte, mindjárt elalszik közben, aztán meglepődve tapasztalta, hogy a férfi már csak szorítja, szorítja, vállgödrébe fúrva a fejét, mintha az arcát szégyellné, akkor jött rá, hogy ez az ember tulajdonképpen magányos, de nagyon. És talán nem is őt érzi most maga mellett, hanem valaki mást. A keze akaratlanul tévedt a hadnagy tarkójára, hajára, a másikkal is a hátát kezdte simogatni, és valami szánalmat, egyben hálát is érzett a férfi bizonyára meglepődne, ha tudná, ő is egy másik szerelemre emlékezett közben, és hogy milyen örömet okozott neki azzal, hogy a maga bumfordi módján annyi idő után Malvin őrmesterből ismét nővé változtatta. Ugye nem sír, kérdezte később, mire a férfi váratlanul elnevette magát. Aztán beszélgettek még valameddig, olyan ez, mint egy rossz film, mondta a hadnagy, kint esik, az ablakon vízcseppek kopognak, mi meg itt hempergünk, és éppen azt a jelenetet játsszuk, hogy szeretjük egymást. Azért jó lenne sokáig így maradni. Mi a véleménye? Lehet, hogy mi is emberek vagyunk?

103. oldal (Magvető, 2005)

8 hozzászólás
szadrienn P>!

És miután az olajjal manapság minden összefügg, érdekelt volt néhány pesti szórakozóhely forgalmában, volt valahol két malma, négy országgyűlési képviselője, rendőrtisztek pihentek a hegyekben lévő vendégházában, két-három polgármester, vámos, ügyvéd, pártvezér, soha nem tudta megjegyezni.

gesztenye63 P>!

[…] az volt az érzése, hogy ezen a baljós helyen már csak a denevérek, zombik hiányoznak, halottaikból feltámadó, nyugtalan szellemárnyak, a meghalni nem tudó bűn.

287. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Ittzés Laura: Nyolc perc
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Baráth Katalin: A borostyán hárfa
Munkácsi Miklós: A sintér
Pill Pillgrin: Halálvirág
Nagy Zoltán (szerk.): Téboly