Ábel ​Amerikában (Ábel 3.) 127 csillagozás

Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában Tamási Áron: Ábel Amerikában

Ábel népmesei ihletésű hős, az ő sorsát kiséri végig Tamási Áron trilógiája – Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában – küzdelmét a létért, a megmaradásért. Csavaros észjárású, furfangos emberke, aki kalandjai során talpraesettségével, humorával, emberségével, segítőkészségével úrrá lesz a nehéz helyzeteken. Megjárja a rengeteget, a várost, Amerikát, hogy aztán visszatérjen szülőföldjére, a havasokhoz, mert ahogy a könyvben található, már szállóigévé vált mondat állítja: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne".

Eredeti megjelenés éve: 1934

>!
Corvin Déva, Déva, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069950333 · Illusztrálta: Szabó Erzsébet
>!
Hargita, Csíkszereda, 2013
234 oldal · ISBN: 9789737625472
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1971
226 oldal

6 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Szakállas Ábel


Kedvencelte 5

Most olvassa 8

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dwistvan P>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Ebben a kötetben már egyre jobban látni, hogyan szélesedik ki a horizont. A sorozat szülőföldjén a Hargitán kezdődik. Utána az országban szerez tapasztalatokat. Ebben a kötetben következik a nagyvilág. Itt is az üzlet világával ismerkedik meg. Kiáll az igazáért, kiáll a becsületért. Végre megismerjük a nagy kérdés megfejtését amely végig annyira foglalkoztatta, hogy mi célra vagyunk a világon.

Roszka>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Engem tuti meg vett kilóra!
Egy véletlen folytán kikerül Amerikába, megpróbál a fürge eszével és a jó humorával boldogulni, de rá kell jönnie, hogy bármi pénznél többet ér a szülőföldje és a székely emberek. No meg a Bolha! Az utolsó lökést a Nagy Kérdésére keresett válasz adja meg. Hogy miért is vagyunk a világon?? Hogy, valahol otthon legyünk benne………

nagy_anikó>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Ábel nem kis kalandok után megérkezik Amerikába. Gáspár bácsiék szeretettel fogadják, Toldi is segít, ahol tud. Megkezdődik az élet fenyvesek, szabadság nélkül, sok-sok alkalmazkodással, amit valljunk be, Ábelnek nem nagyon megy. Sokszor úgy érzi az ember, hogy nem szeret dolgozni, egy helyen megmaradni. Pedig ez nem így van. A becsületessége az, ami miatt sokszor mennie kell. Végül is a honvágy, Hargita és Bolha hiánya haza vezeti Ábelt.
Hogy miért is vagyunk a világon? Hogy, valahol otthon legyünk benne………
Több helyen is otthon érezhetjük magunkat – egy ideig.
Az otthon ott van, ahol a gyökereink, a halottaink vannak a temetőben.

lakri70>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Tavalyelőtt amikor a hetedikes osztályommal Erdélyben jártunk nagy élmény volt azokon a helyeken kirándulni amit Tamási Áron és Wass Albert regényeiből megismerhettem. Sokkal élményközelibbé tette az utazást számomra. Tamási Áron sírjánál eldöntöttem, hogy elolvasom a trilógia másik két kötetét is. Nem volt rossz könyv de azért a főhős olykor kissé túl vakmerően, nem oda illő stílusban szólt oda az emberekhez, ami nem mindig tetszett. A regény végén végre választ kapott a kérdésére.

Gerhard>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Egy nagyon eszes, talpraesett székely gyerek gondol egyet és világot lát. Vele együtt talál barátokat, ellenségeket, míg végül megtörténik a nagy felismerés. Minden, ami egy útiregényhez kell.

Sokunk számára nagyon is aktuális témát feszeget, a kivándorlást, és a vele járó honvágyat, valamint a kérdést: Miért vagyunk mi a világon?

Ábel karaktere nekem tetszett, főleg ahogy a problémákat probálja székely észjárással megoldani a cseppet sem hasonló kultúrájú Amerikában. Akadnak ebből vicces, mosolyogtató megoldások, de ugyanúgy elgondolkodtatók is.

Kellemes könnyen emészthető regény, ajánlom mindenkinek. Főleg akik gondolkodnak a kivándorláson, vagy már el is hagyták Magyarországot.

Nandi>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Outwar>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Ábelből kiábrándultam.A jó fej székely gyerek egy komolyan ellenszenves kis figurává alakult,túl sok.

Riika>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Ábel nem találja a helyét nem csak a Hargitán, de Európában sem, így némi készülődés után hajóra száll, és New York fel veszi az útját. Itt már időnként elveszíti humorérzékét, és az esze is mintha lassabban vágna. Sokat nyűglődik, nem tudja, hogy mit kezdjen magával, nem találja a helyét. A régi, talpraesett fiú mintha nem ment volt vele. Persze itt is új barátokra lel, meg rossz emberekre is, de továbbra is nagy kérdésen jár az esze. A regény végére talán a választ is megtalálja.

Tanulásog volt végigkísérni egy, a 20. század elején élt kamasz székely fiút a felnőttéválás útján. Nagyon más volt a világ akkoriban, de vannak örök értékek. Vagy talán nem is volt annyira más? Hisz Dániában ülve írom ezeket a sorokat, nem mentem el Amerikáig, mégis hazahúz a szívem. Nekem nem kell egy hétig a tengeren hánykolódnom, a taxi és a repülő pár óra alatt hazavisz. Mégis, van valami az otthonban, a hazában, amit más országok nem tudnak megadni, még ha sokkalta jobb módúak, szebbek, tisztábbak… szerencsére nekem ez most csak fél évre szól, hamarosan utazom haza
Jókor talált most meg ez a történet.

Kikisell>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Egy kihívás bírt rá, hogy belevágjak azok után, hogy általánosban elment a kedvem Tamási Áron írásaitól, és ha nem lett volna sürgős visszavinni a könyvtárba, talán még most se végzek a sorozatnak ezzel a kötetével. Az első Ábel könyv még inkább a fogalmazás, a nyelvhasználat miatt volt számomra nehéz, a másodiknál már ezt a problémát sikerült leküzdenem, de itt mint ha nem is ugyanarról az Ábelről lett volna szó, Amerikában kifejezetten ellenszenvessé vált az alakja. No nem baj, én teljesen más vagyok, azért nem bántam meg, hogy elolvastam, mert olvasni szeretek, de számomra a 3 részből ez valahogy nem illett a képbe.

padamak>!
Tamási Áron: Ábel Amerikában

Na, itt visszatér valami az erdőben elveszettekből. Nagyszerű ismeretségek és megismert jellemek. Jó a könyv vége, ami a történet eleje. És Ábel igazi eleme!


Népszerű idézetek

Zsucsima>!

-Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – ismételtem el magamnak. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával, és a szemem megtelik a hajnal harmatával.
Lassan felálltam, és azt mondtam:
-Igaza van: késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon! Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket: s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.

Negyedik fejezet.

psn>!

Nehéz dönteni valakinek a dolgában, aki egy másik valakit nagyon szeret. Akár kutya az, akár ember.

Zsucsima>!

Szegény anyám olyan asszony volt, kinél kedvezőbb még virágban sem termik. Amíg élt is, mindig pártomat fogta, csak néha a szeretet akadályozta meg abban, hogy ne úgy lásson valamit jónak, ahogy én. Amióta azonban leszállott a földbe, azóta a szeretet sem gátolta meg semmiben, hanem minden úgy volt a legjobban, ahogy én mondtam s gondoltam.

(első mondat)

Cicu>!

Végül pedig megkérdezte, hogy szerencsétlenség esetére biztosítva vagyok-e?
Hallottam volt már, hogy Amerikában mindenki fut a maga becses életét biztosítani, nehogy a balszerencse ingyen legyen, de az én természetem ezt a gondot nem állhatta s azért így feleltem:
– Igen.
– Melyik társaságnál?
Felfelé mutattam a hüvelykujjommal, és azt mondtam:
– A mennyeinél!
Dávid úr úgy nézett reám, mint aki a mennyei biztosító intézetet nem ismeri. Én sem akartam megmagyarázni neki, hogy pedig az a legrégibb és a legjobb, hanem a munkához láttam.

521. oldal (Tamási Áron válogatott művei, 1. kötet, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: Szakállas Ábel
Cicu>!

S szájról szájra kezdték adogatni nekem a kérdést, vagyis a fővámos a kísérőnek, a kísérő Edmondnak, Edmond pedig nekem, s amikor én megfeleltem, akkor vissza ezen az úton.
– Azt kérdezik, hogy milyen nemzetbeli vagy? – mondta elsőnek Edmond.
– Világosítsd fel, hogy székely – feleltem neki.
A fővámos kutatni kezdett a kufferemben, majd Edmond ismét megszólalt:
– Azt kérdezik, hogy micsoda nemzet az a székely?
– Mondd meg neki, hogy magyar, csak még annál is jobb.

472. oldal (Tamási Áron válogatott művei, 1. kötet, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: Szakállas Ábel
Cicu>!

Mesés nagy lábaival egy pillantás alatt ott termett mellettem, de jóformán reám sem nézett, hanem csak kezet fogott velem, és azt mondta:
– Dávid.
No várj, gondoltam magamban, mert te mindjárt reám nézel.
– Góliát! – feleltem neki.
A célomat annyira elértem, hogy nemcsak Dávid úr szeme pattant reám, hanem a Gáspár bácsié és a Toldié is.

511. oldal (Tamási Áron válogatott művei, 1. kötet, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: Szakállas Ábel
Kultúrtárs>!

– A maga lelke most tiszta: mondja meg tehát nekem, hogy mi célra vagyunk a világon?

– Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Igaza van: késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon. Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.

280. oldal

Pezy>!

Jó cselekedetre van szüksége az embereknek és a világnak egyaránt, mivel nem az üres mondás idézi elő az általános testvériséget és a javulást, hanem az, ami jót és példamutatót cselekszünk!

Pezy>!

Ebben a világban nincs más igaz öröm, mint a becsületesség és az igazság szeretete.

psn>!

A kutya olyan belső tulajdon, amelynek még a nevibe sem avatkozhatik külső ember.

Kapcsolódó szócikkek: kutya

A sorozat következő kötete

Ábel sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wass Albert: Tizenhárom almafa
Kemény János: Víziboszorkány
Jósika Miklós: A nagyszebeni királybíró
Nyirő József: Uz Bence
Wass Albert: Magukrahagyottak
Karácsony Benő: Napos oldal
Bárányi Ferenc: Égbenyúló kockakövek
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Bánffy Miklós: Darabokra szaggattatol
Méhes György: Erdélyi Gráciák