Esőcsináló 139 csillagozás

Tan Twan Eng: Esőcsináló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939, ​Pinang, Malajzia. A tizenhat éves Philip Hutton mindig is számkivetettnek érezte magát. Angol édesapja és kínai édesanyja gyermekeként nem tartozott igazán egyik nemzethez sem. Ezen a nyáron azonban véget ér a magány időszaka: megismer egy japán diplomatát, Hayato Endót, aki mestere lesz, és idővel egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. Philip körbevezeti Endo szant a szigeten, megmutatva mindent, ami fontos és kedves számára, Endo szan pedig bevezeti a fiút a japán kultúra és gondolkodás világába, harcművészetre és a zen buddhizmus világszemléletére tanítja.
Az újonnan szerzett tudásnak és barátságnak azonban óriási ára van. Endo szant kötelessége a sajátjaihoz fűzi, amire Philip csak akkor döbben rá, amikor a japánok megszállják Malajziát. A fiatalember kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy mestere, akinek ő feltétlen hűséget és engedelmességet fogadott, olyan titkokat rejteget, amelyek Philip egész világát romba dönthetik. Mindent kockára kell tennie, hogy megmentse… (tovább)

Eredeti mű: Tan Twan Eng: The Gift of the Rain

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Tarandus, 2015
606 oldal · ISBN: 9786155584107 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Tarandus, Győr, 2015
606 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584091 · Fordította: Hegedűs Péter

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Philip Hutton · Hajató Endó szan


Kedvencelte 35

Most olvassa 10

Várólistára tette 248

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Az első könyv, amit egy maláj írótól olvasok.Persze, egy kihívás nyomán, de nagyon érdemes volt. Oly hangulatos – egyszerűen varázsos – hogy érezni vélem néha még az illatokat is a látott gazdag színvílág és érzékletesen leírt látvány mellett, amely a mondatokban prezentálásra kerül.
Mondanám, hogy valószínűleg kicsit túlírt, de mindezeket a dolgokat, szinte ezt a teljességet nem tudná ábrázolni egy minimalista skandináv krimi stílusában senki. Csak az európai megszokás tér el ettől az élménytől, amellyel Eng kifejezi érzéseit és gondolatait. S hogy ezt egy elsőkönyves író – aki fiam lehetne – teszi – le a kalpaggal.
Minden képzeletet felülmúló gyönyörűség volt olvasni több helyütt a „szentjánosbogaras” jelenetekről – az érzelmek ilyen sajátos megvilágításba helyezése szinte egyedülálló.
A keleti gondolkodás és sok más nézet, egyebek mellett bizonyos vallások követői is úgy tartják, hogy életünk meghatározó élményei, találkozásai és történései, nem véletlenek, s ebben nagy szerepe van a reinkarnációnak. Van, aki az isteni gondviselést, van, aki az ember cselekedeteinek önmagára való visszahatásait látja a sorsban megnyilvánulni. Philip szan is tapasztalja testvére búcsúpartiján, hogy a sorsszerűség kérdése így-vagy úgy, de az ő életében is megjelenik, s ha hinni lehet abban, hogy létezik egy titokzatos, de céltudatos, külső rendezőerő az életben, akkor ennél fontosabb kérdéssel nem is igen találhatta szembe magát.
Philip Huttonnak döntenie kell kinek az oldalára áll, s ez nem egyszerű döntés. Tetteinek megítélése: hazaárulás, vagy célszerű együttműködés – csak nézőpont kérdése.
Magam is átéltem hasonló helyzetet korábban, vezetőként, mikor a tulajdonosok és a velem dolgozó alkalmazottak érdekei ütköztek, s azt hiszem akkor jó döntést hoztam. A tanítvány igyekszik az aikidó elveit alkalmazni a történelem és a valós háború kérdései közt. S ez akár érdekes, izgalmas kultúrtörténeti oktatásnak is felfogható.
Ez a könyv nagyon tetszett,kedvenc lett, másnak is ajánlom!
Mindenképp mélységes tisztelettel és köszönettel kell adózni a mű fordítójának,Hegedűs Péternek, aki oly érzékletesen képes volt visszaadni a szerző által szándékoltakat.

3 hozzászólás
>!
Kkatja P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Tyű és hű, jelentem újfent kedvenc született, mert ez ismételten varázslatosan csodálatos volt!
Tan úr első könyve (nálunk másodikként megjelenve) ismét egy gigászi élettörténet és akár az Esti ködök kertjében, itt is Malajzia, mint Anglia gyarmata és a támadó Japán kapcsolatáról tudhatunk meg különleges szeretem és nem-szeretem részleteket a második világháborús időkből.
Sok hasonlóság van a két történet között a mester-tanítvány viszonytól, a szenvedésteli háborús évekig, a élete végén járó visszaemlékező mesélés, az időben ide-oda ugrálás és a rengeteg mélyre hatoló bölcsesség és szépség megélése minden szörnyűség ellenére, ugyanaz az ismerős érzést keltette bennem, még ha teljesen más is maga a történet, a sorsok, a végkimenetel, mégis nagyon szerethető és kimondottan felemelő végkicsengést eredményez legbelül, minthogy minden gonoszság mellett ott van a jó emberi oldal is, aminek olyan ereje van, hogy képes kiemelni akármilyen borzalomból és segít túlélni a kemény időket, (melyekbe a másik oldalunk taszított, érdekes paradoxon, nem lehet megúszni szenvedés nélkül a fejlődést, ahogy ez szépen látható az aikidzsucu/aikido edzések során is) mert minden folyamatosan változik és ezt felismerve tudnunk kell, hogy semmi sem tart örökké, sem a jó, sem a rossz és hogy döntéseink nemcsak a saját sorsunkat befolyásolják, mégis meg kell tennünk a megfelelő időben, amit ránk ró az utunk/sorsunk/szívünk, bármi is lesz a következmény.

Kristálytiszta bölcsességgel/szeretettel, szívbemarkoló sorsokkal, emberfeletti bátorsággal és a maguk emberi kis dőreségeikkel szállnak szembe a sorukkal hőseink és teremtenek számunkra egy olyan csodaszép világot, amibe nagyon jó volt elmerülni és nagyon nehéz volt elbúcsúzni tőlük a végén… azt azért megtudhatjuk, hogy miért is esőcsináló, az esőcsináló, ami eredetileg ugyan Az eső ajándéka volt, de így is teljesen teljesen megfelelő. http://moly.hu/idezetek/563716
Ez a történet is filmre kívánkozik, remélem az Esti ködök után ezt is megcsinálják, nagyon a szemem előtt vannak a filmszerű jelenetek, ínycsiklandozó ételek, izgalmak, szerelmek és ahogyan az idő folyamának ágai egybetorkollanak. és lassan elmosnak mindent, mint egy kiadós monszuneső.

A borító meseszép és a fordító Hegedűs Péter ismét remek munkát végzett, fantasztikusan szép nyelvezettel járulva hozzá a tökéletes olvasmányélményhez.
(Amivel igazából önmagamat is megleptem, ugyanis általában nem szeretem a háborús vagy történelmi regényeket, de itt tökéletes az egyensúly, meglepne, ha nem lenne Tan Twang Eng maga is magas képességű harcművészet gyakorló – és kicsit rákeresve valóban maga is aikidózott/ik. http://www.bookslut.com/features/2012_09_019353.php)

>!
Tarandus, Győr, 2015
606 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584091 · Fordította: Hegedűs Péter
6 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Ismét egy könyv, ami a kedvenceim közé került. Egy egzotikus, különleges, az érzelmek változatosságát és mélységét bemutató történet volt az Esőcsináló. Főszereplője Philip, az angol-kínai fiú, aki szemünk láttára érik férfivá. Az idős Philip története keretbe foglalja a régi eseményeket, tulajdonképpen ő meséli el Micsikónak, a japán asszonynak Endo szannal közös múltjukat, a háborúban hozott döntéseit és azoknak következményeit. Elmeséli és közben leteszi a múlt terheit, amit egész életén át cipelt magában, hogy megkönnyebbülten élhesse hátralévő éveit. A fiatal Philip nagyon megfontolt, komoly fiatalember volt, először vele ismerkedhetünk meg a könyv lapjain, majd Endo szannal, és tanúi lehetünk annak, amint Endo szan a tanítványául fogadja Philipet, majd japán harcművészetre, aikidóra tanítja. Első pillanattól kezdve érezni lehetett közöttük a különleges kapcsolat erejét, az összetartozásukat, mint akik nem most találkoznak először.
A könyv hangulata, írásmódja rabul ejtett, gyönyörűség volt olvasni. Külön élmény volt látni Malajzia szépségeit, az ott élő nemzetek, kínaiak, angolok, japánok sokszínűségét, a gazdagokat és szegényeket, a hagyományokat tisztelő malájokat, az uralkodó angolokat, és a diplomatikus japánokat. Nagyon megkedveltem Philip kínai nagyapját és édesapját is, irigylésre méltó volt a szeretetteljes kapcsolat, ami ezek között a férfiak között végül kialakult.
Folytatás itt: http://konyvutca.blogspot.nl/2015/12/tan-twang-eng-esoc…

>!
tgorsy
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Hatszáz oldal ?hamis? önigazolás. A kollaborálás, a „majdén belülrőlbomlasztom” hozzáállás lerombol minden kapcsolatot.
A zen, a keleti kultúra végtelen nyugalma és bölcsessége, másrészt az állati kegyetlensége.
Zseniálisan ábrázolja a két civilizáció (kelet-nyugat) keveredését, a se ide-se odatartozást, a külső-belső harcot.

3 hozzászólás
>!
szadrienn P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Mindig mellbe vág a kultúrsokk élménye, amikor belépek Tan Twan Eng világába. Egzotikus fűszerek nehéz illata száll a levegőben, ismeretlen ízek, hangok, fények ostromolják az összes érzékszervet. Fullasztó a trópusi hőség, mégis zsibong a sokféle nemzetiség lármájától hangos város, az ősi templomban mérgeskígyók tekergőznek, és hívogat a vad, áthatolhatatlan maláj dzsungel.
Ebben a környezetben nő fel ifjú főszereplőnk, aki angol és kínai szülőkkel, Malájföldön, japán aikido mester segítségével próbálja megtalálni az identitását. Csodálja Japán harcművészetét, kultúráját, japán férfihez fűzi szoros kötelék, ugyanakkor ez az ország hazája számára a legrettegettebb ellenség.
Megismerhetjük egy brit család gondtalan, kifinomult életét a gyarmatokon, amit aztán összezúz a második világháború. Nagyon éles a váltás, amikor az idilli életforma bemutatása után elkezdődnek a háborús pusztítások, kegyetlenkedések jelenetei. Főhősünk talán még az ördögnek is eladná a lelkét, hogy megmenthesse szeretteit, de vajon sikerülhet-e ez neki, és szembe tud-e nézni döntése következményével?
Mindez kiderül, de kár siettetni a választ, jobb ráérősen ízlelgetni a különleges stílust, és elmerülni a mindent átszövő keleti hangulatban.

7 hozzászólás
>!
eme P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Nagy csalódás az Esti ködök kertje után. Persze ha keletkezésük sorrendjében olvasom őket, tetten érhetőbb lett volna a fejlődés, az alapkoncepció sokkal hozzáértőbb kidolgozása, elmélyítése. Így többnyire egy ugyanazon sablonra építkező szárnypróbálgatást kaptam, amely bár hangulatiságával, a megidézett helyszínnel, atmoszférájával még mindig vonzó tud lenni, mégis inkább sematizmusokkal operáló, néhol lélektanilag, de a sztori szintjén is következetlen, cselekménydússága ellenére is eléggé unalmas lektűr. Legalábbis az én olvasatomban.
A helyszín ezúttal is Malajzia, ugyanúgy megjelenik a titokzatos japán mester, aki tanítványra lel. A tanítvány meg emlékező nézőpontból, évtizedekkel később meséli el, mintegy vezekelő bűnösként a történteket, vizsgálja a kialakult viszonyokat, helyzeteket. Kissé szentimentális-nosztalgikusan, a megértés és megbocsátás jegyében. A hallgató most is egy vendég, egy látogató – itt viszont, bevallom őszintén, eléggé funkciótlannak és erőltetettnek éreztem a kerettörténetet.
Az Esőcsináló Philipp Hutton fejlődésregénye, egy magát mindenhol kívülállónak és idegennek érző, félig kínai fiúé, aki helyét keresi a világban. Mestere Endo szan, a japán diplomata, akitől többek közt harcművészetet tanul, és aki a zen buddhizmus titkaiba is beavatja. Endo szan mellett azonban, ha kevésbé pregnánsan is, de ott áll mindvégig az apa alakja, valamint a bölcs, épp kellő időben megismert kínai nagypapa is, aki valaha a klasszikus kínai filozófia köztiszteletben álló tudósa volt. Philippnek van választási lehetősége. Egy emberileg, erkölcsileg különösen próbára tevő periódusban, a japán megszállást megelőző és az azt követő időszakban kell felnőtté érnie, nemcsak saját, hanem mások sorsát is meghatározó döntéseket hoznia. A szerző igyekszik lélektanilag komplex karaktereket alkotni, érzékeltetni a mindenkiben ott rejlő jó és rossz oldalt, ezek harcát, a belső vívódást, az erkölcsi dilemmákat ésatöbbi, engem azonban nem igazán sikerült meggyőznie, sőt egyre inkább eltávolított mint Philipp, mint Endo szan alakjától.
Érezhetően nagyon akart hatni az érzelmekre, kissé már-már a melodramatikusságot súrolva. Családról, barátságról, háborús helyzetről, kultúrák, emberek együttéléséről, szabad akaratról szeretett volna valami mélyet és súlyosat mondani, ehelyett azonban inkább egy didaktikus, ráadásul egy, szerintem nagyon oda nem illő misztikus szállal megbonyolított tanmesét kaptam, amely egyáltalán nem győzött meg igazáról. Az elbeszélő szinte felmenti Philippet a felelősség alól, Endo szant pedig a szeretet és megbocsátás, megértés nevében próbálja fehérre mosni, hát, számomra még csak szürkére sem sikerül.
Érteni vélem a szándékot, az elképzelést, a gond inkább a megvalósítással van. Nem „tomoceuszkakatiti vagy gyugyu”- helyzet az, amit teremt, nem éles, egyértelmű, végzetes szituáció – sokkal homályosabb itt minden, meg hiteltelenebb, tele lélektani fehér foltokkal, amit jobb híján misztikum tölt be.
Az Esti ködök után (minden túlírtsága ellenére) vázlatosnak és sekélyesnek tűnik, meg sem közelíti annak komplexitását. Stílusa is, ami a későbbi regényben annyira megragadja az embert, itt még túl édeskés, helyenként giccses, indázó és túlburjánzó. Pedig mennyire akartam szeretni… Némileg vigasztal azonban, hogy végül is ez az első könyv, és így nem a remekmű után jön a visszaesés, hanem a bizonytalan kezdés után a felfele ívelés.
Kíváncsian várom, milyen lesz a folytatás.

2 hozzászólás
>!
robinson P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Míg Az Esti ködök kertje egy filozofálós, elmélyülős, merengős történet volt, addig az Esőcsináló egy mozgalmasabb, lendületesebb történet. A dátum sokat sejtető: 1939.
Jól kitalált és hihető, magával ragadó a cselekmény, jó volt elmélyülni a világ e távoli országának történetében. Lendületes kalandregény, több párbeszéddel. Érdemes időt hagyni az olvasásra. Nem bántam a kitérőket, és azt sem, hogy nem rövidebb vagy feszesebb a történet. Alapos és mély karakterek, történetvezetés jellemzi. Jó volt olvasni. Újra kedvet hozott egy ismétlődő sétára Az Esti ködök kertjében.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/12/esocsinalo.html

>!
jehuka P
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Hű!
Nehéz megfogalmaznom az érzéseimet ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert nagyon intenzív élményt adott. Teljesen elvarázsolt és magával ragadott a hangulata, nyelvezete, egzotikuma, ahogy szépen lassan bontakozik ki a történet. Csordultig töltötte a szívemet és a lelkemet végtelen bölcsességgel és szeretettel, majd kegyetlenül kifacsarta és még meg is taposta, hogy aztán kezdje az egészet elölről.
Ritkán fordul elő, hogy ennyire azonosulni tudjak egy főhőssel, mint azt tettem Philippel. Végig együtt gondolkodtunk, tépelődtünk, gyötrődtünk azon mit kellene tenni, melyik lenne a helyes út, hogyan lehet két tűz között úgy lavírozni, hogy egyik oldalról se emésszenek el a lángok. A regény során a világban helyét nem találó, magányos gyermekből igazán összetett személyiséggé fejlődik, ami nagyrészt újdonsült japán tanítójának, Endó szannak köszönhet. spoiler A könyv rajtuk kívül is hemzseg a zseniális karakterekben: Noel Hutton, Isabel, William, Kun és Tanaka, mindannyian igazi, eleven, hús-vér figurák lettek.
Meglepő volt számomra, hogy egy első könyves fiatal ember (mindössze 35 éves volt, amikor a regény megjelent) ennyire sokrétű és érett írást adjon ki a kezei közül, páratlan tehetségre vall. Kíváncsian várom az Esti ködök kertjét (hasonló fantasztikus élményekre számítok, de a kettő között úgy érzem, el kell telnie egy kis időnek, hogy önmagában tudjam majd értékelni), de abban is biztos vagyok, hogy ezt a regényt is időről időre előveszem majd és újraolvasom.
Egyszóval ez a könyv egy csoda. Csak ajánlani tudom :)

4 hozzászólás
>!
Chöpp 
Tan Twan Eng: Esőcsináló

A második legpompásabb monumentális regény, amit ebben az évben olvastam.

7 hozzászólás
>!
Szamღca
Tan Twan Eng: Esőcsináló

Ez volt a második könyvem az írótól; bár úgy tudom ez az első könyve. A másik Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje amit tavaly olvastam egy fokkal jobban tetszett.
Ez a könyv is érdekes volt, talán kevésbé varázsolt el; talan több volt itt a brutalitás…. itt a központi dolog a karate-n és annak elsajátításán van mig a másikban a japán kert építésen.

A regény központi figurája Philip aki angol apukától és kinai anyukától származik ami miatt fèlvèrkènt elég sok atrocitás éri gyerekkorában Malájziában.
Egy olyan családban kell felnőnie ahol édesanyja halála után az édesapja, (fèl)testvérei angolok – emiatt ő sokszor érzi magat kirekesztettnek….
A regény itt is két idősíkon fut. Egyrészt a jelenben ahol Philip már öregemberként éldegél és egyik nap bekopogtat hozzá egy idős japán hölgy, Micsiko aki azzal a céllal látogatja meg hogy élete utolsó napjaiban szeretne hallani fiatalkori szerelméről, Endo szan-rol aki Philip tanára volt…. Ezzel mély sebeket szakít fel Philipben aki ahogy elkezd visszaemlékezni ezekre az évekre nem csak a múlttal hanem saját magával is szembe kell néznie….

Ezzel mi is visszatérünk a múltba; a II. Világháború előtti évektől amikor összebarátkozik Endo szan-nal aki tanítványává fogadja az akkor 16 éves fiút és karatéra, meditációra; japán nyelvre oktatja. Veszélyes barátság az övék hiszen akkor már egyre inkább érződik a háború szele; már a japánok kegyetlenségei eljutnak Malájzia partjaira is így nagy ellenérzetet váltanak ki különösen a kínai lakósokból akik Kinabol menekülnek Malajziába a japánok elől….Philipet azonban egyre jobban elbűvöli ez az életfelfogás amit mesterétől tanul és egyre inkább a hatása alá kerül…. Kitör a háború; és Malajziàt megszàlljàk a japànok… Philipre nagyon erős nyomás nehezedik részben családja részben korábbi oktatója àltal…
Ez számunkra (szerencsére) elképzelhetetlenül nehéz, durva, brutális időszak volt…. és nagyon jól visszaadja az író ezeket az érzéseket….Megrázó olvasmány volt de nagyon örülök hogy elolvastam és remélem, még sok könyvvel ajándékoz meg minket az író mert nekem nagyon bejön a stilusa….

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

– Az aikidzsucu egészében érvényes alapelv szerint itt sem szabad szemtől szembe fogadnod az ütés erejét. Helyette hárítasz, oldalra lépsz, hogy elkerüld a csapást, majd visszafordítod a lendületét, és kibillented az egyensúlyából ellenfeledet. Ugyanígy kell eljárni a ken, a kard esetében is.
    Amikor folytatta, ünnepélyes komolyság csendült hangjában:
– Ugyanezek az alapelvek érvényesek a mindennapi életben is. Soha nem hagyd, hogy a másik ember egyenesen rád zúdítsa haragját. Térj ki előle, vond el a figyelmét, akár helyeselj is neki! Billentsd ki elméjét az egyensúlyából, és akkor már tetszés szerint bármilyen irányba terelheted!

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aikido
1 hozzászólás
>!
Kkatja P

    Emlékek – az öregeknek csak az emlékeik maradnak. Az ifjak bővelkednek álmokban és reményekben, miközben az öregek görcsösen markolják hajdanvolt álmaik hamuját, és azon tűnődnek, mi történt az életükkel.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék
>!
Zsófi_és_Bea P

Mozdulatlanság a mozgásban,
mozgás a mozdulatlanságban.

>!
Kkatja P

– Ha a budzsucu magasabb szintjén az ember az elméjével harcol, akkor mi lenne a magasabb szint?
    Endó szan egy darabig lehunyt szemmel ült, olyan dolgokat látva, amelyeket nekem sosem mutathatott meg.
– Az – felelte végül –, ha egyáltalán soha nem harcolnánk.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hajató Endó szan · Philip Hutton
>!
Zsófi_és_Bea P

Amikor eltévedsz e világban vagy magában az idő birodalmában, emlékezz rá, ki voltál valaha, és nyomban tudni fogod, ki vagy jelenleg. Ezek az emberek hajdan mind egyek voltak, s most te is egy vagy ővelük. A születésed előtt énbennem éltél, s én tebenned élek majd a halálom után. Ez a család lényege.

Kapcsolódó szócikkek: család
>!
Kkatja P

    A régóta halott jósnő azt mondta, hogy az eső adományával születtem. Immár tudom, hogy ez mit jelent. Szavait nem átoknak szánta, de nem is áldásnak. Tragédiával árnyékoltam be sok ember életét, akár egy hirtelen lezúduló felhőszakadás – de az eső az esetek többségében megkönnyebbülést, tisztaságot és megújulást is hoz. Elmossa a fájdalmunkat, és előkészít bennünket az újabb napra, sőt akár egy újabb életre. Most, vénségemre úgy találom, hogy az esők mindenhová követnek engem, és vigaszt nyújtanak – akárcsak mindazok szellemei, akiket valaha ismertem és szerettem.

599. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Gyakorta mondogatta tanítványainak, hogy erejének titka a szeretet; a mindenki iránt érzett egyetemes szeretet, amellyel még halálos ellensége irányába is viseltetik. Hiszen a szeretet a mindenség egyik fő erőforrása, márpedig, ha az ember mögött ott áll az egész mindenség, ugyan ki győzedelmeskedhetne felette?

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
robinson MP

– Csak mert az ember megtanul lőni, még nem muszáj használnia is a fegyvert.

125. oldal

>!
Chöpp P

Az elme hatalma mindig fölébe kerekedik a gyarló testnek, bármilyen erős legyen is.

200. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rani Manicka: A kígyó szíve
Tharan-Trieb Marianne (szerk.): Szigetvirágok
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Anita Amirrezvani: A virágok vére
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Erdős László: A Szeverjáncz-legenda
Tomcsik Nóra: A változások kora
Mary Renault: Égi tűz
Günter Grass: A bádogdob
Mary Renault: A királynak meg kell halnia