The ​Extraordinaries (The Extraordinaries 1.) 5 csillagozás

T. J. Klune: The Extraordinaries T. J. Klune: The Extraordinaries T. J. Klune: The Extraordinaries

Some people are extraordinary. Some are just extra. TJ Klune's YA debut, The Extraordinaries, is a queer coming-of-age story about a fanboy with ADHD and the heroes he loves.

Nick Bell? Not extraordinary. But being the most popular fanfiction writer in the Extraordinaries fandom is a superpower, right?

After a chance encounter with Shadow Star, Nova City’s mightiest hero (and Nick’s biggest crush), Nick sets out to make himself extraordinary. And he’ll do it with or without the reluctant help of Seth Gray, Nick's best friend (and maybe the love of his life).

Rainbow Rowell's Fangirl meets Marissa Meyer's Renegades in TJ Klune's YA debut.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Tor Teen, 2020
400 oldal · ISBN: 9781250203670 · ASIN: B07WYSGG3D
>!
Tor Teen, 2020
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250203656
>!
Macmillan, London, 2020
ASIN: B082VLWDTW · Felolvasta: Michael Lesley

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Nick Bell


Kedvencelte 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

anemona P>!
T. J. Klune: The Extraordinaries

Aranyos történet volt. Van benne jó pár részlet, ami számomra szemforgatóan YA, de emiatt túl sokat nem akarok panaszkodni, mert tudtam, hogy nem én vagyok a célközönség. Nem az a tucat szuperhősös könyv lett belőle, mint amire számítottam. Mondjuk úgy, hogy megvannak benne a sztereotipikus elemek, de közben nagyon jellemzően, letagadhatatlanul TJ-s.
Elég jól ismerem TJ munkásságát, ami abból a szempontból hátrány, hogy sok párbeszéd, szófordulat nagyon emlékeztet a korábbi könyveiből megismert karakterek stílusára (Paul, Sandy, Sam, Gary, Gus). Aki csak most ismerkedik a könyveivel, az biztosan lehengerlőnek találja majd a humort, ami amúgy tényleg nagy erőssége. Nekem is tetszett természetesen, csak közben vegyesek is az érzéseim amiatt, hogy bizonyos szempontból „ismétlés” volt.
Nick szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Ez csak azért gond, mert a könyv döntő többségében kizárólag arról van szó, hogy Nick mennyire rajong ezekért az ún. Rendkívüliekért, mennyire szeretne ő maga is az lenni, mennyire szerelmes, mennyire csalódik, amikor kiderül, hogy gyakorlatilag egyedül ő nem tudta összerakni valódi kilétüket. Ettől még nem rossz, csak túl Nick központú. Szerintem egy váltott szemszög jót tett volna. Szintén örültem volna, ha kicsit többet megtudunk a Rendkívüliekről, nemcsak úgy, hogy valaki közvetít valamelyik összecsapásról, de persze lehet, hogy ezt a sorozat többi részére tartogatja TJ. spoiler
Jó az üzenet, amit a fiatalság számára át akar adni, és mindenképpen nagy szó a benne lévő 2 meleg románc is (mert ne feledkezzünk meg a mellékszereplőkről sem). Én biztosan oda-vissza lettem volna, ha ilyesmit olvashatok 16-17 éves koromban.
Összefoglalva: jó és aranyos volt. Michael szuper munkát végzett a hangoskönyvvel, de hát nem is vártam kevesebbet. Kár, hogy mindenféle külső tényezők miatt ilyen sokat kellett várni a megjelenésre, és arról ne is beszéljünk, hogy a folytatást majd mikor vehetjük a kezünkbe. Ez a része lehangoló, de amúgy igazán jópofa.

gabriellaeld IP>!
T. J. Klune: The Extraordinaries

Nagyon szerettem volna végigolvasni, mert alapvetően jópofa és a karakterei se rosszak, minössze az a probléma, hogy nem tizenhat és tizennyolc évesek, hanem mondjuk tizenegy. Ha általános iskolába járnának, akkor emészthetőek lennének a párbeszédeik, döntéseik, viselkedésük, de attól, hogy valaki hiperaktív, attól még nem hülye, és nem áll egy tízéves gyerek értelmi szintjén. Nick kicsit úgy volt beállítva, hogy hát igen, elmaradott a társaihoz képest (úgy NAGYON) és mindenki úgy tesz, mintha észre se venné, hogy, hát igen, ez Nick, mit lehet tenni? Nos, számtalan ötletem lett volna, mondjuk visszalökni pár évet az időbe vagy igenis kicsit összeszedni magunk és hihetővé tenni a karaktert.
A plot kiszámítható, de nem is vársz tőle többet, mert amúgy vicces, de kissé erőltetett is. Nem rossz, de nem is jó; limonádénak viszont fárasztó és mondom, nem hihető, hogy egy tizenhat éves így viselkedjen, meg ilyen dolgokat mondjon, szerintem az író rég volt már kamasz, vagy fogalmam sincs, de a felnőtt regények jobban csúsznak neki, úgy érzem. :D
Aki kamaszokat meg szuperhősöket akar, menjen BNHA-t olvasni, az egész jó a vol. 27-ig.

booksflyingeszti>!
T. J. Klune: The Extraordinaries

TJ Klune nagyszerű író és félelmetesen jól ír a gyászról. Félelmetesen jól ír arról is, mennyit jelent egy gyerek számára az elfogadás és a szerető környezet. Nem mellesleg pedig nagyon jól ír leszbikus tinédzsereket is.
Főszereplőnk, Nicky Bell imádja a szuperhősöket, egy kicsit bele is van zúgva városnak, Nova Citynek saját maszkos védelmezőjébe, Shadow Starba. Olyannyirra, hogy ő maga is szeretne szuperré, Extraordinaryvé válni, a lehető legrosszabb indokokért. A kötet 400 oldalán végigkövetjük Nick harcát az ADHD-val, belső démonaival, barátokkal és szülőkkel, a komoly témák mellé (mit is jelent szuperhősnek lenni, mekkora részt kap a mentális betegségünk a személyiségünkből, a jó szülő nem hibátlan szülő) pedig kapunk egy kis tinédzser drámát és persze szerelmet is.
Végtelenül élveztem ezt a könyvet, minden sorát, a jó gondolatokat és az eltúlzott tinédzserkedést is, mert az üzenete nagyszerű: nem vagy kevesebb attól, hogy más vagy, bármilyen értelemben.
TJ Klune zászlóvivője az LMBTQ irodalomnak, és ez így is van rendjén. Nagyon örülök, hogy a Tor végre felkarolta őt.

SeptiSeverus>!
T. J. Klune: The Extraordinaries

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Bár nem volt letehetetlen olvasmány, egyértelmű az ötcsillag. Ajánlom azoknak, akik szeretik a (néha kínosan) humoros könyveket, a nem hétköznapi (néha idegesítő) főhöseket, a queer YA könyveket (még akkor is, ha ez nem jelent egyben társadalomkritikát), a szuperhősöket, a titkokat, illetve azoknak, akik szeretnek tükön ülve várni egy-egy esemény bekövetkezésére.
Nem ajánlom azoknak, akik valami komoly, sok-sok mondanivalót tartalmazó, realisztikus könyvet keresnek, és nem bírják a kínos vicceket és pillanatokat. Mert ezekből jó sok van.:D


Népszerű idézetek

anemona P>!

“And besides, everyone knows Superman is in love with Batman. Even though someone decided their ship name should be SuperBat rather than the golden opportunity that is ManMan. I mean, come on! How iconic would ManMan be? SuperBat sounds like something found in a dirty cave underneath a swamp.”

Chapter 2

1 hozzászólás
anemona P>!

Dad rolled his eyes. “I know. I figured that out the first time I dropped you on your head and it made a little dent. You didn’t even cry.”
Nick glared up at him. “What do you mean, the first time? There was more than once?”
“Being a parent is hard. Kids are slippery.”
“Baseball is stupid.”
“You were adopted. Didn’t even cost anything. You were in a box filled with free kittens outside of a bodega. We almost went with the calico.”

Chapter 7

anemona P>!

“It’s easier to stand together than it is to struggle apart.”

Chapter 1

anemona P>!

“So, you won’t be Spider-Man. You’ll be Cricket-Man. And your superpower will be rubbing your legs together to make noise late at night when everyone is trying to sleep to remind them you exist and are very annoying.”

Chapter 7

anemona P>!

“Sometimes, I don’t know if you’re really smart or completely insane.”
“It’s a fine line,” Nick agreed.

Chapter 8

anemona P>!

“You should invite him over for dinner when I get home. It’ll be you, me, Seth, and my gun.”

Chapter 17

anemona P>!

“Why are you like this?”
Dad grinned at him. “Because your adolescent angst brings me joy as a parent.”

Chapter 1

anemona P>!

Nick really didn’t understand straight people. They didn’t seem to have any sense of self-preservation.

Chapter 3

anemona P>!

Two men stood behind them. One of them had a mustache. It was wet from the rain and hung under his nose like a drowned rat. The other was balding, the strands of his comb-over plastered to his head, rainwater dripping off his earlobes.
(…)
And because Nick wasn’t always in control of his thoughts, he wondered if they were dating, and had picked out his-and-his matching switchblades. He cursed himself for being a romantic even when he was about to be stabbed.

Chapter 4

anemona P>!

“You’re my favorite person in the world after my dad. I don’t need to be stupid around you. You already like me as I am.”

Chapter 5


A sorozat következő kötete

The Extraordinaries sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ned Vizzini: Be More Chill
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Christina Lauren: Autoboyography
Benjamin Alire Sáenz: The Inexplicable Logic of My Life
Nash Summers: Maps
C. D. Payne: Youth in Revolt
Maggie Stiefvater: The Raven Boys
Libba Bray: Beauty Queens
Cassandra Clare: Queen of Air and Darkness
David Levithan: Boy Meets Boy