Koktél ​hatkor 10 csillagozás

T. S. Eliot: Koktél hatkor

A ​század egyik legnagyobb költőjének világhírű drámáját – vígjátékát – nyújtjuk át most a magyar olvasónak. Életművének szerves részét alkotják drámái: beletartoznak a költő Eliot világába, szerves részei és tulajdonképpen eredményei-folyományai is annak. A drámaíró Eliot a színpadon is szembefordul a kor áramával. Induláskor a verset prózaivá tette. Később viszont a drámát próbálta meg a költészet magasába emelni. Ennek a kísérletnek talán legszebb példája a Koktél hatkor. A banális alaphelyzetből, a szalonvígjáték-figurákból az elioti dráma-vers segítségével sikerül a szerzőnek – akárcsak Moleere-nek a Tartuffben és Az embergyűlölő-ben – a komikumból költészetet párolni, s a színpadi komikum modern poézisét megteremteni. Ha valaki azzal az áhítattal fog hozzá a darab olvasásához, hogy a század egyik legnehezebben érthető és legfilozofikusabb költőjének művét tartja a kezében, eleinte csalódás érheti: rögtön egy koktélparti léha hangulatában, nagyvilágian üres és szellemes… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 1967
136 oldal · Fordította: Vas István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

Viktoria_Agnes_Takacs>!
T. S. Eliot: Koktél hatkor

Kicsit el vagyok maradva az egyik Nobel dijas kihivasommal, igy ev elejen nagy lendulettel belecsaptam a temaba. Mar korabban is megallapitottam, hogy neves dij ide, neves dij oda, nem mindenkirol erti az ember, miert is itelhettek neki oda.
Eliottol eddig semmit nem olvastam. Persze tudtam, hogy az o versei alapjan keszult a Macskak cimu musical, de azert gondoltam, hogy nem nehany cuki cicas vers miatt iteltek neki oda a Nobelt. Nos, o az abszolut jol oregedo szerzokhoz tartozik szamomra, legalabbis a Koktel hatkor alapjan. Nem mondom, hogy mindennel egyet ertek, amit o moralis konkluziokent levon, de azok a felvetesek, amiket ebben a rovidke dramaban felhoz a hazassagrol, az emberi kapcsolatokrol, a felszinessegrol. a valasztasainkrol ma eppugy aktualisak, mint 1949-ben, mikor a darab irodott. Sajnalom, hogy valahogy mara ot nagyon elfelejtettuk.

kaen>!
T. S. Eliot: Koktél hatkor

Egy titokzatos vendég bukkan fel Edward koktélpartiján, akit épp otthagyott a felesége és az élete romokban hever. Bölcs, ám érzelemmentes és kicsit talán kegyetlen tanácsokat ad neki és mindenki másnak is, mintha az életüket próbálná rendbe hozni… A vígjátékba illő fordulatok és helyzetek mellett szokatlanul komoly párbeszédek kapnak helyet az életben elfoglalt helyünk kereséséről és a valósággal való szembenézésről. Eliot egyik legkönnyebben érthető és leghumorosabb műve, ugyanakkor nem túl könnyed és semmiképp sem felszínes, noha az alaphelyzetből adódóan lehetne. Aki szereti a drámákat, annak kihagyhatatlan. :)


Népszerű idézetek

judkacag>!

Csak azt ne hidd, hogy te megalázhatsz engem! Megalázás – ez olyasmi, amit én követtem el magammal. Azt sem tudom, létezel-e annyira, hogy megalázhass.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: megalázás
judkacag>!

Ha az emlékbe kapaszkodhatom, már elbírok bármi jövőt. De az emlék megkívánja, hogy megtudjam az igazat a múltról.

33. oldal

judkacag>!

Legtöbbször véglegesnek fogjuk fel magunkat, mert nem tehetünk egyebet, és élünk abból a kevésből, amit magunkról tudni vélünk. Maga most kicsoda? Erről nem tud többet, mint én, inkább kevesebbet. Maga semmi más, csak egy sorozat elavult reflex. Itt egyetlen tennivaló van: semmit se tenni. Várni.

21. oldal

judkacag>!

ISMERETLEN VENDÉG
Majd megmásítja a szándékát és mégsem lesz szabad. Tegnap volt a maga szabadság-pillanata. Akkor elhatározott valamit. Megmozdított bizonyos erőket a maga életében és mások életében, és ezeket az erőket nem lehet visszafordítani. Ez az egyik oka. A másik az, hogy nem tréfadolog valakit visszahozni a halottak közül.
EDWARD
A halottak közül? Ez képes beszédnek egy kissé… drámai, tekintve, hogy a feleségem csak tegnap hagyott el.
ISMERETLEN VENDÉG
De hiszen egymással kapcsolatban naponta meghalunk.

50. oldal

judkacag>!

Az a legrosszabb pillanat, amikor az ember érzi, hogy nincs benne többé kívánság arra, ami a legkívánatosabb, és még nem éri be azzal, amit kívánnia lehet, és már csak azt szeretné, ha kívánni tudná, ami kívánnivaló maradt. De ezt te nem érted.

45. oldal

judkacag>!

Téged meg Céliát más-más célra hívtunk. A te szereped az volt, hogy Lavinia egyik felfedezése légy, Céliának az előkelő társaságot kellett képviselnie. Laviniának mindig becsvágya volt hogy egyszerre két világban is megvesse a lábát – de úgy, hogy ő legyen a híd közöttük. Azt hiszem ezért mondtak a csütörtökjei csütörtököt.

29. oldal

judkacag>!

ISMERETLEN VENDÉG
Csak nem azt akarja mondani, hogy szerelmes belé?
EDWARD
Hát… véglegesnek tekintettük egymást.

19. oldal

patkosanna>!

Nem tudom, Edward, hogy megértelek-e, de jobban értelek most, mint valaha. Úgy értem – azt hiszem –, hogy önmagad vagy annyira, mint még soha énvelem. Kétszer változtál amióta figyellek. Arcodba néztem, és azt hittem, ismerem és szeretem minden vonását, miközben néztelek, elfonnyadt, mintha egy múmiát bontottam volna ki. Figyeltem a hangodra, mely mindig meborzongatott, és más hang lett belőle – nem, nem is hang:
Amit hallottam, bogárzaj volt csupán, száraz, vég nélküli, jelentés nélküli, embertelen – mintha a lábaidat dörzsölnéd össze – vagy mit is csinálnak a szöcskék. Csak figyeltem és lestem volna a szívedet, a véredet, de csak egy ember nagyságú férget láttam, akiben egyéb se volt belül, csak ami kitüremkedik, ha az ember féregre tapos.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

William Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok
Marc Norman – Tom Stoppard: Szerelmes Shakespeare
William Shakespeare: Szeget szeggel / Szentivánéji álom
Edward Knoblauch: A faun
Oscar Wilde: Bunbury
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Fekete Sándor: Az emberevő komédiája
Plautus: A hetvenkedő katona
Kisfaludy Károly: A kérők