82. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Ne ​engedj (Ne érints 5.) 118 csillagozás

Tahereh Mafi: Ne engedj Tahereh Mafi: Ne engedj

Juliette rövid hivatali ideje Észak-Amerika főparancsnokaként katasztrófába torkollott. Ráadásul támogatás és útmutatás helyett Warner összetörte a szívét, amikor kiderült, hogy sötét titkokat rejtegetett előle a származásával kapcsolatban.
A drámai eseményekkel zárult szimpózium után Juliette-nek szembe kell néznie családjával, megrázó eredettörténetével és a Regeneráció valódi törekvéseivel, miközben gyermekkorának olyan emlékei is felszínre törnek, melyek örökre megváltoztatják kapcsolatát azokkal, akiket igazán szeret.
Vajon elég erős ahhoz, hogy a legkilátástalanabb helyzetben is felülkerekedjen a körülötte egyre csak sűrűsödő sötétségen?
A New York Times, az USA Today és a Publishers Weekly bestseller Ne érints sorozatának ötödik kötete felkavarja az eseményeket, és mindent megváltoztat.

Tahereh Mafi: Defy Me

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635664344 · Fordította: Frei-Kovács Judit
>!
GABO, 2023
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635666034 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto · Juliette Ferrars · Nazeera Ibrahim · Ella


Kedvencelte 17

Most olvassa 14

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 183

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kollár_Betti I>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

– Azért kellett újra és újra törölnie az emlékeiket, mert akárhányszor nullázta le a történetet, akárhányszor nyitott új fejezetet, Aaron mindig beleszeretett Ellába. Minden alkalommal.

Hú, annyi mindent köszönhetek már ennek a sorozatnak, és így, hogy közeledünk a lezárása felé, kezdek kicsit kétségbeesni, hogy mi lesz velem, ha nem jön majd több könyv és végetér. Először is, a Ne érints rángatott ki a régóta elhúzódó olvasási válságomból, a Ne engedj pedig elérte, hogy végre lassítsak és jobban kiélvezzem a könyvek nyújtotta élményt: az olvasást. Mert hát brutál gyorsan olvasok, pláne, ha tetszik valami, viszont emiatt sokszor olyan gyorsan átszáguldok a regényen, hogy nincs is időm maximálisan kiélvezni azt.

Na, de a sztori. Visszatértünk az 5 csillagos szinthez: az első szótól kezdve egészen az utolsóig izgalmas volt a regény, teljesen magába szippantott és megelevenítette előttem a történetet, a helyszíneket, a szereplőket. Lassan már olyan, mintha nem is 5 könyvet olvastam volna, hanem egy filmet néztem volna, annyira élénken él a fantáziámban minden, ami történt.

Érdekes volt, hogy Kenji is saját szemszöget kapott, így már 3 különböző nézőpontot láttunk, ami feldobta a regényt. Ella személyisége is jó irányt vett szerintem, az előző kötetben nem nyűgözött le, de most teljesen hozta az első 3 kötetben alakított szintet. Aaron is visszatalált önmagához és szerintem nálam (könnyedén) örökre megkaparintotta a kedvenc könyves pasik lista első helyét.

Szóval köszönöm a @gabokiado-nak a recenziós példányt, és hogy elhozták nekünk ezt a kötetet, illetve kitörő lelkesedéssel várom a folytatást!

Mara_olvas>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

El sem hiszem, hogy ez a könyv csak 270 oldal. Annyi minden derült ki ebből a részből. Rengeteg információ jött a múltból, Juliette és Aaron gyerekkorából. Ha ez lehetséges még jobban megkedveltem őket. Aaron, te jó ég, most megint ő lett a kedvencem férfi karakterem.
Juliette/Ella pedig továbbra is erős és legyőzhetetlen. Az anyja egy igazi p…a. Nehéz a döntés, hogy kit gyűlölök jobban, őt vagy Andersont. spoiler
A jelen eseményeit Kenji szemszögéből követhetjük. Sokat nem haladt előre a történet, de olyan fordulatos volt, hogy nem győztem kapkodni a fejem.
A vége csupa csupa mosoly. :)))

B_Kittina P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Annyira vártam ezt a részt! Ha tehettem volna, egyszerre végigolvastam volna az egész könyvet! Teljesen beszippantott, csak úgy faltam a lapokat!

Tény, hogy a cselekmény nem igazán mozdult előre, mégis eléggé pörgött, közben pedig olyan mennyiségű információt kaptunk ebben a kötetben, mint az előző négyben összesen.

Juliette, hatalmas, pozitív jellemfejlődésen ment keresztül. Rengetek, sötét és borzasztó titok látott napvilágot vele és a családjával kapcsolatban is. És, végre nem idegesített a karaktere!

Aaron…♥♥♥
A rajongója lettem, nincs mit tenni ellene. Soha nem gondoltam volna az első rész olvasása közben, hogy ennyire le fog nyűgözni.

Nagyon örültem, hogy Kenji is kapott saját fejezeteket. Ha csak ő mesélte volna el az egész sztorit,akkor sem panaszkodtam volna. Az Aaron-nel való barátsága, a legjobb bromance, amit valaha olvastam. Hihetetlenül szerettem a közös jeleneteiket, párbeszédjeiket.

Olyan volt ez a regény, mint a Császár új ruhája. Kaptunk is valamit, meg nem is. Haladtunk a cselekménnyel, meg nem is. De ezt egyáltalán nem vette el a kedvemet a következő résztől. Remélem, hogy hamarosan érkezni fog az is!

>!
GABO, Budapest, 2023
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635664344 · Fordította: Frei-Kovács Judit
hmelcsi>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Az előző részeket is a lányokkal közösen olvastuk és ez ezúttal se volt másképp

A legutóbbi függővég után alig vártam, hogy végre neki kezdhessek a folytatásnak, mert rengeteg kérdés merült fel bennem az előző rész vége kapcsán
Szerencsére szinte perce pontosan ott folytatódik a kötet, ahol az előző befejeződött, úgyhogy teljesen vissza tudtam rázódni ebbe a káoszba

Ennek a kötetnek leginkább Kenji a szíve és a lelke. Miután Juliette és Warner is eltűnt az ő vállát nyomja a felelősség, hogy megmetse a barátait. Azonban ez nem menne a gyönyörű Nazeera irányítása nélkül. Kenji egyszerűen annyira aranyos, ahogy küzd magában a Nazeera elleni vonzalommal, hogy szerettem volna megölelgetni…

„– Volnál olyan szíves legalább rám, nézni ha hozzád beszélek?
– Nem lehet.
– Mi? – kérdezi meglepve. – Hogy érted azt, hogy nem lehet?
– Nem nézhetek rád.
Nazeera elbizonytalanodik.
– Miért nem?
– Túl szép vagy.”

Tulajdonképpen ennek a résznek a legnagyobb erőssége, hogy kitölti a homályos részeket Juliette és Aaron múltjával kapcsolatban, úgyhogy erről nem is mondanék többet, de nekem nem egyszer leesett az állam, illetve legszívesebben összetörtem volna valamit annyira dühített az a kegyetlenség, ahogy a főparancsnokok bánnak a gyerekeikkel…
Emmaline.
Amikor Juliette rájön, hogy mit műveltek a szülei és ezt a saját szemével is látja, akkor szakadt meg a szívem…

Érzelmi hullámvasút volt a javából és teljesen meggyötörte a szívemet ez a rész.
Azonban a végére kaptunk pár szép és kedves jelenetet, ami nagyon jól eset a lelkemnek.
Őszintén félek attól, hogy hogyan fog véget érni a befejező kötet és nem akarom elengedni a szereplőket még…

„A boldogság nem történik csak úgy meg velünk. A boldogságot fel kell fedezni, lehántani róla a fájdalom burkát. Követni kell. És belekapaszkodni.”

Köszönöm szépen a lehetőséget a kiadónak!

Letta_Reads>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

„- Édesem! Nekem tényleg tudnom kell, hogy ez most igent vagy nemet jelent-e.
– Igen. – zokogom, kissé hisztérikusan. – Igen. Igen bármire, ami veled kapcsolatos. Igen az örökkévalóságra veled. Igen!”

Örülök, hogy a megjelenés előtt elolvastam a sorozat előző részeit. Így, hogy szinte egyből tudtam olvasni ezt a kötet sokkal jobb volt, mintha még várnom kellett volna rá. Leginkább az előző kötet feszült függővége miatt…

Pont onnan folytatódik a történet, ahol befejeztük. Nagyon gyorsan vissza tudtam rázódni és újra idegállapotba kerültem. :D

Feszített tempójú és hangulatú volt. Izgalmas, fordulatos. Nem mindig volt kilátás pozitív kimenetelre. Én végig reménykedtem és persze folyamatosan arra vártam, hogy az a bizonyos páros spoiler egymásra találjon.

Élveztem és pont azt kaptam, amire vártam. <3

Juliette magára talált. Okos volt és ügyesen alkalmazta a már meglévő tapasztalatait. Nem hirtelenkedett hanem végre gondolkozott is. Kemény volt és még is szerethető.

Aaront jobban nem is lehetne szeretni. Igazi Aaron volt. Szerintem minden nőnek kellene egy Aaron off. Szembenézett a félelmeivel, magával és mindent is feláldozott off a nőért, akit szeret.

Kenjiiii. Szeretem, imádom. A néző pontjai színesítették az egész könyvet. Annyira jó volt, hogy az ő fejében is bent lehettünk. Csak azt éreztem, hogy még akarok Kenjit. :)

Nekem rövid volt. Szívesen olvastam volna még. Szeretem ezt a világot és a szereplőinket. Remélem a következő rész is hamar fog érkezni. <3 :)

„Elvégre ezért harcolunk, nem igaz?
Hogy kapjunk egy második esélyt a boldogságra.”

HMarietta P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Érdekes folytatás volt, amiben megismerkedhetünk Juliette régi életével. Warnerrel távol kerülnek egymástól, hiszen nem osztja meg vele az alapvető titkokat, amit Julietteről tud, és ezen a fő szálon megyünk tovább.
Kenji a szokásos Kenjis karakterét hozza :D jobban kedvelem ebben a részben már. Nem qnnyira idegesítő.
A kötet érdekes befejezést kapott, kíváncsi vagyok mit tudunk meg Juliette avagy Ella szüleiről.

Angieolvas P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Az eleje döcögősen indul. Elég sok volt benne a visszaemlékezés, de annyira nem bántam, mert megismerhettem Aaron és Juliett előzmény történetét. A jelenben viszont nem haladt a cselekmény. Megtudtam Juliett igazi szüleit, akik pszichopaták és Warner apja is többször visszatért, és hihetetlen, hogy még mindig él. A vége felé jobban tetszett a történet, aranyos volt a szülinapi buli :)

reb__ P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Döbbenetes, mennyi minden fért bele ebbe a majdnem 300 oldalba!
A Regeneráció brutálisabb, mint amilyennek elsőre tűnt.

Ezt a részt is – részemről – Kenji vitte, az ő karaktere toronymagasan a kedvencem volt most.
Valami viszont hiányzott, vagy pedig túl sok volt, még nem tudom eldönteni. Mindenesetre némi hiányérzettel fejeztem be ezt és vontam le azt a fél csillagot. A történet maga ugyan olyan jó, mint eddig – bár a Ne félts-t lehetetlen túlszárnyalni.

Nehéz felfognom, hogy már csak az utolsó rész van vissza (ha a kiegészítő köteteket nem számítjuk).

tetkomoly P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

Újabb közös olvasás a lányokkal, ami újra egy élmény volt!♥

Te jóég, ez a rész! Ha sok minden nem is történt, de annyi infót kaptunk!

Aminek nagyon is örültem, mert nagyon is sok darabka abból a bizonyos kirakósból a helyére került!
Juliette és Aaron múltja, a szüleik múltja… ki kicsodának volt a kicsodája… zseniális!

Juliette karakterfejlődésétől megintcsak leesett az állam. Nagyon kemény ez a lány!♥
Aaron meg… aah! Hát igen, a rajongás megmaradt.
És külön öröm volt számomra, hogy Kenji mennyi fejezetet kapott ebben a részben. Akármennyire imàdom Aaront vagy Juliette-t, Kenji az örök kedvenc. ♥

Annyira belopta magát a szívembe ez a sorozat, azt szavakkal leírni nem lehet.♥
Alig várom a következő részt!

agis_ P>!
Tahereh Mafi: Ne engedj

„Elvégre ezért harcolunk, nem igaz?
Hogy kapjunk egy második esélyt a boldogságra.”

Az utolsó alkalom, amikor ilyen érzéseket váltott ki belőlem az olvasás, akkor volt, amikor ennek a sorozatnak az előző részét olvastam. Más történetek is tetszenek, más könyveket is olvastam azóta, de valahogy egyik sem tud ennyire lekötni. A jó dolgoknak sajnos hamar vége szakad, nagyon hamar elolvastam ezt a részt is.
Kicsit nagy volt a köz időben a két könyv olvasása között, ezért kellett egy kis idő, mire felkaptam a szálat megint, de Kenjit ebben a részben csak mégjobban megkedveltem, és ha lehetséges, Aaront is, bár kétlem, hogy nála ezt lehet még tetézni. Nazeerával kapcsolatban vegyesek az érzéseim, de remélem ez a következő részben majd letisztul kissé.


Népszerű idézetek

Kollár_Betti I>!

– Vannak barátaid errefelé?
Aaron sötét pillanatást vet rá.
– Nekem sehol sincsenek barátaim.
– Szociális készségből nulla – motyogja Kenji maga elé.

Kollár_Betti I>!

A mai napom olyan volt, mint egy szaros sorscsapás. Egy egész tornádónyi szar.

Kollár_Betti I>!

– Az egész világ lángokban áll. Nyugodtan szórakozz egy kicsit!

Kollár_Betti I>!

Úgy tűnik, ugyanazt érezzük ugyanabban a pillanatban.

Kollár_Betti I>!

Senki nem magyarázta el, hogyan működik a sötétség, hogyan gyűlik fel, akár egy visszataszító kelés.

Kollár_Betti I>!

Több emléket akarok az örömteli pillanatokról. Meg akarom engedni magamnak, hogy gyakrabban lehessek boldog.

Kollár_Betti I>!

Minden reggel úgy kelek fel, hogy azt remélem, meghalok. Hogy befejezhetem ezt az életet, ezeket a napokat.

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson

A sorozat következő kötete

Ne érints sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Cecelia Ahern: A Vétkes
Martin Kay: Titkok útvesztője
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Somaiya Daud: Mirage – Az oroszlánudvar
Veronica Roth: Elválaszt a sors
Estelle Brightmore: 13. napon
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt