Smörgås 8 csillagozás

Finomságok a deszkán
Tanja Dusy: Smörgås

Manapság ​iskolát teremett a skandináv módja annak, hogyan érezzük jól magunkat. Egyre ismertebbé vált a hygge, a dán életérzés, valamint a figyelő tekintetek Svédország felé fordultak, ahol a lagom szó fedi le a nem túl extrém, inkább relax életvitelt és a pillanat megélését. Ami az étkezést illeti, a svédeknek különleges szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet (fika), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.
De mi a megoldás, ha barátokkal vagy a családi ünnepek alkalmával szeretnénk egy igazán jót mulatni, amikor nem elég az egyszerű zsíros deszka? Ekkor jöhet a smörgasbord: az asztal telis tele kenyérrel, valamint könnyű és változatos finomságokkal, amit elegáns és kreatív módon pakolhatunk a kenyér mellé. A deszkákon csodásan mutatnak a tapasok, kenőkék, sajtok, húsok és friss zöldségek kavalkádja. A vendéglátásnak ez az egyszerű módja lenyűgöző, és működik akkor is, ha csak néhány baráttal ülünk le, de… (tovább)

>!
Partvonal, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155783227

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Tanja Dusy: Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán

Smörgasboard készítésekor hagyományosan hideg ételek, így sajtok, felvágottak, halak, sütemények, édességek kerülnek a deszkára, mert a boardot ma már szó szerint értelmezik, és deszkára elkészített finomságokat tálalnak fel.
A látvány mellett a könyv receptekkel és rengeteg ötlettel ajándékoz meg bennünket, vannak ünnepi alkalmakra készíthető deszkák, mint a húsvéti és karácsonyi deszka, de találunk nyárias-mediterrán, zöldségmártogatós és mini sajtos deszkát is.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/10/tanja-dusy-smorgas.html

robinson P>!
Tanja Dusy: Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán

Vendégváró finomságok a négy évszak szerint. Tudjuk a dánok boldogságának titkát, a hygge alapjai nálunk is hatásosan működnek. A svédek lagom életérzése és a fika is begyűrűzött hozzánk. Most itt a Smörgås

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/smorgas.html

3 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Tanja Dusy: Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán

Svédasztal ínyenc módra. Ezt jelenti a smörgas. Mert a skandinávok tudnak élni, itt vannak ugye a dánok a hyggével, a saját kiegyensúlyozott életvitelükkel, aminek a svéd változata a lagom. Már azt is tudjuk, hogy svédéknél a fika a kávészünet, ideje megtanulnunk a smörgast is, ami nem jelent mást, mint ínyenc tálakat, amelyek főleg baráti összejövetelek idején készülnek, és évszaktól, valamint alkalomtól függően számtalan variációja létezik. A svédasztal szót eddig is ismertük, igazából hidegtálat jelent, praktikus étkezési forma, csak éppen dögunalmas. Na, a smörgas minden, csak nem ez. A smörgas maga vajas kenyeret vagy szendvicset jelent, a smörgasbrod jelenti a svédasztalt, amely roskadozik a sokféle rápakolt finomságtól. Az ősi smörgasbord Svédországból származik, és egy olyan többnyire hidegtálakat, de olykor meleg ételeket is kínáló svédasztalt jelent, amelyen hagyományosan kenyeret és vajat is találunk. Azonban a svédek is haladtak a korral, ma már mindenféle jóság rákerül a deszkájukra, de azért ragaszkodnak a hagyományaikhoz, inkább hidegen fogyasztható ételeket tartalmaznak a művészi szintre fejlesztett kreációik, amelyeket meglepően kevés időráfordítással mi is elkészíthetünk otthon. Mert igazából nem szükséges sok idő ezek elkészítéséhez, csak a fantázia és természetesen pénztárcánk szab határt annak, hogy jól meglepjük barátainkat vagy családunkat egy izgalmas vacsorával. A műfaj mindenki számára kipróbálható, hiszen a vegák, a vegánok, valamint a húsimádók is megtalálhatják a számításukat ezeknek az ínycsiklandozó recepteknek köszönhetően. A fotók gyönyörűek, az ételek változatosak, a szakácskönyv nagyon tetszetős és tartalmas, nekem azonban hiányzott belőle egy kis személyesség és egy picit átláthatóbb tematizálás. De ennél több hibát nem tudok felróni ennek a kiadványnak, ami meghozza az olvasó kedvét ahhoz, hogy svéd kulináris utazásra induljon, amelyre az egyszerű, de nagyszerű ízkombinációk és a letisztult ízlésvilág a jellemző.
A teljes kritika itt olvasható:
https://jusandcalzone.blog.hu/2019/07/19/konyvajanlo_ta…

Ariadne>!
Tanja Dusy: Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán

„Ez a receptgyűjtemény csodás, főleg ha vállalkozó szellemű vagy, hiszen csak a fantáziád szabhat gátat a smörgasbord létrehozásának. Na meg egyes hozzávalók beszerzésének nehézsége, mert felénk sajnos kissé korlátozottak a lehetőségek, ám ez se tántorítson el senkit, hiszen a könyvben jócskán találhatóak ideg- és pénztárcakímélő receptek is, melyek könnyen elkészíthetőek és minden bizonnyal finomak is.”

Bővebben: https://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2019/07/tanja-d…

Képopera P>!
Tanja Dusy: Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán

Piknik a köbön! Még nem láttam ennél összeszedettebb és igényesebb kiadványt a falatozásról. A mártogatós-kencés vonalat jól erősíti, és kreatív ötleteket ad egy rakás alapanyag felhasználásához, továbbgondolásához. Evés után érdemes böngészgetni. :)
(Fél csillagot csak azért csippentettem le, mert nem megmagyarázható hiányérzetet hagyott bennem, valami miatt nem érzem teljesnek, de ettől függetlenül, szuper ötlet- és recepttár.)


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A modern deszkák színesek és túlcsordulóan bőségesek.
Jöhetnek az esküvői lakoma vendégei, de az sem gond, ha csak néhány barát ugrik át vacsorára: a smörgasboard előkészítése igényel némi előkészületet, de nem ördöngösség.

12. oldal

Tanja Dusy: Smörgås Finomságok a deszkán


Hasonló könyvek címkék alapján

Isabel Allende: Aphrodité
Molnár B. Tamás – Bittera Dóra: Konyhauniverzum
Mindnyájunk szakácskönyve
Alexa Károly (szerk.): Sárvári szakácskönyv
S. Sárdi Margit: Pesti úriasszony szakácskönyve
Molnár András – Revuczky Csaba – T. Rédei Györgyi: A családi asztal körül
Lennart Winlund: Lennart Winlund szakácskönyve
Sue Quinn – Carol Wilson: Street Food
Mireille Guiliano: A francia nők nem számolnak kalóriát
Henry Firth – Ian Theasby: Bosh!