A ​csucsai kastély kisasszonya 5 csillagozás

Tabéry Géza: A csucsai kastély kisasszonya

Erdélyben, a Sebes-Körös szorosában haladó vonat ablakából a mai utazó, elmerülve a gyönyörűséges tájban, meglepődve pislog föl egy furcsa, ódon fényű várkastélyra. Az épület múltja azonban nem vész a korai századokba. Az 1800-as évek végén emeltette ugyanis Boncza Miklós, aki afféle makacs, gőgös, mikszáthi figura, bár ő korántsem zárkózott otthonába, hiszen parlamenti képviselő is volt. Ifjú felesége – saját unokahúga – belehalt a szülésbe, amikor életet adott a várkisasszonynak, aki aztán egy svájci leányintézetben nevelkedett föl. De mondjuk meg végre: a csucsai kastély fitos orrú kis úrnője nem más, mint Boncza Berta, a későbbi Ady Endréné, akit Csinszka néven ismer az irodalomtörténet. Az ő lánykorát, házasságának első időszakát írta meg 1934-ben Tabéry Géza, hódoló tapintattal, már csak azért is, mert egykor kitartó udvarlója volt a kisasszonynak.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Róla szól: Csinszka

>!
Móra, Budapest, 1990
92 oldal · ISBN: 9631165884

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Aquarius>!
Tabéry Géza: A csucsai kastély kisasszonya

Miközben Robotos Imre – Az igazi Csinszka című életrajzot olvastam, nagyon sok utalást találtam Tabéry Géza – A csucsai kastély kisasszonya című könyvére. Mivel kronológiailag korábbi időszakot ölel fel, gondoltam, csak hozzájárul a tisztább képhez, ha beiktatom az olvasását. Csinszka 14 éves volt, amikor először találkozott Tabéry Gézával. A könyv, egy hiteles beszámoló kapcsolatukról, levelezésük és a személyes találkozások alapján. Végigkísérhetjük Boncza Berta lelki és szellemi fejlődését. Hű képet kapunk érzelmi világáról. Megtudhatjuk, hogy egy szeretetre áhítozó, álmodozó gyerekleány, hogyan csiszolódik felnőtt nővé. Érintőlegesen kitér Ady és Csinszka házasságára is. Azt gondolom, hogy egy kiváló lélekrajz, és örülök, hogy beiktattam. Egy baja van: rövid! :)

Amrita I>!
Tabéry Géza: A csucsai kastély kisasszonya

nem lesz ez igazi értékelés, mert túl régen olvastam és már nem emlékszem, „hogy tetszett”, de valószínűleg tetszett. helyes, pont kézbe való kis könyv, szép és érdekes borítóval. ami vicces: nagyon kislányként olvastam, és csak évekkel később jöttem rá, kiről is szól… :P :)

Véda P>!
Tabéry Géza: A csucsai kastély kisasszonya

Tabéry Géza visszaemlékezése a csucsai öntörvényű kisasszonyra, majd fiatalasszony Bertuskára, akit nem volt szabad Bébének szólítani :) Hát nem szerettette meg velem Boncza Bertát, az tuti!

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Aquarius>!

Kezdem belátni, hogy az embereket szeretni önzésből is kell, és haragudni rájuk csak nekünk lehet rosszabb, nem azoknak, akikre haragszunk.

(Boncza Berta)

72. oldal

Aquarius>!

A fájdalom is csupán hangulat. Néha meglepi az embert, aztán távozik.

(Boncza Berta)

68. oldal

Aquarius>!

Nem vagyok most még szép, de húszéves koromban csodálatos tűzzé változom, ezt érzem. És nagyon sajnállak, ha arra gondolok, hol leszel te akkor.

(Boncza Berta)

49. oldal

Aquarius>!

Vannak az életnek őrlő kis bosszúságai, amelyek a lelket jobban behálózzák, mint egy-egy hirtelen ránk zuhant csapás. Órákra, hónapokra szántanak olykor életarcunkra öreg redőket a ki nem robbanó önemésztések.

38. oldal

Aquarius>!

Lelkivilágomra gondolni se szeretek, olyan zavaros, szomorú, kialakulatlan kép az, amit csak a jövő fog kiformálni.

(Boncza Berta)

16. oldal

Aquarius>!

Köszönöm, hogy itt járt, jól érezte magát – ezt megéreztem a magam jó érzésén –, s köszönöm, hogy megkerült úgy is, mint régi barátom, és köszönöm, hogy az úton, amin ma járok, talán meglátta egy pillanatra azt az embert, aki ma vagyok.

(Boncza Berta)

90-91. oldal

Aquarius>!

Tizenöt éves koromban sokkal öregebb voltam, mint ma vagyok, akivel tulajdonképpen minden történt, és mégsem történt semmi sem.

(Boncza Berta)

91. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Győri Klára: Kiszáradt az én örömem zöld fája
Konrád György: Elutazás és hazatérés
Szabó Magda: Für Elise
Korcsmáros Péter: Mesélő ceruza
Szabó Magda: Ókút
B. Kéry Ilona: Kertem
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Esterházy Péter – Marianna D. Birnbaum: Az évek iszkolása
Bánffy Miklós: Egy erdélyi gróf emlékiratai
Károlyi Mihály: Hit, illúziók nélkül