A ​pók fogságában (Lizzy Gardner 1.) 60 csillagozás

T. R. Ragan: A pók fogságában

Most van szükség minden erődre!

A rémálom véget érhetett volna, amikor végre megmenekült az őrült karmai közül. Ám ez csak a történet kezdete volt…

Lizzy Gardner mindössze tizenhét éves volt, amikor elrabolta a Pókemberként ismert pszichopata sorozatgyilkos, aki rémületben tartotta kaliforniai szülővárosát. Lizzy a puszta életét mentette több hónapi fogság és kínzás után – a Pókember viszont nyomtalanul eltűnt. Ha Lizzy azt hitte, hogy a bűnöző ezzel elfeledkezik róla, óriásit tévedett.
Tizennégy évvel később a lány sikeres magánnyomozó és önvédelmi oktató. Bűntudat gyötri, amiért ő az egyetlen túlélő, és arra teszi fel az életét, hogy másokat megvédjen az általa elszenvedett borzalmaktól. Ám épp amikor visszatér életébe régi szerelme, egyetlen telefonhívással tör rá a múlt iszonyata: a Pókember visszatért, és ezúttal nem fogja őt futni hagyni.

Így kezdődik a dermesztő macska-egér játék, a bosszúszomjas hajtóvadászat, amelyből csak az egyikük kerülhet ki élve.

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kristály pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · ISBN: 9789634579953 · Fordította: Tóth Enikő Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
416 oldal · ISBN: 9789634579960 · Fordította: Tóth Enikő Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634573746 · Fordította: Tóth Enikő Mária

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Szegény könyv annyira felejtős, hogy mikor két héttel az olvasás után úgy gondoltam, itt az ideje megírni az értékelést, még a fülszöveg elolvasása után sem ugrik be, miről szólt. :(

2 hozzászólás
deen>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Nem volt rossz könyv, de helyenként borzasztóan unalmassá vált. Sokszor csak toporogtunk egy helyben, míg a gyilkos szabadon grasszált, és garázdálkodott. Igazából nem volt elég pörgős a cselekmény. Az egész kiváltó oka csak a történet végén derül ki, és nem is lepett meg egyáltalán. Lizzy elrablásának, fogva tartásának és szökésének története részletekben derült ki, és ez darabossá tette a cselekményt. Az írónő által összerakott cselekmény viszont elég szövevényes volt, sok szálat tartott kézben és fokozatosan fonta össze őket. Mégis a kívánt hatás szerintem elmaradt. A szereplők közül Cathy és a férje Richard sótlan és érdektelen karakterek voltak, ugyanakkor a gyerekek Haley és Brittany sokat adtak a cselekményhez. Lizzy és Jared képtelen szabadulni a bűntudatuktól ki-ki a maga okán, a nyomozás viszont lehetőséget ad nekik, hogy túllépjenek a múlton. Kettejük kapcsolata azonban szerintem nem működött jól a könyvben, bármennyire is próbálta a szerző ezt erőltetni. Egyszerűen a romantikának nem volt megfelelő helye ebben a történetben. Szerencsére a cselekményt lezárta az írónő, így ha végül nem jön a folytatás, akkor is kerek, egész a könyv.

Hópárduc P>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Nem lett kedvencem a könyv. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e folytatása és mit tudnak kihozni belőle, ha igen.
Maga a történet, nem lett volna rossz, de néhol kissé unalmas volt. Talán még kapkodó is a stílus, amivel íródott. A végére persze összeállt a kép. De, mély nyomott nem hagyott bennem a könyv. Nem volt elég pörgős. :(
A főszereplők sem kedveltették meg magukat különösebben.

Lanore P>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Az fura, ha egyedül a gyilkost nem tartom töketlennek? Az ő célját, motivációját még meg is tudtam érteni, akkor is, ha enyhén szólva túltolta…Lizzy karaktere valahogy nem állt össze, nem állt ki magáért, és a hozzáállása is érdekes volt, mintha kb. skizofrén lett volna. Jaredet pedig inkább hagyjuk… spoiler. Ja, Hayley-t ki ne hagyjam a sorból, őt még bírtam a gyilkosunkon kívül! A csillagok kizárólag kettejüknek szólnak.

4 hozzászólás
Zanit>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Az ilyen könyveket szoktam úgy leírni, hogy kellemeske. Nem rágom le a körmöm izgalmamban, de nem is untat halálra. Egész jó kis történet és karakterek, de egyikre sem fogok emlékezni X könyv múlva.
Jared spoiler
Ha később a kezem ügyébe kerül a folytatás, biztosan el fogom olvasni.

vörös_áfonya>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Nem túl izgalmas, önmagát olvastató történet, egy csokor gyanúsítottal. Az írónőnek sikerült elérnie, hogy sok szereplővel bizalmatlan legyek. Az FBI ügynöktől kezdve Lizzy sógoráig minden férfiban kételkedtem, sokszor logikátlanul. Idegesített a halandó butaság, amit Brittany produkált. Nem értem az ilyen embereket. Azokat a helyzeteket sem szeretem/fogom fel, amikor minden adott a gonosz megöléséhez, de mégsem sütik el a fegyvert…?!
Én laposnak éreztem a történetet, hiányzott a veszély. Ragan nem, vagy inkább ritkán engedte szabadjára a sorozatgyilkost és a női karaktereket. Amikor esélyük adódott kiszabadulni, akkor akcióba léptek, de csak pár sor erejéig. Több harcra vágytam volna.

szofisztikáltmacska>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Meglepő volt, hogy mennyire megosztó ez a könyv a molyos értékeléseket illetően. Nekem nem volt vele különösebb problémám, nem volt kiemelkedően jó, de rossz sem. Igazából a krimiket és a pszichothrillereket a legkönnyebb behatárolni, ha tetszik, akkor falom a sorokat, ha csak olyan kis langyi, akkor nem akarom minden szabad percemben folytatni. A pók fogságában volt annyira izgalmas, hogy várjam az estéket.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/06/10/t_r_reag…

BBetti86 >!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Ebben a sorozatban volt már olyan emberrablós könyv, amit nem tudtam letenni. Sajnos, ez nem azok közé tartozik.
Lizzie egy sorozatgyilkos kezei közé került 17-18 évesen, nála volt 2 hónapig, míg sikerült megszöknie. Próbálta folytatni az életét, de rengeteg trauma maradt vissza. Évekkel később a Pókember visszatér, és Lizzie, akit vádol mindenért. A nőre rászállnak a családtagok, a média is, miközben ő tényleg segíteni próbál. Az életét is úgy alakította, hogy segítsen a gyengébbeknek és kihasználtaknak. Szerencséjére egykori barátja is visszatér, akiből az évek alatt FBI ügynök lett. Ő segít visszahozni az igazi emlékeket, a gyilkos nyomába erednek, miközben a régi érzelmeket is felmelegítik.
A bajom az volt a sztorival, hogy nem igazán krimi. Alig kapunk valamit a nyomozásból. Amit igen, az sem érdekes. Lizzie szerepe, mint nyomozó, különben is kicsi, noha elvileg a szakmája is a magánnyomozás lett. Nem volt hiteles, és nem egy olyan emlékezetes elme, mint Robert Hunter, Lincoln Rhyme vagy akár Pendergast.
Csajos elem viszont akad bőven. Szenvednek, nyűglődnek, és sokaknak vannak szerelmi szálai. Jared és Lizzie. Lizzie nővére, aki most jött rá, hogy a férje beszerzett egy fiatalabb szeretőt mellé. A lányuk, aki neten szerzett egy hódolót magának. Ha már szerelmi szálak: eltelt kb. 15 év. Jared és Lizzie külön voltak, saját életük lett. Hogy tudnak 1-2 nap alatt visszatérni oda, ahol korábban voltak? Annyira nem tudom elhinni, hogy 15 éven át őrizgették a lelkükben az első szerelmüket.
Az időzítés különben is gáz. 15 év alatt, terápiákra járva senkinek nem esett le az, amit Jared fél nap alatt összerak. Gratulálok! Lizzie nem is csoda, hogy soha nem tudta teljesen összerakni magát.
A gyilkos indítéka is olyan gyerekes. Jó, logikát az őrületben nem kellene keresnem, de ő is példája annak, aminek Lizzie. Hogy nem veszik észre, ha valaki bajban van, őrült, stb. Lizzie kórtörténetéből senki nem rakta ki Jared előtt, pontosan milyen traumája van és hogyan kezelte ezt az agya. A Pókember is teljesen kattant, és ez senkinek nem tűnt fel a környezetében? Azért nem egy Hannibal Lecter a pasi.
Lizzie és Jared sem szerettette meg magát velem, bár valószínűleg ebben közrejátszik, hogy nagyon nem szerettem a romantikus vonalukat a regényben. Mert különben hősiesek, jó tulajdonsággal teliek, szerethetőek.
Akit bírtam: Hayley. Ő tényleg harcos, és annak ellenére, hogy milyen dolgokon kellett átmennie, ő küzdött és nem adta fel. Az ő traumája már alapból nagyobb szerintem, mint Lizzie történetében. Mégis, ő nem esett szét. Ő szembe tudott szállni a Pókemberrel. Ő ki tudja mondani, hogy nem annyira erős, mint amilyennek mutatja magát. Őt megkedveltem.
Egyszer elment, de csajosabb és romantikusabb, mint amit egy pszicho-thrillerben kedvelek.

Marta_Kotai_Szabone>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

Nagyon-nagyon tetszett. Gördülékeny stílus,izgi jelenetek. Engem kilóra megvett. Várom a folytatást.

PerczeneNiki>!
T. R. Ragan: A pók fogságában

A sztori egészen izgalmas volt. Van egy elmebeteg gyilkosunk, aki leállt 13 évre, majd sértett önérzettel újra elkezdi szedni az aldozatait. A szereplők viselkedése itt-ott egészen érthetetlenspoiler. Az meg számomra különösen bosszantó volt, hogy még a végén se derült ki, hogy az Pókember, hogy a francba tudott mindenhol ott lenni, mindent látni, mindent tudni, egy teljes állás mellett is??!! Örülök, hogy a végére legalább az elmebetegseget kiváltó esemény kiderült, bár azt még mindig nem értem, hogy spoiler, hogy nem volt annyi esze, hogy osszerakja az eseményeket korábban.

Muszáj megemlitenem viszont a fordítás tragikus minőségét (feltetelezem, hogy az író tudta, hogy bizonyos karakterek milyen rokoni kapcsolatban állnak), amely szemléltetésehez ide teszek néhány idézetet (a „…” egy-egy, az idezet szempontjabol lenyegtelen mondatot jelöl) :

"– Ez én vagyok a nővéremmel, Mary Crawforddal. Ő az, aki a hintán ül.


Lizzy a képet nézte. Az egyik lány a hintán ült. Az idősebbik mögötte állt, keze a hinta kötelén.

Nem tévedhetett az idősebb lánnyal kapcsolatban, aki a hintán ült."

" Azért jött az Államokba, hogy megkeresse az öccsét, de úgy tűnt, elnyelte őt a föld.A zene sem tudta elterelni a gondolatait a bátyjáról, így aztán addig kapcsolgatta a rádióadókat, amíg egy megnyugtató hangot nem hallott."


Népszerű idézetek

Masni>!

Az éjszaka árnyai közt megbújva, dús lombú leander takarásából figyelte a férfi Andersonék házának bejáratát.

(első mondat)

Suddus>!

Ám eddig nem értette, hogy az akarás és a cselekvés között ilyen óriási a különbség.

230. oldal

BBetti86 >!

De ha más nem, már az is jó, hogy a sok rossz dolog olyan sokkal jobbá teszi azt, ami jó.

413. oldal

Baranyi_Nagy_Betti P>!

Eljön egy pont az életben, amikor meg kell tanulnunk azokkal a lapokkal jatszani, amit osztottak nekünk.

84. oldal

Baranyi_Nagy_Betti P>!

Ne ígérj olyasmit amit nem tudsz betartani! – Jared azért jelentkezett az FBI-hoz, mert meg akarta védeni szeretteit. Ám eddig nem értette, hogy az akarás és a cselekvés között ilyen óriási a különbség.

230. oldal


A sorozat következő kötete

Lizzy Gardner sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Daniel Cole: Rongybaba
Beth Flynn: Kilenc perc
Caroline Kepnes: Elrejtett testek
Ania Ahlborn: Vértestvérek
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
M. J. Arlidge: Bújócska
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Chris Carter: A halál szobrásza
Karin Slaughter: Nadragulya