Battle ​Royale 1327 csillagozás

Takami Kósun: Battle Royale Takami Kósun: Battle Royale

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll… A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes. Takami Kósun regénye – melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának – botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

Eredeti cím: バトル・ロワイアル

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Művelt Nép, 2016
738 oldal · ISBN: 9786155676116 · Fordította: Mayer Ingrid
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543772 · Fordította: Mayer Ingrid
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602612 · Fordította: Mayer Ingrid

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Kavada Sógo · Nanahara Súja · Noriko Nakagawa · Akamacu Josio · Szugimura Hiroki


Kedvencelte 532

Most olvassa 104

Várólistára tette 592

Kívánságlistára tette 469

Kölcsönkérné 22


Kiemelt értékelések

>!
Algernon +SP
Takami Kósun: Battle Royale

Ennyi, kész, imádtam, brutális volt, csak faltam a lapokat, borzongtam és borzadtam, drukkoltam, kombináltam, a nevek miatt folyamatosan előrelapoztam, meghökkentem, káromkodtam, pipálgattam a névsort, és igen, a vége, és ennyi, oda vagyok érte. Meg vissza. Kétszer.

És ezek után lazán kiröhögöm Suzanne Collinst.
Az Éhezők viadalának első kötete még elment, de a trilógia további könyvei már erős minőségromláson mennek keresztül nálam, hovatovább a Kiválasztottnál konkrétan a földön fetrengtem, a végére 5/1,5-ös produkciót hozott a Katniss-hiszti számomra.
De éreztem, nem lehet ennyire könnyen félredobni az egészet, az alapötletet zseniálisnak tartottam, a disztópikus környezetért is odavoltam. Talán rosszkor olvastam.

Erre szinte hajszálra pontosan egy évvel később jön a Battle Royale, és kétséget nem hagyva lesöpri a pályáról.
Ó, miért is nem ezt olvastam előbb???

Ez nem azon múlik, hogy szürke agyvelődarabok repülnek a lapokon, és mind tudjuk, a szabályok világosak, meg fogják ölni egymást. Mindannyian felképelnék a tetű Szakamocsit, csak pislogunk néhány osztálytárs reakcióján, hideg brutalitásán.
Van valami rideg valóság a sorok között, a realizmus, ami miatt elhiszem, hogy az évek során lezajlott Programok túlélői köztünk járnak.
Takami Kósun pedig elmebeteg. Pont.

Valami arra késztet, hogy elgondolkodj rajta, Te vajon hogyan viselkednél, és mit tennél, ha ilyen helyzetbe kerülnél?
Egyik legmegrázóbb és legfelkavaróbb olvasmányélményem az idei listámban.
Amit legnagyobb meglepetésemre az Ulpius hozott el nekem, a Rukkolán keresztül, első happolt könyvem volt ugyanis.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602612 · Fordította: Mayer Ingrid
7 hozzászólás
>!
_Eriii P
Takami Kósun: Battle Royale

Most már értem, hogy ilyen sok olvasás mellett, miért ilyen magas a százaléka ennek a könyvnek. Most már értem, hogy az éhezők viadala honnan ered. Ez a könyv, úgy ahogy van, brutális, durva, felkavaró és zseniális. Egyetlen hátránya van, hogy számomra mindig nehezebb gyerekek haláláról olvasni. Ennyit könyvön rég nem izgultam meg drukkoltam, mint itt ezen. Drukkoltam, de annyira kilátástalan volt a negyvenkét diák sorsa, hogy nem találok szavakat. Drukkoltam először két diáknak, utána háromnak, utána ötnek, tíznek. Képtelen voltam elhinni, hogy sorra hullanak mind a legyek. Sorra durrantsák szét egymás agyát, nyomjak ki egymás szemét, vagy éppenséggel egymás torkát vágják ketté. A nevekkel bajban voltam, tízenakárhányat megtudtam jegyezni, igaz még így is volt egy pár visszalapozás, hogy most ki is halt meg. Ha nem talált, egy keveset fellélegeztem, ha talált, akkor rohadtul elkeseredtem. Nem éreztem rajta a dísztópiát, nem olyan volt számomra mintha a távoli jövőben történne meg. Sajnos mindvégig azt képzeltem, hogy ez nem is olyan elképzelhetetlen napjainkban sem. Mindvégig olyan érzésem volt mintha csakugyan megtörtént volna valahol a távol keleten. A végéről meg nem is tudok írni semmit. Annyira sokkos állapotban olvastam, hogy kétszer kellett neki fussak. Minden tiszteletem az íróé, mert ilyen zsenialisan jó könyvet ritkán találni. E a könyv mellett az Éhezők viadala csupán kakasok közti harc, pedig én tényleg szerettem az Éhezőket is. Ajánlom…….

4 hozzászólás
>!
Bla IP
Takami Kósun: Battle Royale

Nos, elkezdtem olvasni ezt a könyvet, amely még a XX. század utolsó éveiben jelent meg, messze megelőzi Az Éhezők viadalát, 20%-nál tartok. Nem tudtam miről szól, amikor mások/sokak kedvelt olvasmányaként kértem. Szimplán: ez egy brutális, véres horror. Mondom, nem jutottam még a negyedéig, de már egy tucatnyi hulla van változatos eszközökkel és módon juttatva őket az árnyékvilágba. Egy disztópikus horror egy képzelt távol-keleti diktatórikus vezetésű országban, ahol kísérleti program zajlik, amelyben alapvető a fiatalok halála. Kérdem én? Mi ennek az üzenete? Mi a fennkölt mondanivaló, amely érdekében ez a könyv íródott? Ennek olvasásában éljék ki agresszív ösztöneiket az olvasók?
Ennek nemigen lenne értelme Szóval jelenleg nem tudom, de tovább olvasok…
Eljutottam a 40%-ig. Már csak 25-en vannak életben. Közben megtudtam, hogy a rock-nak pozitív ereje van, s egy ilyen feltételekkel folyó játékban érdemes stratégiailag gondolkodni.
Aztán csak emelkedett tovább a halálozási százalék és eljutottam a végére. Időnként mást is kellett közben olvasnom, hogy jobb legyen a szám íze, mert mikor beleképzeltem magam a történetbe – nagyon a vesztesek közt voltam- hisz itt mindenki csak vesztes.
Szóval egy nagyon brutális és durva disztópia, mely – kétségtelen – szól a barátságról, hűségről, teenedzser szerelemről is, na meg a véletlenek szerepéről a konfliktusokban.
Emlékezetes írás, amely nem nőtt a szívemhez, s a végére teljesen valószínűtlenné vált.

22 hozzászólás
>!
Rodwin
Takami Kósun: Battle Royale

Battle Royal, Battle Royal, véres és kegyetlen, ahogy már sokan jellemezték, és valóban az, de ennél azért több is.
Ha nincs a Moly, ez a könyv is valószínű kimaradt volna, mint oly sok minden. A borítót nagyon eltalálták, ahogy a benne lévő rajzokat is.
Ahogy haladtam a könyvvel, úgy szívott magába, és nehezen engedett. Mikor szembesültem vele, hogy mi is ez a Program, és mennyire meg tud változni az ember, ha az élete a tét. Tud e barátságot kialakítani, egy ilyen helyzetben?
Vajon kiben bíznál, ha belecsöppennél ebbe a világba? Segítenél egy bajban lévőnek, vagy inkább elfutnál, esetleg a győzelem reményében, orvul megsuhintanád a katanádat?
Félelmetes, hogy az író mennyire tudott hatni az érzelmeimre. A halál megannyi arcát láttam, hihetetlen részletességgel leírva, szinte éreztem a vér szagát és ízét, az oldalakat lapozva.
Brutális könyv, ilyet tényleg csak egy japán író agyából pattanhatott ki. Érzékeny lelkületűek, azért kerüljék.
Kedvencem Kavada és Micukó lett. Sújáékat meg egy jól irányzott horoggal ütöttem volna ki, úgy idegesítettek.
A végét kicsit jobban meg lehetett volna tekerni érzésem szerint, persze akkor a nagyközönségnek lehet nem tetszett volna annyira.
Jó könyv, bátran ajánlom mindenkinek. :)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543772 · Fordította: Mayer Ingrid
>!
Naiva P
Takami Kósun: Battle Royale

Kegyetlen, brutális és persze zseniális. Nem szeretem a mészárolós témájú könyveket és alapból nem bírom a gyerekek öldöklésével kapcsolatos témákat, iszonyúan meg tud viselni, de nem éreztem öncélúnak. Most talán még jobban lenyűgözött, mint korábban. Ennek a könyvnek kultikus mítosza van. Sokáig fekete listás könyvként kezelték. Nem egy országban be is tiltották. A történet egy olyan alternatív Japán birodalomban játszódik, amelyben Orwell 1984-ét idéző elnyomó diktatúra működik már vagy hetven éve, és a Battle Royale – program évtizedek óta folyik, minden évben harmadik osztályos (15 éves) diákok ezreit küldve a halálba. Ugyanis a versenyt minden tartományban megtartják, titkosan, csak ha véget ért, akkor hozva nyilvánosságra a helyszínt, a résztvevők neveit. Meglehet, hogy néha erőszakos, olykor durva és sokkoló. Nálunk, Európában és Nyugaton, a fiatalkorúak egyre inkább lendületet kapó brutalitása még mindig a megrökönyödés tárgya és valahol tabutéma. Akkor is, ha azzal, mint itt is, egy rendszer összeomlását is szimbolizálja, míg a Távol-keleten, így a japánoknál az ilyesmi csont nélkül elmegy. Kicsit régebbi is kultúrájuk. Ez a könyv egy brutális társadalomkritika. Az egyén életben maradásról szóló döntése, kiélezett helyzetben, egyének egymáshoz való viszonya. Ez maga a Battle Royale. Tetszett, hogy bár eléggé terjedelmes könyv, de közben megismerjük a szereplők jellemét, motivációit, ezáltal a mellékszereplőkkel is könnyebb azonosulni, miközben beleláthat az olvasó az osztályközösség belső kapcsolatrendszerébe, megtudjuk, ki kit szeret, vagy éppen utál, mint, bármilyen közösségben. A végétől pedig most is leesett az állam. Ilyen nincs! spoiler

>!
AniTiger MP
Takami Kósun: Battle Royale

Ez a történet valami elképesztő! Imádom a disztópiákat, amiben egymást kell levadászni és meggyilkolni, de ez viszi a prímet nálam mostantól. Nem egy könnyed délutáni olvasmány (738 oldal!), de nagyon nehezen bírtam félretenni és mással foglalkozni, az elolvasása után pedig a történettől nem bírtam szabadulni. (Megnéztem a filmadaptációt és elkezdtem olvasni a mangát…)

Magával ragadó és sokkoló. Folyton újabbnál újabb durva halálnemekbe botlottam és mindig a legsokkolóbban kerestem. Nincs. Mindegyik borzasztó volt – spoiler NAGYON durva, de azt hiszem, hogy a vége a legdurvább.

Voltak olyanok, akiknek a halálát már rémesen vártam (Kirijama Kazuo, Szóma Micuko), akiknek nagyon drukkoltam (Nanahara Súja, Nakagava Noriko, Mimura Sindzsi) és egy hatalmas kedvencem is lett a történetben.
Az én kedvencem: Kavada Sógo!

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/07/takami-kosu…

>!
Melia
Takami Kósun: Battle Royale

Azt írják a könyvről, hogy nagyon véres. De szerintem itt nem ezen van a hangsúly. Nem az akasztott ki, hogy kinek hogy fröcsögött az agyveleje. Ha nem, hogy egy ilyen játéknak hála elveszted a bizalmad a többiekben. Egy teljesen normális osztály volt, különösebb balhék nélkül, aztán másfél, 2 nap alatt legyilkolják egymást. Vajon megbízhatsz abban az emberben, akivel csak úgy átlagosan elvagy? Akit a barátodnak hittél nem fog az első adandó alkalommal hátba támadni? Nem csoda, hogy ilyen körülmények között néhányan megkattantak.
Nagyon tetszett a regényben, hogy nem csak egy szemszögből látjuk a történteket. Bepillantást nyerhetünk az őrült, az elszánt, a naiv és a szerelmes látásmódjába. A vége is jól volt megcsinálva, bár többször kiakadtam, mikor a kedvenc szereplőim meghaltak.
A könyv után nagyon kíváncsi vagyok a filmre.

12 hozzászólás
>!
Chöpp P
Takami Kósun: Battle Royale

NAGYON
NAGYON
NAGYON

NAGYON jól megírt alkotás.
Az első oldalakon megpróbáltam memorizálni legalább néhány nevet. (Sokáig fogok emlékezni megjegyezhetetlen, kimondhatatlan lányok és fiúk neveire.)
NAGYON élvezetes és izgalmas.
Anyafarkasként védelmezve a széthullott lapokat alig bírtam egy-egy rövid időre megválni a történettől.
NAGYON sok helyen el lehetett volna rontani. Hogy a végén nem lett sekélyes, vérengzős pfúj, de undorítóság, az igazi bravúr volt! Takami Kósun fantasztikusan végigvezetett bennünket egy hihetetlen, lehetetlen, érthetetlen, tragikus „játékon”.
Bocsi, @tamasloczi! A 645. oldalra rápottyant a könnyem. ;)

13 hozzászólás
>!
Nikymeria P
Takami Kósun: Battle Royale

Kedves @Rodwin!
Tartozom még ezzel az értekeléssel. :)
Valamikor egyetemi éveim alatt találkoztam ezzel a könyvvel, kb 2006 körül. Egyik csoporttársam olvasta, odáig meg vissza volt. Na, mondom, majd megnézem magamnak. De valahogy elfelejtődött. Egy éve került újból elő, hogy mostmár tényleg.
És nem bántam meg! De még mennyire hogy nem! Hogy ez mennyire egy beteg, brutális, kegyetlen világ! Egyes egyedül Kavadát tudtam megkedvelni. A többiek vagy ellenszenvesek voltak vagy halálra idegesítettek. Ez köszönhető annak, hogy pillanat alatt megváltoztak a körülmények, ölj vagy meghalsz. Mindenki kifordul önmagából vagy épp kijön belőle az igazi jelleme. Jó volt ez, kellett ez is az olvasmányaim közé, amit elő fogok még venni valamikor.
Akinek erősebb a gyomra, bírja Az éhezők viadala 100-szor keményebb változatát, ne hagyja ki!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
738 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632543772 · Fordította: Mayer Ingrid
5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Natasha

Még az olyan átlagemberek is, mint én, időnként mindent értelmetlennek találnak. Miért kajálok én, amikor reggel felkelek? Hiába eszem bármit, úgyis nemsokára szar lesz belőle, nem? Minek megyek be az iskolába tanulni? Még ha véletlenül sikeres lennék is a jövőben, egyszer úgyis meghalok. Jó ruhákat hordtam, kiérdemeltem az emberek irigységét, vagy megszedtem magam, de semmi értelme nem volt. Teljességgel értelmetlen.

627-628. oldal

Kapcsolódó szócikkek: széklet, székelés
10 hozzászólás
>!
BlissX I

– Te tisztára individualistának tűntél, már akkor, amikor az osztályunkba jöttél.
– Ne használj ilyen bonyolult szavakat. Születésem óta ilyen barátságtalan fejem van.

4 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Mindnyájatoknak egyes-egyedül kell harcolnia. Az élet már csak ilyen…

67. oldal

>!
Natasha

Súja utálta, ha egy embert mendemondák alapján ítélnek meg. Nem tudom, ki mondta, hogyha meg tudsz nézni valamit a saját szemeddel, akkor nincs szükséged arra, hogy mások véleményére hallgass.

33. oldal

1 hozzászólás
>!
rlb_32557241

A szavaknak a zenéhez hasonlóan óriási erejük van.

673. oldal, 3. A végső küzdelem

Kapcsolódó szócikkek: Nanahara Súja
>!
Rodwin

– Én akkor is úgy gondolom, hogy a rocknak ereje van.
Méghozzá pozitív ereje.

292. oldal

15 hozzászólás
>!
Tiktak

Ha megtesz az ember minden tőle telhetőt, akkor nincs félnivalója a pokoltól sem.

Kapcsolódó szócikkek: pokol
>!
Rodwin

Nem rossz dolog valakibe őszintén beleszeretni és szívből viszontszeretve lenni.

227. oldal

1 hozzászólás
>!
Rodwin

Hogy lehet valaki ilyen szép, mint én! És még okos is vagyok.

388. oldal

4 hozzászólás
>!
Batus

Ez itt a megvalósult fasizmus. Ilyen gáz helyet sehol másutt nem találsz a világon!

24. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Joe Hill: Szarvak
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Stephen King: Állattemető
Ladislav Fuks: A hullaégető
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Max Brooks: World War Z – Zombiháború
Isaac Marion: Eleven testek
Dan Wells: Fragments – Töredékek