Gideon, ​a Kilencedik (Lezárt sír-trilógia 1.) 5 csillagozás

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

A ​Császárnak nekromanták kellenek.

A Kilencedik Ház halottidéző hercegnőjének pedig egy rettenthetetlen kardforgató.

Gideonnak van egy jó kardja, pár izgi szexlapja, meg a hócipője, ami megtelt már az élőholt rendek baromságaival.

A lovaglány ugyanis eddigi életét halottimádó apácák, csontvázszolgák és ősöreg szektások között töltötte, így bármire hajlandó lenne, hogy végre kiszabadulhasson a rendház szolgaságából és beállhasson a Dominicus naprendszer Császárának fényes seregébe. Úrnője és egyben gyermekkorának megkeserítője azonban csak egyetlen feltétellel hajlandó útjára engedni…

Harrowhark Nonagesimus, a Kilencedik Ház páratlan csontmágus boszorkánya rendkívüli küldetés előtt áll. A Császár valamennyi Ház örökösét halálos próbatételre szólította, amelyhez minden tudásukra, erejükre és ravaszságukra szükségük lesz. Na, meg egy-egy tehetséges lovagra. Amennyiben Harrow kiállja a próbát, a Feltámadás halhatatlan, nagyhatalmú szolgájává… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fumax SF Extra

>!
Fumax, Budapest, 2020
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701521 · Fordította: Varró Attila

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Gideon Nav · Harrowhark Nonagesimus


Kedvencelte 2

Most olvassa 10

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Wee IP>!
Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Ha leírom azt a két szót, amit folyamatosan hajtogattam a könyv utolsó oldalait olvasva, rám szólnak, hogy itt nem lehet káromkodni. Pedig ennél jobban semmi sem passzolna ehhez a történethez. Ehhez a lezáráshoz. Gideonhoz.

Félre értés ne essék: a könyv fantasztikus.
Az egész, úgy, ahogy van.
De most olyasmit szeretnék olvasni ezután, ami nem nyúl be a bordáim közé, nem facsarja meg a szívemet, és tépi ki tövestül a mellkasomból. Hogy aztán még jól meg is tapossa.

Egyelőre ennyi.
Ha összeszedtem magam, talán még írok valamit, bár egyébként felesleges lenne.
Olvassátok el, ha tudni akarjátok, miről beszélek.

2 hozzászólás
Roufus>!
Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Huh, először is, egy mély levegő, épp csak befejeztem. Nagyon összetett, alig bírom a gondolataimat csokorba gyüjteni.

Hát igen, olyan utat járhattunk be Gideonnal és Harrow-val ami rá mutat a kapcsolatok milyenségére és minőségére.
Fantasztikus könyv nem gondoltam volna, hogy egy ilyen könyv (sci-fi, fantasy), ilyen mértékben megráncigálhatja az ember érzelmeit. Ritkán érnek el ennyire az érzelmek egy könyv olvasása közben, és nem gondoltam hogy pont egy sci-fi/fantasy könyv ilyen benyomást hagy majd maga után.
Van itt minden kérem szépen, rejtély mintha csak egy szabaduló szobában próbálnának részleteket összerakni, düh, csalódottság, szeretet, hűség, szomorúság, megértés, bosszú vágy… stb.
A szereplők beszéd stílusa odavág, komolyan, IMÁDTAM.
Nagyon cool borítót kapott a könyv, igazából ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megvegyem és egyáltalán nem bánom.
Kíváncsian várom a következő részt, ilyen befejezés után nem is tudom elképzelni hogyan folyatódhat, nagyon várom mi lesz még.


Népszerű idézetek

Fumax KU>!

Urunk első miriádjának végső esztendejében – Halhatatlan Királyunk, a Halál kegyes Hercegének tízezredik évében! – Gideon Nav zsákjába dugta kardját, csizmáját és szexlapjait, hogy kereket oldjon a Kilencedik Házból.

(első mondat)

Fumax KU>!

– Te felfuvalkodott poronty, azt hiszed, az Úrnő miattad fújatott sorakozót?
– Tudod, mit mondok? A te drága Úrnőd porig égetné a Lezárt Sírt, csak hogy többé ne lássam a napot – mondta Gideon az égre pillantva. – A te Úrnőd szemrebbenés nélkül megenne egy csecsemőt, ha ezzel örökre rács mögé dughatna. A te Úrnőd lángoló fossal hajigálná meg nagynénjeit, ha azt hinné, elszúrja vele a napomat.

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav
Fumax KU>!

– Harrow, hagyjuk a sódert – mondta Gideon, végre szavakat találva. – Még mindig ezer okom van, hogy utáljalak. De nem tudok haragudni rád, ha közben azon kell aggódnom, hogy agyadra ment a nyomás.
– Csak annyit mondtam, páratlan kardforgató vagy – vágott vissza a nekromanta. – Persze attól még egy gennyes fekély az emberiség alfelén.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav · Harrowhark Nonagesimus
Fumax KU>!

– Mindig is félvállról vettél mindenféle teherviselést, Nav. Akkor sem tudnád a fejedbe vésni a „kötelesség” szót, ha betűnként nyomnám fel a seggedbe.
– Hát az tényleg nem sokat segítene – helyeselt Gideon. – Nagy mázli, hogy olvasni nem tőled tanultam.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav
Fumax KU>!

– A méltóságos Kilencedik Ház azért hívott ma össze benneteket – kezdte Harrowhark –, mert páratlan jelentőségű megtiszteltetés ért minket. Szentséges Császárunk, az Első Nekrolord, a Kilenc Megújhodás Királya, a Feltámasztó, színe elé idéz minket.

A terem fenékre ült. Míg a csontvázak rezzenéstelenül figyeltek, a Kilencedik válogatott gyülekezete sipákolni kezdett az izgalomtól. Halk örömsikolyok csendültek minden zugból, hálás és elismerő kiáltásokkal vegyülve. Ha az uralkodó csupán egy zsírkrétával rajzolt segget küldött volna levelében, akkor is tömött sorokban tódulnak oda megcsókolni a papír szélét.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Harrowhark Nonagesimus
Fumax KU>!

Harrowhark leeresztette a papírt a hosszan elnyúló csendben: első osztályú csend volt, egyetlen csont se rezzent a rózsafüzérben, egyetlen áll sem esett földig a csontvázak soraiban. A Kilencedik Házra döbbenet szakadt. Ziháló nyöszörgés hallatszott a kereszthajó egyik padjából Gideon mögött, ahogy az egyik hű alattvaló úgy döntött, nem végez félmunkát, és szívrohamot kapott a megtiszteltetéstől, némi zavart keltve a tömegben. A nővérek mindent megtettek érte, de pár perc múlva kihirdették, hogy egy remete belehalt a sokkba, majd a körülötte állók megünnepelték áldott szerencséjét.

39. oldal

Fumax KU>!

Meglepő módon a sötétített fülkeüveg mögött – amelyet Harrowhark ridegen felhúzott, amint beszálltak a siklóba – nem ült pilóta. A hajót távirányítással vezérelték, költséget nem kímélve. Senki nem kapott leszállási engedélyt az Első Háztól, ha nem rendelkezett egyértelmű meghívással. Egyetlen gombnyomással kapcsolatba lehetett lépni a távoli navigátorral, de Gideon hiába szeretett volna végre egy idegen hangot hallani, Harrow rögtön és végérvényesen lezárta a térelválasztó üveget.
Úrnője megviseltnek és kimerültnek tűnt, sőt sebezhetőnek. Egész úton keze ügyében tartotta a rózsafüzérét, de csak kedvetlenül zörgette a csontokat. Gideon képregényeiben a Sereg nekromantái egy lapátnyi sírrögön kuporogtak, hogy enyhítsék a világűr hatását és erőforrásuk hiányát; Harrowharknak persze nem fűlt a foga az efféle placebókhoz. Gideon szívmelengető terveket gyártott arról, hogy kihasználva a remek alkalmat, feltörli vele az űrhajó összes padlóját; ámde felettébb kínos lett volna az érkezés egy cipóra vert nekromantával, így aztán Harrow megúszta a seggregulázást.

69. oldal

Deidra_Nicthea IP>!

Gideon faképnél hagyta a vermet, inkább átkukucskált egy maszatos, kétszárnyú üvegajtón. A másik szoba túlvégéből egy görnyedt, csuklyás alak bámult vissza rá, mire ösztönösen a tőrkardjához kapott: a csuklyás éppoly gyorsan – és pont ugyanúgy – megragadta a sajátját.
Gratulálok, seggfej, gondolta Gideon felegyenesedve. Ez egy tükör.

97-98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav
Deidra_Nicthea IP>!

Gideon, még mindig a port nyalva, felnyögött:
– Öljön meg valaki.
Úrnője már-már gyengéden megbökte csizmájával.
– Kelj fel, Gizda.
– Miért is születtem ilyen szemrevalónak?
– Mert különben öt percen belül kitaposnák a beledet.

398. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav · Harrowhark Nonagesimus
6 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– Meg kell bíznod bennem.
– Majd ha megbízhatok benned.
(…)
– És milyen módon nyerhetem el a bizalmadat? – szólalt meg Harrow végül.
– Aludjunk végre nyolc tetves órát, és hagyjuk a lelkizést – felelte Gideon, mire úrnője minden ízében elernyedt.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gideon Nav · Harrowhark Nonagesimus

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Justin Cronin: A szabadulás
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Mark Lawrence: Vörös Nővér
Joseph Fink – Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben!
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Mark Lawrence: Tövisek Királya