Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála című könyve a megosztó kategóriába esik, és ezt meg is tudom érteni, mivel nem könnyen emészthető események láncolatai tárulnak a szemünk elé. Személy szerint imádtam, és azonnal elkezdtem a második részt, ahogy az elsőt letettem. Csupán 128 oldalt tesz ki mindkét rész, így gyorsan és könnyen lehet haladni vele, de olyannyira beszippantott a történet, hogy nekem még ez a két rész kevés volt. Élvezetes volt ez az újfajta közeg: ez a nyers, intenzív és sok esetben megbotránkoztató téma.
Ahogy Molly Southburne-nak ezer halála volt, úgy nekem is ezernyi gondolat cikázott át a fejemben arról, vajon miről is szól ez a történet. Eleinte úgy gondoltam, hogy ez a molly-k csak kivetülései az Igazi Molly-nak, ahogy megéli a felnőtté válás minden pillanatát. Nos, ezt baromira benéztem, ennél messzebb nem is lehetettem volna a valóságtól. Nyomasztó és elgondolkodtató könyvecske ez a halálról és a gyilkolásról. Egy kislány története, akinek önmagát kell megölnie ahányszor csak kiserken a vére.
Molly-nak nincsenek barátai. Egy eldugott farmon él, távol a civilizációtól, ahol apja és anyja próbálja őt óvni minden ártó szándéktól; leginkább önmagától.
Amikor még kicsi volt, egyszer megjelent egy kislány, aki pontosan úgy nézett ki, mint ő; így elnevezte molly-nak. Játszottak, szórakoztak, ahogy a kislányok általában. Ám a molly rátámadt az Igazi Molly-ra. Ekkor a szülök szabályokat állítottak fel: Ha látsz egy lányt, aki úgy néz ki, mint te, fuss! Ha nem tudsz, harcolj! Ne sebesülj meg! Ha mégis és vérzel: felmos, felgyújt és fertőtlenít! Ha lyukat találsz, keresd meg a szüleidet! Mindezt egy csöpp lánynak, akinek az élete gyökeresen alakult át, akinek innentől fogva vigyáznia kellett mindennel, ami felsértheti őt. Ha vérzett, újabb molly-k jöttek, és mind megakarták ölni őt. Anyja elkezdte őt kiképezni különböző harcművészetekből, apja pedig támogatta, amiben csak tudta. Ahogy a kislányból nő lett, úgy lett egyre több probléma. Van, hogy a vérzést nem egy sebesülés okozza. Voltak napok, hetek, amikor neki és szüleinek minden nap molly-k tetemeit kellett elásniuk. A hormonok miatt Molly egyre kétségbeesetté, paranoiássá vált, és az is megfordult a fejében, hogy a szülei sem valóságosak.
Felnőttként egyetemre megy, ahol anatómiát tanul és irodalmat. Óvatos, amennyire csak lehet, de sajnos vannak helyzetek, amikre nem lehet felkészülni. Molly nem enged közel magához senkit, bár van szexuális partnere, de nem hagyja, hogy szoros kötelék alakuljon ki köztük. De van valami, amiről Molly-nak nincs tudomása. Képes úgy ölni, hogy közben ennek nincs tudatában.
Bár a könyv végén kapunk magyarázatot arra, hogy miért történik mindez Molly-val, mégis felfedezni vélek egyfajta hasonlatot ahhoz, hogy talán az író, ezzel azt akarja megmutatni, ahogy saját magunkat öljük meg az életünk egyes szakaszain. Minden probléma, amit nem tudunk kezelni, megöl önmagunkban egy részt. Kitépjük magunkból, hogy aztán porrá zúzzuk, így élve tovább az életünket. De, amíg élünk, mindig lesznek gondok, így Molly Southbourne ezer halála akár jelentheti minden ember halálát is, hisz legfőképpen önmagunkkal kell megbirkóznunk, és legyőzni azt az énünket, amely a legveszélyesebb az egészségünkre; legyen az mentális vagy fizikális.
Tade Thompson az az író, akit nehéz lesz elfelejteni. Egy olyan történetet alkotott, amivel nem igazán találkozni. Több lehetőséget is beleláthatunk a történetébe, de akár csak szimplán élvezhetjük azt. Remélem, lesz lehetőség arra, hogy a többi könyvét is megismerjem.