Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre.
A Kalaposok (A Kalaposok 1.) 130 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2021
Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 7 éves kortól

Kalapos Kordélia · Csizmadia Lukács (Pupák) · Archibald Mamlasse · Ferdinand Lotchogh · Georgina hercegnő · hercegnő · Kalapos Tibériusz · Lord Aszat · Miss Farosh · Sir Hugo Hebrench

„Ha alaposabban megnézte volna őket valaki, rájöhetett volna, hogy a szó szoros értelmében véve nem mind gazfickók. Van köztük egy gazfickó, egy gazlány és egy gazfiú. A lovak egyike pedig alapjában véve szamár.”
A „Kalaposok” számomra az egyik legérdekesebb külsejű ifjúsági könyv. Annyira vidám a borító hangulata, olyan jók a színek és formák, hogy szinte azonnal magamnak akartam. Nincs mit szépíteni, bekapcsolt a borítókra fixált pavlovi reflexem. A másik ilyen reflexem a szerzők nevéhez kapcsolódik, de Tamzin Merchant számomra teljesen ismeretlen volt, így csak egyfelől volt erős a kísértés. A szerző egyébként színésznő ( Nekem a Keira Knightley féle Büszkeség és Balítéletből ismerős, ahol Georgiana Darcy-t játszotta), és első könyve a Kalaposok, ami eredetiben is ezzel a borítóval jelent meg.
A történet helyszínét egy elképzelt Anglia adja, egy varázslattal és mesével átszőtt, de létező 18. század végi- 19. század eleji szigetkirályság III. (Őrült) György király uralkodása alatt. off
A történet alapját az adja, hogy az Öltözékkészítők a különböző ruhaneműk varázslattal való felruházása során pozitív vagy negatív irányba képesek befolyásolni a király döntéseit. Az öltözékmesterek a tudásukat családi hagyományként örökítik, és egyes családok belső hierarchiája az öltözékkészítési feladatok szerint épül fel. Ez az alap egészen különleges hangulatot ad a mesének. A beszélő nevek, a különleges hozzávalók mind segítik a történetmesélést, ami amúgy is gördülékeny, jól olvasható vagy mesélhető. A cselekmény fordulatos, de nem túl gyors. Ennek ellenére meglehetősen lassan haladtam az olvasással. A közepéig körülbelül nem kötött le, de aztán egy lendülettel olvastam el a második felét. Gyermekmeséhez képest szerintem nagyon sok benne a halál, gyilkosság, ármánykodás és politika. Volt néhány vicces jelenet, és jópofa megoldás, de a sok komor és kegyetlen részlet nekem kicsit negatív irányba billentette a regényt.
A főhős kislány nagyon életrevaló, a barátai Pupák és Sam is szimpatikusak, de például a népes Kalapos család semleges maradt, míg a többi Mestercsalád elég antipatikus. Ez a könyv fiúknak és lányoknak egyaránt olvasható, mindkét nem megtalálja benne a hősét illetve a neki szóló tanulságot.

Nagyon-nagyon szeretem ezt a könyvet! Kívül-belül varázslatos! A borító és az illusztrációk gyönyörűek! Mindet imádom. *-*
A világ különleges, egyedi és jól felépített. A mesterek világa hamar beszippantja az olvasót. A szereplők változatosak és szerethetőek, többen is belopták magukat a szívembe. A történet érdekes és izgalmas, alig tudtam letenni.
Nagyon remélem, hogy jön magyarul a folytatás, nagyon szeretném olvasni. ♥

Ami jó volt:
Tetszett a különleges, látványos borító.
A regény alapötlete is édekes, talán a király új ruhájának továbbgondolásaként lehet számon tartani.
A beszélő nevek eredetiek, tréfásak, tetszett az angolos átírás: Hebrench, Mamlass, Farosh.
Ami kevésbé:
Most komolyan: muszáj még mindig az angol-francia ellentétet és a két ország közötti háborúra készülődést emlegetni egy mesés fantasyban?
Egy kicsit unalmas témává válik a „Hogyan szerezzük meg a hatalmat, és legyünk diktátorok”-kérdés. off
A „politikai” szál helyett szívesebben olvastam volna arról, hogyan keresi meg Kordélia az apukáját…

Nagyon szerettem volna valami vidám, színes, kedves történetet olvasni, így, amikor megpillantottam A Kalaposok borítóját mindenképp meg szerettem volna ismerni a történetet.
Már az első oldalaktól kezdve lekötött. Belecsöppentem egy varázslatos, színes világba és újra felvettem azt a szemüveget, amellyel gyermekien tudok a világra tekinteni. Minden oldalon valami újdonság várt és a legjobb az volt benne, hogy sosem tudtam milyen különlegességgel ismerkedek meg. Megismertem például a szundibirkák gyapját, amitől birkatürelme lesz az embernek vagy megemlíthetném a kérkedőgombokat is, amelyek önbizalommal ruháznak fel, de szigorúan csak kevés önbizalommal bíróknak adható, ellenben kibírhatatlanul kérkedővé válik az illető.
Ilyen nevektől nem lehet nem mosolyogni és az egész könyvre ez a hangulat a jellemző, mivel még a padlódeszkák is csiklandósak.
Összességében imádom a könyvet, az ifjú olvasók biztos, hogy nagyon fogják szeretni ezt a varázslatos, fantasztikus világot. Az üzenete is rendkívül pozitív: azért mert kicsi valaki, lehet nagy dolgokra hivatott, mindig bízni kell magunkban és bízni a megérzéseinkben. Felnőtt fejjel is rendkívül élveztem az olvasást, feltöltötte a lelkem, végig mosolyogtam és alig vártam, hogy újabb érdekes dolgokkal ismerkedjek meg a világból.
Blogbejegyzés:

Nem az én korosztályom a célközönség. De attól függetlenül jó kis olvasmány volt. Minden volt benne ami a mai 8 – 10 évesek szeretnek. Nekik szól az ajánlás szerint. Kaland, ármány, varázslat, cselszövés. Ez mind mind megtalálható a könyvben. Nagyszerűen szövi a mesét az írónő! Az utolsó oldalig tartogat meglepetést. És nincs vége a történetnek. Remélem kiadják a folytatását is. Igaz nem tudom, van e már neki. Mert ugye függővéges nagyon. Kíváncsian várom.

Tetszett az Öltözékmesterek gondolata, hogy mi mindent el lehet érni egy-egy jólsikerült ruhadarabbal, ha van tehetsége és megfelelő tudása az embernek. Kordélia aranyos kislány, akibe rengeteg érzelem és tenniakarás szorult, s tetszett a lendülete, a hite. Sajnáltam a végén, de talán … talán…
Sam, Pupák és a többiek. Nagyon jó kis csapat volt. A színész pedig … :)
A gonoszokat már az elején sejtettem, bár nem mindenre jöttem rá.
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

Aranyos, izgalmas ifjúsági történet. Érdekes a világ felépítése, a szereplők szerethetőek, mindig történik valami és a végére kívánkozik a folytatás. Amint megjelenik, el fogom olvasni. Kedves Kordélia, Sam és Pupák, remélem hamarosan újra találkozunk!

Nekem nagyon tetszett a történet, szórakoztató volt, a szereplőket megkedveltem, a kedvencem Kordélia volt. Tetszett a mese tanító jellege, az illusztrációkat pedig egyenesen imádtam, gyönyörűek voltak. Várom a következő részt. :)

Kedves történet, még a lefejezések gyakori emlegetésének ellenére is. Dilly, Sam és Pupák aranyosak, tetszett ez a fantasy világ, ami egész szépen foglalja magába a valós világot… vagy fordítva :)
Ami nem tetszett: untam. Nagyon sok oldalon keresztül ragadtunk le egy-egy elemnél és bár akkor is bájos volt minden, de sajnos nem kötött le eléggé a történet.
Ettől még szeretném olvasni a következő részt, mert kíváncsi vagyok, hogy mi van a térképen.

Tamzin Merchant-t leginkább Margo Durrellel tudom azonosítani, akit a Családom és egyéb állatfajták című filmsorozatban alakított. Íróként A Kalaposok sorozattal mutatkozott be, és nem is akárhogyan.
Gyerekkoromban Mary Poppins, Harisnyás Pippi és A két Lotti adott hasonló élményt, mint ennek a könyvnek az olvasása. Ezzel a három könyvvel körülbelül le is írtam a történet hangulatát: egy kis mágia, egy eltűnt hajóskapitány apuka és egy talpraesett kislány, aki kezébe veszi a dolgok irányítását.
Kordélia a legkisebb Kalapos, aki még csak messziről csodálja a felnőtt Kalaposokat, ahogy a mágiájukat használva készítenek csodás kalapokat műhelyeikben. Minden kalap egyedi, más hozzávalókat igényelnek, és a hatásuk is különböző. Ez a kislány, miután megtudja, hogy édesapja elveszett a tengeren és nem számíthat a családtagjaira, saját kezébe veszi az irányítást. Kalandok sorozatán megy keresztül, fizikai ereje felér Harisnyás Pippijével, nem véletlenül említettem meg Astrid Lindgren kis hősét, Kordélia sokban emlékeztet rá. Tehát, ha az olvasó úgy érezné, hogy Kordélia kicsit sok, van viszonyítási alapja.
Tovább: https://www.konyvvadaszok.hu/2022/07/tamzin-merchant-ka…

– Mindenkiben ott rejlik a varázslat, amivel létre tud hozni valamit. Csak a legtöbben megfeledkeznek róla, vagy valami elvonja a figyelmüket, vagy nem hiszik el, hogy képesek rá.

– Mindenkinek megvan a maga sajátos varázsereje, kis Kalaposlány […] De neked kell kiderítened, mi az. A szíved, a fejed, a zsigereid mélyére kell hatolnod, hogy megtudd, miből is áll a te különös varázserőd.

– Nem vagyok a maga hercegnője – csattant fel a hercegnő. – A saját hercegnőm vagyok,

A csillagok bárhová elvisznek, ha kiigazodsz rajtuk, hallotta magában az apja hangját. Elvihetnek egy nagy kalandra, de haza is vezethetnek.

– Évekig tanultam könyvekből az alkímiát, aztán egy szép reggelen, amikor a dús, aranyló napfényben megláttam a laboratóriumból kiszűrődő, lebegő porszemeket, rájöttem, hogy rossz helyen kerestem a válaszokat a kérdéseimre. Tudod, az alkimisták színtiszta arannyá akarják változtatni a földet, ezért kísérleteznek. De akkor megértettem, hogy ezt nem lehet elérni, legalábbis nem úgy, ahogy a könyvek írják. Az igazi alkimistának a lelkét kell arannyá változtatnia. Ehhez pedig egyetlen kísérletben kell részt vennünk: az élet nagy kísérletében. Úgyhogy azon a szép reggelen kiléptem a laboratóriumomból az aranyló napfénybe, és abban a pillanatban úgy éreztem, gazdagabb vagyok a földkerekség minden királyánál. Tudtam, hogy a természet az enyém, és én a természeté vagyok. Megláttam egy százszorszépet a fűben, és megértettem, hogy több varázserő van benne, mint a fejedelmi paloták emberkéz alkotta kincseiben. Így kezdődött az én nagy kalandom, a világban és önmagamban rejlő természetes varázslat felfedezése.
![]() | A Kalaposok sorozat · Összehasonlítás |