Tamási Izabella (szerk.) · Marcellus Mihály (szerk.)

Sorsok ​és évszázadok 22 csillagozás

Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

A Történelmi-regényírók Társasága karácsonyi meglepetésként Sorsok és évszázadok címmel ingyenesen letölthető antológiával lepte meg olvasóit. Az antológiában olyan neves szerzők írtak egy-egy novellát, mint T.R. Salty, Marcellus Mihály, Benkő László, Rozsnyai János, Urbánszki László, Bányai Ilona, Trux Béla, Gál Vilmos, Cselenyák Imre, Dr. Várkonyi Tibor, Iván Katalin és Bokor Pál. A kötet előszavában Fábián Janka gondolatait olvashatjuk.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A művek szerzői: Benkő László, Bokor Pál, Cselenyák Imre, Fábián Janka, William Gallen, Iván Katalin, Marcellus Mihály, Rozsnyai János, T. R. Salty, Trux Béla, Urbánszki László, Várkonyi Tibor, Bányai Ilona


Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Az is borzasztó, ami napjainkban történik kis hazánkban, de régi világ is cudar volt! Háborúk, bújdosás – el nem követett bűnök miatt is – éhezés, szerelmesek elszakítása, vallási problémák…borzalmas életsorsokat okozott. De nem adták fel! Küzdöttek keményen!
Nagyon színvonalas novellák, melyek olvasása közben úgy adták át a különböző korok hangulatát, mintha magam is ott lettem volna.
Nagyon tetszett Rozsnyai JÁnos és Trux Béla írása.
De a két legnagyobb kedvencem mégis William Gallen (Rembrandt miatt) és Cselenyák Imre (a dorogi történet nagyon megható volt) írásai voltak!

robinson P>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Sokszínű válogatás. Humoros és komoly, mindegyik olvasmányos és tartalmas kikapcsolódást ad. Történelmi kalandozások a korok útvesztőiben.

krlany I>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Először hangoskönyvben kezdtem el, de nagyon nem jött be a hölgy éneklő felolvasása, sokat elvett az első két írásból, úgyhogy váltottam e-könyvre, bármennyire is nem szeretek kütyükön olvasni, de ha nincs más, hát jöhet, persze. És igen jól tettem.
Változatos, színes novellák, érdekes sorsok, kalandos életek, és a történelem „pofonjai” jófajta magyar ízzel. És jó sok mindenkit felfedeztem magamnak, aminek külön örülök. Persze, hogy nekem is vannak kedvenceim: a jurtás nagyon, a kiből lesz a várkapitányos is, meg a királyi kém is, meg a … soroljam még?;)

Aurora_Serenity_White I>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Jó kis időutazásba merülhettem a novellák által. A legjobban talán Benkő László és Rozsnyai János történetei tetszettek.

Elisorne>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Először is köszönöm a @Történelmiregény_írók_Tá…-nak, hogy ingyen letölthető ez a novellás kötet így elolvashattam.

Novellás kötetet nehéz értékelni, ahogy ezt is, voltak benne remek művek (Rozsnyai, Trux, Benkő) és voltak olyanok amik nem annyira tetszettek vagy az írásmódjuk vagy a fogalmazás. Pont az első 2 novella az ami nem jött be, de kitartó voltam és nem bántam, meg egyre jobb lett . Jó volt magyar szerzők tollából olvasni történelmi regényeket, valahogy közelebbinek éreztem őket. Első találkozásom volt az írókkal, de van akivel még szívesen összefutnék. Köszönöm az élményt.

Arturo>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Remek összeállítás különböző szerzők novelláiból, melyek különböző korokban és helyszíneken játszódnak. Ár/érték arányban verhetetlen. :)
Természetesen nem volt egyenletes a színvonal, de egyik írásra sem mondanám, hogy rossz volt. Talán leginkább Urbánszki László Odalent született című novellája tetszett, de jó volt Trux Béla írása is a gyerekek keresztes háborújáról – ritkán lehet olvasni erről. Külön meglepetés volt, hogy Bokor Pál a kínai-vietnami háborúról írt – ez is elég ritkán szerepel az irodalmi művekben.

kolika>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Számomra mindig kicsit nehezebb, ha egy novelláskötetet kell értékelni, főleg ha ez különböző szerzők műveiből áll össze.
A kötetben szereplő írások szerzőit nem ismertem,így az újdonság érzésével olvastam az antológiát. Némelyik novella kimondottan tetszett, s volt amelyik nem lett a szívem csücske. Ha a novella egy hosszabb időszakot ölel fel, akkor az események kissé felsorolásszerűvé válnak. Ilyen esetben nem elég a novella kerete a több évtizedes, generációs történések bemutatására. Ezeket a novellákat nem kedveltem különösebben meg. Amelyek egy-egy rövidebb korszakot, vagy egy mozzanatot ragadtak meg, azokat szívesebben olvastam. Tetszett, hogy jegyzetek is kerültek a novellák végére.

Imre_Cselenyák I>!
Tamási Izabella – Marcellus Mihály (szerk.): Sorsok és évszázadok

Átütő erejű antológia több remek írással. Rozsnyai János novellája az egyik legjobb, amit ilyen témában valaha olvastam.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Később is láttam azt a papot, és egyszer megkérdezte tőlem, mit vallok istenről. Azt feleltem, hogy istennek sok neve van. Van ki így, és van ki amúgy hívja. De ha elég tisztelettel szólítjuk, mondtam, mindig meghallja a tiszta szót.

74. oldal, Isten a küszöb alatt · Benkő László

Cicu>!

Zengő szúnyogfelhő emelte fel a hajnalt a langyos mocsári éj tengeréből. Hűvös fuvallatok csipkedték a megvénült sötétséget, míg egyre sápadtabban el nem kocogott örök ellensége, a pirkadat elől. Futtában felriasztotta a vízimadarak ezreit, s ezek rikoltozva röppentek a párálló magasba. Megvirradt. A felkelő nap öreg barátja, a mocsár, mézgás illatokat sóhajtva fogadta az ismerős sugarakat, s ők gyakorlott mozdulatokkal simogatták végig a tájat. Egyikük aranyló parázsként szökkent be a kunyhó nyitott ajtaján, szétlebbentve a félhomály fátylát, és incselkedve megtorpant az alvó betyár zsíros arcán.

84-85. oldal, Az álom · Rozsnyai János

1 hozzászólás
krlany I>!

Az öregapám csak állt a parázsló halom mellett, és nem szólt. Nekem úgy tűnt, hogy befelé beszél, valakinek, akit a lelkében őriz. Vagy egy olyannak, akit én nem láthatok, mert nem elég jó még hozzá a szemem.
Azt hiszem, ha képes lettem volna meghallani a hangot, ami akkor az ő öregként is folyvást lázadó szívében üvöltött, másként fogtam volna fel a világot.

66. oldal, Isten a küszöb alatt · Benkő László

Szédültnapraforgó>!

Az öregapám azt mondta, ez már nem az a világ, hogy mindenki segít a másikon, mintha rokon lenne. Valahogy megkeményedtek a szívek.

Isten a küszöb alatt · Benkő László

robinson P>!

Az egész ember megfeszült, mint egy lövésre kész íj.

48. oldal, Az istenek játékszere · Marcellus Mihály

Szédültnapraforgó>!

[…] számomra a történelmi regény nem más, mint az emberiség régi álmának, az időutazásnak a megvalósulása.

Előszó · Fábián Janka

Kapcsolódó szócikkek: időutazás
krlany I>!

Minden alkalommal, amikor viasztábláján a kiadásokat rótta a vashegyű stilusszal, egyfajta végtelen megnyugvást érzett a számok látványától. Mennyivel egyszerűbbek a számok! Nincs bennük ármány. Tények, tényszerű adatok. A betűkkel ellentétben nem csalnak meg, nem fordíthatók ellene. A betű azonban felhasználható a leírója ellen. A betű veszélyes. Az egyén, a szellem, a lélek ellensége, mert minden korban másként értelmezhető. Ha bármit leír, nos, ezt valaha valamely bíróság a fejére olvashatja.

25-26. oldal, Az istenek játékszere · Marcellus Mihály

Kapcsolódó szócikkek: betű · szám
krlany I>!

Csak van ezen a nyomorú’ világon egy hely, ahol az ember kihúzhatja magát. Olyan magas lehet, amilyen akar lenni, és nem amennyire engedik. Ha nem verik agyon, addig megy, míg meg nem találja.

102. oldal, Odalent született · Urbánszki László


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Történelem, vadmalacokkal
Bíró Szabolcs (szerk.): A holló évszázada
Lelkünkből, szeretettel
Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok
Ronnie W. A. (szerk.): Csillagtalan
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Álmodnak-e a normális emberek könyvesboltokkal?
Bodnár Alexandra – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!