9. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
9. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
19. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ház ​az égszínkék tengernél 136 csillagozás

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Egy ​varázslatos sziget. Egy veszélyes feladat. Egy égető titok.

Linus Baker, a Mágikus Ifjakért Felelős Minisztérium munkatársa az agglegények csendes, magányos életét éli egy apró házban, egy kiállhatatlan macskával, az esős és szürke nagyvárosban. Feladata, hogy a kormány által fenntartott árvaházakban élő gyermekek jólétét felügyelje.

Egy nap berendeli a Rendkívül Magas Felsővezetés, hogy életbevágóan fontos és szupertitkos küldetéssel bízza meg. El kell utaznia a Marsyas-szigeten működő árvaházba, ahol hat különleges gyermek lakik: egy gnóm, egy tündér, egy wyvren, egy azonosíthatatlan, zöld paca, egy alakváltó törpespicc és a hatéves Antikrisztus. Linusnak el kell nyomnia magában a félelmeit, és meg kell állapítania, mennyire veszélyesek a gyermekek önmagukra, egymásra és a világra.

Az árvaház vezetője a szimpatikus és kissé rejtélyes Arthur Parnassus, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a védencei és a saját titkai biztonságban… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639866195 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer (Lucy) · Arthur Parnassus · Linus Baker · Talia · Chauncey · Phee · Zoe Chapelwhite


Kedvencelte 57

Most olvassa 45

Várólistára tette 424

Kívánságlistára tette 574

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez egy gyönyörű mese, és azt kell mondjam, hogy szívből sajnálom, hogy csak mese. Hogy a világ nagy része nem abba az irányba tart, hogy ne csak mese legyen. Azt már az elejétől éreztem, hogy ez a könyv nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak íródott, nem egy ötven feletti pacáknak, mint én, de ezzel együtt élveztem a történetet, sőt többször is előfordult, hogy törölgetnem kellett a könnyeimet a meghatottságtól. Tény, hogy egyes …fób emberek magukra ismerhetnek a könyvből spoiler, és éreztem az íróban egy hajszálnyi csak azért is-t, hogy kiprovokálja azt a megjegyzést, hogy de hát ebben a könyvben nincs egyetlen „normális” kapcsolat sem. Bár erre a megjegyzésre csak akkor ragadtathatja magát valaki, ha teljesen végigolvassa a könyvet. Sajnos tapasztaltam már olyat, hogy van aki csak azért olvas el egy könyvet, hogy a végén gyalázkodhasson. Ezt a könyvet sem fogja ez a sors elkerülni, de ez van. Ettől még bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki nyitottnak és elfogadónak gondolja magát. Én szeretnék egy ilyen világban élni, és mélységesen elszomorít, hogy nem tehetem.

3 hozzászólás
Ngie>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Félsz elolvasni, mert túl nagy körülötte a hypevonat? Akkor azt mondom, fogd meg ezt a félelmet, tedd bele egy dobozba, jól zárd le, pakold fel a padlásra, és irány a Ház az égszínkék tengernél!
Csodálatos ez a könyv, szívmelengető minden egyes oldala, olyan, amitől egyszerűen könnyebb lesz a lelked! A szereplői tündériek (némelyik szó szerint), a történet nem túl komplikált, viszont pontosan úgy jó, ahogy van! Iszonyatosan kedves humora van a kötetnek, végig mosolyogtam! Volt, hogy nevettem is, igen, de arra gondolok inkább, amikor olvasod a sorokat és melengetik a kis szívedet, Te pedig nem tudsz nem mosolyogni! Fontos témákat érint a kötet, egy végtelenül kedves fantasy történetbe ágyazva. Az LMBTQ+ szál ott van, bár szerintem kevésbé hangsúlyosan, mint amennyire ezzel reklámozzuk, csetló-botló kis románc, nagyon élveztem a könyvben!
Ha idén egyetlen könyvet veszel meg, ez legyen az!
Ha idén egyetlen könyvet olvasol el, ez legyen az!

Vivienna>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Számomra ez volt az első találkozás T. J. Klune munkásságával, de bízom benne, hogy nem az utolsó és abban is, hogy a jövőben majd még több könyvet is elhoznak a hazai kiadók az írótól nekünk, a magyar olvasóknak.
Őszintén szólva az első 50 oldal alapján nem tudtam, hogy nekem mennyire is fog majd tetszeni ez a történet, de bíztam abban, hogy „ennyi ember nem tévedhet”, és ez így is lett. A szereplőket imádtam, – főleg Lucy-t és Talia-t – olvasás közben pedig úgy éreztem, hogy én is szeretnék beköltözni ebbe az árvaházba és nagyon szeretnék ennek a családnak a tagja lenni.
A legőszintébben szólva ez a könyv egy csoda, amit szerintem mindenkinek el kellene olvasnia – nem véletlenül adtam már 2 embernek is ajándékba ezt a könyvet. Nagyon úgy néz ki, hogy az idei évem egyik nagy kedvence lesz ez a varázslatosan szép történet ❤

Cync P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Olyan az érzesem, mintha ez a könyv a szürke hétköznapokba egy kis boldogságot csempészett volna ♡
Nagyon voltak az elvárásaim, és nem is pont ezt vártam, de így sem okozott csalódást. Valamiért azt gondoltam, hogy nem annyira ifjúsági könyv, de ettől még idősebb korosztálynak is tudom ajánlani, mert valóban csodálatos!
A gyönyörű borító egy igazán eredeti és kedves történetet rejt. Az egésznek van egy különleges hangulata, bája, ami teljesen magával ragadó!
Csodás volt a helyszín, azt kívántam, bár én is ott lehetnék, főleg ilyen társaságban. Nagyon megszerettem a karaktereket. Linus fejlődése szinte kézzel fogható, a gyerekek imádnivalóak, mindegyikük egy egyéniség. Lucy megszólalásait bírtam a legjobban :D Arthurt nagyon kedveltem, azt ahogyan a gyerekekkel bánt, védelmezte őket, és a gyerekek közötti kapcsolat is elbűvölő volt. A romantikus szál egészen minimális mértékben van jelen, de a lényeg máson van.
A könyv humoros, szívetmelengető, ugyanakkor mély mondanivalóval bír. És valójában erről szól az egész könyv. Az elfogadásról, előítéletekről, családról és otthonról. Mindenkihez szól, de egyáltalán nem akarja rád erőszakolni. Egyszerre komoly, vicces és szimplán csak nagyon szeretnivaló!
Akár egy folytatást is elfogadnék, mert talán még lehetne miről írni, de így is tökéletes a befejezés.

„Nem vágyik rá, hogy itt legyen?”
De igen, mindennél jobban!

4 hozzászólás
tonks>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ó, drága jó Linusom! Köszönöm, hogy vagy.
Alapból érdekes magyar megjelenésnek tűnt ez a könyv, a kiadó karca alatti molyos örvendezések – nemcsak a könyv, hanem az író teljes munkássága iránt – pedig még inkább fokozták a kíváncsiságom. Az LMBTQ és fantasy címke mellett az is meglepett, hogy valamiféle szociális szakember a főszereplő Mr. Linus Baker, és hát ilyen nem igazán szokott lenni. Egyszer régen, pár éve volt egy mulatságos karc, ami arról szólt, hogy melyik (szórakoztató, vagy szépirodalmi) könyvet dobja fel neked a kereső, ha rákeresel a foglalkozásodra és egyetlen darab Romana füzet szintű történetet tudtam csak akkor felmutatni, amiben szociális munkás volt az egyik főszereplő, az arány azóta se javult sokat.
Izgatottan fogtam hát bele a történetbe, ami eleinte szürke volt, mintha csak a grafitceruza hegye lenne a világ. Megismerjük ezt a 40 éves, pocakos fickót, Linust, aki a hivatali mókuskerékben ellenőrzi a fenntartásuk alá tartozó árvaházakat és igen hamar megsajnáljuk a folyamatos szorongása, kisebbségi komplexusa és a lélekölő szervezeti struktúra miatt. Aztán egyszer csak megcsillan valami fényes és szép a szürkeségben és már kicsit mérges vagy a férfira, hogy miért kell ennyire adatkukacnak lennie, hát többre lenne hivatott! Az az ember, aki régi, szerelmes dalokra pizsamában táncikál és Calliopénak nevezi el a befogadott macskáját, az egyszerűen nem ragadhat örökre egy ilyen szörnyű szürke közegben. (Még azért megjegyezném, hogy szerintem az a macska fogadta örökbe Linust, amikor látta, ahogy szerencsétlenkedik és megszánta.)
A történet ott vesz fordulatot, mikor Linust kiválasztják, hogy ellenőrizzen le egy szupertitkos árvaházat. Egy hónapot kell eltöltenie a csodás borítón is szereplő szigeten, és javaslatot kell tennie, hogy az árvaház megfelelően működik-e, vagy be kell zárni. Amint Linus beteszi a lábát az árvaházba és megismerkedik a gyerekekkel és a nevelővel, Arthur Parnassussal (ebben a könyvben mindenkinek menő neve van ám!), a történet tele lesz színnel. És ahogy lenni szokott, a főszereplő egyszer csak meglepve tapasztalja, hogy minden szándéka ellenére mennyit változott és fejlődött. Aktakukacból lett kalandor, tényleg szép változás és minden pillanata arany!
Linus mellett persze meg kell említeni a többieket is, mert a 6 gyerek aztán nem semmi, olyan szövegeket levágnak sokszor, hogy dőltem a nevetéstől. Az LMBTQ szál végtelenül aranyosra sikerült, külön tetszik, hogy bár a könyv világában elutasítanak mindenkit, aki nem átlagos ember, mégis, senkinek a szeme se rebben, ha egy gyerekorvos férfi és egy könyvelő férfi egyszer csak oltár elé áll. Amikor két szereplő térde összekoccant, hát azt hittem, soha nem fogom tudni abbahagyni a vigyorgást.
És hát olyan jó volt az egész! A szereplők, a sztori és a mondanivaló, a sziget maga. Nem szerettem abbahagyni az olvasást, mert az azt jelentette, hogy vissza kell térnem a valóságba.
Reméljük nem ez lesz T. J. Klune egyetlen magyarul megjelent könyve.

theodora P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Nagyon szerettem ezt a könyvet, de ebben erősen bíztam is – annyi jót hallottam – olvastam róla korábban is. Megfogott a sziget, a gyerekek és Linus esetlensége – amelyben biztos sokunk magunkra ismerhetünk. A második felét tegnap délután – éjjel olvastam ki, ez is jól mutatja, hogy behúzott a történet. A karakterek szerethetőek, érdekesek, jól van megírva és felépítve a történet és sokszor oldja humorral a feszült helyzeteket :)
Ajánlom, ha egy újfajta történetet kerestek, amiben keveredik a társadalomkritika, fantasy, romantika és fejlődéstörténet.
Bővebben a blogon!

anemona P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Nem hiszem, hogy sok érdemi dolgot tudok hozzátenni az eredeti megjelenéshez írt értékelésemhez link, de attól még nyilván nem fogok szó nélkül elmenni egyik legkedvesebb szerzőm első magyar megjelenése mellett.
TJ nagyon fontos munkát végez azzal kapcsolatban, hogy hallassa az LMBTQ közösség hangját, roppant értékes üzeneteket közvetít a könyvein keresztül a másság minden formájának elfogadásáról, és az a tény, hogy ehhez most már a magyarul olvasók is hozzáférnek, hihetetlen jelentőségű számomra. Azt sem tudtam, hova legyek, amikor megláttam, hogy készülőben van ez a fordítás.
Ez egy csodálatos mese az emberek sokszínűségéről, az elfogadásról és a szeretetről. Nagy örömmel merülök el ebben a világban, és kifejezetten fájdalmas visszatérni belőle a valóságba.

Fairymysz>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez az a könyv, amit akkor veszel elő, amikor a világ pocsékságaiból már eleged van.
Ez az a könyv, amit el kell olvasnod, ha valami csodára vágysz.
Ez az a könyv, amit el kell olvasnod, mert ha elvesszük a mágia elemeket egy fantasztikus társadalom kritikát kapunk.
Ez az a könyv, amit el kell olvasnod, ha toleráns vagy, mert csak megerősít abban, hogy jó úton jársz.
Ez az a könyv, amit el kell olvasnod, ha nem vagy toleráns, mert felnyitja a szemedet, hogy elfogadj mindenféle másságot.
Ez az a könyv, amit minden kamasznak és felnőttnek olvasnia kell.
Ez az a könyv, amit ha egyszer elolvastál, újra és újra előveszed.
Ez az a könyv!

Amikor megláttam a @Galaktika (Metropolis Media) első karcát arról, hogy jön ez a könyv, nagyon megörültem neki. Ugyan, még nem olvastam korábban T. J. Klune-tól, azonban annál több jót hallottam róla. És most csak reménykedem benne, hogy nagyon-nagyon sokan rátalálnak erre a csodálatos könyvre és a kiadó hozhatja az író többi könyvét is. Ugye van rá esély?

(Egyetlen kérdésem lenne: bár volt pár helyesírási meg elírási hiba egyetlen dologra nem találtam választ. A pie (pite) mi a francért nem lett lefordítva? Amikor leírta a fordító, hogy (nem pontos idézet) az asztal roskadozott a sok pie-tól, nem tűnt fel neki, hogy valami nem stimmel?)

1 hozzászólás
gabriellaeld IP>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ha csak egyetlenegy dolgot kötelező olvasmánnyá tehetnék, ez lenne az.

3 hozzászólás
Lancaster>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez nem egy világmegváltó ötleteket forradalmasító regény, de az tény, hogy ha a társadalmi érzékenyítéssel próbálkozott, az valószínűleg bejött neki. A könyv egyébként magába olvasztja az összes klasszikus mesei elemet, vagyis hogy a hős egy kicsit csetlőbotló, szorongó, magányos, de alapvetően jó szándékú, és egy olyan rendszer fogja, amit az 1984 is megirigyelhetne. Az „elvarázsolt” szigetre érkezve pedig belebotlik szintén népmesékből ismert alakokba, akik a klasszikus formától eltérően mégsem olyanok, mint az ember várná, és erre mókásan, némi öniróniával állandóan emlékeztetik a hőst.

A vége egy kicsinykét szirupos, talán az utolsó 20 oldalt én lehagytam volna, de maga a történet annyira szívmelengetően őszinte és mesés, hogy gyakorlatilag minden megbocsátható neki.


Népszerű idézetek

raniaki>!

– Nem szokott elgondolkodni?
– Soha – jelentette ki kapásból Linus, majd hozzátette: – Min?

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linus Baker
1 hozzászólás
raniaki>!

– Ha igaz, akkor ő elméletileg elhozza a világvégét! – kiáltotta Linus.
– Hatéves.
– Amikor megfenyegetett engem, azt állította, hogy ő a Pokol tüze és a sötétség!
– Így szokott köszönni – felelte Mr. Parnassus, halkan kuncogva.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Parnassus · Linus Baker
raniaki>!

– Nem vagyok depressziós! – tiltakozott Linus elgyötörten.
– Tényleg nem? – kérdezte tőle az asszony, és tetőtől talpig végignézett rajta. – Mi az ördögért nem?

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linus Baker
2 hozzászólás
tonks>!

Nem tudta elhinni, hogy még csak szerda van.
És még rosszabbul érezte magát, amikor rádöbbent, hogy valójában még csak kedd.

16. oldal

Rebecca_Darinchen >!

– Könnyen lehet, hogy egzisztenciális válságon megy át. De arra kérem, máshol menjen át rajta!

48. oldal

anemona P>!

– Miért nem működhet az élet úgy, ahogyan mi akarjuk? Mi értelme az életnek, ha csak azt csinálja, amit mások akarnak?

365. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoe Chapelwhite
anemona P>!

Az otthon az a hely, ahol azok lehetünk, amik vagyunk.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoe Chapelwhite
raniaki>!

– Nézze, Mr. Baker… tudom, hogy ez… sok így egyszerre, de egy éve nevelem Lucyt. Voltak tervek arra, hogy… fogalmazzunk úgy, hogy ez volt az utolsó mentsvár. De akárkik a szülei, ő egy gyerek. És nem vagyok hajlandó hinni abban, hogy egy teremtmény sorsa kőbe van vésve. Mindenki több annál, mint ahonnan származik.

129. oldal

anemona P>!

– Félnek attól, amit nem ismernek és nem értenek. És ez a félelem gyakran fordul gyűlöletbe, olyan okok miatt, amiket bizonyára ők maguk sem fognak fel.

67. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoe Chapelwhite
Cync P>!

(…) olykor a csend a leglármásabb dolog a világon.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Rick Riordan: Neptunus fia
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Virág Emília: Sárkánycsalogató
J. Goldenlane: A Szélhámos és a Varázsló
Martin Kay: Titkok útvesztője
Marosi Katalin: Teddy bosszúja