A ​tűzmadár 11 csillagozás

Tallián Mariann: A tűzmadár

Iván Cárevics, a Fényesség Birodalmának hercege titkos útra indul, hogy megtalálja országa elveszett boldogságát és megmentse a gonosztól. Ennek során át kell kelnie a Sötétség Birodalmán, ahol nemcsak a démoni Koscsejjel és annak szörnyeteg hadával kell megküzdenie, hanem saját félelmeivel is. A veszélyekkel teli úton megismerkedik Világszép Vasziliszával, barátokra lel és olyan segítőtársra is, mint a bűbájos varázslólény, a Tűzmadár.

A szerző Igor Sztravinszkij balettműve alapján vezeti el az olvasót az orosz föld misztikus világába, ahol a szerelem erejével és egy kis önbizalommal hősökké válhatunk. Közben egy pillanatra sem feledve, hogy a felnőtté válás rögös útján sem szabad tekintetünket a földre szegezni, mindig csak felfelé, a csillagok irányába kell pillantani.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Opera mesék

>!
Holnap, Budapest, 2018
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633490709 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

Egy vizualizált világban a negatív tartalmat belső képekből kell merítenie az olvasónak!

Veszem magamnak a bátorságot és most csak úgy írok erről a könyvről, hogy nekem milyen volt. Illetve úgy értékelem.
Engem ugyanis csodás estével ajándékozott meg, egy komplex élménnyel. Kicsit olyan volt, mint amikor színházi előadáson vagyok.
Először is ajándékba kaptam a könyvet, oroszos vonzódásom és népmesék iránti szeretetem okán. A kötet zenei mellékletet is tartalmaz, amit most nem tudtam meghallgatni (CD), de olvasás közben spoiler azért hallgattam Sztavinszkij művét. Sőt olykor a balettjeleneteket is megnéztem. A Világszép Vaszilisza és a halhatatlan Koscsej meséjét nemrégiben olvastam újra, elevenen éltek bennem képei. Ivan Bilibin illusztrációit nem is lehet egykönnyen feledni, mégis azt mondom, hogy Szimonidész Hajnalka képes volt új megközelítést hozni, tudott újat adni, akárcsak Tallián Mariann szövege. Úgy gondolom, hogy része lehet ez a kötet ennek a nagy egésznek, amit a Tűzmadár hordoz.
A szöveg valóban nem kisgyermekeknek szól, ezt határozottan kijelentem. Én biztos nem olvasnám fel nyugodt szívvel nekik. Viszont az illusztrációk soha nem ezeket a rémisztő képeket jelenítik meg, hanem kifejezetten lágy, nőies, puha megközelítésűek. Szépen egyensúlyban tud maradni a belső képi világ. Sőt, szerintem kifejezetten érdekes ilyen szemszögből vizsgálni a kötetet. Egy vizualizált világban a negatív tartalmat belső képekből kell merítenie az olvasónak! Ehhez járul hozzá a zenei háttér, mely megadja a tökéletes élményt. Nekem a zene kissé semleges hatású ugyan, talán többször kellene meghallgatnom, ám a táncjelenetekkel együtt tökéletes. Bevallom, hogy a szemet gyönyörködtető, részletgazdag képekkel is elbíbelődtem, és ez így együtt adta meg azt a tökéletes élményt, amiről a legelején beszéltem.
Erre mondják, hogy egész estés előadás :)

6 hozzászólás
Uzsonna>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

Ez gyönyörű volt, élvezet volt olvasni.
A balett egy orosz varázsmesét dolgoz fel, kiemelve a Koscsej várában történteket. Tallián Mariann kiegészíti az előzményekkel, hangulatos leírásokkal és egy szép kerek történetet kapunk, igazi orosz hangulattal. Gyönyörűek az illusztrációk is, és a CD lemezen belehallgathatunk a balett zenéjébe is. Nekem ez nem volt elég, így találtam videót egy orosz balett előadásról, amelyet az 1910-es ősbemutató alapján rendeztek meg. (Aki kíváncsi rá, a linkeknél megtalálja.)
Érdemes a gyerekeket ilyen komolyabb mesékkel is megkínálni, 7 éves kortól ajánlom.

dianna76 P>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

A tűzmadár, mint népmese ismerős volt, de a történetet olvasva kicsit idegenül hatott. Valahol az én fejemben nincs meg az itt olvasott cselekményszál. Ami egyébként tetszett, a félelmetes jelenetek ellenére. A szöveg ráadásul hemzsegett a szebbnél szebb mondatoktól. Szépen szőtt sorok kerültek ki a szerző tollából. Még mindig hiányzik a párbeszéd a történetből. Tudom, ez csak egy elmesélése a balett darabban lévő történetfolyamnak. Így viszont megállja a helyét, csak nekem ez nincs ínyemre. Szerintem sokkal élvezhetőbb lenne párbeszédes formában, és könnyebben is követhető, már ami a cselekményszált illeti. A cárevics és cárevna kifejezések kezdetben zavartak, de végül megszoktam őket. A Világszép Vaszilisza-ba, és Koscsej-be majd beletört a nyelvem. De ha egyszer orosz mese, akkor ez van! A CD-t ma hallgattam meg, szokás szerint főzés közben. Ilyenkor kellemetlen helyzetben vagyok, mert nem kedvelem az efféle zenei műfajt, így áradozni sem tudok róla. De pont e miatt negatívan sem értékelhetem.
Minden kivetnivalót ellensúlyozott a Szimonidesz Hajnalka alkotta csodálni való képi világ, mellyel újra és újra sokat tesz hozzá a művésznő a könyvek szövegéhez, és érdeméhez. Ha valamit Ő illusztrál, azt már érdemes kézbe venni.

>!
Holnap, Budapest, 2018
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633490709 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
atalant I>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

A külcsín szerintem fantasztikus, a szöveg viszont talán kicsit nehézkes lehet egy gyereknek. De még mindig nagyon szimpatikus a sorozat.

lynn_esther_robillard>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

Gyönyörű mese! Nagyon jó, hogy a Holnap Kiadó megcsinálta ezt a sorozatot: igazi, klasszikus meséket adnak ki a manapság divatos, gügyögő, lebutított történetecskék helyett – figyelemreméltó és dicséretes vállalkozás. Tallián Mariann csodálatos érzékenységgel tolmácsolja a Tűzmadár meséjét, prózája kifinomult és mesteri. A gyerekek is tökéletesen megértik és teljes mértékben képesek befogadni, sőt, értékelni az ilyen szimbolikában gazdag, szépirodalmi meséket. Ezeket kellene visszahozni a köztudatba!

Éli>!
Tallián Mariann: A tűzmadár

Nagyon szép illusztrációk és egyedi mese. Híven hordozza az orosz irodalom alapjait (herceg helyet cárevicset ír). Nem mondhatni klasszikus mesének és ez adja az igazi egyediségét.


Népszerű idézetek

dianna76 P>!

De az élet már csak ilyen. Nem tudhatjuk előre, merre visz az utunk.

16. oldal

Uzsonna>!

Sűrű, szürke köd gomolygott mindenfelé, hűvös és nyirkos volt minden. A felhők nagy foltokban tenyereltek a vérszín-udvarú Holdra. Kísértetiesen festett, ahogy annak vörösbe hajló fénye megvilágította az erdő komor árnyait. Iván Cárevics nehezen tört utat magának a szúrós cserjékkel, borostyánokkal körbefutott fák között. Egyszer csak egy ló nyerítésére lett figyelmes. A fekete lovas közeledett: Koscsej volt az, a halhatatlan csontember.
    Remegő lábakkal egy vastag fa mögé bújt, és ott várta ki, míg egészen közel hozzá elhaladt mellette a rémisztő alak, majd óvatosan nyomába indult, de csak ösztönében bízhatott, hiszen alig látott valameddig. Sokáig bolyongott s már azt hitte, eltévedt ebben a barátságtalan erdőben, mikor váratlanul egy kopár tisztásra ért, ahol egy hatalmas, sötét, félelmetes vár emelkedett. Ahogy meglátta, abban a pillanatban érezte, hogy a szörnyű monstrum a végzetét vagy a boldogságát rejti. Minden bátorságát összeszedve, nesztelenül próbált haladni a vár felé. Mikor elért a falakhoz, a látványtól meghűlt ereiben a vér. Ez a vár nem kőből épült, hanem csontból és koponyákból falazták, rozsdás lópatkók álltak ki belőle, s kardok, íjak, lándzsák tartották össze a halott lófejek súlyos állkapcsait. Emberek, lovasok lábszárai és könyörgésre tárt kezek, csontvázak alkották ezt a várat.

15. oldal

dianna76 P>!

Hosszú volt ez a pillanat, melyben mintha megállt volna az idő. Az idő, mely ugyan mérhető és múlása folyamatos, valóságos értéke mégis megfoghatatlan. Hiszen az idő töredéke alatt megváltozhat az egész élet rossz és jó irányba is.

32. oldal

Uzsonna>!

Ez az aranyalmafa az idők kezdete óta ott állt ezen a földön. Senki sem tudta, ki ültette el, talán maga a Jóisten szórta el a magot, mikor vidám kedvében volt. Még palota sem, város sem állt itt. Amikor az első ember erre a tájékra vetődött, és meglátta ezt a különleges és értékes fát, letelepedett alá és elhatározta, hogy itt neveli fel fiait. Az aranyalmafa messze földről vonzotta ide a látogatókat. Hajnalban, amikor rásütött a nap első sugara, aranyalmái sárga színbe öltöztették a fa lombozatát. Naplementekor bíbor színben pompázott és az alkonyati szélfuvallat megpendítette leveleit, s úgy csilingeltek az ágakon az almák, mintha kis harangok lennének. Az éjszaka sötétjében pedig megcsillantak, mint színes üveggömbök karácsonykor, melyekkel manapság feldíszítik a fenyőfákat. Egy idő után annyi ember gyűlt össze a fa körül, hogy elhatározták, várost építenek köré, melyet aztán benépesítettek gyermekeik, akiknek gyermekeik születtek és azoknak is születtek gyermekeik, ahogy azt a világ rendje megköveteli. Mikor már családok sokasága élt ezen a tájon, szükségük lett egy vezetőre, aki rendben tartja a dolgokat. Megválasztották hát az első Cárt. Az ő feladata lett őrizni az aranyalmafát. Ezért hát egy palotát építtetett köré, s annak kertjében jártak csodájára más országok követei, királyai, messze földön híres emberek. Különleges termését senki nem merte megkóstolni, de a Cár nem volt irigy természetű, szívesen adott belőle. Akik vittek az aranyalmákból, mesélték, hogy azok sosem fonnyadtak el. Aki kapott belőle, meggazdagodott és földjein bő termésre számíthatott. De nemcsak a fa miatt jártak ide az emberek, hanem a Tűzmadár miatt is. Az aranyalmák csengése-bongása annak idején sokféle madarat vonzott a fához, de leginkább a Tűzmadár szerette az aranyalmák semmihez sem hasonlítható ízét és gyakran repült oda, hogy csipegessen belőle.

11. oldal

dianna76 P>!

Bárcsak tudta volna, hogy minden gyermeknek vannak titkai! Minden gyermek őrzi azokat a sebeket, mikor szüleit megbántotta és mérgében, vagy bánatában nem tudott bocsánatot kérni. Bárcsak tudta volna, hogy az Anyuskák szívük mélyén nem is tudnak haragudni, csak szeretni, örökké csak szeretni gyermeküket!

24. oldal

2 hozzászólás
dianna76 P>!

Ebben az országban, ha tél van, olyan nagy hó esik, hogy beborítja az utcákat, a hatalmas fenyőerdőket és a táj olyanná változik, mint egy porcukorral körbehintett édes képzelet.

6. oldal

Uzsonna>!

Mesém egy messzi-messzi birodalomban játszódik, ahol az égben, mint megannyi harmatcsepp, óriás hagymakupolák fénylenek.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben
Szalóki Ági: Körforgás
Szigeti Ildi: Alta: Tódal
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék lányoknak
Ragyog a mindenség
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Bartos Erika: Balaton
Jakab Zsolt – Sebő Gyula: Ebengubák
Felix Janosa: Rozsda Lovag és a kísértet
Shirley Barber: Nyuszkó Márti kalandjai