Harmóniában ​múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel 17 csillagozás

Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Veszteségeink, negatív tapasztalataink arra tanítanak: hiába reménykedünk egy szebb jövőben. Miben is bízzon az a fiatal, akinek elképzelése sincs egy egészséges párkapcsolatról, mert soha nem látott őszinte kötődést férfi és nő között? Hogyan menjen előre az a pár, akinek az orvosok azt mondták, nem lehet gyerekük? Képes-e a gyászoló elégedetten élni hiányával együtt és annak ellenére? Mibe kapaszkodjon, aki nap mint nap egyfajta „római arénában” érzi magát munkahelye, kapcsolatai vagy házassága miatt?
Múltunk meghatározó része jelenünknek, életünknek − éppúgy, ahogy a jelenhez való viszonyulásunk is meghatározza jövőnket. De hogyan kezeljük múltunkat, hogy felébredhessen bennünk a remény? És mit kezdjünk a jelenünkkel, hogy megragadhassuk a holnapot?

>!
Harmat, Budapest, 2020
96 oldal · ISBN: 9789632885599
>!
Harmat, Budapest, 2017
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884004

Enciklopédia 18


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ritusss>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Olvassátok el az idézeteket, a könyvet!
Sokkal több figyelmet érdemelne, a szerző, a könyv, a kiadó. Manapság mikor menők az önsegítő könyvek, a pszichológia, észre kellene vennünk, hogy nekünk keresztényeknek már mennyi szuper alkotónk, szakértőnk van. A múltunk is nagyobb: a gyónás, a lelki beszélgetések, a lélek ápolása már mióta vallási életünk része és végre rájött a világ, hogy ez nélkülözhetetlen az ember egészségéhez.
Szuper gondolatok félelemről, reményről, cselekvésről!
Úgy szeretnék én is többet tenni, így élni!
„A reménykedő ember aktív. Tervez, mer álmodni. Beadja a jelentkezését egy iskolába; pályázik egy állásra; szóba áll valakivel, akit vonzónak talál; kibékül azzal, akivel ugyan összeveszett, de akivel vágyik a kapcsolatra. A reménykedő ember épít.”

5 hozzászólás
csucsorka P>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Bár láthatóan sokan örültek, hogy újra találkoznak Tapolyai Emőkével, én a teljes ismeretlenbe ugrottam, mikor olvasni kezdtem a legújabb könyvét.

A téma nagy kedvencem, szóval nagyon vártam, hogy végre megjelenjen.

A legtöbb embernek még mindig ciki a pszichológushoz járás. (Keresztényként még némi bűntudattal és jó pár tévhittel is megfűszerezzük a dolgot.)
Azok, akik valamiért nem kérik szakember segítségét, remélem, hogy legalább az ilyen könyvek segítségével el tudnak gondolkozni életük fontos dolgain.
Ráébrednek, kell egy kis munkát fektetni abba, hogy tiszázzuk majd elfogadjuk a múltunkat, hogy az ne rontsa el a jelenünket és végül léphessünk a jövő felé – sokaknak nem könnyű, mégis mindenkinek kötelező lenne.

A kötet három részből áll: a múltban a megbékélést; a jelenben a megelégedést, a harmadik részben pedig a jövőbe vetett reményt, bizalmat, hitet tartja a legfogntosobbnak a szerző.

Engem jópár gondolata fejen és szíven talált.
Szeretettel ajánlom.

5 hozzászólás
tataijucc>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Rengeteg gondolat van bennem ezzel a könyvvel kapcsolatban, de az összes közül a legerősebb: Minden szava aranyat ér.

Szívem szerint az utcán osztogatnám, hogy minél többekhez eljusson.

Nem mellesleg: örülök, hogy „csak” most olvastam el, pedig 2017-ben, mikor megrendeltem azzal a céllal tettem, hogy ezzel alapozom meg a 2018-as esztendőt. De ennek most volt igazán itt az ideje, belátom.

2 hozzászólás
lenne P>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Meggyőző könyvecske a Reményről, Istenről. Bár úgy tűnhet, egyszerű megoldásra nyitja fel szemünk, arra az eszméletlenül nehéz és logikátlan feladatra vezet rá minket az írónő (lelkészi,prédikátori vénáival), hogy Istent kövessük. De nincs mit tenni; ezt kell.

byBB>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

„Házi feladatként” kaptam ezt a könyvet, hogy néhány kollégámmal olvassuk el az ünnepek alatt és az év utolsó munkanapján beszélgessünk majd róla. Nagyon sok megszívlelendő tanácsot, fontos mondatot tartalmaz, bár -remélem nem önteltség ezt mondanom – nagy meglepetést nem okozott. Viszont pontosan tudom, az én környezetemben kiknek kell tovább adnom.

Lummina P>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Egy szuper könyv, ami rövidségre ellenére nagyon mélyreható.
Jól felépített, tömör írás. Könnyen érthető és nehezen letehető.
Nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni, szinte egy szuszra kiolvastam.

Tóth_Evelin>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Nagyon szerettem a könyvet. Idén olvastam, s nagyon sokat adott számomra az aktuális kérdéseimet illetően. A lényegre irányította a figyelmem, úgy közölt mélylélektani igazságokat, hogy az a gyakorló hétköznapokban is érthető és kamatoztatható legyen.

Laci_Németh>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

A könyv fantasztikus.
Egyszerre rövid, tömör és mélyreható.
Könnyen olvasható, nehezen letehető.
Annyi kincs van benne, hogy újra akarom olvasni.

konyvkritika >!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Nagyon mélyreható, közvetlen és tanulságos a könyv. Szerintem ebben a könyvben mindenki önmagára találhat, amennyiben eléggé nyitott az élet nagy kérdéseinek megválaszolására.

Tapolyai Emőke nagyon lényegre törően, nagy mértékű ember ismerettel és keresztyéni hittel tárja fel az olvasó előtt, a nagy lélektani igazságokat, amelyek minden ember életében jelen vannak.

Nem titok, hogy engem teljesen magával ragadott a könyv, újra és újra elolvasnám, és biztos minden alkalommal találnék benne valami újat és meglepőt.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/tapolyai-emoke-harmoniaban-multun…

padamak>!
Tapolyai Emőke: Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel, jövőnkkel

Lelkésztárs-barátomtól kaptam kórházi látogatása során. Voltak benne megjegyzendő gondolatok, főleg a fő pontjai. Előadásként biztos jobb.


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

Feltűnő az Ószövetségben, hogy Isten valahányszor újabb harcra, feladatra indítja Izráelt, előbb a múltra emlékeztet: Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged .. Vajon miért emlegeti annyiszor a múltat? Mert ez az alappilérje a reménységünknek. Mielőtt azt mondaná: menj tovább!, emlékeztet: én voltam az, emlékszel? Én hoztalak ki. Nézd meg, min vezettelek keresztül! Nem változtam. Támaszkodhatsz arra az emlékedre, mert ma is ugyanaz vagyok, és ha a múltban kihoztalak, akkor a jövőben is veled leszek.

31-32. oldal, Múlt - A hála a remény iránytűje

csucsorka P>!

Olyan világban élünk, amelyben a türelem és a kitartás nem éppen a legnépszerűbb erények közé tartozik. Az azonnalok korát éljük.

73. oldal, Jövő, Türelem az azonnalok korában

csucsorka P>!

Egyszer egy kísérlet alanyainak jéghideg (nulla fokos) vízbe kellet tenni a lábukat. A kutatók azt mérték, mennyi ideig bírják a hideget. Majd megismételték a kísérletet ugyanazokkal az emberekkel – de míg az első fordulóban mindenki egyedül ült egy teremben, másodjára beküldtek valakit a terem sarkába. Az eredmény döbbenetes volt: ezúttal kétszer annyi ideig tartották a lábukat a jeges vízben.

Ha a jeges vizet kétszer annyi ideig viselem, csak azért, mert ott ül egy vadidegen a sarokban: miért akarnék egyedül megállni a világban?

33. oldal, Múlt, A hála a remény iránytűje

tataijucc>!

A hála a szorongás egyik legjobb ellenszere. Amikor hálát adunk, endorfin szabadul fel a szervezetben. Az endorfin, a „boldogsághormon” csökkenti a fizikai fájdalmat, oldja a szorongást, veszélyhelyzet vagy egyéb stressz esetén lelkesültségérzettel tölt el. Amikor őszintén átélem a hálát, szabaddá válok a helyzet görcsétől. A hála rugalmassá tesz, függetlenné a körülményeimtől.

29. oldal, Múlt, A gyógyír: hála

Kapcsolódó szócikkek: endorfin · hála · körülmény · szorongás
csauperjel>!

A reménykedő ember aktív. Tervez, mer álmodni. Beadja a jelentkezését egy iskolába; pályázik egy állásra; szóba áll valakivel, akit vonzónak talál; kibékül azzal, akivel ugyan összeveszett, de akivel vágyik a kapcsolatra. A reménykedő ember épít.

76-77. oldal, Jövő, A remény aktívvá tesz (Harmat, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: remény
csauperjel>!

Az áldásokkal, a csodákkal, az életünk gazdagságával való elégedettség nem lesöpri sebeink fájdalmát, nem hitelteleníti azokat – csupán áthelyezi a fókuszt a hiányról arra, amink van, mert egyedül így lehet szabadon élni.

50. oldal, Jelen (Harmat, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: áldás · elégedettség · gazdagság · hiány · szabadság
csauperjel>!

Vannak a szenvedésnek olyan formái, amelyben egyetlen dolog képes megtartani minket: annak tudata, hogy Isten szeret. Ami megdöbbentő, hogy az ebben való gyökerezés, az Isten szeretetével való telítettség nemcsak megtart, hanem jellemet formál, életet áraszt.

52. oldal, Jelen (Harmat, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: élet · Isten · szenvedés · szeretet
csucsorka P>!

Sok a megkeseredett hívő ember – mert nem tudjuk hova tenni azt, hogy Istent nem mi irányítjuk.

58. oldal, Jelen, Elégedettség - a körülményektől függetlenül

tataijucc>!

A hit lényege: ha mindent elveszítek is, akkor is Istené vagyok. Egy életre, örök életre.

31. oldal, Múlt, A gyógyír: hála

Kapcsolódó szócikkek: hit
csucsorka P>!

Szeretek játszani a szavak értelmével; különös kedvencem Czuczor Gergely és Fogarasi János értelmező kéziszótára 1862-ből. Meghatározásuk szerint a remény egy bizonyos jó utáni várakozás, amely nyugtalankodással jár, mert a remény félelemmel vegyes érzés, ami csak valószínűségen alapul, és nem zárja ki az ellenkező rossznak a lehetőségét. – Hát ezért ilyen nehéz reménykedni. Mert bár várakoznánk a jóra, várakozásunk félelemmel van megfűszerezve, félelmeink pedig a múltuk megtapasztalásain alapszanak, éppen ezért gyakran valószínűbbnek látjuk múltunk csalódásainak, kudarcainak, szenvedéseinek megismétlődését, mint reményünk megvalósulását.

10-11. oldal, Bevezetés


Hasonló könyvek címkék alapján

Gyökössy Endre: Szabadulás félelmeinkből és szenvedélyeinkből
Avilai Szent Teréz: A belső várkastély
Tom Marshall: Kapcsolatok
Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem
Gyökössy Endre: A növekedés boldogsága
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Popper Péter: Az önmagába térő ösvény
Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés
Popper Péter: Lélekrágcsálók