Évszázadok ​ösvényein 4 csillagozás

Tamási Izabella (szerk.): Évszázadok ösvényein

Egy olyan kötet, amely történelmiregény-írók novelláit szedi csokorba, sokat ígér. Kalandos utazást térben és időben, amelynek során egymástól távol eső országokat és régmúlt évszázadokat barangolhatunk be – mindössze a papírra vetett mondatok varázslata által. Étlapot, amely kedvet csinálhat ahhoz, hogy a novellák nyomán megismert szerzők más műveit is kezünkbe vegyük. Új ismereteket, szórakozást, izgalmat, könnyeket, katarzist…

A Történelmiregény-írók Társasága idén negyedik alkalommal állít össze novelláskötet, amelybe ez alkalommal tizennyolc história került. Különféle írások – másfél tucat különböző egyéniség tollából. Soha ennyi történelmiregény-író nem írt egy kötetbe! És eddig talán soha nem volt annyira igaz a megállapítás, hogy egy ilyen antológiában mindenki megtalálhatja a maga kedvenc történetét. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

A Történelmiregény-írók Társasága nevében
Kapa Mátyás
elnök

Eredeti megjelenés éve: 2018

A művek szerzői: Cselenyák Imre, Pete László Miklós, Várkonyi Tibor, Trux Béla, Bányai D. Ilona, Csikász Lajos, Novák Andor, Urbánszki László, Szélesi Sándor, Gáspár Ferenc, Gál Vilmos, Bónizs Róbert, Tapodi Brigitta, Nemere István, Soós Tibor, Andy Baron, Izolde Johannsen, Hacsek Zsófia

Tartalomjegyzék

>!
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155816017

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Tamási Izabella (szerk.): Évszázadok ösvényein

Tagadhatatlanul színes kis gyűjtemény kerekedett ki most is. A már bevált, bizonyított, márkává nemesedett nevek hozták a színvonalat ezekben a rövid írásokban is. Sokszínű és érdekes, izgalmas barangolást tehet a kíváncsi olvasó a történelem ösvényein.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/04/evszazadok-osveny…

>!
Citadella
Tamási Izabella (szerk.): Évszázadok ösvényein

Hűséges olvasója vagyok a TRT antológiáinak, ebben az évben sem maradhatott ki. Ismét egy színes válogatás.
Azt szokták mondani, novellát írni a legnehezebb, mert egy-két mondatba kell belesűríteni mindazt, amiről egy regényben oldalakon át lehet írni. De novellaíráskor mutatkozik meg az igazi tehetség is. Bizonyára így van, nem vitatom, nálam sokkalta jobban tudják a hozzáértők, így én csak az érzéseimről tudok beszámolni.
Ebben a kötetben több olyan novellával találkoztam, amelyek kevésbé tetszettek, mint tavaly, de nagyon gyengével eggyel sem. És ez már önmagában is jó. Szeretem a novellákat, a rövid történeteket, így sokat olvasok. Épp ezért tudom, vannak antológiák, amelyek színvonala igencsak vitatható, és csak a húzónevek viszik a kötetet. Ebben a válogatásban a nem húzónevek is írtak igazán jót. Például Tapodi Brigitta, aki hálás témát választott, és novellája nagyon szépen felépített, jól kidolgozott, remek írás volt. Érdekes volt Hacsek Zsófia novellája is. Nem is tudom, olvastam-e már magyar szerzőtől francia témát. Szerettem Andy Baron novelláját is. Örülök, hogy ebben az évben nem Ugrin mesterről írt. Pazar novellát épített fel egy homburg kalap köré. Várkonyi Tibor egy olyan novellával állt elő, amely egy életet ölelt fel, elképesztő kutatómunka kellett hozzá. Nekem tetszik ez a kicsit tankönyvszagú, száraz, ismeretátadásos stílus. Gál Vilmos ebben az évben is érdekes és jól megírt témával jött, a novella címe remek. Bányai D. Ilona és Izolde Johannsen a novellaírás közben is nők maradnak, az érzelemátadásukkal fogják meg az olvasót. Szerettem mindkét novellát. És a legismertebbek: a Trux-Csikász-Urbánszki trió. A három férfi szövetsége, akik mintha összefogtak volna azért, hogy a történelmi regényeiken keresztül szórakoztatva tanítsák meg nekünk a múltunkat.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Tamási Izabella (szerk.): Évszázadok ösvényein

ezt mindig leírom nem vagyok egy nagy novellás rajongó , nem is igazán olvasok ilyeneket .
De egy nagy kivételt azért teszek, a történelmi regényírók társaságágának a kiadványával , igaz az is kell hozzá hogy szeretem a történelmi regényeket .
Na nézzük csak van egy csomó tehetséges író és van egy ötlet, egy kötetbe rakni mindet.
Nehéz kiemelni melyik is lett az igazi nagy kedvenc Trux Béla rabló lovagja , igy tudom elképzelni milyen is lehetett az a korszak , Urbánszki László MMA „Kevert Harcművészet” bajnoksága, volt ott minden , Dr Várkonyi Tibor na megint egy gyűrű ami mindig bajt okoz ,Csikász Lajos a kunok csak ennyit írok, Bányai D. Ilona rossz helyen rossz időben . Bónizs Róbert a nők is bizonyítanak .
Szóval sorolhatnám tovább mi is tetszett még ,de inkább azt ajánlom hogy el kell olvasni minnél elöbb . nem fogja senki megbánni.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Végső soron az ember számára egyetlen dolog adott: a választás, hogy miről mit gondol.

>!
robinson P

Megtanulta a leckét, hogy az ember egyedül csak önmagában bízhat.

>!
robinson P

Isten mindig tudja, hogy mit és miért tesz. Az Öregisten kísérje útján!

>!
robinson P

Amikor László király örökre lehunyta a szemét, Kálmán hercegből mégiscsak király lett.

>!
robinson P

Férfiember lévén nem volt igazán vallásos, úgy gondolta, az imádság az asszonyok dolga, de most valódi áhítattal vetett keresztet és mondott hálát az Úrnak jóságáért.

>!
robinson P

Nyikolaj Alekszandrovics egy pillanatig elgondolkodva tanulmányozta anyját. Amióta az eszét tudta, tartott tőle. Szerette, mert boldog és gondtalan gyermekkorral ajándékozta meg, de szorongott is mellette. Mert érezte, anyja ugyanúgy nem tartja valami sokra, ahogy az apja sem.

>!
robinson P

Raynald feltekintett a magasban köröző varjak sűrűjére. Szerette őket – úgy gondolt rájuk, akár valami háziállatféleségre.


Hasonló könyvek címkék alapján

Motorcza Gyula: Keresse Dr. Mengelét!
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok
Tamási Izabella (szerk.): Mítoszok és legendák
Lengyel Balázs (szerk.): Újhold-Évkönyv 1987/2
Kőrössi P. József (szerk.): Két tűz között
Bíró Szabolcs (szerk.): A holló évszázada
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Az örök Felvidék
Haraszti Sándor: Befejezetlen számvetés
Jókai Mór: A huszti beteglátogatók