A ​magyar politikai karikatúra története 2 csillagozás

Tamás Ágnes – Vajda László: A magyar politikai karikatúra története

A magyar politikai karikatúra a 19. század végi születésétől kezdve fontos szerepet játszott a közélet és a politika mindennapjaiban. Még ha ez a szerep nem is mérhető könnyen, a politikai küzdelmeket vizuálisan megjeleníti, véleményt közvetít a hétköznapi élet mindennapos kérdéseiről. Mi volt a gúnyrajzok szerepe a különböző történeti időszakokban? Hogyan reagáltak a karikatúrák az éppen aktuális politikai kérdésekre, krízisekre, miként jelenítették meg a gazdasági, társadalmi, nemzetiségi és közéleti problémákat? Hogyan tűrték meg vagy használták ki a diktatórikus rendszerek a karikatúrákban megjelenített politikai humort? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat szerzőink: Hermann Róbert, Takács Róbert, Tamás Ágnes és Vörös Boldizsár. Kötetünk a szélesebb közönség számára is elérhető sajtótermékekben megjelent magyar politikai karikatúrák segítségével mutatja be az 1848 és 1989 közötti történelmünk nyugodtabb és viharosabb évtizedeit.

>!
Országgyűlés Hivatala, Budapest, 2018
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155674136

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Alcyone P
Tamás Ágnes – Vajda László: A magyar politikai karikatúra története

Számomra lényegében nosztalgia volt a téma, a karikatúrák egy része, mivel ebből a témából írtam régebben szakdolgozatomat. Érdekes volt olvasni a könyv megközelítését, az összeállított értekezéseket, mivel bizonyos dolgokat és máshogy, máshol emeltem ki, más művészek életútját követtem végig, nem feltétlenül az itt leírtak szerint.
Amúgy jól felépített, témája okán könnyebben emészthető könyv, sok grafikával kiegészítve.


Hasonló könyvek címkék alapján

Illés Áron: Uj bestiarium
Ezentúl lesz banán!
Bánffy Miklós: Politikusportrék
Para-Kovács Imre – Farkasházy Tivadar – Váncsa István: Az Orbánság aranya
Mikszáth Kálmán: A haldokló oroszlán
Réber László: Akár a szülők
Balázs-Piri Balázs – Hegedüs István – Kaján Tibor – Réber László – Sajdik Ferenc – Vasvári Anna – Várnai György: Metropolis
Moldova György: Történelemóra
Kaján Tibor: Zenit és radír