Ábel ​a rengetegben (Ábel 1.) 907 csillagozás

Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Ábel népmesei ihletésű hős, az ő sorsát kiséri végig Tamási Áron trilógiája – Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában – küzdelmét a létért, a megmaradásért. Csavaros észjárású, furfangos emberke, aki kalandjai során talpraesettségével, humorával, emberségével, segítőkészségével úrrá lesz a nehéz helyzeteken. Megjárja a rengeteget, a várost, Amerikát, hogy aztán visszatérjen szülőföldjére, a havasokhoz, mert ahogy a könyvben található, már szállóigévé vált mondat állítja: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne".

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek, SZEFHE könyvek, Házi olvasmány, Tanulók könyvtára, Kincses Könyvek, Sulikönyvtár

>!
Helikon, Budapest, 2019
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793557
>!
Helikon, Dabas, 2018
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276526
>!
Helikon, Budapest, 2017
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276526

28 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Szakállas Ábel · román


Kedvencelte 79

Most olvassa 41

Várólistára tette 168

Kívánságlistára tette 64


Kiemelt értékelések

>!
Lillsz P
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Hajjajj… Kiolvastam. Nagyon unalmas volt az eleje. számomra Tetszett! Végülis nem volt rossz. Csak szerintem rosszkor olvastam. Ha nem köteleztek volna rá, hogy olvassam ki és úgy olvasom, hogy kedvem van hozzá akkor 5 csillagot kapott volna. Így csak: 5/4

6 hozzászólás
>!
AeS P
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

– Mit gondolsz, Ábel, van neked helyed ebben a mai világban?
– Én már csak azt gondolom, hogy ez a világ se nem jobb, se nem rosszabb, mint a régi világ, és amiként a nap reggel felkel, este meg lenyugszik, olyanképpen változatlanul lesznek mindig Bolha kutyák, pátergvárgyiánok, de lesznek Fuszulánok és Surgyélánok is. De megmondjam-e neked, mi az igazán nagy örömhír, amihez foghatót még nem láttál az evangéliomban?
– Mi az?
– Az, hogy ilyenformán Ábelek is mindig lesznek.

2 hozzászólás
>!
SteelCurtain
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Képzeld el egy őrült expresszionista festő vágyálmát könyvben! Gondold el, milyen volna nyomtatott sorokban a legragyogóbb szivárvány! Érezd a zizegő lapokon egy kiváló étterem menüjének minden ízét!
El tudod ezt képzelni?
Ha igen, akkor már van valami halvány sejtelmed arról, hogy milyen különlegesen szép, milyen ínyenc nyelven íródott ez a mű. Nem lehet betelni vele. A történetet és a karakterábrázolásokat némileg befolyásolta, hogy a regény Trianon után született, ám ha csak egy csepp is szorult belénk Ábel emberségéből, akkor nem lesz nehéz megérteni, hogy az ember pozitív, netán negatív jelleme nem a nemzetiségéhez jár ráadásként. Ábel is végigjárja a maga útját, melyen akár meg is botolhatott, el is tévedhetett volna.
Minden vidámsága, kedves humora ellenére szomorú történet ez. Az életnek ilyen kegyetlen csapásait talán nem is lehet ilyen fiatalon másképpen elviselni, csak úgy mint Ábel. Becsületes szívvel, csavaros ésszel, és éles nyelvvel.

2 hozzászólás
>!
csucsorka P
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Amikor még azt se tudták, mi az a stand up comedy, s ha tudták volna se egészen bizonyos, hogy kedvelik, megteremtette a Jóisten Tamási Áront, akiből pedig kipattant Ábel.

Ez az Ábel a legszórakoztatóbb, legjóravalóbb fiú az egész irodalomban, pedig isten úccse, jó sok könyv megfordult már az ölemben.

Nagyon örülök, hogy a sok noszogatás ellenére nem fiatalabb koromban olvastam, hanem amikor magam is megértem erre a találkozásra. Elhűlve olvastam azok értékeléseit, akiknek kötelező olvasmány volt. Helyettük szégyellem magam … Az oktatás meg végre észrevhetné, hogy óriási baj van és nem csóri Ábelt kéne megutáltatni ezzel az esetlen generációval.

Én nagyon-nagyon a szívem mélyébe zártam.

6 hozzászólás
>!
Turms
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

A hargitai Szakállas Ábelt nem ismertem eddig, csak unokatestvérét, Regős Bendegúzt a Feketesas utcából. A múlt század harmincas éveiben születtek mindketten, és rokonságunkat le sem tagadhatnák, hiszen öregapjuk nem más, mint a Legkisebb Fiú az Óperencián innen.
Mindkettejüket pásztornak adják a szülei kiskamasz korukban, Bendegúz a teheneket, Ábel pedig az erdőt őrzi. Egyformán magukra vannak utalva a hatalmaskodó, gyakran rossz szándékú felnőttek között. De a sok hasonlóság között az is látszik, hogy nem édestestvérek. Bendegúznak jobban felvágták a nyelvét, nyers, szatirikus humora is mutatja, hogy Pest környéki vagány gyerek; míg Ábelen ugyanígy látszik jellegzetes székely temperamentuma – annyira, hogy sokszor már az volt a benyomásom, hogy egyenesen egy székely viccből lépett elő.
Ezzel együtt Ábel történetében jóval több a komolyság, nem olyan egyoldalú szatíra, mint a Bakterház. A társadalomkritika itt is hangsúlyos, a bankosok, a csendőrök, az epizódszerepben megjelenő amerikai magyar mind-mind formálják Ábel személyiségét. A jellemfejlődés a regénynek határozott ívet ad, és ez különbözteti meg leginkább a Bakterháztól, ami ennek híján megmarad humoros anekdotagyűjteménynek.

1 hozzászólás
>!
KingucK
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Annyira jól esett olvasni:
Az ízes, tömör és vicces székely nyelvjárás és gondolkodás, amely számomra mindig olyan egzotikus és mégis közeli élmény gyerekkorom óra. Hiszen a partiumban születtem, és a székely emberek beszéde mindig megdobogtatta szívemet, most is élényt jelentett.

A mű egyszerüségében (erdei magányban) is olyan történetek bontakoznak ki, ahol a főhős Ábel megmutatthatja rátermettségét és csavaros észjárását.
Természetesen a jellemfejlődés és felnőtté válás kacskaringós útját neki is be kell járnia.
Tetszett Tamási Áron egyedi stílusa és humora.

>!
Levandra
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Mikor a gimiben olvastam, már akkor is megrendített ez a történet, ami nehezen igazodott az én békés, egyszerű világomhoz. Most újra olvasva még mélyebb érzelmeket váltott ki belőlem. A tragédiák mellett sokkolóan üde volt az az életszemlélet, amivel Ábel és édesapja élték az életüket. Imádtam ezt a csipkelődős humort, a szócsaták elevenségét, Ábel életrevalóságát. Keserédes, mégis optimista, előretekintő, reményteljes üzenettel bír számomra. Az ember nagy túlélő, sok múlik hozzáálláson, azon, hogyan szemléli a dolgokat és a döntéseken, a továbblépésen.

>!
Csergimanó P
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Szépreményű Regős Bendegúz mondta: olyan csuda dolgok történtek velem, hogy netovább!!! Hát így törtét Ábellel is, ott fenn a Hargitán. Ábellel , aki csavaros eszével, ízes székely beszéddel mindig a szegények és elnyomottak zászlaját lengetve kiáll az igazságért. A bibliából már mindent megtanult a másvilágról, ezt a világot most kezdi tanulni.Azt már tudja , hogy Surgyélánok és Fuszulánok -mint kakukktojás más madár fészkében – mindig is voltak, lesznek. Amíg viszont Ábelek vannak, lesznek, addig nincs veszve mindent remény.
Olvassátok, élvezetes, sokszor mulatságos, de mindenképp a nagy igazságokról szól ez a könyv.

7 hozzászólás
>!
Trudiz
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Ebből a történetből nekem mindig az a nem pozitív fajta elzártság érzése fog felbukkanni. Ábelben egy jól összerakott, eszes, magabiztos személyt kaptunk, akinek helytállása nem mindennapi.

>!
Roszka
Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Nem is tudom, hogy maradt ki eddig az életemből! Olyan kedves, humoros, csodaszép olvasmány. Egy becsületes, ártatlan fiú felnőtté érése.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sárhelyi_Erika I

Ahogy kipattant a szemem, abban a pillantásban az ajtó is megnyílott, s hát kit hozott az Isten?
Édesanyámat!
Úgy felszöktem, hogy még a házat is szinte elvittem. Volt nagy öröm s szíveskedés mind a két részről. Anyám tyúklevest hozott nekem egy kantáros fazékban, s azt mindjárt oda is tette a tűzhöz, hogy felmelegítse. Éppen vasárnap lévén s délidő, így akart nekem tyúkleveses ünnepet szerezni. El is gondoltam, hogy milyen is, Istenem, az édesanya: eljött az étekkel ilyen messze is a gyermeke után, s még ha tudná, hogy a vadak megeszik, úgy is eljönne bizonyosan. Ez nagyobb dolog volt a bombáknál s nagyobb még a Nick Carternél is. Olyan nagy, hogy egyszerre sírni kezdtem.
– Hát te mért sírsz? – kérdezte megijedve édesanyám.
– Én örömömben – mondtam.
– Milyen örömödben?
– Én abbéli örömömben, hogy nekem is van édesanyám.
Erre anyám is elkezdett pityeregni, s úgy sírtunk ketten, mintha fizették volna nekünk.

58. oldal (Szépirodalmi Kiadó)

>!
Nazgul

S aztán elgondoltam, hogy milyen titkos teremtmény is az ember! Nappal küszködik azzal, ami van; s éjjel pedig küszködik azzal, ami nincs.

131. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) Surgyélán visszajött.
– Vadászni volt, ugye? – kérdeztem tőle.
– Oda elmentem – mondta ő.
– Hát mit lőtt?
– Nagy semmit.
– Hol van?
– Ottan van, benne a fejedben.
Nemcsak a tréfára futó szavaiból, hanem máskülönben is látszott, hogy jókedve van.
Éppen úgy, mintha jóllakott volna valamivel.
– Szeretnél-e megenni valamit? – kérdezte.
– Egy kicsi valamit igen – feleltem.
– Várjál, hogy van-e.
Egy darabig kotorászott, majd akkora penészes kenyérdarabot talált, mint egy jókora vadalma.
– Fogjad, jó lesz megrágni! – mondta.
A kezembe vettem a száraz maradékot, forgattam egy ideig, aztán mégis visszaadtam neki, és
így szóltam:
– Tegye el! De olyan helyre, hogy essék a kezem ügyibe!
– Mért ügyibe? – kérdezte Surgyélán.
– Azért – mondtam –, hogy rögtön hajítani tudjak véle, ha jön a medve.
Surgyélán megértette a tréfát, és nevetve szólt:
– Tán nem agyondobálod avval a medvét?
– De én agyon, mint jó katolikus.
– Mért jó katolikus?
– Azért, mert Jézus tanított kenyérrel dobigálni.

185. oldal (Szépirodalmi Kiadó)

>!
Sárhelyi_Erika I

Azt az egyet el kell ismerni, hogy hasznos és alapos könyv volt ez a kalendárium. (…) Különösen az időjóslás csigázta a kíváncsiságomat (…) Decemberre nagy havat jósolt, januárra hideget, s augusztusra nagy meleget. Tudta hát a jós, hogy mit csinál, mert a tyúknak szarvat s az ökörnek kotlási hajlandóságot én sem jósolnék.

70. oldal (Szépirodalmi Kiadó)

>!
Sapadtribizli P

– Számolj el a pénzzel!
– Igen hirtelen lesz – feleltem.
– Mi lesz igen hirtelen?
– Az, hogy ebben a szent percben elszámoljak.
– Hát miért?
– Azért, mert csak két dolog van a világon, amihez méreggel nem szabad hozzányúlni, s eme kettő közül az egyik a pénz.
Bármilyen morgós kedvében volt is a pénztáros, az úri kíváncsiság belőle mégis kiütközött.
– Hát a másik? – kérdezte.
– A másik az asszonyember.

97. oldal, Harmadik fejezet (Ciceró, 2004)

>!
Nandi

El is gondoltam ott magamban, ahogy nehéz csutak módjára ültem, hogy mégis gyenge portéka az ember, hogy ennyire hatalma alatt áll az időjárásnak. Tavasszal felkunkorodik és kinyílik, mint a virág; nyáron dalolva borul termésbe, s nem győzi szaporítani a pénzérő dolgokat, úgyszintén saját magát is; aztán ilyenkor, ősz farka felé, egyszerre kifogy az olaj belőle, mint a motorokból, s csak áll a kerekeivel és a sípjával s egész szerkezetével, mint valami haszontalanság.

>!
Nutellaღ__

Elgondoltam, hogy milyen titkos teremtmény is az ember! Nappal küszködik azzal, ami van; s éjjel pedig küszködik azzal, ami nincs. És ha elmúlik a nap és elmúlik az éjjel, akkor az, ami volt, egészen egyforma lesz azzal, ami nem volt.

>!
Csergimanó P

Közben s nagy buzgalommal a páter-gvárgyián az asztalt már teríteni kezdette; s nemsokára sült húsok voltak oda kirakva, tepertyűs pogácsa, sajt és mosolygó sárga gyümölcsök. És eme étkek mellett két üveg is állott katonásan: az egyikben borókapálinka volt, s a másikban bor. Poharuk is volt, de csak kettő. A gvárgyián emiatt úgy párosított minket, hogy az egyikből ő s Furtunát ivott; a másikból pedig mi Márkussal ketten. Először a borókás italból vettünk egy- egy szájjal, de éppen elég is volt annyi, mert inkább lehetett volna parázs lelkének nevezni, mint pálinkának. A szemem is úgy megharmatosodott tőle, hogy dörgölni kezdtem a kezem fejével.
– Mi az, Ábel? – kérdezte a főbarát.
– Az Isten megvere – mondtam.
– Hát miért?
– Engem azért, mert a minap megfogadtam volt, hogy nem iszom több pálinkát. – Ezen könnyű lett volna idejében segíteni – mondta a gvárgyián.
– Hogy?
– Ha nem fogadod vala meg, úgy.

>!
Zsucsima

Elgondoltam, hogy a világ szép és változatos a földdel, az éggel és a levegővel együtt, s tele van minden olyan jóval, amire az emberek vágyódhatnak. És akit én embert eddigelé láttam, az mégis mind elégedetlen volt.

2. fejezet

>!
Csergimanó P

Bolha is velünk volt, s amikor már annyira elémentünk volt, hogy a házat megközelítettük, egyszerre ugatni kezdett. Elöljártában, mint ahogy szokása volt, húsz lépésre lehetett tőlünk, s csak nézett fel egy fára, és ugatott éktelenül.
– Valami nagy madarat lát bizonyosan – mondta a páter-gvárgyián.
Előrefutottam, hogy én is lássam, amit Bolha lát.
– Elég nagy madár! – szóltam visszafordulva, és úgy kacagtam, hogy a kutya sem ugatott jobban. De hogyne nevettem volna, amikor fent a fán, a nagy madár képében, Márkust kellett látnom. Úgy ült ott egy erős ágon, hogy a csuhája a nyakába volt borítva; s még azt is láttam, hogy a nadrágja némely helyen a bőrével volt megfoldva. Amíg ott álltam, s nevetve néztem alulról Márkust, az a történet jutott eszembe, amikor tizennégyben apán bévonult volt katonának. Akkor anyámmal együtt elvitt engemet is a városba, hadd vegyen le minket a fényképész, amíg mind a hárman életben vagyunk. A fényképész odaállított minket a lemásoló gépezet elé, maga pedig egy csuhát kanyarított a fejére, s megkucorodva belébújt a masinába. Márkus is olyan volt most éppen, mintha ahhoz a fényképészhez járt volna iskolába.
A két barátnak is széjjelfutott a szája, amikor odanézve meglátták őt a fán. – Hát te ott mit csinálsz? – kérdezte is a páter-gvárgyián.
– Fényképezi a földet – jegyeztem meg hirtelen.


A sorozat következő kötete

Ábel sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyirő József: Uz Bence
Bánffy Miklós: Milolu
Wass Albert: Magukrahagyottak
Wass Albert: Kard és kasza
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Nyirő József: Jézusfaragó ember
Nyirő József: Székelyek
Bálint Tibor: Zokogó majom
Wass Albert: Tizenhárom almafa
Bánffy Miklós: Darabokra szaggattatol