Shatter ​Me (Shatter Me 1.) 31 csillagozás

Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me

Juliette ​hasn't touched anyone in exactly 264 days. The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette's touch is fatal. As long as she doesn't hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old-girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don't fly anymore, and the clouds are the wrong color.

The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war- and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she's exactly what they need right now.

Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior.

In this electrifying debut, Tahereh Mafi presents a world as riveting as The Hunger Games and a superhero story as… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291750
>!
HarperCollins, New York, 2018
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062741738
>!
336 oldal · ASIN: B0778V2J4V

6 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto · Juliette Ferrars · Adam Kent · James Kent


Kedvencelte 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Egyike azon sorozatoknak, amiket akárhányszor képes vagyok újraolvasni.
A magyar fordítás is szép és igényes lett, de eredetiben is nagyon tetszett.
Szeretem a történetet, még ha egy kicsit lassan bontakozik is ki, de tudom, hogy a folytatások már sokkal pörgősebbek lesznek.
A szereplők is szimpatikusak, és a romantikus szál is aranyos.
Alig várom, hogy megérkezzen a második része, addig viszont még szeretném újraolvasni Warner novelláját, a Destroy Me-t is.

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291750
Evelena P>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Először is: Ne érjetek hozzám. El vagyok bűvölve. Képtelen lennék levonni egy fél csillagot is. Nagyon tetszett a történet, a szereplők és a szerelmi szál is. Mikor összezárnak egy kis cellába egy lányt és egy fiút. Az valahogy mindig jól sül el.
Több véleménnyel ellentétben számomra nem volt giccses, egyáltalán nem. Csak a mai világban már szinte nem is lehet reménykedni ilyen szép szavakban vagy tettekben. Ha mégis előfordul az ilyesmi, az nagyon ritka.
Pedig nagyon vágynék rá én is…. talán majd egyszer.
A főszereplő vívódásait megértem, sok mindenen ment keresztül és mégis megmaradt jónak, szeretőnek, kedvesnek mások iránt. Példát lehetne venni róla ilyen téren.
Szép és megérintő volt, olyan érzelmi hullámokat szórt rám, hogy pillanatok alatt könnybe tudott borulni a szemem. Másrészt sosem tudtam, hogy mi következik, mindig tudott újabb izgalmakat hozni a történet.
Biztos, hogy el szeretném olvasni a folytatást? Ó, igen, jöhet a következő kötet.

1 hozzászólás
anemona P>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Jó kezdés volt, de remélem, hogy a folytatásban kicsit több mindent megtudunk majd – úgy általában mindenről. Legalábbis bennem még sok kérdés van erről a világról.
Viszont az írónő stílusa hihetetlenül klassz. Imádom a szófordulatokat, kifejezéseket, amiket használ. Gördülékeny, könnyen lehet vele haladni, és persze érdekes is, csak egy kicsit lehetne kidolgozottabb. Persze nem akarok túl szigorú lenni, mert tudom, hogy van még folytatás :)

1 hozzászólás
hpatrik97>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Nem volt rossz!

Kicsit sajnos csalódnom kellett a könyvvel kapcsolatban. Nem mondanám, hogy unalmas volt a történet, de valami egyszerűen hiányzott belőle. Vagy valami túl sok volt? Mondjuk az érzelem leírás és a romantika? Nah igen, néha a falra másztam a túlzott a romantikától!

Viszont az utolsó 30 oldalért teljesen megérte elolvasni! Olyan témát kaptam végül, amit kiskorom óta imádok.

Végül: Ez egy nagyon-nagyon indító kötet! Lefogadom, hogy a második kötet mérföldekkel jobb lesz!

5 hozzászólás
Rileey>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Becsapva érzem magam. Nagyon. Eltántoríthatatlanul éltem abban a meggyőződésben, hogy cselekmény ide vagy oda, én imádni fogom ezt a könyvet, és kész. De sajnos túl szép volt, hogy igaz legyen.

Stílus:
Érdekes. Egyedi. Különleges. Az elején nagyon-nagyon tetszett. Erőteljes hangulat- és érzelemábrázolás, már-már túl sok is. A szerző átesett a ló túloldalára, annyira gazdagon szerette volna halmozni a különleges hasonlatokat és metaforákat, hogy a végén nem szépre, hanem kissé érthetetlenre és furára sikeredett a kísérlet. Kár érte. Az áthúzások, a szóismétlések, a számok bosszantóak lehetnek, de nekem tetszettek.

Világfelépítés:
Az nincs, időnként el is felejtettem, hogy ez egy disztópia szeretne lenni, annyira nem sikerült eltalálni az arányokat. Olyan, mint egy vázlat, nagyjából meg vannak alapozva a dolgok, hogy bele tudjuk helyezni a cselekményt valamilyen környezetbe, és ennyi. Annyira a romantikán van a hangsúly meg azon, hogy jaj, szegény Juliette nem tud megérinteni senkit, mert akkor megöli, hogy a világ teljesen a háttérbe süllyed. Ez egy romantikus könyv disztopikus környezetben, nem pedig disztópia, amiben van szerelmi szál. És ez így már rég rossz.

Karakterek:
Juliette a legidegesítőbb főhősnők táborában toronymagasan vezet. Az egész könyvben semmi mást nem csinál, csak RINYÁLRINYÁLRINYÁL. Karakterfejlődés semmi, nulla, zéró. Csak az érdekli, hogy sohasohasoha nem érinthet meg senkit, pedig annyira szeretné más tapintását élvezni, mert ugyebár a helyzetében az a legfontosabb, semmi más. Majdnem egy évig elzárva élt egy cellában, nem érte napfény, éhezett, a megjelenésére nyilván semennyit sem adott, mégis iszonyatosan gyönyörű, olyan lélegzetállító szépség, hogy minden pasinak tetszik. WTF?!
Adam egy semmi. Azonkívül, hogy jól néz ki, olyan, mint egy bábu, nincs kiforrott személyisége.
Az egész könyvet Warner menti meg, akit imádtam, pedig ritkán vagyok oda a pszichopata főhősökért. Ő az egyetlen karakter, akinek az egyéniségét sikerült kidolgozni és érdekessé tenni. Természetesen ordít a helyzetről, hogy újabb szerelmi háromszöggel nézhetünk (?) szembe, kíváncsi vagyok ez megvalósul-e és ha igen, hogy.

Romantika:
Nevetséges és giccses. Csöpög a nyáltól. Elpusztította az agysejtjeimet. Én szeretem, ha szépen, szép szavakkal, érzelmesen van megírva a szerelmi szál, mert bele tudom érni magam. De itt megint visszaütött a stílus eltúlzottsága, ez nem gyönyörűen érzelmes, hanem töményen giccses. Amikor már fogom a fejem kínomban, ott komoly bajok vannak. Ráadásul olyan instant a szerelem, mint a kávépor. Visszamenőleg persze próbálja a szerző beadagolni, hogy Adam és Juliette nem a cellában folytatott 3 mondat után lesznek szerelmesek egymásba, hanem közös történelmük van! 8 éves koruk óta ismerik egymást, de sosem szóltak egymáshoz egy szót sem, szóval azóta dúl a szerelem! *facepalm* Ezt is idegesítő információkivágás után tudjuk ám csak meg sok idő után, biztos nem az az első gondolata a főhősnőnek, mikor felismeri a srácot, hogy „úristen, ez Adam, akibe bele vagyok évek óta zúgva!” Ahhoz képest, hogy ők ketten mennyire szeretik egymást, és a legérthetetlenebb helyzetekben (mikor menekülnek vagy úsznak a vérben) állnak meg smárolni, Adam és Juliette között egyszerűen semmi kémia nincs. Még Warner és Juliette között is jobban szikrázik a levegő.

Cselekmény:
Az szintén nincs. Alig történik valami Juliette agóniájának és Adam utáni rinyálásának közepette. Warner kb. 100-szor elmondja, hogy akarja átállítani a saját pártjára Juliette-et. Az akciójelenetek az a kevés elég összecsapottak, egyáltalán nem izgalmasak, és rengeteg a véletlen. Véletlenül a szerelmi háromszögben mindkét pasi meg tudja érinteni Juliettet, mikor 17 év alatt erre senki sem volt képes. Véletlenül lesz egy újabb szuperképessége, amit időnként elfelejt használni, amikor meg véletlenül épp nincs más megoldás, véletlenül újra eszébe jut. Menekülés közben véletlen találnak egy kocsit, amiben véletlen benne van a kulcs. Amikor egy szereplő a menekülésük után random felbukkan Adam házánál, akkor megbeszélik, hogy el kell tűnniük onnan, és megszabadulni az illetőtől, mert hátha van benne nyomkövető meg amúgy sem bízhatnak benne, akkor erre mit csinálnak? Elmennek vele, mert azt mondja, hogy tud egy jó menedékhelyet. (???) A legnevetségesebb az volt, mikor csak úgy random felbukkannak a katonák és Warren, mert kellett bele egy ilyen, annyira erőltetett volt, hogy az nem igaz. És a vége! Az utolsó oldalakon minden előjel nélkül csak úgy hirtelen átváltunk X-menbe, én meg néztem, hogy ez komoly? És sajnos nem olyan hű, de jó, mekkora csavar érzés, hanem inkább az a ez meg honnan a francból jött típusú. Magyarázatot rengetek kérdésre nem kapunk, mert minek.

Azért a folytatás még érdekel, de most pihentetnem kell kicsit ezt a dolgot, úgy érzem.

gyoengyi>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Ami rögtön megfogott ebben a könyvben, az az írónő egyedi és nagyon szép lírai stílusa. A sorai erőteljesek, teli vannak érzelmekkel, szinte hipnotikusan hatnak. A főszereplő lány, Juliette 264 napja elzártan él a külvilágtól egy magánzárkában, a gondolatai már az őrület határán mozognak, ezt az áthúzott mondatokkal, illetve a szavak sokszori ismétlésével érzékelteti velünk az írónő. Ez néha már zavaróan is hathat, de nekem tetszett.
Maga a történet érdekes, de nem mondanám kimagaslónak vagy eredetinek, és néhol nem volt túl hihető. A romantikus szál eléggé előtérben van a regényben, talán kevesebb több lett volna. Disztópiáról van szó és azt vártam, hogy részletesebb leírást kapjunk magáról a világról, ehhez képest elég felszínes volt a világ bemutatása. Remélem, hogy a második részben több információt kapunk..
A stílus és a hangulat miatt jár a négy csillag.

Balu_>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Másodszorra olvasva is tetszett, de nem gyakorolt rám akkora hatást, mint először.

Nalina P>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Rengeteget hallottam már erről a trilógiáról, viszont nem állt szándékomban elolvasni. Majd amikor megláttam az egyik idegen nyelvű könyvesboltban, megvettem és rögtön el is kezdtem olvasni. Mire a végére értem, egyszerűen IMÁDTAM!
Nagyon tetszett az elejétől a végéig! Talán egy kicsit lassan indult, de azután már nehezen lehetett neki ellenállni. A történeten kívül a szereplőket is megkedveltem. Általában idegesítenek a női főszereplők, viszont Juliette ez alól kivétel. Aztán ott van Adam, akit imádtamszerettem, Warner viszont az én szememben egy pszichopata. És akkor még ott van Kenji, aki a valóságban tuti a legjobb barátom lenne!
Viszont a legkiemelkedőbb az egész trilógiában Tahereh Mafi stílusa, a költői megfogalmazás, amit használ. Eleinte furcsa volt, mert egy ifjúsági könyvről van szó, azon belül is sci-fi/disztópia a műfaja, amihez mindez nem illene, viszont mégis ez tette különlegessé a regényt.
Én csak ajánlani tudom a Shatter Me-t!

AniRg>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Az egyik legjobb könyv, amit a hónapban/ idén/ valaha olvastam. Imádtam az írónő stílusát, gyönyörűen ír. Már az első pár mondat után tudtam, hogy szeretni fogom.
Ha ez a sorozat leggyengébb kötete, el sem tudom képzelni, milyen a többi!
Külön kiemelném a borítót. Csodaszép. Legszívesebben bekeretezném és kitenném a falra (a könyvből vett számos idézettel együtt..).

Amare>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Nem-bírom-letenni: 2/5
Írói stílus: 5/5
Eredetiség: 5/5
Mondanivaló: 5/5
Hitelesség: 5/5
Érzelmek ábrázolása: 5/5
Izgalom: 3/5
Karakterek: 3/5

Nagyon szoktalan írói stílussal rendelkezik az írónő, és ezt most nem feltétlenül rossz pontként mondom. Csak még nem tudom hova tenni. Nem ragadt a szemem az oldalakhoz, nem éreztem át az izgalmát. A karaktereke sablonosak, de az érzelmeik és gondolataik jól voltak ábrázolva. Ennek ellénre nem nőt a szívemhez nagyon egy sem. Nem tudom, hogy fogom e tovább olvasni a sorozatot, nem érzek rá különösebb késztetést, de majd még ki tudja mit hoz a jövő.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

lafayette P>!

Possessive is not a strong enough word for Warner.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
2 hozzászólás
gyoengyi>!

I want to be angry angry angry.
I want to be the bird that flies away.
” What are you writing?" Cellmate speaks again.
These words are vomit.
This shaky pen is my esophagus.
This sheet of paper is my porcelain bowl.
” Why won't you answer me?" He's too close too close too close.
No one is ever close enough.

Kapcsolódó szócikkek: Adam Kent · Juliette Ferrars
Nymeria96>!

His smile is laced with dynamite. “Go to sleep.”
“Go to hell.”
He works his jaw. Walks to the door. “I'm working on it.”

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Juliette Ferrars
Rileey>!

The sun is an arrogant thing, always leaving the world behind when it tires of us.
The moon is a loyal companion.
It never leaves. It’s always there, watching, steadfast, knowing us in our light and dark moments, changing forever just as we do. Every day it’s a different version of itself. Sometimes weak and wan, sometimes strong and full of light. The moon understands what it means to be human.
Uncertain. Alone. Cratered by imperfections.

Rileey>!

Raindrops are my only reminder that clouds have a heartbeat. That I have one, too.
I always wonder about raindrops.
I wonder about how they’re always falling down, tripping over their own feet, breaking their legs and forgetting their parachutes as they tumble right out of the sky toward an uncertain end. It’s like someone is emptying their pockets over the earth and doesn’t seem to care where the contents fall, doesn’t seem to care that the raindrops burst when they hit the ground, that they shatter when they fall to the floor, that people curse the days the drops dare to tap on their doors.
I am a raindrop.

Nymeria96>!

Because moving forward is the only way to survive.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars
aishareads>!

“All I ever wanted was to reach out and touch another human being not just with my hands but with my heart.”

aishareads>!

“I have a curse.
I HAVE A GIFT.
I'm a monster.
I'M MORE THAN HUMAN.
My touch Is lethal.
MY TOUCH IS POWER.
I am their weapon.
I WILL FIGHT BACK.”

gyoengyi>!

”Are you not hungry?" Words dipped in sugar. His gloved hand touches my wrist and I nearly sprain it in my haste to distance myself from him.
I could eat every person in this room. ”No, thank you."


A sorozat következő kötete

Shatter Me sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Ruins
Lauren Oliver: Delirium (angol)
Joss Stirling: Seeking Crystal
Kerstin Gier: Ruby Red
Kendare Blake: Girl of Nightmares
Robin LaFevers: Grave Mercy
Maria V. Snyder: Poison Study
Leigh Bardugo: Siege and Storm
Mary E. Pearson: The Kiss of Deception
Alex Flinn: Beastly