Spirálfüzet 20 csillagozás

Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. A régebbi verseket számos új darabbal egészítette ki a költő, legfrissebb terméséből válogatva. Az eltelt idő megérlelte a kamaszverseket: a költő mai látásmódja új optikát kölcsönöz a korábbi művek olvasásához is, cinkos bölcsessége pedig különleges ízt ad az utóbbi néhány év tragikus felhangokkal megfogalmazott verseinek. A könyvet a 2020-ban az év illusztrátora díjjal kitüntetett Turi Lilla rajzai teszik teljessé. Takács Zsuzsa (1938) költő, legutóbbi kötete, A Vak Remény 2019-ben elnyerte az Aegon-díjat.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magvető, Budapest, 2021
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631441291 · Illusztrálta: Turi Lilla

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

„Mi jobb? Meghalni, vagy élni akárhogy?”

Mindig elfog a nosztalgia érzése, amikor egy olyan könyvet veszek kézbe, ahol a régi rajztechnikák dominálnak. Ez az érzés azért különleges a számomra, mert nagy reményeket ébreszt bennem, hogy vajon a szerző a tartalommal is megtudja-e tartani ezt a mély emocionális töltetet, vagy elhalványul, ahogy idővel az emlékek.

Takács Zsuzsa számos kötet szerzője és fordítója. Bár munkásságával többször is találkoztam, mégis most olvastam tőle először önálló alkotást.

Spirálfüzet című verseskötete 2021 –ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Mint fentebb már említettem az illusztrációk vonzottak magukhoz először, amelyet Turi Lilla munkáit dicsérik. Az is igaz, hogy egy számomra fontos listára is felkerült, de végül is ez már önmagában is elég volt ahhoz, hogy beszerezzem.

A könyv tulajdonképpen két részre osztható. Ez az elkülönülés mind idősíkban, mind térben is elválik egymástól. Az előbbi 1987-ben íródott Kamaszlányversek alcímmel, az utóbbi pedig 2021 –ben, Az égen bárányok fodrozódnak címet kapta.

Mind a két részről elmondható, hogy rímtelen, mégis „lélekrímelő” verseket tartalmaz. Ezt a fogalmat én használom azokra az alkotásokra, amelyek az olvasói szívemmel együtt dobbannak. Akár van ütemük, akár nincs az adott alkotásoknak, csak akkor esnek ebbe a kategóriába, ha nekem íródnak, hozzám szólnak és pont ezért eggyé válok velük olvasásom folyamán.

Szeretnék két különleges versrészletet megmutatni, amelyek különösen fontossá váltak a számomra.

„Az erkélyen a muskátlik közé
anyám paradicsomot is ültetett,
de nem akartak érni a kicsi, zöld gumók.
Erre vett a piacon egy fél kiló
méregdrága, piros paradicsomot.
A legszebbet kivitte megmutatni,
„Ilyenek legyetek”, így szólt a gumóknak.
Apám nevetett, úgy néztek egymásra,
mint a szerelmesek.”

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2022/01/takacs-zsuzsa-…

2 hozzászólás
csgabi P>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

A Spirálfüzet a szerző 1987 és 2021 közötti kamaszlányverseit tartalmazza, és a Magvető Kiadónál jelent meg 2021-ben. Először a borító ragadta meg a tekintetemet, a gyerekkoromat juttatta eszembe, mind színeiben, mint stílusában, és ugyanez a szín és stílus végigkíséri az egész kötetet a benne lévő rajzokkal.

1975-ben jelent meg először Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja című kötete, Kortárs svéd gyermekversek alcímmel a Móra Könyvkiadónál. Sokan ismerik, sokan olvasták, biztosan ismerősek az olvasónak az olyan idézetek, mint például:

Sten-Malténak nagy, vörös és elálló
füle van.
Nekem tetszik
a nagy, vörös és elálló
fül.

vagy éppen

Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.

De akár ezt a két verset is említhetném: https://moly.hu/idezetek/1255966 és https://moly.hu/idezetek/614697

Hogy miért említem most ezt a régi verseskötetet? Ahogyan elkezdtem olvasni Takács Zsuzsa verseit, úgy éreztem, rá is nagy hatással voltak ezek a versek, hiszen a Spirálfüzetben szereplő versein erőteljesen érződik ez.

Még több: https://gabriellajegyzetei.blogspot.com/2022/05/takacs-…

Cs_N_Kinga P>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Sajnos nekem ez a kötet nem nyerte el a tetszésemet. Nem igazán vagyok rajongója a szabadverseknek, és rímet is el-elvétve találtam. Abszolút nem az én stílusom, nem nekem való volt, illetve nem is néztem nagyon utána és inkább valami Vackoros, Dörmögő Dömötörös kötetre gondoltam, így csalódtam is benne, bár ez nem a köteté, hanem az én hibám.
Én régimódi vagyok a rímes verseket szeretem…..

Molymacska>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

A Spirálfüzet egy kamasz-verseskötet, és ilyen téren talán egyedinek is mondható, hiszen általában a verset úgy kategorizálja az ember, hogy gyerekvers és szépirodalom (és bár ez nem állja meg a helyét, hiszen van felnőtt, de nem „irodalmi” vers is).és alahogy ezen a költők nem nagyon akartak változtatni. Szóval itt egy kötet, ami egyedi, és ami megpróbálkozott ezzel.
Ami érdekes volt, hogy a versek olvasása közben mi is haladunk előre a költővel az életben. Először még csak kapcsolatokról ír, a családjáról, az emberekről, majd ez a kapcsolat egy furcsán átalakul, érezzük, ahogyan feszegeti a határait szereplőnk, majd pedig ez szépen lassan megy át identitáskeresésbe is. A végén már konkrétan a nemi ideintás-keresést olvashatjuk a versekben, ami nagyon érdekes olyan szempontból, hogy egy kamasz még nyílt gondolataival találkozunk. Nagyon izgalmas.
A verseket két korszakból kapjuk: az egyik (nagyobbik) részt még fiatalon írta a költő, míg a második részt később. Az első részre jellemző a gondolat könnyű megragadása, könnyen érthetőség, nagyon szabad gondolataok tárháza, míg a későbbi verseiben jobban szerepet kap a forma, és érezhetően már verstant tanult ember írta őket (ellenben nem mondanám jobbnak, inkább csak másnak).
Izgalmas versek voltak benne, én különösen szerettem néhányat. Mindenképpen ajánlom olvasásra, bár sajnos az is igaz, hogy a női nézőpont miatt nem annyira nyitott fiút nem biztos, hogy érdekelni fog. Ettől függetlenül akár részeket, verseket, szemelvényeket mindenképpen ajánlom olvasásra a kötetből.

csucsorka IP>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Olvasás közben, ha épp nem ordítva röhögtem vagy megállíthatatlanul sírtam, arra gondoltam, hogy pontosan ilyen volt, ami volt, és ami nem volt, azt akarom, hogy pontosan ilyen legyen, ha lesz. Amikor lesz.

1 hozzászólás
TarkaBarkaVilág P>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Elsősorban Turi Lilla illusztrációi miatt kezdtem el olvasni Takács Zsuzsa verseit.
Turi Lilla visszaidézte a gyerekkorom. Újra az a nyolc éves kislány voltam aki imádja a könyveket és az árnyékos kertben a mesekönyveimet lapozgathatom. A rajzok pedig tökéletesen illenek a versekhez. Olyan végtelen harmónia uralkodik az egész köteten, hogy már csak ezét is megéri végiglapozni.

Takács Zsuzsától még nem olvastam, de ezzel a verses kötetével felkerült a radaromra:)
A könyv két részből áll.
Az első: Rejtjeles tábori lap, kamaszlányversek 1987-től. Nekem ez a rész volt a kedvencem. Lélek simogató, olykor megmosolyogtatót versek már nagyon kellettek a lelkemnek.
A második rész: Az égen bárányok fodrozódnak, versek 2021-ből. Ugrunk egy nagyot az időben. Ezekben a versekben nekem már sokkal több fájdalom, keserűség volt.
Szerettem, hogy nem voltak rímek, ütemek….rájöttem, hogy én nagyon kedvelem a szabad verseket. Persze csak ha jól gondolom, hogy ez a szabad vers kategória:)

„Milyen lesz, hogyha levesszük a maszkot?”

Vajon milyen lesz?

JPityu I>!
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet

Ez a könyv minden porcikájában nagyon bájos. :) Tetszett.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Ha felnőtt leszek, pipázni fogok,
és egy padlásszobában lakom,
ahova csillagok
néznek be a tetőablakon.

(első mondat)

Nikolett0907 P>!

Az erkélyen a muskátlik közé
anyám paradicsomot is ültetett,
de nem akartak érni a kicsi, zöld gumók.
Erre vett a piacon egy fél kiló
méregdrága, piros paradicsomot.
A legszebbet kivitte megmutatni,
„Ilyenek legyetek”, így szólt a gumóknak.
Apám nevetett, úgy néztek egymásra,
mint a szerelmesek.

36. oldal

Nikolett0907 P>!

– Nincs jogod – mondja anyának Kati.
– Elzárni a magnót, mert hangos, nincs jogod!
– Kiabálni, csak mert a gyereked vagyok!
– Nem adni ebédet, míg nem takarítok!
– Megszabni, hogy mennyit telefonálhatok!
– A polcomon rendet rakni, nincs jogod!
– Ha vitatkozunk, beleszólni, nincs jogod!
Katiból jogász lesz, de belőlünk – idegroncs.

31. oldal

Nikolett0907 P>!

Írtam egy verset, míg mindenki aludt.
Nyári vasárnap, kora reggel volt.
Hallatszott a kitárt ablakon át,
ahogyan söprik és locsolják az utcát.
Bent a lakásban néma csönd honolt,
de sikerült a polcról hangtalan leemelnem
a tollat, és egy üres jegyzetfüzetet.
„A szabadságért meghalni a hómezőn”,
ez lett a versem címe, műfaja: csatadal.

14. oldal

Nikolett0907 P>!

A világ csak képzelet (és akarat).
Tetszik ez a megközelítés.
Egy tébolyodott elme papírra vet,
és élni kényszerít.
Alszom, és fölkelek, ha int,
iskolába járok szeszélye szerint.

60. oldal

cukorborsoooooo>!

Dögölj meg! – mondtam annak,
akit a legjobban szeretek.

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Romhányi József: Szamárfül
Kányádi Sándor: Zümmögő
Simon István: Mirza
Varró Dániel: A szomjas troll
Muzsikáló madárház
Gazdag Erzsi: Ringató
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Haász János: Mire felnövünk
Weöres Sándor: Kutyatár