Az ​Esti ködök kertje 400 csillagozás

Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Malajzia hegyei között, a teaültetvények szomszédságában bújik meg Jugiri, az Esti Ködök kertje. Gazdája a megközelíthetetlen Aritomo, a japán császár hajdani kertésze, aki a japánkertek tervezésének művészi fogásain kívül számos más titok őrzője is. Mellé szegődik Jün-ling, a fiatal kínai lány, akinek a lelkét súlyos emlékek terhelik. Kettejük lassan és nehezen kibontakozó kapcsolatáról szól a könyv, amelyet eleinte csupán megállapodás tart össze, később azonban az egyre szorosabbra fűződő barátság vagy valami annál is több…

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Tarandus, Győr, 2016
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261732 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Tarandus, Győr, 2015
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261732 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
Tarandus, Győr, 2014
480 oldal · ISBN: 9786155261749 · Fordította: Hegedűs Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 65

Szereplők népszerűség szerint

Aritomo · Frederik Pretorius · Magnus Pretorius · Tacudzsi Josikava professzor · Töoh Jün-ling

Helyszínek népszerűség szerint

Hold · Jugiri


Kedvencelte 133

Most olvassa 22

Várólistára tette 458

Kívánságlistára tette 336

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Ez a könyv olyan szép, hogy hajlamos az ember elfelejteni, milyen elképesztő vállalkozás is egyben. Tan Twan Eng tulajdonképpen az irodalom eszközeivel tesz kísérletet egy orbitális Ázsia-szintézis létrehozására mind etnikai, mint történelmi értelemben. Egyszerűen szemkápráztató, mennyi minden van belesűrítve ebbe az egyetlen könyvbe: hinduk, muszlimok, kínaiak, japán megszállók, európai gyarmatosítók, kommunista lázadók… Ez a regény éppúgy szól a sérelmekről és fájdalmakról, mint a felejtésről és megbocsátásról, és nem mellesleg: ez a könyv eredeti és tiszta megfogalmazása annak a Mester és Tanítvány kapcsolatnak, ami a távol-keleti kultúrák egyik sajátossága – csak itt a tanítvány első próbatétele az, hogy megtanulja nem gyűlölni mesterét.

Több síkon és sok szereplővel operál az író, nagy céljai vannak, és jól dönt, amikor mindehhez egy lágy szövésű, világosan értelmezhető nyelvezetet választ. Azt hiszem, ezt így kell, csak így lehet. De azzal én vitatkoznék, hogy ez egy lassú szöveg. Sőt, épp ellenkezőleg – ilyen sűrű beltartalommal röpke 500 oldalon nem is tudom, boldogulna-e az író ráérősen. Pláne, hogy Twan Eng mintha a krimizsánerből emelné át azt a módszert, amivel a feszültségről gondoskodik: a mindent átható titok sejtelmét, amihez a szereplők csak lépésről lépésre jutnak közelebb. Mindezt azonban Twan Eng elrejti a szemünk elől a kert történetével. Sakkei, ahogy Aritomo, a kertész mondaná, vagyis játék a perspektívákkal: amíg szereplőink a fákkal és a koi-pontyokkal foglalkoznak, addig nekünk is olybá tűnik, hogy megállt az idő, kikerültünk a történelemből és átjár minket a nyugalom, holott az oldalak és a történések csak úgy rohannak az ujjaink alatt. Érdekes, kontinentális éghajlaton egy ilyen kert ritmusát az évszakok periodikus változásai irányítanák, ám a trópusokon más a helyzet, itt folyamatos az átalakulás, a fejlődés és a pusztulás egyaránt. Hömpölyögnek a dolgok, nem pulzálnak, ahogy ez a szöveg is. De ez a hömpölygés nem a mondatok elengedéséből fakad, hanem a lehető legmagasabb fokú megkomponáltságból. „Az övéhez hasonló kerteket azért tervezik, hogy manipulálják az ember érzéseit. Én ezt tisztességtelennek találom.” – mondja a könyv egyik (fehér) szereplője Aritomo botanikai műalkotásáról. És igen, ezt a regényt is azért tervezték, hogy manipulálja az ember érzéseit. És én ezt végtelenül tisztességesnek találom. Feltéve, ha sikerrel jár..

(Külön kiemelném a Tizenhatodik fejezetet – bár ez talán nonszensz egy epikus próza esetében. De Tacudzsi elbeszélése a kamikaze-pilótákról az egész egyszerűen tökéletes. Mutogatni kéne íróiskolákban, hogy nézd csak, így kell érzékenyen, finoman megmarkolni az olvasó összes belsőszervét egyszerre. Talán a vesék kivételével.)

1 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Klasszikus nagyregény, épp oly szép, mint a címe.
Csábító és kézenfekvő a hasonlat: olyan, mint egy japán kert, egyszerre mesterséges, konstruált és ugyanakkor mégis természetes. Nagyívű kompozíciójával és apró részleteivel, stílusával elvarázsol, meditációra ösztönöz, de ugyanakkor mégis nyugtalanító, elgondolkodtató. A sok nagyszerű, rajongó értékelés után én nem is tudok újat mondani.
Azért van egy spoieres kiegészítésem, egészen személyes megközelítésem:
spoiler

9 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Hihetetlenül intelligens próza, rendkívül cizellált nyelvezet, és rögtön elöljáróban egy mély meghajlás az igényes fordítói munka előtt. Ez a regény valóban mestermű. Egy fantasztikusan összerakott, ezerszínű történelmi tabló a Kelet-Indiák világának vérzivataros évtizedeiről, egy színpompás multikulti családregény, egzóta távol-keleti környezetben, és egzisztencialista gondolatfolyam egyben emlékezésről és feledésről, a ragaszkodás és az elengedés erejéről, a megbocsátás képességéről.
Tökéletes megoldás, ahogyan a szerző a regény nem túl bő szerkezeti keretei közé pontos arányérzékkel beilleszti a gyarmati múlt képeit, koncentrálva a világháborús japán megszállás eseményeire, és mindezek mellett, szinte észrevétlenül, farvízen „létrehozza” a független Malaysiát. Tan úr annyira plasztikusan ábrázol, hogy a regény minden teljessége ellenére is szinte felhívja az olvasót, hogy olvasás közben néha meg-megálljon és utánanézzen a búr háborúknak, Paul Kruger emblematikus figurájának, a Kempeitai szerepének a megszállt területeken, vagy éppen a Jaszukuni-szentélynek.
A regény szereplői tökéletesen kidolgozottak, helyükön vannak és pontosak a dialógusok. A visszaemlékezések, vagy azok töredékei dramaturgiailag mindig megfelelő ponton robbannak. Az egész cselekmény óramű pontossággal ketyeg spoiler. A szerző rendkívül ügyesen adagol az egész történeten keresztül egy cseppnyi rejtélyt, amiről a végkifejletben sem rántja le látványosan a leplet. Külön elismerést érdemel, ahogyan a főhősnő különböző életszakaszaiban – ráadásul a történetmesélés során az idősíkok között csapongva – mindig az adott életkornak tökéletesen megfelelő karakterisztikájú lánnyal, hölggyel, asszonnyal találkozom a lapokon.
Bár a téma mérhetetlenül fájdalmas, mégsem enged be az író egy cseppnyi szentimentalizmust sem a sorok közé, ábrázolásmódja mindvégig fegyelmezett, szinte tartózkodó – akárha egy rafináltan megtervezett japánkertet alakítana ki az olvasó szeme láttára, azokkal a bizonyos megtévesztő, trükkös látványelemekkel.

Ez a tökéletesen tervszerű kivitelezés, ez a már-már kimódolt, precíz technika, ahogyan Tan Twan Eng távol tart attól a bizonyos érzelmi bevonódástól, na ez az ami miatt a regényt kiválóra értékelem, de nem lesz kedvenc könyvem. Számomra ehhez arra lenne szükség, hogy valamikor a vége táján titokban, szemérmesen elmorzsolhassak egy férfiasan szentimentális könnycseppet. Ez így nekem minden multikulti – maláj, kínai, brit – eleme dacára, túlságosan is japán, túlzottan hideg, teátrális. :)
De azért feltétlenül ajánlom, hiszen a maga nemében mestermű.

5 hozzászólás
_Eriii P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Nem akartam, hogy vége legyen a könyvnek. Bármennyire is megpróbáltam lassan olvasni, minden egyes szót lassan befogadni, nem tudtam abba hagyni az olvasást. Én még ilyen gyönyörű könyvvel nem találkoztam. Olyan csodás ez az írásstílus amilyenhez foghatót még nem olvastam. Olyan gyönyörű ez a könyv, olyan lírai, olyan fájdalmas, hogy olvasás közben az ember elfelejt levegőt venni. Olyan átkozottul fájdalmas a háború legyen az bárhol, olyan átkozottul dühítő, olyan átkozottul az emberiség szégyene. Az esti ködök kertje egy hosszú utazás a távol kelet gyönyörű Malajziájában. Sok évet felölelő utazás, ahol az ember dühvel, haraggal, keserűséggel, lelkében sebbekel utazik, de amikor rálel a béke, a csend kertjére, megtalálja azt a lelki békét ami a megbocsájtás ad. Egyszerűen képtelen vagyok azt a sok szépséget amit a könyv adott le írni. Képtelen vagyok szavakba önteni, azt a csodaszép utazást amibe részem volt. Igaz, volt iszonyatosan szörnyű és embert próbáló is. A szívem szakadt meg Jün-lingért. Mindegyik szereplő kiemelkedő volt. Egyszerűen nem tudom elengedni ezt a csodát, amit a könyv nyújtott. Ajánlom….

7 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Tan Twan Eng varázslatos, metaforákkal teli nagyívű regénye valójában egy szépirodalmi eszközökkel felvázolt történelmi tabló. Az író ebben a három különböző idősíkon játszódó műben megpróbálja összefoglalni Dél-Kelet Ázsia 20. századi történetét, azokat a vérzivataros évtizedeket, amelyekről itt Európa közepén csak ködös ismereteink vannak. Az Esti ködök kertje az ellentétek regénye: a felejtésé és az emlékezésé, a háború borzalmaié és a művészetek világáé, az erőszaké és a nyugalomé. Ezek az ellentétek mindvégig egymást váltva és egymás mellett, egy tökéletes egységet alkotva jelennek meg a műben. Az idős főhősünk egész életében felejteni szeretett volna, azonban az emlékei elől soha nem menekülhetett és a sors furcsa fintorának köszönhetően pont akkor sújtott le rá az afázia, amikor végre számot vethetne addigi életével. A háború borzalmai és a szerelem is, bár más – más módon, de örök nyomokat hagyott a testén, amelyeket egész életében még saját maga előtt is leplezni próbált. Azonban hiába minden igyekezet, hiszen a múlt tettei kitörölhetetlenek. A könyv első 60-70 oldalával elég nehezen haladtam, a rengeteg idegen kifejezés minduntalan megtörte az olvasás ritmusát és nehezen zökkentem vissza ebbe a távoli világba. Ezt követően azonban már teljesen magával ragadott a történet és akárcsak Wu Ming-Yi: Az ellopott bicikli című regényét olvasva, most is szívesen barangoltam ebben a távoli keleti világban. Az író részletgazdag tájleírásainak köszönhetően szívesen elidőztem az Esti ködök kertjében a Tiszta egek pavilonjánál, hogy elgondolkodjak a történelem folyton ismétlődő motívumain. Ez a könyv az árnyék és a fény tökéletesen megkomponált melankolikus egysége, egy magával ragadó ázsiai utazás.

6 hozzászólás
fióka>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Mindenki (majdnem mindenki) életének van egy távolkeleti szakasza. Az enyémnek nincs és nem is volt. Én nem akartam Indiába menni, átélni a buddhista életérzést, nem ábrándoztam japán körutazásról, sőt, Kína is csak nagyjából a táj és a Fal miatt érdekel. Lehet, hogy ez a problémám, lehet, hogy az én életemből kimaradt valami, ami miatt nem tudom úgy értékelni ezt a könyvet, ahogyan mások (azt nem mondhatom, hogy amiként kellene, mert ez meglehetősen szubjektív pálya). De az biztos, hogy ebből a könyvből hiányzik valami. A baj az, hogy a hiányt nem tudom megfogalmazni. Így hát elmondom, hogy mi a jó benne. Nagyon szépek a táj- és kertleírások. A névadás könnyű szépségét mindig irigyeltem a japánoktól/kínaiaktól, a neveik éterien szépek, olyanok, mint egy madártoll, amit tulajdonosa épp elhagyott és lassan pereg le az égből. Vagy olyanok, mint a hegyek Malajziában, zöldek, illatosak és néha titokzatosak. Az Esti ködök kertje is gyönyörű, ráadásul a idegenség a legszebb ebben a névben, hiszen ha én kezdeném ilyen nevekkel körbebástyázni magam, legfeljebb meglehetősen giccsesnek tűnnék. Jó, hogy a könyv beszél a II. VH japán vonzatairól, hiszen ezt az ajrópai nagyközönség vajmi kevéssé ismeri, nem is várható el tőle, míg a sajátjával sincs tisztában. Öröm tudni, hogy Malajzia volt az első a világon, aki sikeresen meghiúsított egy kommunista hatalomátvételt. Az ára természetesen nagy volt, ebből is kapunk részleteket a könyvben. Jó, nyugalmas írás, annak ellenére, hogy a borzalmak csak úgy sorjáznak a lapjain. Nem hiányzik belőle az izgalom sem, noha az ilyesmik csak az utolsó fejezetekben bukkannak fel. Addig van a kert, a mindennapok, a természet rutinja, a tervezés, a megvalósítás és a nyugalom. Amiért csodálom a távolkeleti kultúrákat, az az óriási önuralom, a szabályokhoz való ragaszkodás képessége és az a már-már rideg bölcsesség, ami jellemzi a gondolkodóikat. Anyám sok díjat nyert az ikebanáival. Ismerte a virágrendezés titkát, minden szabályát, gyönyörűeket alkotott. És ez az, amit nem szeretek a távolkeletiekben, de most maradjunk csak a japán kultúránál: az agyonszabályozottság. Az, hogy tényleg mindenre van valamilyen kitaposott út, amit úgy kell csinálni, mert ha nem, akkor az egésznek már más jelentése, eredménye ésatöbbije van. Nem szeretem az agyonszabályozottságot. Rebellis énem nem enged soha tökéletesen konformálódni, én nem tudok szabályok garmada mentén élni. Ez az, ami egyszerre vonz és taszít az Esti ködök kertjében. A többi nem fontos, mert az akármelyik regény kelléke lehetne. Örülök, hogy volt szerencsém hozzá, mert érdekes szelete úgy az irodalomnak, mint a történelemnek, de a hiány ott van. A hiány, amit nem tudok megfogalmazni.

4 hozzászólás
Bélabá>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Az Esti ködök kertje olyam olvasmány, amire sokáig emlékezni fogok. Nagyszerű regény több szempontból is! Egyik és talán legfontosabb tényező az a keleti hangulat, amely még magasabb polcra helyezi az amúgy erős történeti szálakat. Malajzia történelmébe kap az olvasó némi bepillantást, és ez önmagában is kuriózum. Nem nagyon jelentek meg könyvek magyarul ebből az országból. Tan Twan Eng mesterien elegyíti, keveri a lapokat azzal, hogy japán és kínai szereplőket írt a regénybe és a kultúrájuk, hagyományaik parányi szelete bontakozik ki előttünk. Elég csak a japán kertépítő művészetre gondolni vagy a testkultúrára, tetoválásokra, kalligráfiákra, irodalmi utalásokra Kínából (például Vízparti történet). Ezek a dolgok önmagában is remek olvasmánnyá emelik a regényt.
A cselekmény meg egy memoár-szerű emlékezésfolyam a kényszermunkatábor borzalmaira, a háború utáni évekre, az ország (Malajzia) függetlenségi harcaira.
Stílusában és kiadásában is gyönyörű regény. A szépen megfogalmazott mondatok mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azt gondolom, ebbe a fordító, Hegedűs Péter is hozzátette a magáét. Komoly mondandójú könyv, amit célszerű elaprózni olvasásban, hogy kellően hasson a hangulata, keleti varázsa. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, akit kicsit is vonz a Távol-Kelet világa. Abszolút ötcsillagos regény (5 pont), kedvenc lett.

4 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Küzdelem az önazonosságért.

A fülszöveg nagyon egyszerű, szinte sablonos történetet ígér. Egzotikus közegben. A regény sok minden, csak nem egyszerű és nem sablonos. Ami pedig az egzotikumot illeti…
…számomra az volt olvasás közben a legkeservesebb, hogy sok-sok elemét minden további nélkül be tudtam helyettesíteni általam ismert történelmi eseményekkel. Mert szomorú, de könnyű munka olyan szörnyűségekről olvasni, amelyek tőlem több ezer kilométerre estek meg, és ott is maradnak. De az embernek a torka összetapad, és fulladozni kezd, ha úgy érzi, hogy olykor Malajziában is „rólunk szól a mese.”

Továbbiak a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/21/tan_twan_e…

9 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

Előfordul néha, hogy nem tudok azonnal írni egy könyvről, csak halogatom. Mindig más-más oka van és ritkán fordul elő. Az Esti ködök kertjénél is ez történt, már napok óta hevert az íróasztalomon, mintha nem akartam volna távol kerülni tőle. Úgy gondoltam nehéz írnom róla, mert hogyan is adhatom vissza azt a szépséget, amiben a könyv olvasása közben részem volt, hogyan írhatom le azt a nyugalmat, ami olvasás közben eltöltött. Nagyon régen olvastam már ilyen hosszú időn keresztül könyvet, egészen egy hétig tartott. Ez nálam soknak számít, mert annyi olvasnivalóm van, hogy csak olvasom egymás után őket, egyik kalandból a másikba csöppenek, igyekszem gyorsan olvasni. De ezzel a könyvvel sikerült lelassulnom, átélnem a zen, a meditáció adta szépségeket Aritomo japánkertjén keresztül.
A teljes értékelés: http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/tan-twan-eng-az-es…

15 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje

„Időnként a majmok is leesnek a fákról.”
Ez is egy olyan könyv, amit molyos ajánlások nélkül sosem olvastam volna el. Édesbús történet Malajziából, egy olyan helyről és időből, amiről az iskolában nem sokat tanultunk. Ez egy olyan történet, amit érdemes lassan olvasni, mert az érdekes cselekmény mellett még szépen is van megírva. A könyv fele visszaemlékezés, egy nyugdíjazott bírónő ír naplót emlékeiből. A végén meglepő felfedezéssel.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sli P>!

– A háborúban nem tudtak megölni. A fogolytáborban sem tudtak megölni – szólalt meg végül fojtott hangon. – De ha negyvenhat éven át kapaszkodtam volna a gyűlöletembe… az biztosan megölt volna.

66. oldal, Negyedik fejezet (Tarandus, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Futóhomok>!

– Vegye le a cipőjét! – parancsolt rám a férfi. – Így behurcolja magával a világ gondjait.

69. oldal, Negyedik fejezet (Tarandus, 2014)

motyi11 P>!

Az emlékezet olyan, mint borús völgyre eső napfényfolt, amely a felhők mozgásával változtatja helyét. Egyszer csak a fény egy bizonyos időpontra esik, s bevilágítja egy pillanatra, mielőtt a szél elzárja a rést, s a világ ismét árnyékba burkolózik.

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet
robinson P>!

Itt még a csendnek is más jellege volt: úgy éreztem, mintha ólmozott horgászzsinóron vezettek volna az óceán mélyének sűrűbb vizeibe. Csak álltam ott és hagytam, hogy a nyugalom belém ivódjon.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend · nyugalom
2 hozzászólás
ziara>!

„Szél nincsen, és a zászló sem mozog. Csupán az emberek szíve és elméje az, ami nyughatatlan.” Én azért úgy gondolom, hogy lassan, de biztosan a szilaj szív is elcsitul, s csakhamar eljut a csendnek és békességnek abba az állapotába, amely felé harsányan dobogva egész életében törekedett.

476. oldal, Huszonhatodik fejezet (Tarandus, 2014)

2 hozzászólás
sztimi53>!

Ne nézzen már olyan mérgesen… az öregek megengedhetik maguknak, hogy tapintatlanok legyenek. Másként mi örömünk maradna öregségünkre?

243. oldal, Tizenharmadik fejezet (Tarandus, 2014)

Bea_Könyvutca P>!

– […] Ez az a hely, ahol az első kavics megtöri a víz tükrét. Ha az első követ a megfelelő helyre teszi, a többi igazodni fog az első kívánságához, és a hatás az egész kerten végiggyűrűzik. A kövek boldogok lesznek, ha követi az óhajukat.
– Ez úgy hangzik, mintha a köveknek lelkük lenne.
– Hát persze, hogy van lelkük – felelte Aritomo.

131. oldal, Hetedik fejezet (Tarandus, 2014)

Chöpp >!

Éjhosszat pihen most a föld, s az eső sötét, néma kegyelme tisztára mossa.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: eső · föld
gesztenye63 P>!

Összeomló csillaggá váltam, amely környezetéből mindent beszippant egyre táguló ürességébe, még a fényt is.

2. fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Kristin Hannah: Fülemüle
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
David Benioff: Tolvajok tele
Fábián Janka: Emma évszázada
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Amy Harmon: Homokból és hamuból