Jégtörő ​Mátyás (Jégtörő Mátyás 1.) 58 csillagozás

Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

"A Jégtörő Mátyás úgy kezdődik, mint egy fantasztikus regény. Egy büntetett szellem földi vándorlásait mondja el, míg különböző állati formákon át emberi testbe ér. (…) ez a könyv önmagától és szinte észrevétlenül valóságos népmeseregénnyé válik, s épp ezáltal hoz új, különös műfajt a magyar irodalomnak. Ami a legföltűnőbb: a mesehangulat Tamási regényébe valahogy nem is a fantasztikum ajtaján lopózik be. Maga a csodás história, a szellem vándorlásának története állatból állatba csöpp meseszerűséget sem mutat. A mese nem ebből a szellemhistóriából indul, hanem épp ellenkezőleg: a földi valóságból, egy intim falusi képből, a paraszti környezet rajzából, amelybe a száműzött szellem állati minőségében belecsöppen, hogy rámért ťszolgálatátŤ teljesítse. (…) Ez a hang, ez a líra, a Jégtörő Mátyás fantasztikus meséjét éppoly igazi, tőrőlmetszett Tamási-könyvvé avatja, mint amilyen akár az első Ábel-kötet volt."(Babits Mihály)

Eredeti megjelenés éve: 1936

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Millenniumi Könyvtár

>!
Palatinus, Budapest, 2012
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638962508
>!
Ciceró, Budapest, 2006
160 oldal · ISBN: 9635395353
>!
Osiris, Budapest, 2000
196 oldal · ISBN: 9633799864

10 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 18

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Miután meglátogattam Farkaslakán Tamási Áron sírját elhatároztam, hogy minél előbb megismerkedem az író munkásságával. Be is szereztem gyorsan két kötetét, most pedig csak úgy elolvastam a Jégtörő Mátyást. Azt hittem, majd szépen elolvasok max egy fejezetet, aztán csinálok valami mást. Hát tévedtem…Alig keltem fel a székből, először akkor mentem ki a szobából, amikor a feléig jutottam…Már ez is nagy szó, mivel elég válogatós vagyok. Láttam, többeknek gyerekkorban kötelező olvasmány volt…Én inkább 18 éven felülieknek ajánlanám mégis ezt az irományt.
Miről szól ez a könyv? Erre neked kell rájönnöd…! Viszont hangulatkeltésképpen néhány kérdést azért feltennék…: Ki is lehet az az örök szellem, aki különböző alakokban jelenik meg előttünk? Bolondok vagyunk-e, ha rájövünk, hogy vigyáz ránk valaki? Léteznek-e valódi boszorkányok vagy ez csak merő fantázia? Ki az a Jégtörő Mátyás? Tanácsos-e fokhagymát enni? Olvasd el ezt a fantasztikus könyvet és megleled a kérdésekre a választ…

2 hozzászólás
>!
Lynn P
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Bár néhol vontatottnak éreztem a regényt, nem bánom, hogy elolvastam. Nem azért, mert olvasása közben nagyon szerettem, de amióta befejeztem, azóta sokszor jutott eszembe a történet.
Régebben sokat gondolkodtam azon hogy vajon mennyi az ember élete, tényleg az a 60-80 év jut-e nekünk. Ebben a regényben nagyon jól esett olvasni, hogy talán nem egy esélyünk van – bár remélem, nem imádkozó sáska formájában fogok reinkarnálódni.

>!
Solymár_András IP
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

UTÓLAGOS ÉRTÉKELÉS

Egy olyan ember vagyok, aki nem olvasta az Egri csillagokat, mert kötelező volt. Mai napig minden elolvasott könyv után megfordul a fejemben, hogy az lesz a következő, s mégse tudom rávenni magam. Mert kötelező volt.

Első féléven egyetemen gyenge osztályzatom volt általános pszichológiából, mert evolúciós pszichológiát olvastam, tucatszám falva a könyveket. Második félévben közepes osztályzatom volt evolúciós pszichológiából, mert az általános lélektan tananyagot daráltam veszettül. E van, bikkfejű székely mindent csinál, csak amit KELL, azt nem.

Így vagyok én minden szerzővel és minden címmel, amit valaha tanítottak az iskolában. Nem tudom már, hogyan került hát a kezembe egy Tamási Áron könyv, kitől bár olvastam az Ábel a rengetegben könyvét, nem ragadott meg.
Ennek ellenére, amint a kezembe vettem, elképedtem.

Tamási, kit egy hagyományos, unalmas irónak képzeltem el, egy olyan rugalmasságról és fantáziáról tett tanubizonyságot nekem, hogy vissza kellett fogjam magam, hogy ne fussak el Farkaslakáig és öleljem meg a fejfáját.

A harmincas években Tamási úgy döntött, hogy a magyar olvasóközönség elé tárja a fantasy műfaját, de nem valami nyugatról kölcsönzött történetet, hanem egy eredeti, izzig vérig magyar mesét.

Megjelenik benne a lélekvándorlás motívuma, megjelenik benne a keresztény mitológia, a csodálatos népi, pogány eredetű rítusok és a hitvilág! A hamisítatlan magyar mitológia! Tmási majd száz évvel korábban megtette, mit én próbálok most, belecsempészni a fantasybe ami a miénk.

Kövezzetek meg, véleményem szerint itt a mester nagyot alkotott. Elrugaszkodott az elvárttól, az átlagostól és egy olyan természetes ízt adott fantáziájának, amit kevés szerzőnél figyelhetünk meg. Azóta félek is Tamásit olvasni. Ezt csak elrontani lehet!

6 hozzászólás
>!
ervinke73
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Néha olyan érzésem volt, ugyanaz súgott Tamási Áronnak, mint David Lynch-nek.

>!
Fufi
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Kötelezőim egyike ez a könyv, így rögtön úgy álltam hozzá, hogy na, ez is egy nehéz és száraz olvasmány…
Hát eléggé nagyot tévedtem :)
Eddig szinte egyik kötelezőmet sem tudtam elolvasni, de ez a regény egyszerűen olvastatta magát, pedig meg kell hagyni, olyan hű-de egetrengető történések nincsenek benne :)
Ennek ellenére nagyon szerettem az összes sorát ennek a könyvnek :) Egy olyan gondolatot tár elénk az író, ami egy kicsit más szemszögből mutatja meg nekünk a túlvilág és a mi világunk kapcsolatát :) Egyszerűen nem lehet felsorolni, mennyi minden átfutott az agyamon olvasás közben, annyira beindította a gondolkodásomat :)
Szóval örülök, hogy ezt el kellett olvasnunk :)

2 hozzászólás
>!
Nóra_Alpekné_Barna P
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Hát nem lettünk barátok… Tamási Áronnal régóta küszködünk egymással, kevés sikerrel. Még Ábelt kedveltem, de ettől a történettől szó szerint rémálmaim voltak. Meseregény? Hát nem tudom. A 2/3-áig még élvezhető, de a lidérces sztoritól kezdve csak a végét vártam, de nagyon. Megküzdöttünk, elbuktam, s újból azt érzem, hogy az erdélyi magyar irodalom nem az én világom. Bár a nyelvezete gyönyörű, szerkezete tanítani való, de mégse az én könyvem… :-))

>!
Briza
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Felülmúlta minden elképzelésemet amit a kézbevétel előtt vázoltam fel magamban a könyvről. Elképesztő, bravúrosan fordulatos, hihetetlen fantáziát tükröző történet. Meseszerűsége ellenére elgondolkodtató. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

>!
Vata
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Azt hiszem ezt a regényt is nyugodtan fel lehetne venni a kötelező olvasmányok közé. Kellemesen humoros és mese szerű volt. Holott az életben meglévő pillanatokra mutatott rá. Tanulságos!

>!
DTimi 
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Ez a könyv egy kis, mókás meseregény. Izgalmas, pörgős, furfangos, vidám. Népmesei elemekkel teleszőtt Ábel hangulatot idéző írás.

>!
blzita
Tamási Áron: Jégtörő Mátyás

Csodálatos, gyönyörű nyelvezettel megírt könyv.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

– Ez a kávé méltó volt arra, hogy megigyam.

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Eszter01 P

– Ha feljönnek a csillagok, szépen eltemetem – buzgólkodott az öreg.
– Hát akkor kell eltemetni?
– Akkor hát. Mert akit ilyenkor temetnek el, annak a világ végéig a csend lesz az anyja, és a csillagok lesznek a testvérei.

85. oldal

>!
Pezy

A nyugodt lélek hamar álmot talál.

42. oldal (Szépirodalmi, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: álom
>!
DTimi P

– Gyónni nem szükséges? – kérdezte a fiataloktól.
– A tegnap gyóntunk! – védekezett Mátyás.
– S azóta nincs legalább egy petty?
– Én nem pettyeztem.

33. oldal, 1. fejezet (Dacia, 1981)

>!
Lunemorte MP

– Hát te mit csinálsz itt? – kérdezte Elek bácsi.
– Búsulok – felelte kicsi Márta.
– S aztán mért búsulsz?
– Nem tudom.

>!
Zsucsima

-Mindnyájunkat két tenyér tart és hordoz ebben az életben – mondta lassan.- Az egyik tenyér az Istené, a másik pedig az ördögé.
-Úgy van, ahogy mondod – feleltem-, de olyanformán kell kormányoznunk az életünket, hogy apránként áthúzódjunk egészen az Isten tenyerébe, s onnét röppenjünk el aztán, amikor megriaszt a halál.

A garázda lidércet megeszi a tűz.

>!
Lunemorte MP

– Dél van, hécskám – hirdette, mint egy nappali őr.
Mátyás felpattant, és olyan zavarodottan nézett az öregre, mintha halottaiból támadott volna fel. De amikor látta, hogy a kalászos gyér bajusz alatt elmosolyodik a száj, egyszerre helyrebillent, és törülgetni kezdte a szemét.
– Hány óra? – kérdezte.
– Tíz lesz.
– Mikor?
– Egy óra múlva.

>!
Lunemorte MP

– Te többet akartál tudni, mint amit más közönséges ember tud. Titkok után leskelődtél a nagypénteki vecsernye alatt. Az igazságot akartad tudni, és megtudtad az igazságot. Igen, de vigyázz, és soha ki ne ejtsd a szádon azt a szót, hogy boszorkány, mert akit úgy nevezel, az nem rosszabb ember a többinél! Csak igazibb ember, mert erősebb az esze és nagyobb az akarata, mint a többi halandóé. És inkább tudja e világnak igazságait, mint más. Aki pedig az igazság szolgálatában forgolódik, annak a hatalmak külön fegyvereket adnak.

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · boszorkányság
1 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

Az jutott eszembe, hogy itt biztosan a sínkofa kakukk rémfeszti magát előttem, s erről a gondolatról mindjárt kitaláltam egy másikat is.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Jégtörő Mátyás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Virág Emília: Sárkánycsalogató
Nyulász Péter: Helka
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Neil Gaiman: Csillagpor
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Soman Chainani: Jótett helyébe
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika