A ​Kalaposok (A Kalaposok 1.) 82 csillagozás

Tamzin Merchant: A Kalaposok

Kordélia a legifjabb Kalapos. Családjának tagjai nemzedékek óta varázserejű fejfedők készítésével foglalkoznak. Akárcsak a Csizmadiák vagy a Kesztyűkészítők, ők is a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottai, akik munkájuk során mágikus összetevőket használnak és az alkímiában is járatosak. Jelmondatuk non nocere, azaz: ne árts! Amikor Kordélia meghallja, hogy apja, Proszperó kapitány a hajójával együtt a tengerbe veszett, nem akar hinni a fülének, és elhatározza, hogy felkutatja őt, akárhol is legyen. Nyomozása során olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna. Úgy tűnik, hogy valaki a Mesterek közül arra használja a varázserejét, hogy háborút szítson… Kordélia talán kiderítheti, ki az, és miért vetemedett ilyen gaztettre.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
488 oldal · ISBN: 9789635840915 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Paola Escobar
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037699 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Paola Escobar

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Archibald Mamlasse · Csizmadia Lukács (Pupák) · Ferdinand Lotchogh · Georgina hercegnő · hercegnő · Kalapos Kordélia · Kalapos Tibériusz · Lord Aszat · Miss Farosh · Sir Hugo Hebrench


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

„Ha alaposabban megnézte volna őket valaki, rájöhetett volna, hogy a szó szoros értelmében véve nem mind gazfickók. Van köztük egy gazfickó, egy gazlány és egy gazfiú. A lovak egyike pedig alapjában véve szamár.”
A „Kalaposok” számomra az egyik legérdekesebb külsejű ifjúsági könyv. Annyira vidám a borító hangulata, olyan jók a színek és formák, hogy szinte azonnal magamnak akartam. Nincs mit szépíteni, bekapcsolt a borítókra fixált pavlovi reflexem. A másik ilyen reflexem a szerzők nevéhez kapcsolódik, de Tamzin Merchant számomra teljesen ismeretlen volt, így csak egyfelől volt erős a kísértés. A szerző egyébként színésznő ( Nekem a Keira Knightley féle Büszkeség és Balítéletből ismerős, ahol Georgiana Darcy-t játszotta), és első könyve a Kalaposok, ami eredetiben is ezzel a borítóval jelent meg.
A történet helyszínét egy elképzelt Anglia adja, egy varázslattal és mesével átszőtt, de létező 18. század végi- 19. század eleji szigetkirályság III. (Őrült) György király uralkodása alatt. off
A történet alapját az adja, hogy az Öltözékkészítők a különböző ruhaneműk varázslattal való felruházása során pozitív vagy negatív irányba képesek befolyásolni a király döntéseit. Az öltözékmesterek a tudásukat családi hagyományként örökítik, és egyes családok belső hierarchiája az öltözékkészítési feladatok szerint épül fel. Ez az alap egészen különleges hangulatot ad a mesének. A beszélő nevek, a különleges hozzávalók mind segítik a történetmesélést, ami amúgy is gördülékeny, jól olvasható vagy mesélhető. A cselekmény fordulatos, de nem túl gyors. Ennek ellenére meglehetősen lassan haladtam az olvasással. A közepéig körülbelül nem kötött le, de aztán egy lendülettel olvastam el a második felét. Gyermekmeséhez képest szerintem nagyon sok benne a halál, gyilkosság, ármánykodás és politika. Volt néhány vicces jelenet, és jópofa megoldás, de a sok komor és kegyetlen részlet nekem kicsit negatív irányba billentette a regényt.
A főhős kislány nagyon életrevaló, a barátai Pupák és Sam is szimpatikusak, de például a népes Kalapos család semleges maradt, míg a többi Mestercsalád elég antipatikus. Ez a könyv fiúknak és lányoknak egyaránt olvasható, mindkét nem megtalálja benne a hősét illetve a neki szóló tanulságot.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2021
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634037699 · Fordította: Todero Anna · Illusztrálta: Paola Escobar
4 hozzászólás
Gorkie P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Nagyon-nagyon szeretem ezt a könyvet! Kívül-belül varázslatos! A borító és az illusztrációk gyönyörűek! Mindet imádom. *-*
A világ különleges, egyedi és jól felépített. A mesterek világa hamar beszippantja az olvasót. A szereplők változatosak és szerethetőek, többen is belopták magukat a szívembe. A történet érdekes és izgalmas, alig tudtam letenni.
Nagyon remélem, hogy jön magyarul a folytatás, nagyon szeretném olvasni. ♥

Jagika P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Ami jó volt:
Tetszett a különleges, látványos borító.
A regény alapötlete is édekes, talán a király új ruhájának továbbgondolásaként lehet számon tartani.
A beszélő nevek eredetiek, tréfásak, tetszett az angolos átírás: Hebrench, Mamlass, Farosh.
Ami kevésbé:
Most komolyan: muszáj még mindig az angol-francia ellentétet és a két ország közötti háborúra készülődést emlegetni egy mesés fantasyban?
Egy kicsit unalmas témává válik a „Hogyan szerezzük meg a hatalmat, és legyünk diktátorok”-kérdés. off
A „politikai” szál helyett szívesebben olvastam volna arról, hogyan keresi meg Kordélia az apukáját…

Wandamaci P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Nagyon szerettem volna valami vidám, színes, kedves történetet olvasni, így, amikor megpillantottam A Kalaposok borítóját mindenképp meg szerettem volna ismerni a történetet.

Már az első oldalaktól kezdve lekötött. Belecsöppentem egy varázslatos, színes világba és újra felvettem azt a szemüveget, amellyel gyermekien tudok a világra tekinteni. Minden oldalon valami újdonság várt és a legjobb az volt benne, hogy sosem tudtam milyen különlegességgel ismerkedek meg. Megismertem például a szundibirkák gyapját, amitől birkatürelme lesz az embernek vagy megemlíthetném a kérkedőgombokat is, amelyek önbizalommal ruháznak fel, de szigorúan csak kevés önbizalommal bíróknak adható, ellenben kibírhatatlanul kérkedővé válik az illető.
Ilyen nevektől nem lehet nem mosolyogni és az egész könyvre ez a hangulat a jellemző, mivel még a padlódeszkák is csiklandósak.

Összességében imádom a könyvet, az ifjú olvasók biztos, hogy nagyon fogják szeretni ezt a varázslatos, fantasztikus világot. Az üzenete is rendkívül pozitív: azért mert kicsi valaki, lehet nagy dolgokra hivatott, mindig bízni kell magunkban és bízni a megérzéseinkben. Felnőtt fejjel is rendkívül élveztem az olvasást, feltöltötte a lelkem, végig mosolyogtam és alig vártam, hogy újabb érdekes dolgokkal ismerkedjek meg a világból.

Blogbejegyzés:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/09/tamzin-merchant-k…

Kiss_Julianna>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Nem az én korosztályom a célközönség. De attól függetlenül jó kis olvasmány volt. Minden volt benne ami a mai 8 – 10 évesek szeretnek. Nekik szól az ajánlás szerint. Kaland, ármány, varázslat, cselszövés. Ez mind mind megtalálható a könyvben. Nagyszerűen szövi a mesét az írónő! Az utolsó oldalig tartogat meglepetést. És nincs vége a történetnek. Remélem kiadják a folytatását is. Igaz nem tudom, van e már neki. Mert ugye függővéges nagyon. Kíváncsian várom.

BeliczaiMKata>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Aranyos, izgalmas ifjúsági történet. Érdekes a világ felépítése, a szereplők szerethetőek, mindig történik valami és a végére kívánkozik a folytatás. Amint megjelenik, el fogom olvasni. Kedves Kordélia, Sam és Pupák, remélem hamarosan újra találkozunk!

Navi P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Tetszett az Öltözékmesterek gondolata, hogy mi mindent el lehet érni egy-egy jólsikerült ruhadarabbal, ha van tehetsége és megfelelő tudása az embernek. Kordélia aranyos kislány, akibe rengeteg érzelem és tenniakarás szorult, s tetszett a lendülete, a hite. Sajnáltam a végén, de talán … talán…
Sam, Pupák és a többiek. Nagyon jó kis csapat volt. A színész pedig … :)
A gonoszokat már az elején sejtettem, bár nem mindenre jöttem rá.
Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Nekem nagyon tetszett a történet, szórakoztató volt, a szereplőket megkedveltem, a kedvencem Kordélia volt. Tetszett a mese tanító jellege, az illusztrációkat pedig egyenesen imádtam, gyönyörűek voltak. Várom a következő részt. :)

kratas P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Kedves történet, még a lefejezések gyakori emlegetésének ellenére is. Dilly, Sam és Pupák aranyosak, tetszett ez a fantasy világ, ami egész szépen foglalja magába a valós világot… vagy fordítva :)
Ami nem tetszett: untam. Nagyon sok oldalon keresztül ragadtunk le egy-egy elemnél és bár akkor is bájos volt minden, de sajnos nem kötött le eléggé a történet.
Ettől még szeretném olvasni a következő részt, mert kíváncsi vagyok, hogy mi van a térképen.

3 hozzászólás
AniTiger P>!
Tamzin Merchant: A Kalaposok

Ez tipikusan egy olyan mesés fantasy, amiben minden varázslat. Varázslat az, ahogy a különféle Mesterek varázserejű alapanyagokból csodás ruhadarabokat alkotnak. Varázslat az, ahogy két ellenséges család fiataljai összebarátkoznak a titokzatos nevelőnőjüknek hála, és rajtuk múlik egy háború kirobbanása. Varázslat az, ahogy elsimulnak a konfliktusok vagy felhorgadnak az indulatok amiatt, mert valaki felvesz egy kalapot vagy egy cipőt! Annyira magával ragadott ez a történet, hogy nem is volt időm a kiszámíthatóságán vagy a hibáin rágódni (ha voltak persze… nekem fel se tűntek…).

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/08/tamzin-me…


Népszerű idézetek

Kitabu_hu P>!

A természetben mindenhol ott van a varázslat. Varázslat lakozik a szélben, a folyókban, a napfényben. Benne van a virágokban, a fákban, a sziklákban és minden teremtményben, születésétől kezdve.

96. oldal

Belle_Maundrell >!

– Mindenkiben ott rejlik a varázslat, amivel létre tud hozni valamit. Csak a legtöbben megfeledkeznek róla, vagy valami elvonja a figyelmüket, vagy nem hiszik el, hogy képesek rá.

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: varázslat
nicosia P>!

– Egek! – motyogta Tibériusz bácsi. – Egy orvos. Milyen modern gondolat.

Aurinko>!

A király öltözékét mindössze egy fodros alsónadrág, egy pár fényes kígyóbőr cipő és egy begombolatlan, skarlátvörös zeke alkotta. Őfelsége fél lábon állt a trónszéken, és úgy bégetett, mint egy elveszett bárány. Fél fülén bársonykesztyű lifegett, egyik orrlyukából egy retek állt ki, a feje búbján pedig fél pár kék csizmát egyensúlyozott.

48. oldal

Aurinko>!

–A csillagok segítenek, hogy ne tévesszünk utat, kicsikém – mondta egyszer Proszperó Kordéliának, ugyanezen a kéményen ülve. – Ők vezérelnek minket ebben a világban. Mindig ott vannak fölöttünk, de csak sötétben látjuk őket. Úgyhogy, ha eltévedsz, meg kell várnod, amíg sötét lesz, olyan sötét, hogy az orrodig sem látsz. Ha akkor felnézel a csillagokra, tudni fogod, merre kell menned.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Kalapos Proszperó
Enii_Cs>!

Mi kell ahhoz, hogy valaki túléljen egy vihart? Bátor szív és jó ítélőképesség – folytatta határozottan.

41. oldal, 4. fejezet

Belle_Maundrell >!

A csillagok bárhová elvisznek, ha kiigazodsz rajtuk, hallotta magában az apja hangját. Elvihetnek egy nagy kalandra, de haza is vezethetnek.

461. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csillag
Belle_Maundrell >!

– Mindenkinek megvan a maga sajátos varázsereje, kis Kalaposlány […] De neked kell kiderítened, mi az. A szíved, a fejed, a zsigereid mélyére kell hatolnod, hogy megtudd, miből is áll a te különös varázserőd.

95. oldal

Kitabu_hu P>!

Szegény király, gondolta Kordélia. Nem lehet könnyű, ha az embernek mindig ésszerűen kell viselkednie. Rémes lehet, ha valakit mindig olyan szörnyű komolyan vesznek. És borzasztó magányos lehet az, akinek nincs kivel táncolnia.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kalapos Kordélia

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Strange: A nővérek átka
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Rick Riordan: Neptunus fia
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia
John Flanagan: Gorlan romjai
Nic Stone: Shuri
Könyves Karolina: A sors homokórái
Böszörményi Gyula: Az időkút
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka