Az ​Esti ködök kertje 351 csillagozás

Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Malajzia hegyei között, a teaültetvények szomszédságában bújik meg Jugiri, az Esti Ködök kertje. Gazdája a megközelíthetetlen Aritomo, a japán császár hajdani kertésze, aki a japánkertek tervezésének művészi fogásain kívül számos más titok őrzője is. Mellé szegődik Jün-ling, a fiatal kínai lány, akinek a lelkét súlyos emlékek terhelik. Kettejük lassan és nehezen kibontakozó kapcsolatáról szól a könyv, amelyet eleinte csupán megállapodás tart össze, később azonban az egyre szorosabbra fűződő barátság vagy valami annál is több…

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Tarandus, Győr, 2016
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261732 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Tarandus, Győr, 2015
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261732 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Tarandus, Győr, 2014
480 oldal · ISBN: 9786155261749 · Fordította: Hegedűs Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 63

Szereplők népszerűség szerint

Aritomo · Frederik Pretorius · Magnus Pretorius · Tacudzsi Josikava professzor · Töoh Jün-ling

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Jugiri


Kedvencelte 124

Most olvassa 25

Várólistára tette 410

Kívánságlistára tette 309

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Ez a könyv olyan szép, hogy hajlamos az ember elfelejteni, milyen elképesztő vállalkozás is egyben. Tan Twan Eng tulajdonképpen az irodalom eszközeivel tesz kísérletet egy orbitális Ázsia-szintézis létrehozására mind etnikai, mint történelmi értelemben. Egyszerűen szemkápráztató, mennyi minden van belesűrítve ebbe az egyetlen könyvbe: hinduk, muszlimok, kínaiak, japán megszállók, európai gyarmatosítók, kommunista lázadók… Ez a regény éppúgy szól a sérelmekről és fájdalmakról, mint a felejtésről és megbocsátásról, és nem mellesleg: ez a könyv eredeti és tiszta megfogalmazása annak a Mester és Tanítvány kapcsolatnak, ami a távol-keleti kultúrák egyik sajátossága – csak itt a tanítvány első próbatétele az, hogy megtanulja nem gyűlölni mesterét.

Több síkon és sok szereplővel operál az író, nagy céljai vannak, és jól dönt, amikor mindehhez egy lágy szövésű, világosan értelmezhető nyelvezetet választ. Azt hiszem, ezt így kell, csak így lehet. De azzal én vitatkoznék, hogy ez egy lassú szöveg. Sőt, épp ellenkezőleg – ilyen sűrű beltartalommal röpke 500 oldalon nem is tudom, boldogulna-e az író ráérősen. Pláne, hogy Twan Eng mintha a krimizsánerből emelné át azt a módszert, amivel a feszültségről gondoskodik: a mindent átható titok sejtelmét, amihez a szereplők csak lépésről lépésre jutnak közelebb. Mindezt azonban Twan Eng elrejti a szemünk elől a kert történetével. Sakkei, ahogy Aritomo, a kertész mondaná, vagyis játék a perspektívákkal: amíg szereplőink a fákkal és a koi-pontyokkal foglalkoznak, addig nekünk is olybá tűnik, hogy megállt az idő, kikerültünk a történelemből és átjár minket a nyugalom, holott az oldalak és a történések csak úgy rohannak az ujjaink alatt. Érdekes, kontinentális éghajlaton egy ilyen kert ritmusát az évszakok periodikus változásai irányítanák, ám a trópusokon más a helyzet, itt folyamatos az átalakulás, a fejlődés és a pusztulás egyaránt. Hömpölyögnek a dolgok, nem pulzálnak, ahogy ez a szöveg is. De ez a hömpölygés nem a mondatok elengedéséből fakad, hanem a lehető legmagasabb fokú megkomponáltságból. „Az övéhez hasonló kerteket azért tervezik, hogy manipulálják az ember érzéseit. Én ezt tisztességtelennek találom.” – mondja a könyv egyik (fehér) szereplője Aritomo botanikai műalkotásáról. És igen, ezt a regényt is azért tervezték, hogy manipulálja az ember érzéseit. És én ezt végtelenül tisztességesnek találom. Feltéve, ha sikerrel jár..

(Külön kiemelném a Tizenhatodik fejezetet – bár ez talán nonszensz egy epikus próza esetében. De Tacudzsi elbeszélése a kamikaze-pilótákról az egész egyszerűen tökéletes. Mutogatni kéne íróiskolákban, hogy nézd csak, így kell érzékenyen, finoman megmarkolni az olvasó összes belsőszervét egyszerre. Talán a vesék kivételével.)

2 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Klasszikus nagyregény, épp oly szép, mint a címe.
Csábító és kézenfekvő a hasonlat: olyan, mint egy japán kert, egyszerre mesterséges, konstruált és ugyanakkor mégis természetes. Nagyívű kompozíciójával és apró részleteivel, stílusával elvarázsol, meditációra ösztönöz, de ugyanakkor mégis nyugtalanító, elgondolkodtató. A sok nagyszerű, rajongó értékelés után én nem is tudok újat mondani.
Azért van egy spoieres kiegészítésem, egészen személyes megközelítésem:
spoiler

8 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Hihetetlenül intelligens próza, rendkívül cizellált nyelvezet, és rögtön elöljáróban egy mély meghajlás az igényes fordítói munka előtt. Ez a regény valóban mestermű. Egy fantasztikusan összerakott, ezerszínű történelmi tabló a Kelet-Indiák világának vérzivataros évtizedeiről, egy színpompás multikulti családregény, egzóta távol-keleti környezetben, és egzisztencialista gondolatfolyam egyben emlékezésről és feledésről, a ragaszkodás és az elengedés erejéről, a megbocsátás képességéről.
Tökéletes megoldás, ahogyan a szerző a regény nem túl bő szerkezeti keretei közé pontos arányérzékkel beilleszti a gyarmati múlt képeit, koncentrálva a világháborús japán megszállás eseményeire, és mindezek mellett, szinte észrevétlenül, farvízen „létrehozza” a független Malaysiát. Tan úr annyira plasztikusan ábrázol, hogy a regény minden teljessége ellenére is szinte felhívja az olvasót, hogy olvasás közben néha meg-megálljon és utánanézzen a búr háborúknak, Paul Kruger emblematikus figurájának, a Kempeitai szerepének a megszállt területeken, vagy éppen a Jaszukuni-szentélynek.
A regény szereplői tökéletesen kidolgozottak, helyükön vannak és pontosak a dialógusok. A visszaemlékezések, vagy azok töredékei dramaturgiailag mindig megfelelő ponton robbannak. Az egész cselekmény óramű pontossággal ketyeg spoiler. A szerző rendkívül ügyesen adagol az egész történeten keresztül egy cseppnyi rejtélyt, amiről a végkifejletben sem rántja le látványosan a leplet. Külön elismerést érdemel, ahogyan a főhősnő különböző életszakaszaiban – ráadásul a történetmesélés során az idősíkok között csapongva – mindig az adott életkornak tökéletesen megfelelő karakterisztikájú lánnyal, hölggyel, asszonnyal találkozom a lapokon.
Bár a téma mérhetetlenül fájdalmas, mégsem enged be az író egy cseppnyi szentimentalizmust sem a sorok közé, ábrázolásmódja mindvégig fegyelmezett, szinte tartózkodó – akárha egy rafináltan megtervezett japánkertet alakítana ki az olvasó szeme láttára, azokkal a bizonyos megtévesztő, trükkös látványelemekkel.

Ez a tökéletesen tervszerű kivitelezés, ez a már-már kimódolt, precíz technika, ahogyan Tan Twan Eng távol tart attól a bizonyos érzelmi bevonódástól, na ez az ami miatt a regényt kiválóra értékelem, de nem lesz kedvenc könyvem. Számomra ehhez arra lenne szükség, hogy valamikor a vége táján titokban, szemérmesen elmorzsolhassak egy férfiasan szentimentális könnycseppet. Ez így nekem minden multikulti – maláj, kínai, brit – eleme dacára, túlságosan is japán, túlzottan hideg, teátrális. :)
De azért feltétlenül ajánlom, hiszen a maga nemében mestermű.

5 hozzászólás
_Eriii P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Nem akartam, hogy vége legyen a könyvnek. Bármennyire is megpróbáltam lassan olvasni, minden egyes szót lassan befogadni, nem tudtam abba hagyni az olvasást. Én még ilyen gyönyörű könyvvel nem találkoztam. Olyan csodás ez az írásstílus amilyenhez foghatót még nem olvastam. Olyan gyönyörű ez a könyv, olyan lírai, olyan fájdalmas, hogy olvasás közben az ember elfelejt levegőt venni. Olyan átkozottul fájdalmas a háború legyen az bárhol, olyan átkozottul dühítő, olyan átkozottul az emberiség szégyene. Az esti ködök kertje egy hosszú utazás a távol kelet gyönyörű Malajziájában. Sok évet felölelő utazás, ahol az ember dühvel, haraggal, keserűséggel, lelkében sebbekel utazik, de amikor rálel a béke, a csend kertjére, megtalálja azt a lelki békét ami a megbocsájtás ad. Egyszerűen képtelen vagyok azt a sok szépséget amit a könyv adott le írni. Képtelen vagyok szavakba önteni, azt a csodaszép utazást amibe részem volt. Igaz, volt iszonyatosan szörnyű és embert próbáló is. A szívem szakadt meg Jün-lingért. Mindegyik szereplő kiemelkedő volt. Egyszerűen nem tudom elengedni ezt a csodát, amit a könyv nyújtott. Ajánlom….

7 hozzászólás
Bélabá>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Az Esti ködök kertje olyam olvasmány, amire sokáig emlékezni fogok. Nagyszerű regény több szempontból is! Egyik és talán legfontosabb tényező az a keleti hangulat, amely még magasabb polcra helyezi az amúgy erős történeti szálakat. Malajzia történelmébe kap az olvasó némi bepillantást, és ez önmagában is kuriózum. Nem nagyon jelentek meg könyvek magyarul ebből az országból. Tan Twan Eng mesterien elegyíti, keveri a lapokat azzal, hogy japán és kínai szereplőket írt a regénybe és a kultúrájuk, hagyományaik parányi szelete bontakozik ki előttünk. Elég csak a japán kertépítő művészetre gondolni vagy a testkultúrára, tetoválásokra, kalligráfiákra, irodalmi utalásokra Kínából (például Vízparti történet). Ezek a dolgok önmagában is remek olvasmánnyá emelik a regényt.
A cselekmény meg egy memoár-szerű emlékezésfolyam a kényszermunkatábor borzalmaira, a háború utáni évekre, az ország (Malajzia) függetlenségi harcaira.
Stílusában és kiadásában is gyönyörű regény. A szépen megfogalmazott mondatok mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azt gondolom, ebbe a fordító, Hegedűs Péter is hozzátette a magáét. Komoly mondandójú könyv, amit célszerű elaprózni olvasásban, hogy kellően hasson a hangulata, keleti varázsa. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, akit kicsit is vonz a Távol-Kelet világa. Abszolút ötcsillagos regény (5 pont), kedvenc lett.

4 hozzászólás
Timár_Krisztina IP>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Küzdelem az önazonosságért.

A fülszöveg nagyon egyszerű, szinte sablonos történetet ígér. Egzotikus közegben. A regény sok minden, csak nem egyszerű és nem sablonos. Ami pedig az egzotikumot illeti…
…számomra az volt olvasás közben a legkeservesebb, hogy sok-sok elemét minden további nélkül be tudtam helyettesíteni általam ismert történelmi eseményekkel. Mert szomorú, de könnyű munka olyan szörnyűségekről olvasni, amelyek tőlem több ezer kilométerre estek meg, és ott is maradnak. De az embernek a torka összetapad, és fulladozni kezd, ha úgy érzi, hogy olykor Malajziában is „rólunk szól a mese.”

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/21/tan_twan_e…

9 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Előfordul néha, hogy nem tudok azonnal írni egy könyvről, csak halogatom. Mindig más-más oka van és ritkán fordul elő. Az Esti ködök kertjénél is ez történt, már napok óta hevert az íróasztalomon, mintha nem akartam volna távol kerülni tőle. Úgy gondoltam nehéz írnom róla, mert hogyan is adhatom vissza azt a szépséget, amiben a könyv olvasása közben részem volt, hogyan írhatom le azt a nyugalmat, ami olvasás közben eltöltött. Nagyon régen olvastam már ilyen hosszú időn keresztül könyvet, egészen egy hétig tartott. Ez nálam soknak számít, mert annyi olvasnivalóm van, hogy csak olvasom egymás után őket, egyik kalandból a másikba csöppenek, igyekszem gyorsan olvasni. De ezzel a könyvvel sikerült lelassulnom, átélnem a zen, a meditáció adta szépségeket Aritomo japánkertjén keresztül.
A teljes értékelés: http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/tan-twan-eng-az-es…

15 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

„Időnként a majmok is leesnek a fákról.”
Ez is egy olyan könyv, amit molyos ajánlások nélkül sosem olvastam volna el. Édesbús történet Malajziából, egy olyan helyről és időből, amiről az iskolában nem sokat tanultunk. Ez egy olyan történet, amit érdemes lassan olvasni, mert az érdekes cselekmény mellett még szépen is van megírva. A könyv fele visszaemlékezés, egy nyugdíjazott bírónő ír naplót emlékeiből. A végén meglepő felfedezéssel.

6 hozzászólás
giggs85 P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Bár már eddig is számos eltérő nemzetiségű szerzőtől olvastam rengeteg különböző témájú és tartalmú könyvet, valahogy a maláj szerzők kimaradtak – egészen mostanáig, a legutóbbi olvasmányom ugyanis Tan Twan Eng regénye, Az esti ködök kertje volt. Némi keresgélés után viszonylag keveset tudtam meg a szerzőről: fiatalon ügyvédként dolgozott, és közel negyvenévesen kezdett el írni, mindkét eddigi műve óriási siker volt, különösen a jelen ismertető témájául szolgáló, ugyanis bekerült a Booker-díj és az IMPAC Dublin-díj rövidlistájára, valamint elnyerte a MAN Ázsia-díjat és a Walter Scott-díjat is. Azt hiszem, nem rossz ajánlólevél egyik sem.

A könyv talán legfontosabb központi témája az emlékezet és a felejtés kettőse, nem véletlen tehát, hogy több helyütt is megjelenik a görög istennő, Mnémoszüné és annak névtelen ikerhúga. A történet kezdete talán kicsit sablonos és már több helyen is találkozhattunk vele (többek között egyik kedvenc kortárs regényemben, a Vágy és vezeklésben is), ennek ellenére tökéletesen működik, és egy idő után nem hasonlítgatjuk más korábban olvasottakhoz sem. Az idősödő Jün-ling Töoh bírónőnél súlyos, visszafordíthatatlan agyi leépüléssel járó betegséget diagnosztizálnak orvosai, ami rövid időn belül emlékei és személyisége teljes elvesztéséhez fog vezetni, ezért nyugdíjba vonul, és harmincöt év távollét után visszatér a Kuala Lumpúrtól alig négyórányira fekvő Jugiribe, ahol élete talán legmeghatározóbb időszakát töltötte. Itt egy régi szeretője tanácsára megpróbálkozik azzal, hogy megírja memoárjait, ezzel megőrizze emlékeit a pusztulástól.

Tan Twan Eng nagyon precíz és szinte hibamentes munkát végzett, ugyanis a három főbb időszálon zajló események tökéletes összhangban állnak egymással, és végig képes fenntartani a feszültséget, illetve olvasói kíváncsiságát. Az egyik szál az ’50-es évek elején játszódik, amikor a fiatal, de már alaposan kiégett Jün-ling Jugiribe érkezik a hírneves japánkertészhez, Aritomóhoz, hogy teljesítse testvérének tett fogadalmát, és a japán segítségével felépítsen egy tökéletes kertet, ami megőrzi Jun-hua emlékét. A kapcsolatuk korántsem ígérkezik zökkenőmentesnek, ugyanis a kínai származású lány korábban egy japán kényszermunkatáborban sínylődött (a második idősík), ahol szeretett testvére is meghalt. Ezután csak a gyűlölet élteti, és az, hogy megtalálja nővére sírját, valamint teljesítse fogadalmát.

A történet hihetetlenül lassan bontakozik ki; azt kell mondanom, igazi távol-keleti tempóban haladnak az események, és Jün-linggel együtt mi is lassan kezdjük megtanulni a japánkertészet, illetve számos, a Felkelő Nap országából származó művészet alapjait; megértjük egy posztkolonialista ország mindennapjait, az itt élők helyzetét, és közben megismerjük ennek a két sebzett szívű embernek a múltját is. Eng számtalan rafinált kapcsolódási pontot hoz létre az egyes események, szereplők, vagy helyszínek között, ami által összefüggésbe kerülnek olyan távoli események, mint a búr háború, a japán megszállás és a maláj kommunisták rémtettei, így aztán óhatatlanul is más szemmel, komplexebb módon tudunk tekinteni egyes szereplőkre, történésekre. Sőt, ha figyelmesek vagyunk, akkor talán Jün-linghez hasonlóan mi is élesebb szemmel tudunk a világra nézni.

Megmondom őszintén, hogy kicsit félve vágtam bele ebbe a könyvbe, mert tartottam attól, hogy a maláj irodalom nem tud igazán nagy értéket felmutatni, de szerencsére pozitívan csalódtam benne – Az esti ködök kertje az idei év egyik legkellemesebb meglepetése és legjobb olvasmánya lett.

12 hozzászólás
eme P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Világháború, megszállás, munkatábor, kamikaze, gyarmatosítás, gerillaháború, függetlenségi harcok. Soha nem gondoltam volna, hogy minderről – társadalmi-történelmi és egyéni vonatkozásaikról, tragédiákról, borzalmakról, megalkuvásokról, testi és lelki sebekről, ezek fájdalmáról és lassú gyógyulásáról így is lehet írni. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nyugalommal lehet olvasni róluk. Sokkal kevésbé nyomasztó témájú könyvek sem tudják elérni azt a harmóniát és békét, amit olvasás közben érez az ember. Hetek, hónapok múlva is visszacseng ez az érzés, az Esti ködök kertjének hangulata. A csend. A befelé tekintés csendje. Az idő felfüggesztése. Pedig maga a regény egyben csupa dinamizmus is. Idősíkok keverednek, történelmi események zűrzavara harsánykodik benne. Fegyverek ropognak, repülők zúgnak el a ködbe burkolózott kert fölött, kések villannak a bozótban. A kert nyugalma elsősorban ahhoz kell, hogy higgadtabban lehessen szembe nézni ezzel a káosszal, az egyre jobban felhalmozódó kérdésekkel, hogy visszavonulva hegyeidbe, könnyebb legyen a számvetés, az önvizsgálat, a világ dolgain való meditálás.
Ebben a fény és idő egymást átfedő rétegeiben létező kertben minden összesűrűsödik – emlékezés és felejtés, változatlanság és örök változás, bocsánatkérés és megbocsátás, gyűlölet és szeretet, erőszak és gyöngédség, gyanú és bizalom, elzárkózás és megnyílás, pusztulás és túlélés, művészet és tabuművészet. A kivonulás, az elhallgatás, az igazságszolgáltatás problémája.
Elültetett titkok csíráznak ki és bújnak napfényre, érzések bimbóznak és virágoznak ki, előítéleteket metsz vissza a metszőolló, súlyos köveket cipel és rendezget gondosan a mester és tanítványa. Harmonikus vonalak kanyarognak a kavicságyon, és rajzolódnak át újra és újra a kertész keze nyomán. Ilyen harmóniába olvadnak a regény szálai, idősíkjai is, a jó érzékkel adagolt információk időnként átrajzolják a képet, amelyet egy mesterien felépített motívumhálózat árnyal, színesít, gazdagít. Szimbolikus terek tükröződnek egymásban, talányos térképek rajzolódnak ki, és titkok várnak megfejtésre, emlékművek, gondosan megtervezett és felépített kertek épülnek kint és bent, a lélek mélyén.
A főhősök – a rendezettség kertjében nyugalmat kereső magányos madarak megszakítatlan láncolata. A kis tó tükrében önnön visszatükröződésük által néha rabul ejtett, máskor szárnyra kelő, örök körforgásban egymás kergető, a ködfátyolba vesző szürke gémek. Remekül, a lélek apró rezdüléseit, sötétebb bugyrait, de magasságait is ismerve ábrázolt karakterek. De persze nem csak a főhősök azok.
Tan nagyon jól megtanulta nemcsak a kertészet, de az íjászat művészetét is. Érezni, amint minden egyes lélegzetvétele-szava-sora szabályozott, összhangban van az egésszel, mesterien összpontosít, és úgy röppenti ki a nyílvesszőt, hogy az kegyetlenül pontosan a célba talál – elmébe, érzésbe, lélekbe. Bár az idő lassan, de feltartóztathatatlanul rajzolja át a vonalakat és törli el az emlékeket, úgy gondolom, jó kezekben van az Esti ködök kertje, ha ilyen kertész-íjászok próbálják menteni, ami még menthető.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Hallgattassa el elméje szüntelen locsogását!

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: meditáció
8 hozzászólás
Sli P>!

– A háborúban nem tudtak megölni. A fogolytáborban sem tudtak megölni – szólalt meg végül fojtott hangon. – De ha negyvenhat éven át kapaszkodtam volna a gyűlöletembe… az biztosan megölt volna.

66. oldal, Negyedik fejezet (Tarandus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Futóhomok>!

– Vegye le a cipőjét! – parancsolt rám a férfi. – Így behurcolja magával a világ gondjait.

69. oldal, Negyedik fejezet (Tarandus, 2014)

robinson P>!

Itt még a csendnek is más jellege volt: úgy éreztem, mintha ólmozott horgászzsinóron vezettek volna az óceán mélyének sűrűbb vizeibe. Csak álltam ott és hagytam, hogy a nyugalom belém ivódjon.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend · nyugalom
2 hozzászólás
motyi11 P>!

Az emlékezet olyan, mint borús völgyre eső napfényfolt, amely a felhők mozgásával változtatja helyét. Egyszer csak a fény egy bizonyos időpontra esik, s bevilágítja egy pillanatra, mielőtt a szél elzárja a rést, s a világ ismét árnyékba burkolózik.

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet
sztimi53>!

Ne nézzen már olyan mérgesen… az öregek megengedhetik maguknak, hogy tapintatlanok legyenek. Másként mi örömünk maradna öregségünkre?

243. oldal, Tizenharmadik fejezet (Tarandus, 2014)

ziara>!

„Szél nincsen, és a zászló sem mozog. Csupán az emberek szíve és elméje az, ami nyughatatlan.” Én azért úgy gondolom, hogy lassan, de biztosan a szilaj szív is elcsitul, s csakhamar eljut a csendnek és békességnek abba az állapotába, amely felé harsányan dobogva egész életében törekedett.

476. oldal, Huszonhatodik fejezet (Tarandus, 2014)

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

– (…) Ez az a hely, ahol az első kavics megtöri a víz tükrét. Ha az első követ a megfelelő helyre teszi, a többi igazodni fog az első kívánságához, és a hatás az egész kerten végiggyűrűzik. A kövek boldogok lesznek, ha követi az óhajukat.
– Ez úgy hangzik, mintha a köveknek lelkük lenne.
– Hát persze, hogy van lelkük – felelte Aritomo.

131. oldal, Hetedik fejezet (Tarandus, 2014)

robinson P>!

Néhány másodpercig hallgatunk, majd Emily megszólal.
– Tudja, mit kívánok magamnak az én koromban? Hogy addig haljak meg, amíg emlékszem rá, hogy ki vagyok és ki voltam.

243. oldal

Chöpp P>!

Éjhosszat pihen most a föld, s az eső sötét, néma kegyelme tisztára mossa.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eső · föld

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Kertész Imre: Sorstalanság
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl
Natsuo Kirino: Kín
David Benioff: Tolvajok tele
Kristin Hannah: Fülemüle
María Dueñas: Öltések közt az idő
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Amy Harmon: Homokból és hamuból