Lehetek ​én is 12 csillagozás

Panelregény
Tallér Edina: Lehetek én is

„Van, akinek nagyon mennek az elharapott végű mondatok. Elhagysz? Most elhagysz? Ugye nem hagysz el? Hogy hagynálak el, amikor tudod, hogy. És itt befejezi.
Egyszerűen abbahagyja.
Ugye, nem hagysz el, kérdezi, gubbasztok a fotelban, rózsaszínű cipzáras, kapucnis fölső van rajtam és farmer, a lábak felhúzva, átölelem a lábamat, állam a térdemen, muszáj megtámasztani, mert remegek. Talán a nyakam, nem tudom pontosan, az a lényeg, hogy ha nem támasztanám az államat a térdemre, látszana, hogy reszketek, közben mosolyognék, gondolom, a szám sarka is remeg.”

Panelregény – a könyv alcíme olvasható műfaj- és helymegjelölésként. De utalhat arra is, hogy a „Lehetek én is” az irodalom formáinak felidézésével és kliséinek kifordításával elmozdítja az alapvető emberi kapcsolatok közhelyeit, amelyek mögül így ráláthatunk életünkre: mégis mennyi furcsaság történik velünk.

>!
Kalligram, Budapest, 2013
152 oldal · ISBN: 9786155603112
>!
Kalligram, Budapest, 2013
152 oldal · ISBN: 9788081017223

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

beasechoes P>!
Tallér Edina: Lehetek én is

Kicsit furi, kicsit ugrándozós, nem mindennapi stílus, mégis érdekes kapcsolati problémákat feszeget „naplójában" az írónő, legyen az anya-lány, nő-férfi kapcsolat. Kicsit nehéz erről a könyvről értékelést írni…tényleg furcsa egy könyv. Viszont lekötött, találtam benne kiemelkedő gondolatokat, és nálam ez már plusz pont. Nem mondanám kiemelkedő műnek, nem is lesz kedvencem, de örülök, hogy elolvastam. :)

dusycska P>!
Tallér Edina: Lehetek én is

„- Azt a játékot sem szeretem, hogy számold meg a sarkokat az új lakásban első este, és akkor valóra válik, amit majd éjjel álmodsz. És ha RÉMÁLOM? Akkor mi van? Vagy, ami még rosszabb, mi lesz, ha nem álmodok semmit?”

Piké_Sanyesz>!
Tallér Edina: Lehetek én is

Eredetileg a címe miatt vettem meg.
Később rájöttem, hogy ez egy korszakalkotó könyv!
Új stílust teremt, modern.
Engem teljesen lenyűgözött!


Népszerű idézetek

Könyvszédelgő>!

Budapestből szerteágaznak a vasútvonalak, mint szívből a vérerek.

109. oldal

beasechoes P>!

Tartozom nekik ennyivel: anyának, férjnek, testvérnek, barátnak, mamának, papának, magamnak, hazának, országnak, világnak, a szomszéd bácsinak. Az ilyen mondatokat nagyon-nagyon unom. Nem akarok tartozni senkinek, sehova.

83. oldal

buluba2000>!

És milyen hálás közönség volt, nem? Ja. Főleg az a részeg csaj az első asztalnál.

Csámpás>!

Néha nagyon elrugaszkodom a valóságtól, ez másokat zavar, engem nem. Pont elég, hogy tudom, innen indultam, tehát ide kell visszatalálni.

109. oldal

Csámpás>!

Nem sokat mond, inkább csak hallgat, esetleg válaszol, igen, nem, gyere ide, ne gyere ide. Ez tényleg nem sok, de egyszer azt mondta: én is téged. Mondjuk, ez már elég régen volt.

116. oldal

Csámpás>!

Arra számítottam, hogy majd megölel, és azt mondja, ne menj el, maradj itt, szeretlek. Nekem miért nem mond ilyeneket senki?

119. oldal

Csámpás>!

Csetel minden hülyével, elbassza az időt este kilencig. Lelkiismeret-furdalás kapja el, hogy ma sem tanult, nem olvasott, nem nézett művészfilmet, nem sportolt, nem zongorázott, nem lett szerelmes, de mindezt elnyomja, és inkább arra gondol, hogy ma még nem is fürdött.

124. oldal

Csámpás>!

Győzködöm magam, hogy tudok én élni, de idáig háttal utaztam.

128. oldal

Csámpás>!

Nem szeretem a művészfotókat, általában mindegyik fekete-fehér. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy ez azért van, mert a színes fotókon nem látszik a valóság, elkalandozik a figyelem az igazságról a tarka-barka árnyalatok felé. Ez miért baj? A világ színes.

134. oldal

Csámpás>!

Megmászod a hegyet, de nem érdekel a kilátás.

141. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: Lucy
Ruby Saw: Fordulj a Nap felé!
Ruby Saw: Liv Jackson életei
Julia Lewis Thomson: Többek között
Szabó Magda: Freskó
Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra
Jókai Anna: Ne féljetek
Széchey Rita: Lila rubint
Illés Krisztina: Múltban vagy jövőben
Márai Sándor: Vendégjáték Bolzanóban