A ​hajtű 52 csillagozás

Tapodi Brigitta: A hajtű

„Mire ​képes egy nő, hogy gyermeke legyen? Hol van az a határ, amit kiegyensúlyozott lelkiállapotában nem lépne át? Az élet örök körforgását szimbolizáló hajtű hosszú évtizedek óta a Stark nemzedék asszonyainak kontyát díszíti. A hajtű és az asszonyok útját áldás és megpróbáltatások sora kíséri.”

1944: A németek megszállják Magyarországot. Stark Nóra szülésznő, német katonákat köteles elszállásolni balatoni házukban. A férje Richárd, és gyermekkori barátja, Levente a fronton harcolnak. Az asszony ápolónőként dolgozik a kastélyból lett német hadikórházban. A náluk lakó német őrnagy és a háborús helyzet váratlan eseményeket indít útjára. A maga módján mindenki a túléléséért küzd a háború forgatagában.
2005: Stark Emma, a fiatal festőművész, festményeinek kiállítási megnyitójára utazik haza Keszthelyre. A kiállításon a nagymamája idős, restaurátor barátjával, a nyári borünnepen pedig régi szerelmével, Erikkel találkozik. A férfi megvásárolta a hajdanvolt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Historycum, Budapest, 2019
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155816093

Enciklopédia 5


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

A hajtű egy igényesen megírt, lírai szépségű alkotás. Méltó helye lenne az iskolai kötelező olvasmányok között, nem csak kifinomult szóhasználata, hanem történetének finomsága miatt is.

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Ha szeretitek a történelmi, a romantikus, az igényesen, szépen megírt, régmúltban és jelenben játszódó, némi titokzatosságot, rejtélyt tartalmazó történeteket, akkor ajánlom Tapodi Brigitta regényét.

Tökéletes nyári olvasmány, aminek nyáriságát az adja, hogy Keszthelyen, a Balaton partján indul a történet, csodás környezetben, kastélyok között és gyönyörű tájakon járhatunk, miközben a könyvet olvassuk.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/08/tapodi-brigitta-h…

robinson P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Összességében azért kellemes meglepetés volt számomra Tapodi Brigitta új regénye. Egy jó történet, igazi léleksimogató, könnyed kikapcsolódás lehet a női olvasóknak. Elég összetett alkotás, jól követhető, hiteles karakterekkel, sok romantikával és családi titkokkal. Azoknak ajánlom, akik kicsit ki akarnak szakadni ebből a világból.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/a-hajtu.html

ria_konyvei >!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Ennek a könyvnek lelke van és rengeteg mondanivalója.

Nagyon tetszett ahogyan a múlt és a jelen szépen lassan összekapcsolódott.

Furcsa érzés volt belelátni egy német katona gondolataiba, pár oldal alatt azt vettem észre, hogy megkedveltem és drukkolok neki.

Átélni azt, ahogyan szembesülnek a családok, a férfiak azzal, hogy kötelességük a frontra vonulni valahogy megtörténté teszi az egészet.

Nagyon tetszett, hogy nem csak kitalált szereplők és események kaptak helyet a könyvben, de szépen bele volt építve rengeteg valós, megtörtént esemény, dolog, személy. Tetszett az is ahogyan a gyönyörű festészetet belevitte az írónő.

Fordulatos, érzelmekkel teli, valós, igazi és tartalmas könyv volt.

Nagyon tetszett az írónő írásmódja, ahogy a szavakkal játszott, ahogyan megfogalmazta a lírai mondatokat, ahogy használta a hasonlatokat és a tájleírásokat az valami csodálatos volt. Nagyon látszik a történeten, hogy sokat dolgozott vele és igazi tehetsége van az íráshoz.

Köszönöm szépen az írónőnek, hogy gondolt rám és elolvashattam ezt a remek művet.
A jövőben remélem még olvashatok tőle.

Ajánló a blogomon: https://riakonyveikonyvesblog.blogspot.com/2020/03/tapo…

4 hozzászólás
Sippancs P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Nagyon-nagyon jókor talált rám ez a történet. A II. virágháborús szál, Nóra élete és munkássága, a festmény körüli titokzatosság, a sokszor lírai fogalmazásmód mind-mind közel kerültek a szívemhez, félig somogyi lányként pedig a Balatonról, Keszthelyről és a környékéről olvasni, ráadásul ilyen stílusban, maga volt a mennyország. Olvasás közben szinte láttam magam előtt a tájat, a nyugodt és/vagy viharos Balatont, a zsalugáteres házakat, a borospincéket a régmúlt eszközökkel, és a számban éreztem a túrós csusza, a halleves vagy a balatoni bor hazai ízét.
Az egyetlen problémám a történettel az volt, hogy néha soknak éreztem a kitérőket – Fanni és a kislánya például csak töltelékként hatott –, ezt leszámítva azonban nagyon szerettem a könyvet.
Kedves írónő, írj még nekünk sok hasonlót!

2 hozzászólás
kratas P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Választékos szókincs, lassan csordogáló történet, ami kellemes órákkal ajándékozott meg. Szeretnék még olvasni majd a szerzőtől, mert igazán remek munkát végzett és csak annyi problémám volt vele – ezért nem öt csillag –, hogy a szöveg több helyen nagyon darabos. Az egymáshoz szorosan kapcsolódó mondatokat. Nyugodtan össze lehet fűzni. Hiszen több bekezdésben ez sikerült is. De így nekem nem volt elég gördülékeny a megfogalmazás, sajnálom, de legközelebb biztos jobb lesz.

1 hozzászólás
Könyves_polc>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Gyönyörűen megírt történet a jelen és a múlt összefonódásáról, melyeknek közös helyszíne a csodálatos Balaton, ahol szerelmek születtek és vesztek el. Megrendítően mély és érzelmes történet, melyben a háború nehézségei és következményei is jelen vannak. Az egész művet körüllengi a titokzatosság, a remény, a hit és végső soron helyet kap még a magány és az emberi esendőség érzete is.
Bővebben, itt: https://blankakonyvespolca.blogspot.com/2021/01/tapodi-…

2 hozzászólás
Vhrai P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Nagyon rég fogtam a kezembe egy “klasszikus” történelmi romantikust. Tapodi Brigitta azonban igazán különleges történettel ajándékozott meg minket. Nagy jól használta a történelmi hátteret, hiteles bemutatást kapunk a korabeli körülményekről. Mindezt kiegészítik a gyönyörű tájleírások. Maga a történet nagy meglepetéseket nem okozott, de végig fenntartja az olvasó érdeklődését apróbb csavarokkal. Bátran ajánlom a történelmi romantika kedvelőinek, és azoknak, akik kedvelik az “életszagú” történeteket!

https://libellum.blog.hu/9999/12/31/tapodi_brigitta_a_hajtu

2 hozzászólás
Oláh_Zita P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

Nem is értem, miért nem értékeltem ezt a könyvet, amikor nemes egyszerűséggel csodaszép.
A jelenben és a második világháború idején játszódó két idősík több ponton is egymásba kapcsolódik, de ez nem meglepő egy családregénynél.
Jó volt olvasni olyan emberekről, akik tele vannak szeretettel, mégis hibáznak, de gondolkodó emberek lévén tanulnak vagy legalábbis megpróbálnak tanulni hibáikból.
Tapodi Brigitta úgy mutatja be az élet szépségeit és nehézségeit, hogy az ember szíve minden szörnyűség ellenére is tud hinni a szépben és a jóban. Ez ennek a történetnek a csodája.

2 hozzászólás
Demencze_Ilona_blogger P>!
Tapodi Brigitta: A hajtű

A szépirodalmi igényességgel elmesélt történetben a múlt és a jelen összefonódását követhetjük végig.
Azoknak ajánlom, akik valami könnyed és szórakoztató irodalomra vágynak. Illetve ha szeretik, hogy egy regény szépirodalmi igényességgel van megírva. Tökéletes választás lehet az idősebb korosztály számára. A történet maga lassabb folyású, tehát inkább kuckózós, vagy ráérősen olvasós. Érdemes olyan időszakban elővenni, amikor a hangulatunk is nyugodtabb, és igazi lélekmelengető csemegére vágyunk.
Bővebben:
https://olvasshazait.hu/tapodi-brigitta-a-hajtu/

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Valójában mindannyian érző embernek születünk, akiben állandó vágy él a szépre, a jóra.

(első mondat)

ria_konyvei >!

Az élet azonos módon működik. Egyszer rombol, másszor épít.

89. oldal

2 hozzászólás
ria_konyvei >!

Távolról szerette őt, sosem tolakodóan.

18. oldal

ria_konyvei >!

– Ő egy magyar Bellatrix Lestrange…
– Nem mondod, hogy Harry Pottert nézel?! – hitetlenkedett.
– Nem nézem. Olvasom – húzta ki magát.

99. oldal

Sippancs P>!

– A természet ellen nincs mit tenni. A lélek jön, ha úgy kívánja, háború ide vagy oda.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború · születés
ria_konyvei >!

Vannak begyógyíthatatlan sebek, amelyeken az idő sem segít.

9. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Húzd el a firhangot, hadd süssön be a Nap!

109. oldal

ria_konyvei >!

A szeretet és a gyűlölet közötti mezsgye olykor nagyon keskeny. Csupán egy hajszálvékony vonal választja el őket. Mégis törekednünk kell arra, hogy a vonal ne halványuljon el vagy ne távolítson el egymástól.

49. oldal

ria_konyvei >!

„A hattyú egy életre választ párt”, mesélte a nagyi, de mi van, ha sohasem? Ha sohasem történik meg?

71. oldal

landi72>!

Szeretek Németországban élni, de hiányoznak a magyaros ízek, a virágzó jácint, a tulipán, a Balaton illata, a hegedű elnyújtott hangja, a túrós bukta, egy jó kemencés, tejfölös-szalonnás kenyérlángos. Egy finom pohár mélyvörös balatoni bor, de a legjobban… – itt elakadt a hangja egy percre…… A közösen eltöltött idő. Az emberi kapcsolatokra fordított idő kevesebb, mint otthon. Az idő, amit az otthonomtól távol töltök, és nem azokkal, akiket szeretek, egyszerűen elvész. A köztes időt soha nem tudom már visszahozni, a kimaradt idő látszólag könnyedén úszik el az életemből…

131. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Fábián Janka: Emma fiai
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval
Julie Klassen: A portréfestő lánya
Jennifer Ashley: Lady Isabella botrányos házassága
Marina Fiorato: A Botticelli-titok
Catherine Lyndell: Szerelmesek éjszakája
Brigitte Riebe: A három grácia
Deborah Moggach: Tulipánláz
Colleen Hoover: Confess – Vallomás