Restore ​Me (Shatter Me 4.) 15 csillagozás

Tahereh Mafi: Restore Me Tahereh Mafi: Restore Me Tahereh Mafi: Restore Me

The girl with the power to kill with a single touch now has the world in the palm of her hand.

Juliette and Warner’s story continues in the electrifying fourth installment of Tahereh Mafi’s New York Times bestselling Shatter Me series.

Juliette Ferrars thought she’d won. She took over Sector 45, was named the new Supreme Commander of North America, and now has Warner by her side. But when tragedy strikes, she must confront the darkness that dwells both around and inside her.

Who will she become in the face of adversity? Will she be able to control the power she wields, and use it for good?

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
HarperCollins, New York, 2019
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062676375
>!
HarperCollins, London, 2018
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780062676368
>!
Egmont UK, London, 2018
270 oldal · ISBN: 9781780318554

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto · Juliette Ferrars · James Kent · Nazeera Ibrahim · Haider Ibrahim


Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Tahereh Mafi: Restore Me

Atyaég, imádtam!!
Eleinte kicsit bizonytalan voltam a könyvvel kapcsolatban, furcsa volt, hogy évekkel a trilógia befejezése után az írónő folytatni akarja a sorozatot, azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez a rész is ugyanúgy megállja a helyét, mint az előzményei.
Nagyon örültem a váltott szemszögnek, Juliette és Warner fejezeteit is egyaránt szerettem olvasni.
Egyáltalán nem érzem úgy, hogy Juliette karakterfejlődése visszaesett volna, szerintem érthető és jogos, hogy vannak kétségei és aggodalmai azok után, amit a 3. rész végén tett, és ebben a részben is sok nehézséggel kellett szembenéznie.
Warner nézőpontjából már a Destroy Me-t is nagyon szerettem, és most sem csalódtam benne. Őt is abszolút meg lehetett érteni, de azért remélem, hogy a továbbiakban megpróbál egy kicsit változtatni a viselkedésén, és szembeszáll a félelmeivel.
Kenji itt is hozta a tőle megszokott formáját, továbbra is odaadó barátja Juliette-nek, ugyanakkor nagyon sok vicces pillanatot köszönhetünk neki. Egyébként én úgy örülnék egy Warner-Kenji bromance-nak. :D
Adam nagyon ritkán bukkant fel a könyvben, és ezekben a jelenetekben egészen elviselhető volt, James pedig továbbra is imádnivaló, főleg a Warnerrel közös jeleneteiben.
Az új szereplők is érdekesnek bizonyultak, közülük talán Nazeera kapta a legnagyobb szerepet, aki az eddigi viselkedése alapján szimpatikusnak mondható.
Ebben a részben lényegesen több részletet tudtunk meg a világról és az egész Reestablishment-ről is, ami szintén jót tett a történetnek.
Befejezvén a könyvet ezer gondolat kavargott a fejemben, az utolsó 50 oldal eseményeit alig tudom elhinni, de bízom benne, hogy a következő részben legalább néhány kérdésemre választ kaphatok.
Kérem szépen a folytatást!!

lafayette P>!
Tahereh Mafi: Restore Me

Egy hete kiolvastam már, de még mindig nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem.
Örülök is, hogy van folytatás, mert itt végre többet megtudunk a világról, de közben meg félek, hogy nem olyan lesz, mint amit én elképzeltem és megváltoznak az érzéseim a sorozattal kapcsolatban. Ilyen érzésekkel vágtam bele ebbe a könyvbe és nagyjából ilyen érzésekkel fejeztem is be. Ennek a kötetnek egészen más a hangulata (de lehet csak én érzem így). Tetszett, hogy végre többet megtudunk, kezdünk belelátni hogyan is működik és épül fel a Reestablishment. Azok a dolgok, amiket az előző részekből hiányoltam itt nagyobb hangsúlyt kapnak.
Persze van, ami nem változik. Pl. Juliette. :D Az előző rész úgy fejeződött be, hogy végre a sarkára áll és abbahagyja a hisztit és az önsajnálatot. Hát nem ez történt. Itt vagyunk a lázadás közepén, erre neki mi a legnagyobb baja? „Jaj, nem tudok eleget.” Se Warnerről se a Reestablishmentről. És hogy lehet az, hogy Warner eddig nem élt szűzies életet és tett tisztasági fogadalmat? Prioritások, ember.
A történetet egyértelműen Warner és Kenji vitte a hátán, bennük nem csalódtam. Akárhányszor mondta Warner, hogy „love”, mindig kicsit meghaltam belül. *-*
Szóval nem tudom.. Juliette dráma nélkül biztos jobban tetszene, most úgy vagyok vele, hogy megvárom a következő részt, mert lehet ez még nagyon jó (mint ahogy az eredeti trilógia is végig felfelé ívelt), de elmehet nagyon negatív irányba is.

_Ada_ P>!
Tahereh Mafi: Restore Me

Egy szó: Mélyrepülés.
Hogy miért?
Ezt a sorozatot az alap trilógia végén le kellett volna zárni. Akkor még beletörődtem, hogy a világ felépítése, mint olyan, nem szerepel a prioritásos tényezők között, és nem kell kifejteni. A vicces és könnyed párbeszédek, Kenji és Warner karaktere még el tudták vinni a hátukon a sorozatot.
De ez a kötet csak kiemelte, mennyi minden hiányzik, és mennyire nem szól semmiről. Ugyanis mi történt ebben a kötetben? Nagyjából semmi.
„Juliette, nem zavar, hogy nem tudsz Warnerről semmit? Beszélnetek kéne.”
„Warner, tudok rólad 1-2 dolgot, beszélj róluk Juliette-el.”
„Juliette, beszéltél már Warnerral a dolgokról, amit én nem mondok el neked, mert neki kéne?”
..és tudjátok mi történt kb 60%-nál? Beszéltek.
Kiderültek fontos dolgok, nem tagadom. De ezek kiderülhettek volna az alaptrilógiában is, és akkor nem lett volna ennyire erőltetett. :)

Folytatni valószínűleg nem fogom, megállok a 3. kötet végénél, köszöntem.

Enikő_Darai_Enii>!
Tahereh Mafi: Restore Me

Oké. Engem egy nap alatt ez a két könyv tönkretett. De tényleg!
Először is kezdjük ott, hogy nem tudom mi vitte rá az írónőt, hogy a trilógia lezárta után évekkel írjon NEM IS EGY folytatást. De jól tette… legalábbis így gondoltam egy darabig.
3 hónappal vagyunk a Ne félts vége után és betekintést nyerhetünk szereplőink nem megszokott, de rendszerezett életébe.
Juliette szerintem maradt aki volt, bár kétségek támadtak benne, de nem vált ugyanazzá a picsogós lánnyá, akit a Ne keressben ismertünk meg. spoiler
Aaron fejezeteit nagyon szerettem olvasni, hiszen így betekintést nyerhettünk a gondolataiba, a félelmeibe, és választ kaptunk a miértjeire. Továbbra is favorit, bár remélem, hogy a következő részben szembeszáll a démonaival.
Kenji maradt ugyan az az odaadó és kedves barátja Juliettenek, akit tisztelünk és szeretünk. Plusz piros pont, hogy a végén már Warnerrel is egészen megbékéltek egymás közt.
Nem akarom tovább húzni a szót, azzal zárnám le eme kis értékelésem, hogy bár a végén rendesen kiakadtam, kapkodtam a fejem, hogy mi történik… de ez is egy 5 csillagot érdemlő könyv!
Viszont akkor is! Függővég?! Komolyan?
Ide nekem a folytatást!

5 hozzászólás
Rileey>!
Tahereh Mafi: Restore Me

Nem szeretem, amikor lezárt sorozatokat folytatnak, de mindjárt más a helyzet, ha a sorozat valójában nem volt lezárva, mint e széria esetében, ugyanis pont a lényegnél lett vége olyan kurtán-furcsán.
De Mafi újfent nem arra terelte a hangsúlyt, amire kellett volna, hanem inkább előszeretettel finomhangolta a (mű)drámát.

Alig két héttel később jár a sztori, és Juliette és Warner kapcsolata már nem éppen idilli, mert Juliette egy csomó dolgot nem tud Aaronről. Juliette, drágám, most komolyan, két hete vagytok párkapcsolatban és ezen problémázol? Meg azon, hogy Aaronnak voltak női? Hát mit gondolsz, honnan tanulta az ágytornát, amit annyira élvezel?
Pontosan ez az, ami újfent kirítt a történetből, hogy megy Juliette melodrámája egy olyan környezetben, ahol a környezeti események lennének a fontosak, mondjuk, hogy mi lesz így, hogy elfoglalták a bázist… ááá, az nem fontos. Konkrétan semmi nincs ezen a fronton, csak jön egy-két ember meg a végén van egy találkozó, és ez a „cselekmény”.

No de nézzük pontokban összeszedve, amik miatt a szemöldököm ráncoltam:
− A legnagyobb szívfájdalmam, hogy Warner már nem az a Warner. spoiler Most komolyan? De azért szerettem a szemszögéből olvasni.
− A humor félelmetesen nem illik a sztoriba, és dedósok szintjén mozog. Kenji (akit eddig nagyon bírtam), olyan lett, mint valami retardált tízéves.
− Adam olyan szinten mellékszereplő lett, hogy 2-3-szor bukkan fel a könyvben, és amúgy semmit sem csinál, csak mutatni kellett, hogy azért Jamesszel még ott vannak.
− Juliette egy teljesen új háttérsztorit kapott, amit bár Mafi jól kötött össze, és érdekes lesz, ahogy felhúzza rá majd a következő könyv cselekményét, de 1, szappanoperás 2, az előző három könyv így kissé átverés 3, Juliette és Warner is kissé más nézőpontba került 4, a műdráma funkció
− Kevés volt az oldalszám, hogy bele kellett pakolni Juliette régi feljegyzéseit? Annyira feleslegesek voltak.

Konklúzió: jobbra számítottam, de kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle.

Könyves_Karolina I>!
Tahereh Mafi: Restore Me

spoiler
Olvasás előtt: Kitaláltam, hogy elolvasom azokat a YA könyveket, sorozatokat akit rajtam kívül kb. mindenki olvasott már és fura, hogy én nem. Értsd pl.: spoiler meg ilyenek.
Aztán rádöbbentem, hogy ezt a 30 napot érdemesebb lenne olyan könyvek „olvasásával” tölteni, amik ténylegesen is érdekelnek és nem csak azért akarom elolvasni őket, mert mindenki más is, de
a) annyira nem feltétlenül érdekelnek annyira, hogy megvegyem őket
VAGY
b) nagyon érdekelnek, de nem biztos, hogy meg fogom tudni venni őket a közeljövőben spoiler
Tehát mazochista énem úgy döntött, ideje megint érzelmileg a padlóra kerülni és folytatni a Ne érints sorozatot…
Első benyomás: Érdekes volt… Mármint… ez volt az első angol nyelvű hangoskönyvem, igaz nem is csak ezért, de itt megjegyezném, hogy szerintem nagyon jól eltalálták a felolvasók hangját, Juliette-hez nagyon illet az övé, Warneré elsőre kicsit fura volt, de utána azt is nagyon megszerettem <3
Na, de… Fogalmazzunk úgy, hogy nem csöppentünk bele az események közepébe. Talán a regény felénél indultak be igazán az események.
A borító: Gyönyörű, mint mindig *-*
A stílusról: Tahereh Mafi… Itt nem kell többet mondani. Tele van érzelmekkel minden mondat, ami néha már túl sok is, de azt hiszem, ebben ez a különleges és egyedi. spoiler
A világról: Valamivel többet tudhattunk meg, de tagadhatatlan, hogy a sorozatnak még mindig nem a világfölépítés az erőssége. Tetszett viszont, hogy fölbukkantak a többi kontinens vezetőinek gyerekei, és általuk nyerhettünk némi bepillantást abba, hogy másfele, hogy zajlanak a dolgok.
A szereplőkről: Juliette megint hasonló viselkedést produkált mint az 1-2. kötetben, a legtöbb esetben nem bántam, párszor volt csak idegesítő számomra, de megértem, hogy miért nem szeretik sokan. spoiler
Warner… Még mindig Warner spoiler bár azért, határozottan nem ugyanaz, akit az első részben megismertünk. Sokat változott, és már azáltal is másképp látjuk, hogy ezúttal az ő szemszögéből is voltak fejezetek. spoiler Néha, mikor az érzelmeké volt a főszerep kicsit soknak éreztem, vagy talán inkább túl „Juliettesnek” a leírásokat.
Kenji! Azt hiszem, most lett a kedvencem ez a srác! Eddig is bírtam én őt, határozottan sokat dobott a humorosságon, de most… A Warnerrel közös részek fantasztikusak voltak :D
Adam nem sokat szerepelt, de spoiler James pedig, olyan kis aranyos :) még mindig spoiler.
És persze a sok-sok régi karakter az egykori Omega Pontról…
Szimpatikusak voltak az új szereplők is. Leginkább Nazeera talán…
Összességében: A könyv első fele, annyira nem ragadott meg, de a második teljesen beszippantott. A befejezés! Az a fránya függővég! spoiler
Kedvenc nem lett belőle. És nem feltétlen érdemli meg azt az 5 csillagot spoiler, de ezzel a sorozattal meglehetősen elfogult vagyok…
Kicsit olyan volt, mintha egy új sorozat nyitókötete lenne, ugyanakkor mégsem teljesen. spoiler
Ideje belekezdeni a Defy me-be, „kiolvasni” két nap alatt és várni március 31-ig akarom mondani, amíg lesz pénzem és lehetőségem megvenni a befejezést…

rumpelstiltskin>!
Tahereh Mafi: Restore Me

elég nehéz csillagoznom, tekintve, hogyha próbálok objektíven tekinteni rá, ez a könyv nem túl jó.
az összes fordulat klisés, nyolcvanszor látott, a dráma enyhén túlzott, mintha az írónő ült volna, nem lett volna semmi ötlete, szóval csak az ezerszer használt elemeket dobálta egymásra, és megszületett a folytatások alapja.
ennek ellenére magamban vinnyogva haldokoltam olvasás közben?
igen, mert működik.
a politikai része igazából hitelesen adja át, mi történne, ha gyakorlatilag két hormonokkal fűtött tinédzser venné át a vezetést, spoiler .
úgy érzem, ez a könyv csak akkor fog tetszeni, ha az előző hármat is inkább Warner, Juliette és Kenji miatt olvastad, és nem nagyon kérdőjelezted meg például a világfelépítést(ami egyébként javul ebben a kötetben). Warnert és Juliette-t továbbra is imádom, együtt is és külön is, már a harmadik részre is szép íve volt a fejlődésüknek, de még igazán csak most fog kezdődni. Kenji, annak ellenére, hogy eddig a kedvencem volt, eleinte egy picit idegesített, de a végére ugyanúgy tudtam szeretni, mint eddig. az új karakterek is ígéretesek, remélem a következő két részben több szerepet fognak kapni.


Népszerű idézetek

lafayette P>!

I don’t wake up screaming anymore.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars
Nymeria96>!

No amount of money or prestige can save any of us from the agony of awkward family dinners.

151. oldal, Warner

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
Nymeria96>!

“Who says you can’t be cute and kick ass at the same time?” Kenji winks at me. “I do it every day.”

108. oldal, Juliette

Kapcsolódó szócikkek: Kenji Kishimoto
Nymeria96>!

“Those who do not understand you,” I say softly, “will always doubt you.”
She leans back, just an inch. Looks up.
“And I,” I say, “I have never doubted you.”
“Never?”
I shake my head. “Not once.”

125. oldal, Warner

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Juliette Ferrars
Nymeria96>!

“You said you had questions for me.”
“Yeah, first question: Why are you such a dick?”
Warner stands up. “Sweetheart,” he says quietly, “I hope you will forgive me for what I’m about to do to his face.”
“Hey, asshole, I can still hear you.”

137. oldal, Juliette

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto
Nymeria96>!

I love that the girl who blushes so easily in my arms is the same one who would kill a man for hurting me.

175. oldal, Warner

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Juliette Ferrars
Nymeria96>!

“You look like you could use a hug,” he says. “Do you want a hug? Hugs always make me feel better when I’m sad.”

252. oldal, Warner

Kapcsolódó szócikkek: James Kent
Nymeria96>!

“Idiots are highly flammable, love. Let them all burn in hell.”

125. oldal, Warner

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
Nymeria96>!

“I think you’re wonderful.”
“Wonderful, huh?”
“Yep,” I say, and link my arm in his. “You’re smart and funny and kind and—”
“Handsome,” he says. “Don’t forget handsome.”
“And very handsome,” I say, nodding.
“Yeah, I’m flattered, J, but I don’t like you like that.”
My mouth drops open.
“How many times do I have to ask you to stop falling in love with me?”
“Hey!” I say, shoving away from him. “You’re terrible.”
“I thought I was wonderful.”
“Depends on the hour.”

184-185. oldal, Juliette

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars · Kenji Kishimoto

A sorozat következő kötete

Shatter Me sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Winter (angol)
Dan Wells: Ruins
Amy Tintera: Rebel
Katharine McGee: The Thousandth Floor
Lauren Oliver: Pandemonium
Sophie Jordan: Uninvited
Amy Ewing: The White Rose
Melissa Landers: Alienated
David Levithan: Another Day
Veronica Roth: Carve the Mark