Forbidden 52 csillagozás

Tabitha Suzuma: Forbidden Tabitha Suzuma: Forbidden Tabitha Suzuma: Forbidden

Seventeen-year-old Lochan and sixteen-year-old Maya have always felt more like friends than siblings. Together they have stepped in for their alcoholic, wayward mother to take care of their three younger siblings. As defacto parents to the little ones, Lochan and Maya have had to grow up fast. And the stress of their lives--and the way they understand each other so completely--has also also brought them closer than two siblings would ordinarily be. So close, in fact, that they have fallen in love. Their clandestine romance quickly blooms into deep, desperate love. They know their relationship is wrong and cannot possibly continue. And yet, they cannot stop what feels so incredibly right. As the novel careens toward an explosive and shocking finale, only one thing is certain: a love this devastating has no happy ending.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Oetinger, Hamburg, 2014
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9783841503077 · Fordította: Bernadette Ott
>!
Simon Pulse, 2011
454 oldal · ISBN: 9781442419957
>!
Simon Pulse, 2011
434 oldal · ASIN: B004A90A9I

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Lochan Whitely · Maya Whitely


Kedvencelte 22

Most olvassa 4

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii P
Tabitha Suzuma: Forbidden

A tegnap miután kiolvastam, csak zokogni tudtam, órák hosszat. Egyszerűen kicsinált, annyira, hogy nem voltam jól. Akárhányszor a könyvre gondoltam, a szemem mindig megtelt könnyel, és majdnem minden órába eszembe jutott. Most, értékelés írás közben is alig tudom össze szedni a gondolataimat. Ez a könyv nem egyszerűen két testvér szerelembe eséséről szól, hanem sokkal de sokkal többről. Ez a könyv a családról, a testvéri szeretetről, a feláldozásrol, a küzdelemről szól. Szól még a bánatról, az önmarcangolásról, és egy lehetetlen szerelemről. Annyira szívembe zártam ezt a családot, annyira keblemre ölelném mindnyájukat, annyira szeretnék vigaszt nyújtani nekik. Gyűlöltem az anyát es az apát, ohhh de még mennyire gyűlöltem. Ajánlom-e? Őszintén nem tudom, mert kicsinál, mert összezúz, de egyben gyönyörű es felfoghatatlan! Ha megis kezedbe vennéd, jo sok zsepit készíts elő!

31 hozzászólás
>!
Naiva P
Tabitha Suzuma: Forbidden

“You can close your eyes to the things you do not want to see, but you cannot close your heart to the things you do not want to feel.”
Lelkileg szétszaggatott, szétsírtam mindkét szemem, és levált a homloklebenyem. Pedig megfogadtam; nyáron csak laza limonádék.
Ahogy haladt a történet előre, belülről úgy haldokoltam. Azért kétségbeesetten reménykedtem, minden szalmaszálba kapaszkodtam, annak ellenére, hogy már annyit hallottam/olvastam erről a könyvről. Ezért se mertem elkezdeni.
Számtalanszor feltettem magamnak a kérdést; min, vagy kin múlik, hogy mikor és kibe szeretünk bele? Nos, nem lettem okosabb, de az biztos, hogy a szerelem egy egészen új oldalát tapasztalhattam, ha csak könyvön keresztül is. Gondolatébresztő volt.
Lochan Whitely az egyik legösszetettebb karakter, akiről olvastam. Imádnivaló, nagyon édes, érett gondolkodású, pedig még csak 17 éves. Nagyon bátor, tiszta a lelke, önzetlen és kitartó. Ezért is vagyok összetörve spoiler Nagyon visszahúzódó személyiség. Akinek minden egyes napja küzdelem, akinek a nyakába zúdul minden felelősség, mert az alkoholista anyjuk teljesen elhanyagolja 4 gyerekét. Nagyon fel tudott húzni. Inkább az aktuális, hasonló életmódú párját választja. Mit érdemel egy ilyen „anya”? Minimum egy kötelet a nyakába. Lochan veszi át az ellátó, gondoskodó és a családfenntartó szerepet. Az egyetlen reménysugár az életében, Maya. Aki a legjobb barátja, lelki társa, és élete szerelme. Az egyetlen gond az, Maya az ő 16 éves húga. Bizarrul hangzik, de a regényt olvasva nem tűnik annak. Inkább az a helyzet volt elszomorító, amivel nap, mint nap meg kellett küzdeniük. A felelősség súlya a vállukat nyomta. Ebbe idővel akárki beleroppant volna.
Sok újdonságot nem tudok hozzá fűzni. Azt reméltem, hogy talán nem is vér szerinti testvérek, mert egyedül Lochan-nek volt zöld színű a szeme. Nem is nagyon hasonlítottak egymásra. Tisztában vagyok a recesszív öröklődés fogalmával, de mint azt fentebb említettem, minden apróságban reménykedtem.
Az írónő lenyűgözően írta le a két főszereplő belső gondolatait. Annyi megpróbáltatás után és a tabu ellenére azon kaptam magam, hogy drukkoltam nekik, hogy összejöjjenek, hogy magasról tegyenek arra, hogy mások mit gondolnak. spoiler Tudtam, hogy nem lehet boldog vége, de akkor is. Egyszerűen nem bírom feldolgozni.
Csodálatos, szomorú, tragikus történet. Befogadó, nyitott gondolkodású olvasóknak tetszeni fog.

14 hozzászólás
>!
Lorelei
Tabitha Suzuma: Forbidden

Őszinte leszek. Nem olvastam el a fülszöveget és így fogalmam sem volt arról, hogy tulajdonképpen miről is szól a könyv. Viszont már évek óta rengetegszer szembeköszönt velem a borító vagy egy-egy értékelés.

A könyv keményen feszegeti a vérfertőzés szerintem tabu témáját. Egyáltalán nem mindennapi a történet, hiszen már maga az alapfelállás sem az. Az emberek többségében fel sem merülne, hogy Maya és Lochan szabad akaratból és érzésből választja egymást.
Nagy erkölcsi dilemmákba estem én is a Forbidden során, hisz nem csupán a szerelemről szól, hanem rengeteg kérdést nekünk szegez. Az írónő annyira jól fogalmaz, hogy olvasás közben nem az undorító volt az első szó, ami az eszembe jutott. Pedig a társadalmi normák alapján ez lenne az elvárt reakció.

Bővebben: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.hu/2016/06/tabit…

7 hozzászólás
>!
zsebibaba007
Tabitha Suzuma: Forbidden

Ennyit könyvön még nem sírtam.
Köszönöm a borítónak, hogy ennyire szépséges. Egész nap ezt simogattam, amikor megérkezett :))
Már az első 3 oldal után éreztem, és tudtam, hogy Ő az igazi. 3 oldal után full depisnek lenni… Ilyen egy jó könyv!!! Olyan érzelmeket váltott ki belőlem, már maga az, ahogy Lochan elmesélte, hogy elment iskolába!!!!!! Lelkileg roncs lettem, mire kiolvastam, de megérte.
Ha valaki egy szívszorító történetet szeretne olvasni egy szerető családról (-anya, -apa. Csak a gyerekek), a testvérek közötti szeretetről, szerelemről, barátságról, az bátran kezdjen bele a Forbiddenbe! Papírzsepit azért készítsetek bőven, én pár fejezet után átváltottam e-bookra, hogy ne a könyvemet áztassam el :D

Kedvenc karakter: Lochan és Willa.
Legutáltabb karakter: az anya.
5*. Kedvenc. Ajánlom mindenkinek!

>!
LyennSunny 
Tabitha Suzuma: Forbidden

Ez a könyv… Nem lehet olyat írni róla, amit mások nem mondtak még el. Érzelmileg nagyon megviselt a történet. Annyi minden van benne, nem csak „szimpla” vérfertőzésről szól. Annál sokkal többről. Tabitha Suzuma olyan gyönyörűen ír, hogy csak na! Nemrég olvastam Alexa Riley Thief-jét, a főhősnek van egy magán szigete. Végig az pörgött az agyamban, hogy legszívesebben ellopnám Lochan-t és Maya-t erre a szigetre. Ott tényleg nem bánthatja őket senki. Csak ennyire imádom ezt a két szereplőt. Ugyan mit tehettek volna a szerelmük ellen? Próbáltak ellenállni mentségükre szóljon. Nem ők tehetnek róla hogy testvérek, ezt dobta a gép. Gyönyörű történet, a témája ellenére. Remélem felkarolja itthon valamelyik kiadó.

>!
Rémálom
Tabitha Suzuma: Forbidden

Nyilván azért vettem a kezembe ezt a kötetet, mert ahogy a címe is mutatja, tiltott szerelemről szól, történetesen két testvérről. Nekem ilyesfajta témával nincs gondom, de mindig szívesen olvasok ténylegesen lehetetlen szerelemről, mert az jobban megérint. (Valljuk be, a happy end nem mindig hihető/kielégítő az embernek.) Hát itt ahogy a fülszöveg is mondja, nincs happy end. Sírós, szívszorító, és eleve csak az kezdjen neki, akit a vérfertőzés nem zavar. Egy tépelődős romantikus sztori ez, az írónő nagy hangsúlyt fektet az érzelmekre, és ettől lesz jó. Emellett persze ott van az alkoholizmus témája, a széteső család, no meg nagyon halkan fel van az is dobva (amin ugye világszerte sokan vitatkoznak) a közös megegyezésen alapuló vérfertőzésben tényleg olyan rossz-e, ahogy a társadalom tekint rá.

>!
Lex
Tabitha Suzuma: Forbidden

Aludtam rá egyet, mert tegnap biztos nem lettem volna képes megírni az értékelést, annyira megrázott a történet. Most talán kicsit összeszedettebben tudom megfogalmazni a gondolataimat.

Azt hiszem az első löketet a könyv felé egy fan trailer adta. A képsorok, a zene (Trading Yesterday – Shattered), ami alatta szól nem hagytak más választást, mint hogy el akarjam olvasni a történetet. A fülszöveg aztán csak rátett egy lapáttal, így aztán nem sokkal később már úton is volt felém a regény.

Előre tudtam, hogy szenvedéssel teli, megrázó és megható könyv lesz. De igazából annyira még sem volt könnyfakasztó, mint amennyire vártam. Csak a vége. Na de ott aztán elszabadult a pokol.

A könyv fő témája első sorban nem a két testvér közti szerelem, hanem a család és az összetartás fontossága. Az, hogy Lochan és Maya végül többet éreztek egymás iránt, mint amennyit szabad lett volna, igazából mellékterméke a hányatott sorsuknak. És a legdurvább az, hogy tényleg vannak ilyen családok a való életben is, ahol a szülők – finoman fogalmazva – szarnak az egészbe bele. Már az is elég megbocsáthatatlan, hogy az apjuk így magukra hagyta a gyerekeket, de hogy utána az anyjuk is ennyire ne foglalkozzon velük, ez annyira felfoghatatlan. Minek az ilyeneknek gyerek, de most komolyan? Ez az univerzum egyik legnagyobb kérdése, amire soha nem fogunk választ kapni. Csak tehetetlenül figyeljük a szerencsétlen gyerekeket, akik kénytelenek mindennek a nemtörődömségnek meginni a levét.

És akkor térjünk rá a vérfertőzés témájára. Ez nem egy olyan dolog, ami mellett könnyen elmegy az ember. A társadalom egyöntetűen elítéli az efféle kapcsolatokat, akár akarja mind a két fél, akár nem. Sőt, ha mind a ketten akarják, az csak még undort keltőbb. Igazából nem tudom, hogy tudunk-e objektíven ítélkezni az ilyen helyzetekben. Elvégre mindenki tudja, hogy nem az ember saját döntése, hogy kibe lesz szerelmes. Ez nem választás kérdése. És az, hogy Lochan és Maya épp testvérek, hát ez mondhatni nagy pech. Mégis nem tudom azt mondani, hogy helytelen volt, amit tettek. Ismerve a sorsukat, az érzéseiket egyszerűen nem tudok ítélkezni felettük. Hisz milyen is lehet úgy élni, hogy együtt vagy felelős a húgoddal három kisebb testvéred iránt? Nem kezdesz el vajon tényleg szülőként gondolkozni? Nem kezded el magatokat teljes családként látni, egy apával, egy anyával és a gyerekekkel? Bár nem tért ki konkrétan ilyen fejtegetésekre az írónő, azért egyértelműen benne van a „mi lett volna ha” kérdés a könyvben. Ha nem így nőnek fel, ha nem kell ekkora terhet a vállukon cipelniük, talán soha meg sem fordul olyasmi a fejükben, mint hogy szerelembe essenek egymás iránt.

Nem adtam öt csillagot a könyvnek, mert egy hangyányi hiányérzetem van. Nem tudom megmondani, hogy miért érzem ezt, egyszerűen csak így van. Ettől függetlenül mindenképp érdemes az olvasásra, és nem csak az egyszerire.

Zeneajánló:
A fentebb említett:
https://www.youtube.com/watch…

>!
calamum
Tabitha Suzuma: Forbidden

Kétségtelen, hogy ez volt eddigi életem leggyönyörűbb szerelmes története. Ez az a könyv, ami nagyon intenzív érzelmeket váltott ki belőlem, és bevallom, hogy ez ijesztő. Azonban rémületem is csak azt bizonyítja, hogy mennyire felülmúlhatatlan az élmény, amit Tabitha Suzuma nyújtott!
Az incesztus tabuja érdekes, és az ábrázolás mód miatt azért szurkoltam, hogy a csattanó az lesz: nem is testvérek! Valóban Maya és Lochan volt az első pár, akiknek nagyon-nagyon-nagyon szurkoltam. A két testvér szerelme pedig remekül ki van dolgozva: lépésről-lépésre, nem siet. Valahogy reálisnak is érzem, hogy ennek így kellett lennie. Ugyanígy érzek a végével kapcsolatban is spoiler.
Alapvetően azonban mégis inkább a családról szólnak a sorok. Az egymásért való küzdelemről, az irigylésre méltó összetartozásról.
Leginkább azt tartom a zsenialitás alapjának, hogy az írónő a kevesebb-néha-több-elv alapján írta meg a könyvet: érthető, nem használ barokkos körmondatokat és giccses hasonlatokat és metaforákat.
Minden mondata növelte a gombócot a torkomban, és többször is elpityeredtem (arról nem is beszélve, hogy az utolsó három fejezetet végigsírtam, majd a könyv letétele után is csak meredtem magam elé: mégis hogy történhetett meg mindez.) Ezzel az egyszerűséggel sarokba is lettem szorítva, hiszen a legtöbb családtag érzelmeit könnyedén el tudtam képzelni. Mivel Maya és Lochan szemszögéből látjuk az egészet, nincs más választásom: én is ragaszkodok minden testvérükhöz és hozzájuk is, egyszerűen szeretem őket.
Apró darabokra szedett. Imádtam!

>!
hajnalikod
Tabitha Suzuma: Forbidden

Igazából fogalmam sincs mit írhatnék erről a könyvről. Hogy megrázó? Az. Hogy szomorú? Az. Hogy nincs igazság a világon? Nincs. Hogy azok szenvednek a legtöbbet, akik igazán nem szolgáltak rá? Igen, ők.
Most, a történet elolvasása után jöttem rá, hogy a borító (legyen akármilyen minimalista is), tökéletesen visszadja azt, amit a könyvől kaptam. Szögesdrót szövődött az én szívem köré is, és egyre jobban szorított, ahogy közeledtünk a végéhez.
Esküszöm, a vérfertőzés zavart ebben a könyvben a legkevésbé. Illetve nem, dehogy zavart, sőt, maga a vérfertőzés szó is disszonánsan hat mindezek után. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy Lochan és Maya kapcsolata akkor is ebbe az irányba tartott volna, ha nem azokkal kellett volna szembenézniük, amikkel szembenéztek. Valószínűleg nem, de így alakult. Érdekes kérdéseket boncolgat az írónő, az én gondolataimat is tökéletesen megfogalmazta. Mi jogon ítélkeznek az emberek a másik felett? Miért? Mert eltér a normálistól? Egyáltalán mi a normális? Miért kéne bárki felett pálcát törnöm, csak mert nem olyan mint én. Mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné, vagy ahogy tudja. Megismerve az előzményeket, én nem tudok ítéletet mondani felettük, egyébként sem tenném. Itt nincs boldog vég, nincs happily ever after, nem is lehetett volna.
Bármennyire is fájt a Lochan, Maya és a többiek sorsa, örülök, hogy elolvashattam ez a könyvet.

>!
horsegirl
Tabitha Suzuma: Forbidden

Nagyszerű könyv a tiltott szerelemről, a ragaszkodásról,a család fontosságáról. Az írónő remekül ábrázolja az érzelmeket,még biztos olvasok tőle. Újraolvasós és mélyen megérint. Csodálatos.


Népszerű idézetek

>!
Rémálom

Well, you can forget your fucking fairytale! Welcome to the real world!

>!
Rémálom

‘Are you saying you’re gay?’
The corners of his mouth twitch in amusement. ‘If there’s one thing I do know, it’s that I’m not!’
I sigh. ‘That’s a pity. I always thought it would be pretty cool to have a gay brother.’
Lochan laughs. ‘Don’t lose hope yet. There’s still Kit and Tiffin.’

>!
abstractelf

It’s all an act. Everyone else is pretending anyway. Kit may have surrounded himself with a group of kid who spit in the face of authority, but they’re just as scared as everyone else. They make fun of others and pick on loners just so they can belong. And I’m not much better. I might appear confident and chatty, but I spend most of my time laughing at jokes I don’t find funny, saying things I don’t really mean – because at the end of the day that’s what we’re all trying to do: fit in, one way or another, desperately trying to pretend we’re all the same.

>!
Rémálom

It’s not just disgusting, Maya, it’s fucking illegal!

>!
Rémálom

There are no laws, no boundaries on feelings. We can love each other as much and as deeply as we want. No one, Maya, no one can ever take that away from us.

>!
Connie

'We haven’t done anything wrong! How can love like this be called terrible when we’re not hurting anyone?’
He gazes down at me, his eyes glistening in the weak light. ‘I don’t know,’ he whispers.

>!
zsebibaba007

‘OK, I’ll try. That’s all I can promise you right now, Lochie, but I’ll try.’

Kapcsolódó szócikkek: Lochan Whitely · Maya Whitely
>!
Naiva P

I don't even have an image of the perfect boyfriend. I just know he must exist. Because I have all these feelings-love, longing, wanting to be touched, dreaming of being kissed-yet no one to focus them on.

>!
Connie

How to explain that this situation, the love we feel for one another – everything that to others may seem sick and twisted and disgusting – to us feels completely natural and wonderful and oh – so, so right?


Hasonló könyvek címkék alapján

L. H. Cosway: Painted Faces
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls
K. Webster: Hale
Mara White: Maldeamores (Lovesick)
Bryn Greenwood: All the Ugly and Wonderful Things