Macskakirálylány 18 csillagozás

Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

„Ki ​hallott már olyat, hogy egy királyfinak atyja mamusza dönti el a sorsát? Ráadásul ez a királyfi elvarázsolt királyfi, de nem ám úgy, ahogy az a mesékben szokott lenni! Ezt a királyfit belülről varázsolták el, nem csoda hát, hogy kicsit lassan fogja fel a körülötte lévő történéseket. Pedig nem buta – dehogy! nagyon is okos –, csak ki sem lát a szomorúságból. Egy viskóvá roggyant palotában azonban olyan csodálatos társaságra bukkan, hogy még a bánat íze is boldogsággá változik a szájában. Persze igazából csak azért, mert a társaságban ott van a Macskakirálylány is…

Tamás Zsuzsa megindítóan szép szerelmi történetében a líra, a mese és a humor együtt oldják fel a rossz varázslatokat, hogy helyet adjanak a jónak. Mert ki hallott már olyat, hogy egy mesében nem a szerelem győzedelmeskedik?”
Tamás Zsuzsa a magyar gyerekirodalmi szcéna meghatározó alakja. A Macskakirálylány című mesekönyve ugyan az első gyerekeknek szóló, könyv formájában is megjelenő alkotása, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Naphegy, 2013
64 oldal · ISBN: 9789639869264 · Illusztrálta: Radnóti Blanka

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Engem rögtön elvarázsolt ez a könyv: először illusztrációival, majd a szövegével és mondandójával. Minden szomorú királyfinak és királylánynak, sértődős ládakirályfinak és ládakirálylánynak ajánlom ezt a szép mesét és annak „betét” történeteit is.
A történet vége a Macskacicó mesére emlékeztetett.
És szívesen megkóstolnám én is a B betűs csorba csupor tartalmát…
http://moly.hu/idezetek/363144

Jeffi P>!
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Nem is tudom. A rajzok magukban nem túlzottan fogtak meg. Lehetett volna ezt a könyvet úgy illusztrálni, hogy sokkalta többet adjon a történethez. Így csak olyan érzésem volt, hogy oldalszám növelés céljából van, főleg amikor szinte semmi sincs az oldalon csak egy asztal, csészével és kannával… egy egész oldalon. Tehát, a rajzok nem lettek a kedvenceim.
A mese tetszett, főleg a történet a történetben. Vereses forma mondjuk néhol nekem sántított, de azért tetszett. Az is tetszett benne, hogy versenyt csinálnak, a legszomorúbb történetről, és a végére igazándiból a Bánatos Királyfi sem annyira bánatos már. A királynő levelén mondjuk vigyorogtam, és azon is, hogy mennyit tudnak problémázni olyasmin, hogy palota vagy sem, hogy van-e királylány vagy sem, és hogy hova menjenek mit csináljanak, mert másnapra ott az egész família. A vége kicsit gyorsan lett lezárva, gyorsan oldódott meg, és fel a dolog. Ennek ellenére a kortárs mesék között megállja a helyét, nem tökéletes, de majdnem.

Bencuska>!
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Nagyon jó mese.Ha nem ilyen címmel íródott volna,/mert így lelőtték a poént/ simán játszhat- nának a gyerekek detektíveset.Bármelyik szereplőből lehet a királylány.Jó ötlet volt versben leírni kinek kinek a bánatát,fájdalmát,de néha a gyerekek számára kevésbé érthető versszakokat is találtam.Ezért van a fél csillag levonásom.

Sara_Harka I>!
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Annyira de annyira tökéletes! Minden benne van, ami kell egy igényes mesekönyvbe és még annál több is vártalan meglepetésekkel.
Szeretni kell!

Sicc>!
Tamás Zsuzsa: Macskakirálylány

Érdekes ötletek vannak a történetben, és emellett népmesei motívumokkal is dolgozik. Nekem hiányérzetem volt a végén, túl gyorsan derült ki minden… De a „verses mesék a mesében” megoldás tetszett!


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Világvégi Holdfénylány a világ legvégén lakott.
Sötétből dalolt falakra fényből dalolt ablakot.

37. oldal

1 hozzászólás
Sicc>!

Öregerdő közepén, a legmohosabb lábú, recsegő derekú fa törzsén egy nagy lépéssel túl, de a legsötétebb erdőmélyi feketeségen egy gyertyagyújtásnyival innen, élt egy bánatos királyfi.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: királyfi
Carmilla >!

Rendezzünk szomorúságversenyt!
– Úgy is én nyerném meg – révedt maga elé a királyfi. Meggyőződése volt, aki belekóstolt a Bánat csuprába, az szomorúságban verhetetlen.
– Igen? – méltatlankodott Mohos bátyó. – Az én szomorúságomba egy egész erdő beleőszült!
– Nem úgy van az! – intette őket a macska. – A szomorúságot nem tudjuk nem mérlegre tenni. Azt javaslom, mindenki mondjon el egy szomorú történetet! Versenyezzenek a mesék!
– Akkor ez nem is szomorúságverseny. Hanem szépségverseny. A szomorú mesék szépségversenye. – A királyfi nem volt elragadtatva az ötlettől.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
Sicc>!

– Sicc, ne! Nem, én nem bocsátok! Sem be, sem meg. Sicc! – tért magához a királyfi.

9. oldal

cassiesdream>!

Rongybaba Sári mesébe kezdet.
– Az én mesém egy királyfiról szól.
Már csak ez hiányzott! – gondolta a Bánatos királyfi, de nem akart közbekotyogni. Bízott benne, hogy ez a királyfi nem bánatos. Sári, mintha olvasott volna a Bánatos királyfi gondoltaiban, így folytatta:
– Ez a királyfi szörnyen sértődős. Ládafia királyfinak hívják.

27. oldal

Uzsonna>!

Hm, micsoda íze volt annak a lekvárnak! Egyszerre volt édes, mintha tizenhat nyár összes napsütése csorgatta volna mézét a csuporba, és közben fanyar is, mintha minden szem gyümölcse óriás levelek hűvösében érett volna. Hát, amint az a falatnyi lekvár lecsúszott a királyfi torkán, mintha nyári eső készült volna: facsarodott egyet a szíve, felhőket érzett összegyűlni… és bizony kitört belőle a sírás.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lekvár

Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Timo Parvela: Miú és Vau
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Végvári Imre: Jövőmenők
Kálmán Jenő: Sicc
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái