Bántalmazottak ​igazsága 4 csillagozás

Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

A ​családon belüli erőszak olyan társadalmi probléma, ami közvetve és közvetlenül is kifejti káros hatását. Az erőszak természetének ismerete hozzásegít a probléma felismeréséhez, megelőzéséhez és kezeléséhez.
Ez a könyv ebben kíván segíteni nemcsak az érintetteknek, hanem azoknak is, akik fékeznék az erőszak pusztító hatását.

„Őszinte, mélyen átgondolt és átérzett írás. A könyv bátorságra késztet, és tisztázza mindazt, ami zavaros. Senki sem érdemel erőszakot.”
Feldmár András pszichológus és pszichoterapeuta

„Különleges alkalom, hogy valaki egyszerre ír könyvet a téma érintettjeként és szakértőjeként. Izgalmas lett a könyv, főleg a személyes, vallomásos részek mennek mélyre.”
Dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyerekjogi aktivista

„Ez a könyv az alapja mindennek, amit a bántalmazásról tudni és elmondani kell. Hiszek abban, hogy ez a könyv sok mindenki számára a lezáró gondolatokat fogja elhozni.”
Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezető, A… (tovább)

>!
Ad Librum, Budapest, 2017
180 oldal · ISBN: 9786155686566
>!
Ad Librum, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155686559

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tiborszerintabor P
Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

Míg Takács Hajnal Az asszony verve című könyvének lapjai „át vannak itatva” alkohollal és droggal, szereplői pedig sodródnak az ittasság és a drogkábulat tudatot torzító, személyiséget leépítő árjában, addig ebben a könyvben e vonatkozásban radikálisan megváltozott a koncepció: a szerző szerint az erőszakos viselkedés kizárólag az egyén személyes döntésén múlik, annak a drogfogyasztáshoz nincs köze: „A bántalmazó sokszor fogja tettét alkohol, drog vagy egyéb szer hatására, pedig az esetek többségében egy ilyen sem befolyásolta, sőt, a statisztikák szerint akár a krumplifőzelékre is foghatnák a bántalmazást, vagy az éppen zajló meteorzáporra, pont ugyanannyi köze lenne az ő döntéséhez: semmi.”
A szerző a pszichoaktív szerhasználat mellett lényegtelen, „elhanyagolható” körülménynek tekinti a nemet és a szociokulturális hátteret is: az egyének „egalizálva”, illetve „homogenizálva” vannak, adott esetben csak betűkkel jelölve: „A”, „B”, „C”, „D”, stb. Ez a finoman szólva „szubjektív”, élére állítva a helyzetet tudomány- és „józan ész”-ellenes hozzáállás a könyv objektivitást sugalló címével éles ellentmondásban áll.
Egyoldalú szemléletet tükröz a könyvben a „kizárólagos agresszorhibáztatás” is. Az „áldozathibáztatás” kifejezést sokan arra használják, hogy az áldozat józan mérlegelését és kockázatfelmérését, illetve az áldozattá válás elkerüléséhez kapcsolódó körültekintést már a felvetés szintjén is elutasítsák – úgy gondolom, ez egyáltalán nem szerencsés hozzáállás..
Ettől függetlenül, illetve adott esetben ezen megjegyzések figyelembevételével érdemes elolvasni a könyvet. :)

>!
V_G
Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

Mondd, miért olvasol mindig ilyen szörnyű hangulatú dolgokat? – kérdezte minap egy barátom. A kérdés jogos, csakhogy a feltételezés már nem. A szörnyű téma mögött én ugyanis a tudást, a tapasztalatot és a történeteket is látom. Azokat is, hiszen letagadhatatlan, hogy a témák egyáltalán nem a habkönnyű vígjátékok szintjén mozognak. Súlyosak, ütnek, megkérdőjeleznek. Majd felteszik – néha bekezdésenként – a kérdést: És nálad hogy is van mindez? Takács Hajnal könyve egy nagyon fontos témára világít rá: arra, hogy a bántalmazás bárhol megtörténhet, és sokak életében mindennapi valóság. A Bántalmazottak igazsága segélykiáltás és reménysugár. Hogy van, aki hallja, és lesz, aki figyel.

http://frappamagazin.hu/bantalmazottak-igazsaga-takacs-hajnal/


Hasonló könyvek címkék alapján

Deirdre Riordan Hall: Sugar
Kuszing Gábor – Spronz Júlia – Wirth Judit: Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre
Orbán Krisztina Kolos: Transz emberek ellen elkövetett erőszakos és diszkriminációs cselekmények dokumentálása: magyarországi tapasztalatok
Claire Bidwell Smith: Az öröklés szabályai
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Han Kang: Növényevő
Erwin W. Lutzer – Doris Van Stone: Sehol sem sírhatsz
Dorothy Koomson: Az utolsó csepp