Ábel (Ábel 1-3.) 157 csillagozás

Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel Tamási Áron: Ábel

Az Ábel-regényekről írt kritikák szinte egybehangzóan az otthonteremtő igyekezetben ismerik fel az éles eszű erdőpásztort, majd alkalmi munkákból élő vándorlegény vidámító tetteinek, groteszk helyzeteinek, leckéztető tréfáinak és szomorú tűnődéseinek legfőbb indítékát. De azt már kevesen veszik észre, hogy Tamási miért vitte fel hősét a Hargitára. Mert korlátozottnak látta az igazság kimondását: ott fenn bármit csinálhat kínjában szegény, nem kárhoztatja senki, mert a Hargitán nincsenek társadalmi formák, sem szerkesztett vallás, sem olyan erkölcs, amely csak lefelé kötelező. Megbízatásának megszűntével azonban rákényszerül arra, hogy alaposan szétnézzen az országban sőt kalandos hányattatásai során megjárja Amerikát is a szegények oldalán. Az író a sokszor idézet mondatot – Ábel újra és újra föltett kérdésére – az ördögtől megszabadult, hontalan néger ajkára adja: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2014
624 oldal · ISBN: 9789632276014
>!
Erdélyi Gondolat, Székelyudvarhely, 2012
640 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786065340534
>!
670 oldal · ISBN: 9789630818179

14 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 32

Most olvassa 7

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
WolfEinstein
Tamási Áron: Ábel

Kényelmesen komótos olvasmány volt. Ízes nyelvezettel van megírva. Ábel csavaros eszejárásán jókat lehet mosolyogni, de nincs benne olyan igazán nagy csattanó. A főhőst könnyű nagyon hamar megszeretni, de a történet nem igazán ad lehetőséget arra, hogy különösebben izguljunk érte. A mellékszereplők kicsit elnagyoltak, vagy aljas gazemberek, vagy melegszívű emberek, akik rendszerint dühbe gurulnak és törnek-zúznak. A három önálló könyv közül nekem az Ábel a rengetegben tetszett a legjobban, talán mert az játszódik a legvadregényesebb környezetben és ott történnek a legeredetibb kalandok. Az Ábel Amerikában nekem egyrészt túl hosszúra lett nyújtva, másrészt nem sok újdonság történik benne, ugyanazokon megy keresztül a főhős. A végén viszont, amikor megtudja, mi célból vagyunk a világon, megbocsátottam a hosszadalmas és körülményes felvezetést.

>!
kékcseresznye
Tamási Áron: Ábel

Nagyon régi tartozásomat róttam le ezzel az olvasással, kicsit szégyellem is magam, hogy eddig ez kimaradt. Olvasás közben kicsit olyan érzésem volt, mintha székely vicceket olvastam volna egymás után. Nagyon élveztem Ábel kalandjait, amit Tamási Áron csodálatosan szelíd szavakkal, költőien tár elénk. Imádom Ábelt, ezt a csavaros eszű székely legénykét, akinek azért a szíve is a helyén van, és bármerre is jár a nagyvilágban, ő mindig ugyanaz marad.

>!
ervinke73
Tamási Áron: Ábel

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.
Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni..szeretni annyi, mint hazatérni.

>!
Gabriella_Balkó 
Tamási Áron: Ábel

Az elején azt hittem, hogy bizony nem adok neki, csak 4 csillagot, mert számomra csak a 150. oldal tájékán indult be a történet, addig kicsit megszenvedtem vele, viszont Ábel csavaros esze nagyon vágott, mint a beretva, és a vége úgy megríkatott, hogy fájna a szívem, ha nem 5 csillagot adnék.
Apum könyvét olvastam, az alapiskola (általános iskola) bevégzéséül kapta ajándékként, a könyvjelző benne egy képeslap a 23. zsoltár szavaival (Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt, zöldellő réteken tanyázhatok. igaz, én más szavakkal ismerem)
Úgy írom ezt az értékelést, hogy közben az Elfújta a szél soundtrackjét hallgatom (https://www.youtube.com/watch…), a könyvből pedig az istenfélés és a hazaszeretet árad. Nem is tudok mit írni, annyira tele vagyok még érzelemmel, Ábel belopta magát a szívembe. Remélem, a könyv befejezése után talált magának egy helyre székely leányt, akivel gyerekeket nemzhetett, és megtaníthatta mindarra a jóra, amire őt tanították az édesszülei.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
776 oldal · keménytáblás
>!
madóri
Tamási Áron: Ábel

Sokat gondolkoztam, hány csillagot érdemel tőlem ez a trilógia.
Elismerésem Ábelnek, igazi fifikás székely góbé! Bárcsak nekem járna ilyen srófra az eszem!
Az első rész tetszett legjobban, de az olvasás közben voltak hullámvölgyeim is… még szerencse, hogy végül mindig hazatérhettem ezzel a sokat próbált legénykével.

>!
edo12
Tamási Áron: Ábel

A második és a harmadik rész vontatottá vált, de az utolsó két oldal mindenért kárpótolt.

>!
Kimmuriel
Tamási Áron: Ábel

Tipikusan az a könyv, amit nem azért szeret az ember, mert olyan nagy sztorit mesél el, hanem AHOGY elmeséli. Nagyon szeretem, az egyik legkedvesebb olvasmányom, ízes magyar beszéddel és székely furfanggal átitatva!

>!
Fanni_Dorottya
Tamási Áron: Ábel

Az elején még tetszett (végre egy nyugis, lassú folyású regény), aztán átesett a ló túloldalára és annyira nem történt semmi (vagy ha igen, az sem érdekelt), hogy olvasás helyett mindig inkább valami mást csináltam. Ahhoz képest, hogy mindenki a kőszívűt tartja rosszabb kötelezőnek, nagy csalódás volt.


Népszerű idézetek

>!
luthienlovemagic IP

A nagy csend kárba vesz, a fák biztatása céltalan, s a föld fáradozása is hiábavaló.

112. oldal

>!
padamak

Csak annyit szögeztem magam elé, hogy amiképpen az állatnak a körmeivel és a fogával kell harcolnia, azonképpen az embernek az eszével.

34. oldal - Ábel a rengetegben, Első fejezet (Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: ész · harc
>!
Horváthné_Kis_Magdolna

– Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

>!
luthienlovemagic IP

(…) mert a jó hír nem kerülheti ki olyan könnyen az embert, mivel későn veszi észre.

82. oldal

>!
luthienlovemagic IP

Olyan rengeteg esze van, hogy meg tudja csinálni acélból a fegyvert, s ki tudja találni a semmiből az ördögöt, de hogy holnap mi lesz , azt nem tudja kitalálni soha, pedig milyen könnyű lett volna kigondolni a tegnapelőtt, ami volt a tegnap.

84. oldal

>!
padamak

– Hát mi történt ma délután négy órakor? – kérdezte Gáspár bácsi.
– Az történt – válaszoltam –, hogy az ördögnek megadtam az utolsó döfést. Nevezetesen a Garmada úr bizonyítványát, amivel a hajón is kedvezéshez jutottam, s amivel a Fenyő Bankházban is felvétettem magamat, leköptem és széjjelszaggattam.
– S azt te miért tetted?
– Azért, hogy csupán az én kevés tudásomért, nemkülönben az emberségemért becsüljenek mindenütt. Vagy ha sanyargatnak, akkor azok miatt sanyargassanak!
A szavaim olyan melegítő fénnyel töltötték meg a Gáspár bácsi két szemét, hogy első jutalomnak szebbet nem is kívánhattam volna. Egy ideig gyönyörködve nyugtatta rajtam a tekintetét, aztán felállt és átölelte a vállamat.
– Teljesen igazad van, Ábel! – mondta. – Ebben a világban nincs más igaz öröm, mint a becsületesség és az igazság szeretete. Követni foglak!

498. oldal - Ábel Amerikában, Harmadik fejezet (Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: becsület · emberség · igazság · tudás
>!
OlvasóMókus

Egyszerre olyan félelem fogott el, mintha jégcsapvonóval az ördög akart volna hegedülni a szívemen. A képzeletem is részeg lett, mint a fény, amilyik dülöngézik az árényékban s a szélben.

>!
ervinke73

Mert olyan a meleg is, mint a költöző madár. Mivel az is, amikor eljön az ősszel az ideje, egyszerre nyugtalankodni kezd, aztán otthagyja a fészkét és a házat, s elmegy szépen Afrikába. Úgy volna jó, hogy az ember is utánamenjen, de hát a madárnak s a melegnek szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.

>!
mandarina

Szép derült napunk volt, de csúnya őszi eső és sár is lehetett volna, amilyen szerencsével születtünk a világra.

3 hozzászólás
>!
ervinke73

-Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne-ismételtem el magamnak. És éreztem, hogy a szívem megtelik nagy és általános meleggel, a lelkem megtelik a derűs idő nyugalmával, és a szemem megtelik a hajnal harmatával.
Lassan felálltam és azt mondtam:
-Igaza van:késedelem nélkül haza fogok menni, hogy otthon lehessek valahol ezen a világon! Igaza van: nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges:a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket, és amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk.

,


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyirő József: Uz Bence
Wass Albert: Csaba
Benedek Elek: Az adószedő
Csalog Zsolt: Parasztregény
Wass Albert: Farkasverem
Lőrincz György: Pusztulás
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Kertész Erzsébet: Teleki Blanka