Az ​erkölcstelen Budapest 8 csillagozás

Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest

„ Abban az érdekes, bűnös, izgató, és szomorú forgatagba, ami az erkölcstelen Budapest világában zajlik, csak egy fénysugarat akarunk vetni ezzel a könyvvel, egy reflektor fénysugarát, amely gyorsan siklik el az eseményekkel nyüzsgő élet fölött, de minden részletet éles, pontos megvilágításban mutat. Egy nagyváros problémái közt egyike a legbonyolultabbaknak és legérdekesebbeknek a nemi kérdés; duplán érdekes és nehéz azonban Budapesten, ahol olyan nagy az érzéki éhség, az örömök mohó hajszolása, és ahol olyan olcsó a női test, a fehér emberhús”.

A „minden részlet” többek közt olyan fejezet címekben manifesztálódik, mint a milyen a pesti éjszaka?, az utcai lányok, rosszhírű házak, a titkos prostitúció, talmi színésznők, a bűn piaca, megrontott gyermekek, leánykereskedők, a műférj, a selyemfiú, stb.

Eredeti megjelenés éve: 1908

>!
Tudáspolc, 2015
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631211603
>!
Fekete Sas / Orpheusz, Budapest, 1992
102 oldal · ISBN: 9638502614
>!
Nap, Budapest, 1908
112 oldal

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

Nagymező utca, Budapest


Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Frank_Waters I>!
Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest

Ezt a könyvet 1908-ban adták ki először Budapesten. Ez egy korabeli szociografikus mű, a prostituáltak világának szinte minden oldalát bemutatva, ami akkoriban létezett.

Ami izgalmassá teszi, az a jellegzetesen századfordulós stílus, amibe belekeveredik a korabeli szleng (bizonyos kifejezések lassan száz éve már a szlengbe tartoznak! pl. bukik rá, dohány, csórni, pali, pasas, stb.), és a rendőri nyelv is, köszönhetően Székely Vladimir rendőrfogalmazónak.

Ami a hasonló írásoktól különbbé teszi, az az, hogy nem játszik erkölcs-csőszi szerepet, nem ítélkezik, csak a tényeket írja le, ezáltal nem válik nevetségessé, ahogy a legtöbb ilyen „mű”.

De ezek nem száraz tények, és a stílus is fordulatos, élvezetes. Talán a legmélyebb rétegeket láthatjuk itt meg az 1900-as évek első évtizedéből, az akkori életből… Ennél élőbb leírást nem olvastam még a korról, a Nyugat kezdetének koráról, Ady koráról, Kosztolányi koráról (aki rendszeres látogatója volt a budapesti bordélyoknak, és a „perditákat” is valószínűleg jól ismerte), a magyar irodalom egyik fénykorának kezdetéről, és az Osztrák-Magyar monarchia utolsó éveiről. Lenyűgöző írás, ami 2012-ben sokkal többet ér, mint 1908-ban érhetett. Szociográfiából lett korrajz és irodalmi mű. Nem szánták annak, de a mű a szerző fölött áll, íme egy példa rá.

Akit ez a kor érdekel, ezt a könyvet semmiképp se hagyja ki.

13 hozzászólás
Salgó_Oszkár P>!
Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest

Még a járványhelyzet hullámzásának időszakában volt szinte mindennapos, hogy az Operatív Törzs rendőrnyelvének szóvirágaiból viccet csinálva beszéltünk egymáshoz a családdal.*

Az erkölcstelen Budapest egyik szerzője hivatása szerint rendőrfogalmazó (sic!), de ő a jobb fajtából. Veretes irodalmi nyelven írt, egyáltalán nem moralizáló (szigorúan leíró) szociográfiai látlelet ez, a budapesti századforduló éjszakai életéről, azon belül is elsősorban a perditák világáról.

Eleddig nem értettem amszterdami utazásunk óta: miért nem legalizálják itthon is a prostitúciót?

A könyv elsősorban az emberi oldal felől adott válaszokat a kérdésre. Más megvilágosító érveket találtam még az Európai Parlament 2013/2103(INI) számú, ide vonatkozó állásfoglalásának érvelései között, érdemes végignézni a témában érdeklődőknek!

Végül pedig kigyűjtöttem néhány kedvenc szófordulatot a könyvből**:

Alfonz: selyemfiú
Dulcinea: Cervantes – Don Quijote regényében a főhős idealizált szerelmének neve
krónikőr: hírlapíró
melkerin: tolvaj kéjnő
novella (jogi értelemben): egy törvény későbbi kiegészítése, módosítása
perdita: kéjnő, prostituált (és külön misét megérne, egyszer úgy elolvasni majd ezt a füzetkét, hogy kiírjuk közben az összes létező szinonimáját a perdita kifejezésnek).

* link

** Általában ilyenkor a következő napokban azzal szórakoztatom magam, hogy reggel kiválasztok néhány szót, és megpróbálom azokat minél kreatívabban elhelyezni valamelyik aznapi beszélgetésben. Plusz pont jár, ha annyira természetesen sikerül használnom, hogy rá sem kérdeznek. Próbáljátok ki, előbb-utóbb abban bízom, hogy meg fogok tanulni századfordulóul.

Hajnalcsillag>!
Tábori Kornél – Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest

Azt hinné az ember, hogy száz évvel ezelőtt más volt a világ… pedig nem. Ugyanolyan mint most, csak a technikai háttér változott. A prostituálttá válásnak manapság is szinte ugyanazok a társadalmi csoportok az áldozatai. Hiába telt el ez a rengeteg idő még most is hatalmas réteg él ilyen kiszolgáltatott körülmények között. Ez az apró, vékonyka könyv nagyon hasznos társadalomtörténeti szempontból is, sajnálom, hogy a szakdolgozatom készítésekor nem akadtam rá. Igaz, egy hasonló másik könyvet felhasználtam a munkám során, azonban ezt is ajánlanám a XX. század elejének története iránt érdeklődő olvasóknak, szakembereknek.


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

ABNORMÁLISAN
csúnya úrileány levelezne abnormálisan buta emberrel, aki butasága mellett ideális és komoly legyen. Leveleket a kiadóhivatalba kérek „Együtt ábrándozunk” jelige alatt.

A bűn piaca

7 hozzászólás
Frank_Waters I>!

ÖCSÉM
nőül venne bármely korú leányt vagy nőt, lehet púpos is vagy elcsábított, ha legalább 20 000 koronája van. Esetleg biztos állásért.

A bűn piaca

10 hozzászólás
Frank_Waters I>!

A városligeti padok és bokoraljak sem megvetendő helyek a szerelem számára.

A szerelem tanyái

Kapcsolódó szócikkek: Városliget
Frank_Waters I>!

Igazi kurtizán nagyon kevés akad nálunk, ebben a ragyogó és nyomorúságos metropolisban. A férfiak túlnyomó része smucig – ez a szomorún helyes kifejezés –, a Don Juánok olcsón, sőt potyán köthetnek liaisont az úriasszonyok, a tisztességes nők sorában is.

A titkos prostitúció

8 hozzászólás
Frank_Waters I>!

– Feltűnően szép művész! Jöjjön be, nálam kellemesen elgyöngítve lesz.

Az utcai lányok

Frank_Waters I>!

Ilyen helyek [ún. "perdita-tanyák"] vannak a Mester-, a Tűzoltó-, Haller-, Nagyfuvaros utcában, a Szondy-, Bérkocsis-, Rózsa utcában. Beljebb: az Aradi-, Szerecsen-, a Nagymező s az Ó utcában több is, aztán a Magyar utcában stb.

A szerelem tanyái

Kapcsolódó szócikkek: Nagymező utca, Budapest
15 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Még nagyobb rangú körökből kerültek azonban ki ama hölgyek és urak, akik a szalonon át a tulajdonosnő lakásába mentek… izé… kalapot próbálni…

A szerelem tanyái

2 hozzászólás
Frank_Waters I>!

SZÁMLA

4 vég vászon 120K
4 kocsi széna a csomagoláshoz 40K
Fuvar 5K
Kocsisnak borravaló 6K
Csajokért 400K
Összesen 571K

Leánykereskedők

22 hozzászólás
MortuusEst>!

Olvasó, ha a Stefánia út külső részén vagy Budán valahol látsz egy konflist, amelyet lassú, óvatos döcögéssel húz a gebe, és amelynek kocsisa eleresztett gyeplővel kezében, unottan bámul jobbra-balra – emelj kalapot, mert ebben a lefüggönyözött konflisban Afroditének áldoznak- porcelán-fuvar képében.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aphrodité / Venus (Vénusz)
MortuusEst>!

A sajtóról azt mondják, hogy a társadalom tükre, s a nívója annak az értéknek felel meg, amelyre az olvasópublikuma taksálható.

49. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Géczi János: Vadnarancsok
Ambrus Péter: A Dzsumbuj
Gasparovich László: A rettegés ötven napja
Lakner Judit: Halál a századfordulón
Pál István – Szabó Csaba: Budapest közlekedésfejlesztése a politika napirendjén 1957–1990
Gyáni Gábor: Hétköznapi Budapest