Bántalmazottak ​igazsága 5 csillagozás

Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

A ​családon belüli erőszak olyan társadalmi probléma, ami közvetve és közvetlenül is kifejti káros hatását. Az erőszak természetének ismerete hozzásegít a probléma felismeréséhez, megelőzéséhez és kezeléséhez.
Ez a könyv ebben kíván segíteni nemcsak az érintetteknek, hanem azoknak is, akik fékeznék az erőszak pusztító hatását.

„Őszinte, mélyen átgondolt és átérzett írás. A könyv bátorságra késztet, és tisztázza mindazt, ami zavaros. Senki sem érdemel erőszakot.”
Feldmár András pszichológus és pszichoterapeuta

„Különleges alkalom, hogy valaki egyszerre ír könyvet a téma érintettjeként és szakértőjeként. Izgalmas lett a könyv, főleg a személyes, vallomásos részek mennek mélyre.”
Dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyerekjogi aktivista

„Ez a könyv az alapja mindennek, amit a bántalmazásról tudni és elmondani kell. Hiszek abban, hogy ez a könyv sok mindenki számára a lezáró gondolatokat fogja elhozni.”
Demcsák Zsuzsa televíziós műsorvezető, A… (tovább)

>!
Ad Librum, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155686559
>!
Ad Librum, Budapest, 2017
180 oldal · ISBN: 9786155686566

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

tiborszerintabor P>!
Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

Míg Takács Hajnal Az asszony verve című könyvének lapjai „át vannak itatva” alkohollal és droggal, szereplői pedig sodródnak az ittasság és a drogkábulat tudatot torzító, személyiséget leépítő árjában, addig ebben a könyvben e vonatkozásban radikálisan megváltozott a koncepció. A szerző szerint az erőszakos viselkedés kizárólag az egyén személyes döntésén múlik, annak a szerhasználathoz nincs köze: „A bántalmazó sokszor fogja tettét alkohol, drog vagy egyéb szer hatására, pedig az esetek többségében egy ilyen sem befolyásolta, sőt, a statisztikák szerint akár a krumplifőzelékre is foghatnák a bántalmazást, vagy az éppen zajló meteorzáporra, pont ugyanannyi köze lenne az ő döntéséhez: semmi.”

A szerző a pszichoaktív szerhasználat mellett lényegtelen, „elhanyagolható” körülménynek tekinti a nemet és a szociokulturális hátteret is: az egyének „egalizálva”, illetve „homogenizálva” vannak, adott esetben csak betűkkel jelölve: „A”, „B”, „C”, „D”, stb. Ez a finoman szólva „szubjektív”, sőt, élére állítva a helyzetet, tudomány- és „józan ész”-ellenes hozzáállás a könyv objektivitást sugalló címével éles ellentmondásban áll.

Egyoldalú és torz szemléletet tükröz a könyvben a „kizárólagos támadóhibáztatás” is. Az „áldozathibáztatás” kifejezést sokan arra használják, hogy az áldozat bármilyen vonatkozású problémás hozzáállását, viselkedését vagy közreműködését, józan mérlegelését és kockázatfelmérését, illetve az áldozattá válás elkerüléséhez kapcsolódó körültekintést még a felvetés szintjén is elutasítsák – úgy gondolom, ez szélsőséges, beteges hozzáállás..

A szerző szerint a pszichoaktív szerhasználat nem lényeges, a szociokulturális háttér nem lényeges, az áldozat viselkedése és esetleges „közreműködése” nem lényeges – de akkor mi a lényeges: kizárólag az egyén individuális döntése, miszerint ő bántalmazni akar? Nos, ez a körülmény így önmagában, bármiféle „háttér” nélkül nem életszerű, illetve nem reális, illetve nem igaz.

Vizsgálatok szerint sok esetben az áldozatok és a tettesek több hasonló vonással rendelkeznek: jellemzően problémás családi háttérrel rendelkeznek, szocializációjuk gyenge minőségű, önértékelésük és önérdekérvényesítő képességük alacsony, gondolkodásuk korlátolt, beszűkült. A különbség a két csoport között, hogy a tettesek jellemzően problémás, adott esetben antiszociális beállítódásúak és viselkedésűek. Azaz a szociokulturális háttér nagyon is számít – mindkét oldal vonatkozásában..

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Orvos-Tóth: Egy nárcisztikus hálójában https://moly.hu/ertekelesek/4244759
Morvai: Terror a családban https://moly.hu/ertekelesek/3040397
Dósa – Udvarhelyi: Anya kiáll.. https://moly.hu/ertekelesek/3535524
Ranschburg: A meghitt erőszak https://moly.hu/ertekelesek/3039656
P. Gál: Gyilkos nők https://moly.hu/ertekelesek/3046382
Klebold: Napsugaram https://moly.hu/ertekelesek/3442582

1 hozzászólás
V_G>!
Takács Hajnal: Bántalmazottak igazsága

Mondd, miért olvasol mindig ilyen szörnyű hangulatú dolgokat? – kérdezte minap egy barátom. A kérdés jogos, csakhogy a feltételezés már nem. A szörnyű téma mögött én ugyanis a tudást, a tapasztalatot és a történeteket is látom. Azokat is, hiszen letagadhatatlan, hogy a témák egyáltalán nem a habkönnyű vígjátékok szintjén mozognak. Súlyosak, ütnek, megkérdőjeleznek. Majd felteszik – néha bekezdésenként – a kérdést: És nálad hogy is van mindez? Takács Hajnal könyve egy nagyon fontos témára világít rá: arra, hogy a bántalmazás bárhol megtörténhet, és sokak életében mindennapi valóság. A Bántalmazottak igazsága segélykiáltás és reménysugár. Hogy van, aki hallja, és lesz, aki figyel.

http://frappamagazin.hu/bantalmazottak-igazsaga-takacs-hajnal/


Hasonló könyvek címkék alapján

Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
Tisza Kata: Kékre szeretni
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek
Regös István: A Csillagvándor
Kinek a szégyene?
Buda Mariann: Az iskolai zaklatás
Fényes Niki: Feketén, fehéren 1.
Francesca H. Nielk: Megsebzett