Tamási Judit (szerk.)

Oszlopokat ​emeltünk, hogy beszéljék a múltakat 0 csillagozás

A millenniumi műemlékhelyreállítások lexikona
Tamási Judit (szerk.): Oszlopokat emeltünk, hogy beszéljék a múltakat Tamási Judit (szerk.): Oszlopokat emeltünk, hogy beszéljék a múltakat

Oszlopokat ​emeltünk, hogy beszéljék a múltakat" – írta 1896-ban veretes tömörséggel az akkori „millenáris emlékalkotásokat” bemutató könyv szerzője. A honfoglalásunk ezeréves ünnepének eseményeit és a hét millenniumi emlékmű 1896. évi felállítását megörökítő kötetet méltán tekinthetjük e mostani munka előzményének. Hiszen az egy évszázaddal ezelőttihez hasonló szándék vezette az 1998-ban hivatalba lépett kulturális kormányzatot, amikor ezeréves államiságunk és a kereszténység 2000. évének méltó megünneplésére készülve útnak indította, illetve felkarolta a nemzeti örökségünk épített emlékeinek megóvására és helyreállítására irányuló terveket.
Ha végigtekintünk a száz éve újonnan emelt építészeti alkotásokon, valamint azon műemlék-helyreállításokon, amelyek az első Magyar Millennium alkalmával váltak épített környezetünk büszkeségévé, tudjuk és érezzük, bizony, nem könnyű az elődök nyomába lépni. A pozsonyi Duna-híd és a szegedi Kultúrpalota, a bajmóci vár és a bártfai Szent… (tovább)

>!
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 963714384X

Hasonló könyvek címkék alapján

Hanga Zoltán: Állatkerti műemlékek
Horler Miklós: Budapest műemlékei I.
Horler Miklós: Budapest műemlékei II.
Gerő László: A budai vár helyreállítása
Borsos Béla – Sódor Alajos – Zádor Mihály: Budapest építészettörténete, városképei és műemlékei
Pereházy Károly (szerk.): Régi házak Pest-Budán
Czagány István: A Budavári Palota
Bob Dent: Mesélő szobrok
Majtényi György – Szatucsek Zoltán: Erzsébet-kilátó
Thirring Gusztáv: Budapest részletes kalauza