Shatter ​Me (Shatter Me 1.) 53 csillagozás

Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me Tahereh Mafi: Shatter Me

Juliette ​hasn't touched anyone in exactly 264 days. The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette's touch is fatal. As long as she doesn't hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old-girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don't fly anymore, and the clouds are the wrong color.

The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war- and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she's exactly what they need right now.

Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior.

In this electrifying debut, Tahereh Mafi presents a world as riveting as The Hunger Games and a superhero story as… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Electric Monkey, London, 2022
454 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780008527136
>!
HarperCollins, United States, 2019
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 0063111357
>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291750

8 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto · Juliette Ferrars · Adam Kent · James Kent · Castle

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Egyike azon sorozatoknak, amiket akárhányszor képes vagyok újraolvasni.
A magyar fordítás is szép és igényes lett, de eredetiben is nagyon tetszett.
Szeretem a történetet, még ha egy kicsit lassan bontakozik is ki, de tudom, hogy a folytatások már sokkal pörgősebbek lesznek.
A szereplők is szimpatikusak, és a romantikus szál is aranyos.
Alig várom, hogy megérkezzen a második része, addig viszont még szeretném újraolvasni Warner novelláját, a Destroy Me-t is.

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291750
Evelena P>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Először is: Ne érjetek hozzám. El vagyok bűvölve. Képtelen lennék levonni egy fél csillagot is. Nagyon tetszett a történet, a szereplők és a szerelmi szál is. Mikor összezárnak egy kis cellába egy lányt és egy fiút. Az valahogy mindig jól sül el. Több véleménnyel ellentétben számomra nem volt giccses, egyáltalán nem. Csak a mai világban már szinte nem is lehet reménykedni ilyen szép szavakban vagy tettekben. Ha mégis előfordul az ilyesmi, az nagyon ritka.
Pedig nagyon vágynék rá én is…. talán majd egyszer.
A főszereplő vívódásait megértem, sok mindenen ment keresztül és mégis megmaradt jónak, szeretőnek, kedvesnek mások iránt. Példát lehetne venni róla ilyen téren.
Szép és megérintő volt, olyan érzelmi hullámokat szórt rám, hogy pillanatok alatt könnybe tudott borulni a szemem. Másrészt sosem tudtam, hogy mi következik, mindig tudott újabb izgalmakat hozni a történet. Biztos, hogy el szeretném olvasni a folytatást? Ó, igen, jöhet a következő kötet.

1 hozzászólás
internetfüggő>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

     “The door opens to an abyss.” link

    imádtam! :]     a történet eleje kissé lassan és döcögősen indul, emiatt pedig egy időre a harmincadik oldal körül parkolópályára is száműztem a könyvet. (meg is bántam.) végül sikerült rászánnom magam arra, hogy továbbolvassam — és szerintem ez volt életem egyik legjobb döntése. :D off
    nem fogok hazudni, az első pár fejezet erejéig kicsit S&B déjà vum volt, de ez szerencsére hamar el is múlt.     számtalan oka lehet annak, amiért ennyire nagyon sokan szeretik ezt a sorozatot meg Aaron Warnert, de talán az, ami miatt mégis a legjobban kitűnik a sorból, az a könyv gyönyörű írás– és fogalmazásmódja. és, persze, a sok áthúzott gondolat/szöveg. rettentően egyedi minden, amit ebben a történetben hintettek el. olyan, mintha Tahereh Mafi nem csak használná a szavakat, de szívvel-lélekkel is szeretné őket. ♡
        ʚɞ karakterek: Juliette-et annyira nem bírtam, de azért voltak neki bőven jó megmozdulásai és simán el tudom képzelni, hogy a jövőben megkedvelem. illetve sokat fejlődött karakterileg már az első kötetben.     Adam-et meg még annyira sem bírtam, és ha lettek is volna neki elviselhető pillanatai, akkor azt sem vallottam volna be. még magamnak sem, nemhogy másnak. :P spoiler      Aaron Warner. na igen, őt végigsimpeltem. csakúgy, mint Kenjit. ^^ innen is üdvözlöm az új megszállottságaimat. meg @cmbyn-et.

     “I don’t want to be anything for anyone but myself.”

    mindent összevetve tényleg nagyon tetszett és már alig várom, hogy olvashassam a többi kis csodát is! ♡     illetve, természetesen, meg muszáj ragadnom az alkalmat, hogy megköszönjem (itt is) @cmbyn-nek, amiért ennyire erőltette ajánlotta ezt a könyvsorozatot! :* off     szerintem megéri elolvasni, csak kicsit több türelem szükséges hozzá! ><

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291750
2 hozzászólás
anemona P>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Jó kezdés volt, de remélem, hogy a folytatásban kicsit több mindent megtudunk majd – úgy általában mindenről. Legalábbis bennem még sok kérdés van erről a világról.
Viszont az írónő stílusa hihetetlenül klassz. Imádom a szófordulatokat, kifejezéseket, amiket használ. Gördülékeny, könnyen lehet vele haladni, és persze érdekes is, csak egy kicsit lehetne kidolgozottabb. Persze nem akarok túl szigorú lenni, mert tudom, hogy van még folytatás :)

1 hozzászólás
hpatrik97>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Nem volt rossz!

Kicsit sajnos csalódnom kellett a könyvvel kapcsolatban. Nem mondanám, hogy unalmas volt a történet, de valami egyszerűen hiányzott belőle. Vagy valami túl sok volt? Mondjuk az érzelem leírás és a romantika? Nah igen, néha a falra másztam a túlzott a romantikától!

Viszont az utolsó 30 oldalért teljesen megérte elolvasni! Olyan témát kaptam végül, amit kiskorom óta imádok.

Végül: Ez egy nagyon-nagyon indító kötet! Lefogadom, hogy a második kötet mérföldekkel jobb lesz!

5 hozzászólás
Bunny_chan>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Tetszett a történet, érdekes volt. Nem szoktam sok disztopiát olvasni, ezért is tartott ilyen sokáig kézbe vennem a könyvet, pedig már rég szemeztem vele.
A karakterek közti viszony nekem nagyon hasonlított az árnyék és csontra. Warner mint Darkling, Adam és Juliette mint Mal és Alina.
Gyorsan olvasható, olyan mintha az események gyorsan történnének, de mégis úgy éreztem, hogy szinte alig történt valami ebben a részben. Kiváncsi vagyok a folytatásra, Kenji karakterét nagyon megszerettem, úgyhogy remélem ő a következő részekben többet fog szerepelni.

Rileey>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Becsapva érzem magam. Nagyon. Eltántoríthatatlanul éltem abban a meggyőződésben, hogy cselekmény ide vagy oda, én imádni fogom ezt a könyvet, és kész. De sajnos túl szép volt, hogy igaz legyen.

Stílus:
Érdekes. Egyedi. Különleges. Az elején nagyon-nagyon tetszett. Erőteljes hangulat- és érzelemábrázolás, már-már túl sok is. A szerző átesett a ló túloldalára, annyira gazdagon szerette volna halmozni a különleges hasonlatokat és metaforákat, hogy a végén nem szépre, hanem kissé érthetetlenre és furára sikeredett a kísérlet. Kár érte. Az áthúzások, a szóismétlések, a számok bosszantóak lehetnek, de nekem tetszettek.

Világfelépítés:
Az nincs, időnként el is felejtettem, hogy ez egy disztópia szeretne lenni, annyira nem sikerült eltalálni az arányokat. Olyan, mint egy vázlat, nagyjából meg vannak alapozva a dolgok, hogy bele tudjuk helyezni a cselekményt valamilyen környezetbe, és ennyi. Annyira a romantikán van a hangsúly meg azon, hogy jaj, szegény Juliette nem tud megérinteni senkit, mert akkor megöli, hogy a világ teljesen a háttérbe süllyed. Ez egy romantikus könyv disztopikus környezetben, nem pedig disztópia, amiben van szerelmi szál. És ez így már rég rossz.

Karakterek:
Juliette a legidegesítőbb főhősnők táborában toronymagasan vezet. Az egész könyvben semmi mást nem csinál, csak RINYÁLRINYÁLRINYÁL. Karakterfejlődés semmi, nulla, zéró. Csak az érdekli, hogy sohasohasoha nem érinthet meg senkit, pedig annyira szeretné más tapintását élvezni, mert ugyebár a helyzetében az a legfontosabb, semmi más. Majdnem egy évig elzárva élt egy cellában, nem érte napfény, éhezett, a megjelenésére nyilván semennyit sem adott, mégis iszonyatosan gyönyörű, olyan lélegzetállító szépség, hogy minden pasinak tetszik. WTF?!
Adam egy semmi. Azonkívül, hogy jól néz ki, olyan, mint egy bábu, nincs kiforrott személyisége.
Az egész könyvet Warner menti meg, akit imádtam, pedig ritkán vagyok oda a pszichopata főhősökért. Ő az egyetlen karakter, akinek az egyéniségét sikerült kidolgozni és érdekessé tenni. Természetesen ordít a helyzetről, hogy újabb szerelmi háromszöggel nézhetünk (?) szembe, kíváncsi vagyok ez megvalósul-e és ha igen, hogy.

Romantika:
Nevetséges és giccses. Csöpög a nyáltól. Elpusztította az agysejtjeimet. Én szeretem, ha szépen, szép szavakkal, érzelmesen van megírva a szerelmi szál, mert bele tudom érni magam. De itt megint visszaütött a stílus eltúlzottsága, ez nem gyönyörűen érzelmes, hanem töményen giccses. Amikor már fogom a fejem kínomban, ott komoly bajok vannak. Ráadásul olyan instant a szerelem, mint a kávépor. Visszamenőleg persze próbálja a szerző beadagolni, hogy Adam és Juliette nem a cellában folytatott 3 mondat után lesznek szerelmesek egymásba, hanem közös történelmük van! 8 éves koruk óta ismerik egymást, de sosem szóltak egymáshoz egy szót sem, szóval azóta dúl a szerelem! *facepalm* Ezt is idegesítő információkivágás után tudjuk ám csak meg sok idő után, biztos nem az az első gondolata a főhősnőnek, mikor felismeri a srácot, hogy „úristen, ez Adam, akibe bele vagyok évek óta zúgva!” Ahhoz képest, hogy ők ketten mennyire szeretik egymást, és a legérthetetlenebb helyzetekben (mikor menekülnek vagy úsznak a vérben) állnak meg smárolni, Adam és Juliette között egyszerűen semmi kémia nincs. Még Warner és Juliette között is jobban szikrázik a levegő.

Cselekmény:
Az szintén nincs. Alig történik valami Juliette agóniájának és Adam utáni rinyálásának közepette. Warner kb. 100-szor elmondja, hogy akarja átállítani a saját pártjára Juliette-et. Az akciójelenetek az a kevés elég összecsapottak, egyáltalán nem izgalmasak, és rengeteg a véletlen. Véletlenül a szerelmi háromszögben mindkét pasi meg tudja érinteni Juliettet, mikor 17 év alatt erre senki sem volt képes. Véletlenül lesz egy újabb szuperképessége, amit időnként elfelejt használni, amikor meg véletlenül épp nincs más megoldás, véletlenül újra eszébe jut. Menekülés közben véletlen találnak egy kocsit, amiben véletlen benne van a kulcs. Amikor egy szereplő a menekülésük után random felbukkan Adam házánál, akkor megbeszélik, hogy el kell tűnniük onnan, és megszabadulni az illetőtől, mert hátha van benne nyomkövető meg amúgy sem bízhatnak benne, akkor erre mit csinálnak? Elmennek vele, mert azt mondja, hogy tud egy jó menedékhelyet. (???) A legnevetségesebb az volt, mikor csak úgy random felbukkannak a katonák és Warren, mert kellett bele egy ilyen, annyira erőltetett volt, hogy az nem igaz. És a vége! Az utolsó oldalakon minden előjel nélkül csak úgy hirtelen átváltunk X-menbe, én meg néztem, hogy ez komoly? És sajnos nem olyan hű, de jó, mekkora csavar érzés, hanem inkább az a ez meg honnan a francból jött típusú. Magyarázatot rengetek kérdésre nem kapunk, mert minek.

Azért a folytatás még érdekel, de most pihentetnem kell kicsit ezt a dolgot, úgy érzem.

Dandelea01>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Tartottam tőle, hogy mivel nem a YA disztópia fénykorában olvastam, ezért nem fog tetszeni, de mivel 13-14 évesen sem olvastam abból a műfajból hasonló narrációval könyveket, ezért kellemesen csalódtam.
Juliette MÉG nem irritált főszereplőként, kíváncsi vagyok, ez változni fog-e a jövőben – már persze ha eljutunk odáig, hogy folytassam ezt a sorozatot :D
Amennyire vissza tudok emlékezni, a legtöbb anno általam olvasott disztópia egy biológiai támadás utáni világban játszódott, úgyhogy ilyen szempontból jó volt kis vérfrissítőként a klímaváltozás következményeiről olvasni – bár ha az emlékezetem nem csal, akkor ehhez még talán az Útvesztő járt nagyon közel.
A Warner körüli hype-ot meg abszolút nem értem, bár ahhoz még nyilván túl korán vagyok a sorozatban, Adam speciel irritált, Kenjit meg értem miért szereti mindenki.

ClaryJones>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

IMÁDTAM! Nincsenek szavak, hogy mennyire magával ragadott ez a könyv. Juliette megtört karaktere és belső vívódása az elejétől kezdve felkeltette az érdeklődésemet. Adam megjelenése és jelenléte kellemes, de nem mindent elsöprő. Warner azonban. Hűha. Nincsenek szavaim. Szerelem első látásra.

teisolvass>!
Tahereh Mafi: Shatter Me

Régóta szemezgettem már ezzel a sorozattal, már a borítóval megvett. Nagyon különös világot ír le, és bár Juliette kicsit idegesített, nagyon tetszett a könyv!


Népszerű idézetek

cmbyn>!

How different we are in the dark.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars · sötétség
cmbyn>!

I’m breathing so hard my frame is shaking. “You want me to torture people for you?”
His face breaks into a brilliant smile. “That would be wonderful.”

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Juliette Ferrars
1 hozzászólás
cmbyn>!

I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.
I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane. I am not insane.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars
8 hozzászólás
lafayette>!

Possessive is not a strong enough word for Warner.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
2 hozzászólás
cmbyn>!

Tilts my chin up to meet his eyes. “I’ll be good to you,” he whispers. “I’ll be so good to you, Juliette. I promise.”

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Juliette Ferrars
2 hozzászólás
cmbyn>!

He’s a hot bath, a short breath, 5 days of summer pressed into 5 fingers writing stories on my body.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adam Kent · Juliette Ferrars
5 hozzászólás
cmbyn>!

I want to taste the landscape of his body.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adam Kent · Juliette Ferrars
cmbyn>!

"Son of a motherless goat—”

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kenji Kishimoto
1 hozzászólás
cmbyn>!

I feel nothing. I am nothing.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars

A sorozat következő kötete

Shatter Me sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: World After
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King
Becca Fitzpatrick: Black Ice
Rick Riordan: The Red Pyramid
Maggie Stiefvater: The Raven Boys
Marissa Meyer: Cress (angol)
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Rick Riordan: The Blood of Olympus
T. J. Klune: The House in the Cerulean Sea