Átok, ​Bosszú, Erény 3 csillagozás

Tamási Izabella (szerk.): Átok, Bosszú, Erény

Az idei esztendőben hatodik alkalommal jelenik meg a Történelmiregény-írók Társasága által összeállított novelláskötet, amelybe ez alkalommal tizenkilenc szerző egy-egy írása került. Az Átok, Bosszú, Erény cím arra utal, hogy a történetek többsége ezen fogalmak hangulatát idézi. A korábbi évek hasonló kiadványaihoz képest eltérés, hogy most kiemelkedően nagyszámú novella foglalkozik a huszadik század eseményeivel. Szintén újdonság, hogy a novellásköteteinkben rendszeresen publikáló szerzők mellett ezúttal olyan barátaink is tollat ragadtak, akiknek az írásaival ritkábban találkozhattunk a korábbi antológiákban. Így most – többek között – Fábián Janka és Nemere István is megörvendeztetett bennünket egy-egy történettel.

Érzelmekben, izgalmakban, új ismeretekben gazdag szórakozást kívánunk minden kedves olvasónknak!

A Történelmiregény-írók Társasága nevében
Kapa Mátyás
elnök

A művek szerzői: Jezsó Ákos, Nemere István, Tapodi Brigitta, Bányai D. Ilona, Fábián Janka, Tímár Gábor, Soós Tibor, Gál Vilmos, Gáspár Ferenc, Bakóczy Sára, Várkonyi Tibor, Schmöltz Margit, Pete László Miklós, Cselenyák Imre, Andy Baron, Hacsek Zsófia, Novák Andor, Szélesi Sándor, Urbánszki László

Tartalomjegyzék

>!
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155816185

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Tamási Izabella (szerk.): Átok, Bosszú, Erény

Az előző antológiáktól eltérően most nem egy nagy történelmi ívet ír le a gyűjtemény, itt több novella foglalkozik a huszadik század jelentős történelmi eseményeivel.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/11/atok-bosszu-ereny.html

jehuka P>!
Tamási Izabella (szerk.): Átok, Bosszú, Erény

Összességében elmondhatom, hogy ez a kötet jobban tetszett, mint a korábbi antológia, amit olvastam, kiegyensúlyozottabb színvonalat képviselt. Szinte mindegyik novellában találtam valami aspektust, ami tetszett, ami megfogott, és ami miatt érdemes volt időt szentelni rá. Biztos vagyok benne, hogy minden történelem kedvelő olvasó hasonlóképpen megtalálja a neki kedves írásokat. A kellemes kikapcsolódás és tartalmas szórakozás garantált. Úgy tűnik, a novella műfajában nekem jobban fekszenek a 20. századi történtek, míg regényekben inkább a régebbi korokból olvasok.

Korábbi antológiákhoz írt recenzióimban már említettem, hogy számomra egy igazán jó novella nem merülhet ki egy rövid történet leírásában. Kell, hogy legyen benne valami plusz esszencia, valami intenzív hatás, ami ellensúlyozza a terjedelem adta korlátokat. Éppen ezért ebből a kötetből is azok az írások lettek a kedvenceim, melyek erős érzelmi reakciókat voltak képesek kiváltani belőlem. Rögtön a nyitó novella is ilyen volt, Jezsó Ákos Hány pofonig vagy magyar? című alkotása hihetetlenül erős emocionális töltettel bírt. Remekül ábrázolja, hogyan lobban fel ifjú főhőse lelkében a nemzeti identitás csorbítása miatti féktelen düh, majd csap át a hatalommal szembeni tehetetlenség és kiszolgáltatottság felismerését követően keserű szégyenbe. Szerencsére a komor, sötét hangulat ellenére a szerző némi reményt is nyújt az utolsó mondataival, a dac nem tűnik el teljesen. Hasonlóképpen szívbemarkoló történetek születtek Tapodi Brigitta, Bányai D. Ilona és Szélesi Sándor tollából is. A Vágányok a jövőbe és a Csak egy ölelés világháborús novellák, előbbi egy csodás szerelmi történet, mely a legsötétebb időkben bontakozik ki, utóbbiban pedig egy frontról titokban szüleihez hazalátogató katonáról olvashatunk. A bosszúálló Isten suttogása egy kivételesen hatásos stílusban megírt brutális és kegyetlen bosszútörténet, mely a tatárjárás idejébe kalauzolja el az olvasót, az egyik legerősebb írás. Mindhárom novella szíven ütött, sokáig emlékezetesek lesznek a számomra (…)
A teljes értékelést itt találjátok:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/12/hisztorik-tamas…


Népszerű idézetek

robinson P>!

A holtak azonban nem beszélnek, ők már látják a földöntúli világot, az egeket vagy a poklokat, teljesen mindegy, ők már túl vannak ezen, amit mi életnek nevezünk.

robinson P>!

– Bocskai pénteken született. Az a Dies Veneris.
– Dies Veneris?
– Igen. A Vénusz Napja. Bocskai a Vénusz oltalma alatt áll, az pedig az egyik leghatalmasabb démon. Ha Bocskai pénteken kezd valamibe, pokoli szerencséje lehet.

5 hozzászólás
robinson P>!

Az enyhe október bágyadt napsütéssel árasztotta el a kopott, megtört, panaszkodó világot. Nagyvárad utcáira elsárgult faleveleket hordott valahonnan a hirtelen feltámadó szél.

robinson P>!

Csak a rendőr, az iskolaigazgató, a párttitkár, a téeszelnök és az állomásfőnök volt szlovák. Kolonisták – ahogy mondták róluk a tejboltban. Persze szigorúan a hátuk mögött.

robinson P>!

Olyan jó volt a felnőttek között menetelni és azt kiabálni, sok ezer másik hangban elveszni: „Ruszkik, haza!”

robinson P>!

Begördül vonatunk a budapesti Nyugati-pályaudvarra. Tizenhat éves voltam, amikor elvittek a Szovjetunióba, idén a tizenkilencet töltöm be.


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Hayden Moore – Carol Souya – Becca Prior: Mesés könyv
Hegedűs Anikó – Hudra L. Mária – Huszti Lara – Kozslik Gábor – Kun Gergely: Térdek és egyéb furcsaságok
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Szlavicsek Judit – Székely Nagy György – Szénási Krisztina – Farkas Andrea – R. Kövér Balázs – Fodor Zsana – Münz András – Fejős Éva: Ajándék
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Alex L. Hooper – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.