Antitézis 4 csillagozás

Válogatott tanulmányok 2001–2020
Tamás Gáspár Miklós: Antitézis

Kötetünk a szerző „fordulata” után, eredetileg angol nyelven írt marxista politikafilozófiai elemzéseit tartalmazza, valamint két magyar nyelven írott, nagyszabású tanulmányt, amelyek egyike itt jelenik meg először. A többi szöveg gyűjteményes kötetek, szocialista folyóiratok vagy terjedelmesebb elemzéseket közlő internetes portálok számára készült esszé (kísérlet) és analízis. Tárgyuk heterogén; gondolatmenetük filozófiát (klasszikus német idealizmust, marxi teóriát s a belőle ágazó kritikai elméletet és értékkritikai iskolát) ötvöz társadalom-, mentalitás- és politikatörténeti belátásokkal. Stílusuk összetéveszthetetlen; tétjük meglehetős: politikai és történeti alapfogalmaink tisztázása.

>!
Kalligram, Budapest, 2021
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634682035 · Fordította: Sipos Balázs

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

pinter_bence I>!
Tamás Gáspár Miklós: Antitézis

Tamás Gáspár Miklós: Antitézis Válogatott tanulmányok 2001–2020

„Nem mondom, hogy mindig könnyű olvasni (mutass nekem egy embert az utcán, aki ért három egybefüggő mondatot manapság Hegelről), de a szövegek, ha nem is hozzák a fisheri lazaságot, egy kis odafigyeléssel és némi történelmi-filozófiai előismerettel teljesen követhetőek, és ebben sokat segítenek a szerkesztő-fordító Sipos Balázs alapos magyarázó jegyzetei.

Tamás Gáspár Miklós feltárja, hogy pontosan milyen világtörténelmi kihívást állított a marxi gondolat a kapitalizmus elé, pontosan hogyan lehet értelmezni az ancien régime, a marxi elméletből sarjadó baloldal és annak különböző megjelenési formái, illetve a polgári liberalizmus és a fasizmus viszonyrendszerét a politikai, filozófiai, gazdasági és társadalmi síkon. (…)

TGM esszéi így egybegyűjtve emlékeztetnek: mindig van remény. Ahogy elképzelhető volt más világ száz éve, úgy elképzehető ma is. És el is kell képzelnünk, ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink és unokáink egy élhető, igazságosabb világot örököljenek tőlünk. Biztos van, aki szerint ez vicces, és „minden a steksz meg a szex meg a rassz”. Szóval lehet persze röhögni is – még egy darabig.”

Részletek az Azonnali Könyves Kálmán rovatában:

https://azonnali.hu/cikk/20210324_miert-erdemes-elolvas…

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács György: Magyar irodalom – Magyar kultúra
Karl Marx – Friedrich Engels: Marx és Engels válogatott tanulmányai
Jean-Paul Sartre: A szabadságról
Trencsényi-Waldapfel Imre: Humanizmus és marxizmus
Louis Althusser: Marx – az elmélet forradalma
Henri Lefebvre: Formális logika, dialektikus logika
Sziklai László: Történelmi lecke – haladóknak
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
August Wilhelm Schlegel – Friedrich Schlegel: Válogatott esztétikai írások
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.