A ​mi utcánk 393 csillagozás

Tar Sándor: A mi utcánk Tar Sándor: A mi utcánk Tar Sándor: A mi utcánk

„Valami lehet a levegőben mostanában, vagy csak a hőség teszi, érzi ember, állat, hogy valami nincs rendben. Dorogi lova, a Palkó például úgy issza a sört újabban, hogy felemeli a farkát közben. Mérő Lajos pedig a műfogát vesztette el valahol, de a sört ugyanúgy issza, talán kicsit kevesebbet, vagy csak Esztike, a pultos nem húz neki annyi vonást. Lajost valaki fejbe vágta egy fülledt, zavart éjszakán… Akkor tűnt el az az adonyi alak is, aki hozott patkánnyal rágcsálót irtott, és kedvelte, ha pofozzák. Azóta valami vibrál a levegőben.”

„Magyarországon megsokasodtak az 'írók'. Ezzel arányosan csökkent az írást tudók száma. Tar Sándor ezen kivételes kevesek közé tartozik.” – Petri György

„Tar Sándor 'ott' maradt, ahonnan a pályatársak lassanként kivonultak. Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában.” – Bodor Ádám

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár 2.0 Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2018
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631435979
>!
Magvető, Budapest, 2017
242 oldal · ISBN: 9789631436297
>!
Magvető, Budapest, 2017
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631435979

3 további kiadás


Enciklopédia 22


Kedvencelte 123

Most olvassa 27

Várólistára tette 288

Kívánságlistára tette 191

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Viszonylag fegyelmezett olvasónak tartom magam. Ritkán adódik az, hogy nem bírok a véremmel és egy kötet kellős közepén megnyomom a gombot és ország-világnak kihirdetem: engem bizony nem érdekel, hogy mi lesz a vége, ez a könyv már örökre a kedvencem.
Ráadásul Tar Sándor történetfüzérből összeálló regénye, A mi utcánk látszatra semmivel sem több, mint bármely hasonló – a kortárs irodalomban viszonylag gyakran fellelhető – kis magyar addiktológiai zárójelentés. Tökéletes diagnózis a korszak minden hazai szenvedélybetegségéről, rendszerszintű, alapos anamnézissel, a betegre közvetlen befolyást gyakorló tényezők és a tünetek részletes ábrázolásával. Az pedig már természetes, hogy ez az „egészségügyi dokumentum” kínosan kerüli az orvosi javallatnak még a látszatát is, ahogyan nem tesz utalást sem prevencióra, sem pedig a szükséges utókezelés lehetséges irányaira. Csupán megállapít és a „helyszínről tudósít”.
Amiért mégis megérint, magával ragad és valószínűleg újraolvasós darabbá válik, az az író-olvasó szimbiózisa, amely bizonyos esetekben – talán a csillagok állásából adódóan – magától értetődő könnyedséggel előáll. Mindez pedig ebben a műben a szerző érintettségéből és az olvasó – jelesül jómagam – bevonódásából adódik össze.

Nem ismerem a magyar falu kurzusváltás-kori hétköznapjainak személyes és kisközösségi tragédiáit, gazdasági-szociális-morális válsághelyzetét. De vallom, hogy ami a sámsoniaknak a GÖCS volt Debrecenben, az volt a melósnak Csepelen a Művek, vagy Újpesten az Izzó, és így tovább. Abban az időben csupán az volt a kérdés, hogy a vadromantikával megfűszerezett vadkapitalizmus beköszöntével a művezető, az üzemvezető, vagy még inkább a párttitkár, a bizalmi az ML-egyetemen edződött kapcsolati tőkéjét milyen ügyesen, mekkora érzékkel tudja átmenteni gazdasági hatalommá a privatizáció „tiszta kezű” metódusában. Nyilvánvaló, hogy a korszak ügyeskedői, haszonélvezői mellett látványosan megjelent a kárvallottak nem is olyan szűk rétege. Az is nyilvánvaló, hogy a lecsúszott egzisztencia nem kizárólag a ’90 körüli időszak velejárója, de a gazdasági-politikai viszonyok markáns változása óhatatlanul felszínre hozza ezt a problémát, mint a szennyezett víz a hasára fordult haldögöket. Persze hogy Dorogi, a Vida gyerek, Hesz Jancsi, meg Sudák Józsi ott volt köztünk már évtizedekkel a változás előtt is, de a tragikus ebben az egész kor(és kór)képben, hogy közel harminc év elteltével is itt vannak. Ugyanazzal a reménytelenséggel tekintenek a semmibe (ami számukra a jövő), és valószínűleg újabb harminc év múlva, majd unokáink is találkoznak remegő kezű árnyékukkal hajnalban az utcavégi, sarki kisközértben, vagy bögrecsárdában, ahogyan próbálják a fájdalmukat enyhíteni, ahogyan nekifutnak az éppen soron következő, értelem nélküli, de kötelezően túlélendő hétköznapnak.

A legszebb számomra ebben a regényben az a gyengéd érzékenység, ahogyan Tar Sándor ezeknek a beteg embereknek fogja a kezét, ahogyan szavaival kimossa a sebeiket, cseréli alattuk az ágytálat.
Elhiszem, hogy közülük való, hogy őszintén átérzi a fájdalmukat, megérti és szánja a szenvedésüket, az embert keresi mindegyikükben. S mindezt humorral, kesernyés derűvel tudja láttatni, hiszen az ember csak saját sírnivaló nyomorúságát képes hitelesen kiröhögni.

A mi utcánk rendkívül mély hatást gyakorolt rám, feltétlenül ajánlom Mindenkinek! spoiler

4 hozzászólás
DaTa>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Tulajdonképpen a felénél tudtam már, hogy a kedvencek polcra kerül. Az utolsó novellát is befejezve pedig egyszerűen annyit tudok mondani, írni: évek óta nem volt rám könyv ekkora hatással. Döbbenten, elcsendesedve tisztelgek Tar Sándor írói nagysága előtt. Köszönöm az élményt. Majd beleszakadt a lelkem, de köszönöm.

Stone>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Nem idegenek. Itt vannak a mi utcánkban is. Ismerem őket látásból, van, aki köszön, annak visszaköszönök. Van akinek pár hét ismételt látás után én köszöntem oda, ne menjünk már el hallgatagon egymás mellett. Ha már bámul, legyen miért. Ha a kocsmákat összebuheráljuk légvonalban szép széles szalagokkal, annak pont a keresztközepébe van a házunk. És egyik sincs harminc méternél távolabb. Így a mi utcánk kereszteződése egy találkozó pont a reggelben, a nappalban, az éjszakában. Itt éneklik ki magukat az egyik kocsmából kifele a másikba tartva, itt üvöltik az utca tudtára, hogy már megint a büdös pitsába ittad el a pénzt, miből vegyek én kenyeret az asztalra. Itt udvarolnak a fiatal szép testű legények a nagyon korán megérő lyányoknak, hogy aszongya, na há' csák mégfogom. Éngedd mán. Az egész utca élettől bűzlik. Amiről Tar ír, az ma is a valóság. Kicsit másképp néz ki minden tájegységen, de felismerhető. Ezek azok az emberek, akiknek már nincs mit kirakni a kirakatban és mindenki belelát a függöny nélküli szobákba. Mindenki azt gondolja magáról, h ő soha, hogy ő ilyen mélyre nem fog. Nem lennék én abban olyan biztos…

10 hozzászólás
Bla IP>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Pál Mária(?) osztályfőnök jól választott. (https://moly.hu/karcok/1317675) Ez a 90-es években megjelenő novelláskötet a Móricz-i tudósítások minőségével vázolja fel a nagyobb városok környéki magyar falvak helyzetét a „gengszterváltást” követően. Póztalan, hiteles, igaz. Bár Tar Sándor utcája valahol a Hajdúságban található, de igaz megállapításokat tesz szinte valamennyi magyar falura – Tolnában és Nógrádban magam is tapasztalhattam ezt…Az író valóban tudta, "mitől lesz csend a kocsmában"(Bodor Ádám) Novellái ércnél maradandóbb matériából álltak össze, gyúrta őket ez a hallatlan írói kvalitásokkal bíró esendő lélek, törékeny szervezet – ki 2005-ben már elhagyott minket. Mert mindnyájunknál többet tudott róla, mit jelent elesettnek, kiszolgáltatottnak, megnyomorítottnak lenni. Prózájában mindenkor az alul levők világából merített, ahonnan maga is jött. Nekem első tőle olvasott kötetem. Lenyűgöző!
Nagyon ajánlom!

Csabi >!
Tar Sándor: A mi utcánk

Jelenkor 30/30, novelláskötetek, 17.
Ez a falu valahol a román határ mellett fekszik (eleve nem hangzik jól), de a mi utcánk még ennek a falunak is a legszélén, nem is a legszélén, hanem inkább kívül rajta, legalább is így szeretné mindenki, aki nem az utcában lakik, mert ez az utca girbe-gurba, csak a tanácsi nyilvántartás szerint aszfaltos, de főleg olyan emberek lakják, de olyanok…
A történet(ek) ’90 után játszódik, lehetne ez akár a rendszerváltás regénye, de nem az, mert a változást a ’80-as évekhez képest csak egy dolog jelenti, a munkanélküliség. A fölöslegessé vált emberek gyűjtőhelye ez az utca, úgy kanyarog a falu határa felé, mint egy gyulladt vakbél. A többi ugyanaz, alkoholizmus, széteső kapcsolatok, magukra hagyott emberek, szexuális nyomor, szegénység kívül és belül.
Azt kell mondjam, meglepett Tar, mert mindezek ellenére ez a kötet nem csupán arra hajt, hogy beleverje az olvasó orrát egy kis magyar valóságba, de bőven meg van fűszerezve szatírával, röhögünk, ha kínunkban is a sok élhetetlen balfácánon, akik mind nagyobbnak akarnak tűnni, mint amik valójában, néha olyan érzésem volt, hogy nem csak a kocsma előtti fát, de Bélának hívnak itt mindenkit.
Tar nem művészkedi túl a szöveget, keresetlen egyszerűséggel szólnak a mondatai, de valami olyan arányérzékkel keveri a valóságot az irodalommal, amit kevesen tudnak. Érződik, hogy nem csak papíron teremtette meg ezeket a figurákat, hanem ott is járt közöttük, viszont ahogy leírja, az meg nem csak egyszerű tényközlés, sztori mesélés, hanem tudatosan felépített szöveg, pontosan tudja, hogy mit akar elmondani, és tökéletesen sikerül is neki.
Szóval bárkinek tudom ajánlani ezt a könyvet, és végre a Magvető újra kiadta, úgyhogy semmi akadálya az ismerkedésnek. Nem fog fájni, annyira.

5 hozzászólás
AfterEight>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Nem volt könnyű olvasni ezt a könyvet. Elnehezül az ember szíve tőle.
A mi utcánk bármelyik magyar faluban lehet, ettől olyan szomorú az egész.
Ismerős az életük, a világ változásával rájuk mérettetett csapások,
amik alatt lassan megtörtek. A házakba zárt fájdalmak, melyek képtelenek bent
elférni, ki-ki türemkednek az ajtón és az ablakon.
Ismerősek azok a helyek is, ahol a szívük pillanatnyi megnyugvást talál az ital
mámorfelhőjébe burkolva, és talán egy-egy fél mondatban ha csak viccként is említve lepakolhatnak egy keveset a terheikből.
Ha máshol nem, hát Bélánál.
A mi utcánk szomorú, benne vagyunk mindannyian, apáink, nagyapáink,
őseink révén. Hiszen Isten is errefelé lakik, a nagy madár pedig már valaki
portája felett köröz…

pat P>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Eleinte féltem tőle, sokáig halogattam. Aztán meggyőztem magam, hogy láttam én az elmúlt 20 évben nagyjából mindent, ami szegénység, nyomorúság, bántalmazás meg alkohol.

És hát aztán kiderült, hogy végül is tényleg láttam mindebből sok mindent, bár főleg a pesti, nyóckeres-hajléktalanos verzióban. És ezeken a történeteken, ahogy azokat a zseniális Tar Sándor elmesélte (keserűen, könnyezve, cinikusan bár, de) még nevetni is lehet.
Példaképem pediglen mostantól Piroska néni, aki már hajnalban kinyitja a bögrecsárdát, két decit tölt a háromdecis pohárba, és tapintatosan elfordul, hogy ne lássa azt a remegős küszködést…
Az utolsó három fejezet azért végül mellbe vágott, de úgy igazán.

>!
Magvető, Budapest, 2001
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631407446
9 hozzászólás
AeS P>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Nem tudtam, hogy ő hiányzott. Őt kerestem sok-sok könyvben, egészen addig, amíg végre meg nem találtam, és örülök, hogy már nem kell tovább keresnem.

3 hozzászólás
Gyöngyi69>!
Tar Sándor: A mi utcánk

Történet több szólamra, ami külön-külön egy gyomrosnak felelt meg, s közben mégis idétlen vigyor ült közben az arcomon, mert az elbeszélők fura fintorokat vágtak beszéd közben. Fintorogtak, mert nem sajnálatot akarnak maguknak, nem azt akarták, hogy a szívünk szakadjon a sztorijuk hallatán, majd hamar felejtsük el őket, hanem azt, hogy lássuk meg bennük az embert is. Azt az embert, aki valaha talán többet akart, jobbat akart, de valahol nagyon elrontotta. Tar Sándor nem kegyelmez nekünk, a mi utcánkban nem fordíthatjuk félre a fejünket, hogy ne is lássuk ezeket az elhanyagolt, alkohol után remegő embereket. Nem mentegeti őket, főleg nem menti fel őket, de megmutatja azokat az érzéseket, vágyódásokat, amik bennük, mint mindannyiunkban ugyanúgy megvannak, de arra is rávilágít, hogy hogyan tudnak ezek a vágyak olyan mélyre süllyedni egy emberben, amikor már nem igazán képes rájuk találni.
Tar Sándor az írásával ha csak annyit ért el, hogy legközelebb az utcán összefutva Dorogival, Mérővel vagy Sudákkal nem csak a büdös, koszos, lepusztult alakot látjuk, hanem eszünkbe jut, hogy a külsőségek alatt is egy ember van, már nagyon komoly elismerést érdemel.
Nem mellékesen Tar Sándor könyve remekmű, ami régen is aktuális volt, és még nagyon sokáig az is marad. Sajnos.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az ember sokszor nem is tudja, miért, csak jön a könny a szeméből.

gesztenye63>!

Aludni, az lenne jó, sokáig. Aztán felébredni úgy, mintha csak álom lett volna ez az egész.

108. oldal, Madártávlat (Magvető, 2018)

Miestas>!

Miatyánk, ki a mennyekben vagy, morogja a tiszteletes, egyáltalán milyen vallású maga? Tudja a herém, püspök úr, mondja a sovány ember hát nem mindegy? Nem egy isten van? Akkor engem becsaptak!

43. oldal

fülcimpa>!

Az ötödik terhesség körül a fáradt tekintetű orvos lágyan megkérdezte, hogy asszonyom, szokott maga védekezni? Nem lenne jobb? Joli nem értette elsőre, viszont másodszorra sem, hát mért védekezzek én az uram ellen, kérdezte ártatlanul, nem bánt az! Még ugyan szeret! Azt látom, mondta türelmesen az orvos, aztán Harap Sanyival is beszélt, csak fel kell rá húzni, mondta szeretettel, mire, kérdezte Sanyi gyanakvón, aztán mikor a dolgok előre haladtak, hirtelen felsírt mint egy gyermek, és úgy, lehúzott nadrággal kiugrott a kötöző ablakán.

85. oldal (Magvető, 1995)

1 hozzászólás
fülcimpa>!

Ott vannak a szép, új házak, van, amelyik hatszobás, emeletes, rajta a rengeteg adósság, az ember munka nélkül, akkor a gyerekek, csinálták, szerződtek, hogy majd így, majd úgy, most meg sehol semmi, csak a szar füstöl. Akkor a menyecske egyszer csak, megunja, fogja magát, és elválnak. Ez megy máma. A ház meg eladó. De kinek?

7. oldal (Magvető, 1995)

1 hozzászólás
robinson P>!

A kocsmában hetenként egyszer verekednek, de a harag vagy a gyűlölet nem tart sokáig, ahogyan a szeretet, az öröm és a boldogság sem.

Kapcsolódó szócikkek: kocsma
Miestas>!

Az udvarlás gyors és lényegre törő, meséli a helyi körzeti orvos, úgy kezdődik, hogy gyere…

90. oldal

robinson P>!

Az öreg tiszteletes általában nyugodt ember, csak néhány dolog tudja felidegesíteni, például az, ha valaki gyónni szeretne.

sztimi53>!

Iszik valamit, kérdezte. Dehogy, pironkodott Terka, esetleg a magáéból egy kortyot. Abból nem, az a lovamé, az meg nem iszik senki után.

102. oldal (Magvető, 1995)


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Csikágó
Narine Abgarjan: Égből hullott három alma
Vámos Miklós: Apák könyve
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Lontai Léna: Könnyező liliomok
Tóth Krisztina: Akvárium
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Dragomán György: A fehér király
Garaczi László: Hasítás