Murmuration 5 csillagozás

T. J. Klune: Murmuration T. J. Klune: Murmuration

In ​the small mountain town of Amorea, it’s stretching toward autumn of 1954. The memories of a world at war are fading in the face of a prosperous future. Doors are left unlocked at night, and neighbors are always there to give each other a helping hand.

The people here know certain things as fact:

Amorea is the best little town there is.

The only good Commie is a dead Commie.

The Women’s Club of Amorea runs the town with an immaculately gloved fist.

And bookstore owner Mike Frazier loves that boy down at the diner, Sean Mellgard. Why they haven’t gotten their acts together is anybody’s guess. It may be the world’s longest courtship, but no one can deny the way they look at each other.

Slow and steady wins the race, or so they say.

But something’s wrong with Mike. He hears voices in his house late at night. There are shadows crawling along the walls, and great clouds of birds overhead that only he can see.

Something’s… (tovább)

>!
BOATK Books, 2019
322 oldal · ASIN: B0812DD9HF
>!
ASIN: B01N330IT9 · Felolvasta: Kirt Graves
>!
324 oldal · ISBN: 9781634774543

1 további kiadás


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Adrienn_Gr P>!
T. J. Klune: Murmuration

TJvel még mindig nem javult a viszonyunk.
Én a csendes olvasója vagyok, aki eddig nem nagyon írt értékelést, mert nem értettem mi az oka a felhőtlen imádatnak, ami őt körül lengi.
Ezt a könyvét nagyon régóta elszerettem volna olvasni, többen ajánlották.
És itt állok három napnyi olvasással, és abszolút tanácstalan vagyok. Szerintem az ő könyveit azok szeretik, akik képesek nagyon elrugaszkodni a valóságtól, és miután megtették, vigaszt is találnak benne. Én nem ez a típus vagyok.
Az ötlet tetszett, mert TJ ebbe azért elég erős, valljuk be.
A fő karakter Mike is a szívemhez nőtt, az események lassú folyása (néha talán túl lassú) is kedvemre való volt.
Az intim légkör ami Mike és Sean kapcsolatát bemutatja. Tökéletes… Hiszen ez lenne a lényeg, minden tökéletes, vagy mégsem?

De nem érzem, még mindig nem, és lehet nem is fogom. Még egy TJ könyv van amit mindenképpen elakarok olvasni, aztán lassan feladom.

5 hozzászólás
anemona P>!
T. J. Klune: Murmuration

Meg sem próbáltam egyből az olvasás befejezése után értékelést írni, gondoltam alszom rá egyet. Nos, nem lettem okosabb így sem. Azt sem tudom, hogyan kezdjek neki, hogyan fogalmazzam, hogy mennyire szerettem, de közben mégis mennyire felkavart.
Olyan élmény volt olvasni, mint lassan, ráérősen csónakázni egy folyón, tudva, hogy egy k* nagy zuhatag felé tartunk, de egyelőre megnyugtat ez a lassú andalgás, az egyre gyakrabban felbukkanó figyelmeztető jelek ellenére is. És igen, aztán odaérünk a vízeséshez, és talán a szívünk egy darabja ott is marad a szakadék alján. Ez ellen nem tehetsz semmit.
Sok mindennel kapcsolatban elgondolkodtat ez a könyv: hogy valóban rossz dolog-e az „igazi” valóságot lecserélni arra, amit mi érzünk valóságosnak, hogy tényleg milyen az ember, nem nyugszik bele a dolgokba, és mindig csak utólag tudja igazán értékelni azt, ami fontos. Érdekes érzések kavarognak bennem, és valószínűleg ez még egy jó darabig így lesz.

_ada >!
T. J. Klune: Murmuration

Nagyon nehéz erről úgy olvasásra ösztönző értékelést írnom, hogy közben nem árulok el semmit a cselekményből. De mindenképpen megpróbálkozom, mert az a legjobb, ha az ember semmit nem tud róla. Csak utólag olvastam el a fülszöveget, és másnak is azt javaslom, aki megbízik az íróban, hogy ne tegye. Mert úgy a legjobb belekezdeni, nem tudva semmit, felfogni az első apró jeleket, vagy éppen átsiklani felettük. Hiszen néha annyira kifinomult utalások vannak benne, hogy tényleg érdemes figyelni mindenre.
Szóval itt egy rémesen alulolvasott regény, talán nem a legeredetibb alapötlettel, de briliánsan kidolgozott történettel, főszereplővel. Egy olyan szerző tollából, akinek –lassan rájöttem– bármelyik könyvét elolvashatom, nem okoz csalódást. Remélem, több figyelmet kap majd a jövőben. Ez a könyv pedig már teljesen biztos, hogy fizikai mivoltában is landol majd az itthoni könyvespolcomon.

2 hozzászólás
lillia>!
T. J. Klune: Murmuration

Igazán különleges könyvet sikerült most elolvasnom, bár T.J. Klune-tól mit is várhattam volna? Ez egy olyan könyv, aminek a cselekményéről nem sokat érdemes írni, mert csak elrontanám az olvasási élményt azoknak, akik még csak most gondolkoznak azon, hogy „érdemes elolvasni ezt a könyvet”?
Nekem érdemes volt, de azért nem való ez a történet mindenkinek. Pl. olvasás közben nem egyszer felötlött bennem Philip K. Dick neve, ami nálam pozitívum, de azt hiszem, az átlag M/M olvasó nem pont erre vágyik, bár sose baj, ha valaki kilép a komfortzónájából, ki tudja, talán egy egész új világ tárul fel előtte. ;)

De a könyvről: már az első oldal beszippantott, Klune nagyon tud atmoszférát teremteni. Aztán megismerkedünk a két főszereplővel. Mike 3 éve él Amoerában, a csendes, békés 50-es évekbeli amerikai kisvárosban, ahol egy könyvesboltot vezet. 3 éve udvarol (a szó legnemesebb értelmében) Seannek, a közeli bisztró pincérének, és gyakorlatilag az egész város azt lesi, mikor jönnek már végre össze.
Mike-nak azonban van egy titka: hangokat hall, és ahogy telnek a napok, egyre furcsább események veszik kezdetét, amelyek úgy tűnik, csak őt érintik. Semmi sem az, aminek látszik, vagy csak az elméje játszik egyre gonoszabb játékot vele?

Olvasás közben egyfolytában elméleteket gyártottam, mi lehet a nagy titok, és az író mesterien adagolta a feszültséget. Szépen váltogatta a romantikus és a bizarr eseményeket, akár bekezdéseken belül, és meg kell hagyni, T.J. Klune aztán tud írni.
A jelek azért árulkodóak, sok mindenre rá lehet jönni előre is, bár a végső megoldás azért komplexebb ennél.

Ritka, hogy egy M/M könyvet papíralapon is a polcomon szeretnék látni (már csak a borítók miatt is), de ez ebben is kivétel. Kezdő M/M olvasónak is merem ajánlani, a korhatáros jelenetek száma elenyésző, de figyelem: elvont!


A könyv címét szépen megmagyarázza a szerző a regényben, de itt van róla egy videó is: https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Adrienn_Gr P>!

“You,” Sean says, wiping his eyes, “are the best thing I know.”

Adrienn_Gr P>!

“ Where you go, I go. We’re best friends.”
“And something more,” Sean says, and it’s still not a question. This time, it’s a demand. “And something more,” Mike says, because he wants it to be. He wants it more than anything else in the world. And he’s tired of holding back.

Adrienn_Gr P>!

“You don’t fight fair, Mike Frazier.”
“I didn’t even know we were fighting.”

Adrienn_Gr P>!

“If something happened to you—”
“Nothing’s gonna happen to me, big guy.”
“You don’t know that. Nobody does. You can’t say that because it’s a promise you can’t keep.”

Adrienn_Gr P>!

Sean snorts. “One-way ticket to Crazytown?”
“The round-trip ticket was probably too expensive,” Mike mutters.

Adrienn_Gr P>!

“You want to stay with me tonight?” Or forever, but he doesn’t say that part.

anemona P>!

… it’s not about the length of time you have, but what you do with it.

Author’s Note

anemona P>!

“Are you angry?” Dr. King asks him one afternoon.
“I used to be,” Greg says, in what is perhaps the most truthful thing he’s said in a long time. “I could control it, though.”
“You had to control it?”
“Don’t we all?”

exeunt XXII

anemona P>!

“I’m gonna kiss you,” Sean says. “Right now. Unless you have any objections. And if you do, they better be strong ones.”
“No,” Mike says hastily. “No objections. Not a single single objec—”

conditional statements XIII


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

C. F. Dunn: Mortal Fire
Diana Gabaldon: Drums of Autumn
Rae Carson: Walk on Earth a Stranger
Claudia Gray: Fateful
Eleanor Herman: Legacy of Kings
Simone St. James: An Inquiry Into Love and Death
Jaime Lee Moyer: Delia's Shadow
Joy Preble: Haunted
Marie Brennan: In The Labyrinth of Drakes
C. J. Archer: The Wrong Girl