Defy ​Me (Shatter Me 5.) 62 csillagozás

Tahereh Mafi: Defy Me Tahereh Mafi: Defy Me Tahereh Mafi: Defy Me

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The gripping fifth installment in the New York Times, USA Today, and Publishers Weekly bestselling Shatter Me series. Will Juliette’s broken heart make her vulnerable to the strengthening darkness within her?

Juliette’s short tenure as the supreme commander of North America has been an utter disaster. When the children of the other world leaders show up on her doorstep, she wants nothing more than to turn to Warner for support and guidance. But he shatters her heart when he reveals that he’s been keeping secrets about her family and her identity from her—secrets that change everything.

Juliette is devastated, and the darkness that’s always dwelled within her threatens to consume her. An explosive encounter with unexpected visitors might be enough to push her over the edge.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Electric Monkey, London, 2023
452 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780008586300
>!
Dean, London, 2021
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780603580697
>!
HarperCollins, New York, 2020
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062676405

6 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto · Juliette Ferrars · Nazeera Ibrahim · Winston · Castle · Emmaline Sommers · Delalieu · Ella · Evie Sommers · Ian Sanchez · Leila Warner · Nouria · Paris Anderson


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Nagyon vártam ezt a könyvet, hiszen az előző rész elég komoly függővéggel zárult, és kíváncsi voltam, hogy hogyan alakul a szereplők sorsa a továbbiakban.
Az előzményeihez hasonlóan ez a kötet is hihetetlenül olvastatta magát, alig tudtam letenni.
Juliette és Warner fejezetei mellett volt néhány rész, ami Kenji szemszögéből íródott, aminek én külön örültem, hiszen már a Shadow Me-ben megszerettem Kenjit, mint nézőpontkaraktert.
Maga a történet meglepő fordulatokat vesz és a feje tetejére állít mindent.
A visszaemlékezéseket egyszerre imádtam és gyűlöltem. Szívfacsaró volt arról olvasni, hogyan találkozott újra és újra Ella és Aaron az évek folyamán.
Meglepett, hogy nem függővéggel ért véget, nem ezt szoktam meg az írónőtől, de így is nagyon tetszett.

>!
Egmont Books, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781405291798
1 hozzászólás
Kate20>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Aaron Warner Anderson is the only emotional through line in my life that ever made sense. He’s the only constant. The only steady, relieable heartbeat I’ve ever had.”

A borító csakúgy mint az elődei gyönyörűséges. Hatalmas taps illeti a tervezőt.
A történet viszont hagy némi kételyt bennem. Nem az volt a probléma, hogy Kenji – Warner – Juliette szemszögek voltak, hanem elveszett az eredeti trilógia története. Kicsit olyan benyomásom volt, hogy: “ Sokat akar a szarka …”
Mafi is sokat szeretett volna adni, de túlvállalta magát a jelen kötetben.
Szó sincs róla, hogy utáltam. Nem. Csak csalódott vagyok az előző részek miatt, hiszen ez nem méltó folytatása a sorozatnak. Őszintén Juliette off kiábrándítóan depressziós és életunt tud lenni. A kötetek során feltárulkozott hogy Juliette-nek borzalmas gyermekkora volt, amit nem biztos hogy mindenki fel tud dolgozni épp ésszel. Viszont, elkezdett fejlődni, gyógyulni. Erre Mafi ezt a fejlődést megfogta, és egy csontnélküli dobással belehajította a kukába. “Minek ide megváltás?” -kérdi Ő.
“Mert jót tenne a lelkemnek?” -kérdem én.

Hát megváltást ugyan nem kaptam, de valamilyen kissé klisés lezárást igen. Imádnivaló a Warnette szál, mindig is ez mozgatta a sorozat lényegi részét, itt pedig sajnálatos volt hogy a tipródásuk töltötte ki a könyv 80%-át.
Warner személyisége viszont pozitív némely oldalról. A megtört srác, aki élete nagy részét érzelmek nélküli megjátszással töltötte, most kezd felengedni. Ez a rész szivetmelengető volt.
Nagyon hiányoltam a fejezeteit kevésnek éreztem…Kenji nem tudott annyira lekötni mint Warner. De, őszintén csodáltam azt, hogy mennyire kitartott a legjobb barátja keresésében. Igazi barátság van Juliette és Kenji között ami szintén aranyat ér a sorozatban.

Összességében tetszett is meg nem is, de az egyszer biztos hogy nem hagyom függni a befejező részt, mindenképp el fogom olvasni.

DarknessAngel>!
Tahereh Mafi: Defy Me

El se hiszem! Visszatért a régi dinamika <3
A történet végre kellően izgalmas és borzongató, Juliette spoiler és Aaron közötti kémia feléledt, és jobb mint valaha, Kenji kapott külön szemszöget, valamint egy csomó sokkoló dolog történt. Nem semmi ez az egész kísérlet, amit Aaron drága papája talált ki. Annyira beteg és undorító dolgokat művelt Ella szüleivel együtt, mindezt a legprimitívebb célból. Mindenesetre, élveztem a cselekmény alakulását, főleg a Kenji részeket. Olyan jó lenne, ha a befejező részben is lenne pár szemszöge. Nazeerával olyan jó csapatot alkotnak :)
Ami a szerelmespárt illeti, most már még inkább értem őket, főleg Aaront, akit mindig nehéz volt kiismerni. Nem semmi, hogy mi mindenen mentek keresztül. Ella testvéréért a szívem szakadt meg. Nagyon fájdalmas volt olvasni a róla szóló részeket.
Ami viszont még nagyon fáj, és nem, ezt sose fogom elengedni, az Adam. Alig van jelen, max. kétszer ha meg volt említve a végén. (Mellesleg, vele mi lett? Miért nem volt jelen?) Annyira sajnálom őt, szerintem ő is megérdemli a boldogságot. Ha bele tudnék mászni a könyvbe, úgy megölelgetném♥

2 hozzászólás
Enikő_Darai_Enii>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Bevallom őszintén hiába telt el 3 nap, mégsem emésztettem meg teljesen a könyvet. Nem is tudom, hogy milyen csillagot adjak rá, de előtte inkább megszülöm az értékelést, majd utána gondolkodom még ezen.

A történet ott folytatódott, ahol az előző befejeződött, így azzal nem volt gond. Ami rendkívül zavaró volt, hogy itt viszont a cselekmény nagy része (már ha egyáltalán ezt lehet annak nevetni) csupán visszaemlékezésekből állt. Alig-alig haladtunk valamit előre.

Szereplőket tekintve az egyik jól ismertekkel operált az írónő, Juliette-tel, Aaron-nal és Kenji-vel.
Kenji-t imádom és külön élveztem az ő szemszögéből olvasni a fejezeteket. Frissítő újdonságként hatott, illetve kicsit jobban megismertük az ő belső motivávióját is.
Aaron-ról nem terveztem túl sokat beszélni, imádom, szeretem, kell!
Juliette! Na ő az, akivel nem tudom mit akar kezdeni az írónő. Az óriási csavarral, amit beletett a történetbe, konkrét 4 kötet munkáját tette tönkre. Fogalmam sincs, hogy innét hova tovább, de szinte lerombolta az egész jellemét szegény lánynak.

Mindezek után, azt mondanám, élveztem is, meg nem is. Teljesen vegyesek az érzéseim, és nem tudom őket helyretenni.
Aaron és Juliette spoiler története szívbemarkoló mégis mesebeli, minden pillanatát élveztem.
Kenji fejezetei szintén élvezetesek voltak.
Gördülékeny írásmód jellemezete a könyvet, de az írónő váratlan (es teljesen értelmetlen) húzásai lerombolták mindazt bennem, ami tetszett.
Ezért vagyok bizonytalan a csillagozásomba, így lehet, hogy ez még majd változni fog idővel.

4 hozzászólás
KöfférTzitzah P>!
Tahereh Mafi: Defy Me

A sorozat előző része elég drámaian ért véget és akkorát szólt, hogy kíváncsi voltam, milyen folytatást hoz ki ebből az írónő, hogy tudja még megmenteni Julette életének romjait. Amikor azt hihettük volna, hogy végre minden a helyére került, minden megoldódni látszik és a szereplők végre felveszik a kesztyűt, akkor omlott össze a világ, látszólag véglegesen és helyrehozhatatlanul. Biztos voltam benne, hogy Tahereh Mafi lehetetlen küldetést vállalt, fel voltam készülve a nehézkesen, erőltetetten felépített mentőakcióra, így nagyon meglepődtem, amikor viszonylag könnyen és logikusan mégis elérte, hogy a dolgok ismét jó irányt vegyenek.

Valamennyire félve álltam neki az olvasásnak, hiszen az első 4 könyv magyarul nagyon jó élményt nyújtott a gyönyörűen megfogalmazott, érzelmekkel teli leírásaival, melyektől nagyon gyakran szárnya kapott a lelkem. Aggódtam, hogy angolul nehezebb lesz megértenem a dolgokat, de szerencsére szó sem volt ilyesmiről, s elmondhatom, hogy hasonlóan felemelő élményt nyújtott a könyv sorait olvasni, mint a korábbiakban. Az eddigi fordítás is fantasztikus, de az eredeti szövegnek sincs oka szégyenkezésre, az biztos.

A Ne érints sorozat 5. kötete tele van visszaemlékezéssel Juliette és Warner korábbi életéből, így sokat nem nagyon merek leírni a cselekményből, de higgyétek el nekem, nagyon megéri elolvasni. Már csak azért is, mert kettejük múltja számos dologra rávilágít, még ha ezt saját maguk csak most kezdik el felfedezni. Ahogy haladunk előre – és közben vissza is – az időben, teljesen más fénybe helyeződnek az eddigi történések, s lehetőséget kapunk megérteni azokat a dolgokat is, amikről nem is tudtuk, hogy magyarázatra szorulnak. Önmagukra találásuk közben hatalmas fejlődésen mennek keresztül, erősödnek, még elszántabbak lesznek, és ezután már csak nyomokban lehet felfedezni Warnerben a dacos kisfiút, s Juliette-ben a félénk, visszafogott lányt.

Előrebocsátom, hogy ez az eddigi legdepresszívebb rész, tele van fájdalommal, kínnal, igazságtalansággal és árulással. A sorok között mégis ott van az a hihetetlenül nagy erejű szeretet, ami összeköti és megmenti a szereplőket még akkor is, amikor már végleg nincs bennünk semmi remény, hogy ebből még bármi jó kisülhet. Alig merünk bízni abban, hogy lekerül a nyomás és a nehéz súly százszor megszakadt szívünkről, s nem hisszük el, amikor végre tényleg megtörténik. Nevettem, majd sírtam ezen a könyvön, és nagyon bánom, hogy nem vettem a kezembe már hamarabb, hogy még közelebb kerüljek Juliette-hez, Warnerhez, Kenjihez és mindenkihez, akit megtört a világban uralkodó elnyomó hatalom és kegyetlen káosz. Izgatottan várom, mit hoz még számukra a jövő, sikerül-e a romokból feltámadniuk és megkapják-e azt a boldogságot és szabadságot, amit mindannyian ezerszer kiérdemeltek már küzdelmeik során. Tahereh Mafi még mindig fantasztikus, le a kalappal!

Blogbejegyzés: link

2 hozzászólás
SzRéka P>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Nem gondoltam volna, hogy ez a rész „egy helyben elolvasós” kategória lesz, már csak az oldalszám miatt sem. Aztán, mint egy örvény beszippantott, és annyira könnyen lehetett egyik fejezetből a másikba belevágni, ami okán nem lett volna értelme szünetet tartani, mert megállíthatatlanul vitt a lendület. Mégis, amikor félretettem 2-3 órára, végig a szereplők és a további lehetőségek jártak a fejemben, úgyhogy nehezen lehetett elszakadni tőlük akkor is, amikor szükséges lett volna. :D
Adam és James nem szerepeltek sokat, így a lehető legjobb választás volt a Juliette-Warner-Kenji hármasnak adni a szemszögeket. Ha még eddig sem szerettem volna meg őket, akkor emiatt a rész miatt ez biztosan megváltozna. A barátságuk már egy teljesen új szintet képvisel, szerelmi tanácsadással, csipkelődésekkel, és mindig ott voltak egymásnak a nehéz időkben, akár gondolatban, akár fizikailag. Nagyon jól működnek együtt – a kedvenc jeleneteim, amikor haláli beszélgetéseket folytatnak, megy az adok-kapok, és közben érezhető a levegőben az egymás iránti törődés. :))
Voltak komoly döbbenetet okozó részek, leginkább az Óceániában történtek leptek meg, és ekkor éreztem leginkább aggodalmat a szereplők iránt. A szülők, huh… Sommersék és Paris Warner felbosszantottak, nem is kicsit, nem is egyszer. Valami fejben nagyon nem lehet oké velük, bármennyire hisznek/hittek a saját önző céljaikban. Lassan már ijesztő volt a technikáikat és módszereiket olvasni, amikkel a kívánt hatást akarták elérni – komolyan, egyik betegebb, mint a másik.
A végét szerettem a legjobban. Megható és váratlan, örömteli és szívetmelengető volt. Mindenki megérdemelte ezt a fajta tiszta boldogságot, és nagyon izgatott vagyok az irány miatt, amit az életük vett. ♥

Beatrice8>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Na, erről van szó! Nem tudom, mi volt az az előző rész vagy, mi volt velem az előző rész alatt, de EZ az igazi!
Én csak egy képet akartam nézni Elláról, nem lespoilerezni magamnak egy szálat!!! :(( Szerencsére magának a szálnak a kimenetele tetszik. :) Csak szívesen vettem volna, ha meglepetésként ér. spoiler
A könyv nagy részében volt egy erős: mi. a. franc. érzésem. Olyan dolgok derültek ki, hogy ihajj! Imádom, hogy bepillantást nyertünk a múltba és láthattuk, ahogy Aaron és spoiler Anderson reakciója, csak még szebbé tette az egészet. Muhaha! :D És a szerelmi szálon kívül is, zseniális volt, ahogy fény derült az eddigi titkokra(egy részére csak gondolom), hogy mennyire tervezett volt ez az egész, nem csak véletlen. Szörnyű dolgokon kellett keresztülmennük mindannyiójuknak. Mondjuk ezt eddig is tudtuk, de annál is rosszabb a helyzet, mint amit eddig tudtunk. :D
Nagyon izgalmas volt, alig bírtam letenni, jöttek az újabb és újabb felfedezések.
A szereplők szerethetőek. Mindannyian csináltak hülyeségeket, de aztán észhez tértek, büszke vagyok rájuk! Juliette profi volt és tanult a hibáiból. Warnert továbbra is imádom. *_* Kenjit szeretem. Nazeerát is.
A végét imádtam, ez nagyon kellett ide!
Tehát hihetetlenül izgalmas, minden sarkon fordulatokba futottam, szerettem a szereplők többségét, imádtam a szerelmi szálat, a stílus töretlenül gyönyörű. Igazából ez az egész könyv, úgy ahogy volt egyszerűen klappolt. Minden a helyén volt. A következő rész ismeretében mondom, hogy ez lett a kedvenc részem a második trilógiából. :) <3

4 hozzászólás
Deliriium>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Ez a könyv teljesen más érzést adott át,mint az eddigiek.

Úgy kezdődik a kötet,hogy rögtön az elején elnyom.
Szinte olyan érzésem volt,mintha egy szűrke köd rétegen keresztül néznénk,ahogy mind szenvednek,miközben egyre csak hátrálunk vissza az időbe,és emlékek tömegeit idézzük fel.

Még Kenji is kétségbe van esve,és aggódik.
Annyira más volt mint ahogy megszoktam,hogy csak még szorosabbnak éreztem a helyzetet,amibe belecsöppentek.

Juliette off volt számomra a legnagyobb pozitív csalódás. Egyáltalán nem éreztem,azt az önsajnáltatós kislányt,aki eddig volt.
Végre a kezei közé vette a dolgokat.

Aaron fejezetei továbbra is a kedvenceim. Imádok belelátni a fejébe. Az ő fogaskerekei annyira másként működnek,mint a többieké. Teljesen látszik,hogy őt más fából faragták.

Miután újra egymásra talált a kis csapat,kezdett színt kapni a történet,és az olvasó is újra elkezdhetett reménykedni.

De az mellett sem mehetünk el szó nélkül,hogy Tehereh továbbra is milyen átkozott jó stílusban írja ezeket a könyveket.
Magyarul is érezni,hogy van egy sajátos írásmódja. De angolul ez csak még jobban érezhető.

cmbyn>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Bár a nyelvi nehézségek miatt jóval lassabban haladtam mint a sorozat előző köteteivel, teljesen megérte. Azt hiszem a Ne félts után ez a rész tetszik a legjobban, és imádom Kenji és Warner karakter fejlődését. spoiler

2 hozzászólás
TheDramaQueen P>!
Tahereh Mafi: Defy Me

Hű, határozottan ez volt az eddigi legmegdöbbentőbb, legromantikusabb, és közel a legizgalmasabb rész az összes közül.
Kezdjük azzal, hogy azért itt már beültetett chippek, memóriatörlés, génmanipuláció, és deformálódott testek is voltak a sztoriban amivel együtt nekem erősen sci-fi hangulatom lett, de ez valahogy illett hozzá.
Juliette abszolút elviselhető volt ebben a részben, mintha valamelyest átevezett volna a racionális gondolkodás medreibe, ami nagy megkönnyebbülés volt. Aaron szintén óriásit fejlődött, és kezd igazán a része lenni a csapatnak, amik viccessé tették a sztorit, hogy Kenji hülyeségeibe ő is rendszeresen belegabalyodott. Hát igen ütőképes csapat ők együtt. :D
Naazera és Kenji nagyon cukik, és teljesen mások mint a Juliette-Aaron páros. Ők őszintén, egymás szemébe nézve tisztázzák a dolgokat, akármennyire nem is úgy akarják igazából. Ráadásul szuper csapat együtt, úgyhogy kíváncsi vagyok rájuk. Naazera amúgy az új kedvenc hősnőm lett, imádom. ❤
Cuki volt, romantikus és izgalmas, egy kicsit más mint a többi, de ugyanolyan jó. ❤


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

“I love you, Ella,” I whisper. “I will love you for the rest of my life. My heart is yours. Please don't ever give it back to me.”

352. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Ella
SzRéka P>!

“Bro, you really need to, like, eat a pizza or something,” he says, slapping me on the shoulder as he leaves. “You have too many abs.”
“What?” My eyebrows pull together. “That’s not—”
“I’m joking,” Kenji says, pausing in the doorway just before he leaves. “Joking,” he says again. “It was a joke. Jesus.”

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Kenji Kishimoto
Nymeria96>!

This world has a sick sense of humor.

203. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
SzRéka P>!

Ella takes my hand.
I look at her, surprised, and she smiles at me, the fading sun glinting in her eyes. I feel her fear, her hope, her love for me. But there’s something else, too— something like pride. It’s faint, but it’s there, and it makes me so happy to see her like this. She should be proud. I can speak for myself, at least, when I say that I’ve never been so proud of her. But then, I always knew she would go on to greatness. It doesn’t surprise me at all that, even after everything she’s been through—after all the horrors she’s had to face—she’s still managed to inspire the world. She’s one of the strongest people I’ve ever known.

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson · Ella
Nymeria96>!

And I realize then, in a moment that terrifies me, that I want this, forever. I want to spend the rest of my life with her. I want to build a future with her. I want to grow old with her.
I want to marry her.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
internetfüggő>!

     The wounds on my back are no longer fresh, but, somehow, they still hurt.

9. oldal, WARNER

Kapcsolódó szócikkek: Aaron Warner Anderson
5 hozzászólás
internetfüggő>!

    “[…] None of us got to choose this life. […] And it’s not insane to imagine that sometimes even horrible people are searching for a way out of their own darkness.”

37. oldal, KENJI

Kapcsolódó szócikkek: Nazeera Ibrahim
2 hozzászólás
SzRéka P>!

“I missed you, Kenji,” I say. “I’m so happy you’re here.”
“Hey,” Kenji says sharply. “Don’t you dare start crying. If you start crying I’ll start crying and we do not have time to cry right now. We have too much shit to do, okay? We can cry later, at a more convenient time. Okay?”

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars · Kenji Kishimoto
SzRéka P>!

I give out a single, terrified scream—
Or was that Kenji?

Kapcsolódó szócikkek: Kenji Kishimoto
1 hozzászólás
Nymeria96>!

Tomorrow, there will be pain and devastation to contend with. Tomorrow, we'll dive into a whole new chapter of hardship. There's a world war brewing. A battle for our lives―for the whole world. Right now, little is certain. But tonight, I'm choosing to celebrate. We're going to celebrate the small and large joys. Birthdays and engagements. We're going to find time for happiness. Because how can we stand against tyranny if we ourselves are filled with hate? Or worse―
Nothing?

362-363. Oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ella

A sorozat következő kötete

Shatter Me sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: World After
Adam Silvera: The First to Die at the End
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising
Alexandra Bracken: The Darkest Legacy
Amy Ewing: The Black Key
David Levithan: Someday
Dan Wells: Partials
Cecelia Ahern: Flawed
Giovanna Fletcher – Tom Fletcher: The Eve Illusion
Karen Thompson Walker: The Age of Miracles