33. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
33. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
38. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
76. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Ház ​az égszínkék tengernél 328 csillagozás

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Egy ​varázslatos sziget. Egy veszélyes feladat. Egy égető titok.

Linus Baker, a Mágikus Ifjakért Felelős Minisztérium munkatársa az agglegények csendes, magányos életét éli egy apró házban, egy kiállhatatlan macskával, az esős és szürke nagyvárosban. Feladata, hogy a kormány által fenntartott árvaházakban élő gyermekek jólétét felügyelje.

Egy nap berendeli a Rendkívül Magas Felső Vezetés, hogy életbevágóan fontos és szupertitkos küldetéssel bízza meg. El kell utaznia a Marsyas-szigeten működő árvaházba, ahol hat különleges gyermek lakik: egy gnóm, egy tündér, egy sárkánymadár, egy azonosíthatatlan, zöld paca, egy alakváltó törpespicc és a hatéves Antikrisztus. Linusnak el kell nyomnia magában a félelmeit, és meg kell állapítania, mennyire veszélyesek a gyermekek önmagukra, egymásra és a világra.

Az árvaház vezetője a szimpatikus és kissé rejtélyes Arthur Parnassus, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a védencei és a saját titkai biztonságban… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639866195 · Fordította: Szente Mihály
>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
440 oldal · ISBN: 9789639866201 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer (Lucy) · Arthur Parnassus · Talia · Linus Baker · Chauncey · Phee · Zoe Chapelwhite


Kedvencelte 119

Most olvassa 56

Várólistára tette 556

Kívánságlistára tette 733

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Ez egy gyönyörű mese, és azt kell mondjam, hogy szívből sajnálom, hogy csak mese. Hogy a világ nagy része nem abba az irányba tart, hogy ne csak mese legyen. Azt már az elejétől éreztem, hogy ez a könyv nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak íródott, nem egy ötven feletti pacáknak, mint én, de ezzel együtt élveztem a történetet, sőt többször is előfordult, hogy törölgetnem kellett a könnyeimet a meghatottságtól. Tény, hogy egyes …fób emberek magukra ismerhetnek a könyvből spoiler, és éreztem az íróban egy hajszálnyi csak azért is-t, hogy kiprovokálja azt a megjegyzést, hogy de hát ebben a könyvben nincs egyetlen „normális” kapcsolat sem. Bár erre a megjegyzésre csak akkor ragadtathatja magát valaki, ha teljesen végigolvassa a könyvet. Sajnos tapasztaltam már olyat, hogy van aki csak azért olvas el egy könyvet, hogy a végén gyalázkodhasson. Ezt a könyvet sem fogja ez a sors elkerülni, de ez van. Ettől még bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki nyitottnak és elfogadónak gondolja magát. Én szeretnék egy ilyen világban élni, és mélységesen elszomorít, hogy nem tehetem.

5 hozzászólás
Edmond P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

„ (…) De önök, és az önökhöz hasonlók, és az emberek, akik kormányozzák a világunkat, azt mondják nekik, hogy mások. Emberek, akik szabályokat és korlátozásokat kényszerítenek rájuk, és elkülönítve, elzárva tartják őket. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy mindez megváltozzon, ha lehetséges egyáltalán. De ez nem a csúcson kezdődik. Hanem velünk. ”

Az mostani helyzetből kiindulva országunkban nem is lehetne aktuálisabb olvasmány a Ház az égszínkék tengernél regény és annak mély tartalma, erős üzenete, melyet minden embernek át kellene élnie, majd elgondolkoznia rajta. Mert engem nem csak megérintett, de felperzselt, meggyújtott, majd a hamvaimból eszméltem fel újra önmagamra az olvasás alatt, a fejezetek között.

Ha kivesszük belőle a fantasy elemeket, a cselekményt dióhéjban össze lehet foglalni és akár így is lehetett volna a történetet megírni: egy árvaházi felügyelő férfi története, akit olyan munkával bíznak meg, hogy hat, nehéz esetű gyermeket figyeljen meg egy szigeten. Az, hogy ezek a gyerekek éppen misztikus lények, csak a ráadás, amely különlegessé teszi a regényt.
Linus, a felügyelő karakterfejlődése igazán figyelemre méltó, egy élére vasalt, kifinomult, minta életet élő meleg férfi, akit kivesznek a komfort zónájából és egy nagy utazására küldik: fokozatosan alakul át a személyisége, nyílik fel a szeme a rendszer rossz működése iránt, spoiler

Az előítéletek, az elfogadás, a szeretet. Ez a három, talán legfontosabb motívum, melyet ki lehet emelni a regénnyel kapcsolatban. A gyermekek nem tehetnek arról, hogy származásuk tekintetében milyenek. Azt viszont a társadalom szabályai és elvárt normái diktálják feléjük, torzszülöttek. Pedig pontosan olyan értékes lények, mint bárki más és talán több szeretet szorult beléjük, mint külsőleg szép, de belül rothadt emberekbe.
A gyűlöletkeltés a kormány által erősen érződik, mintha direkt azon lennének, hogy az ellentéteket emeljék ki és ne azt, ami közös két különböző lényben.
Szeretet helyett gyűlölet. Huh de ismerős valahonnan.

T. J. Klune elgondolását és alapötletét teljesen megértem: ahogyan ezekkel a gyermekekkel bánik és kezeli őket a társadalom, ugyanaz történik most a melegekkel. De nem csak velük. Bármilyen kisebbségi réteggel, bármikor, ha visszagondolok a történelem során, mindig voltak kiközösítések, de remélem, hogy ez nem fog örökké tartani, mert képesek vagyunk a változásra.
Ez a mese nagyon pontosan világít rá erre, hiába fikció, amik le vannak benne írva, a valóságban is megtörténhetnek – vagy már megtörténtek. A tüntetések, a rosszindulat, a megvetés, a mélyről jövő gyűlölet. A mi iránt? Ezt már nem tudják a gyűlölködők megfogalmazni. Ez történik akkor, ha nem látjuk az embert az ember mögött.
„Nem látod a pókot a pókháló mögött?”

Nem vagyok nagy fantasy olvasó már, így elsőnek azokhoz szólok, akiket a fülszöveg túlzott misztikus szálja rémítene el: nagyon élvezhető olvasmány, fontos, de nem a legfontosabb benne az, hogy nem átlagos gyerekekről van szó a történetben. Ne aggódjatok, imádni fogjátok! Aki pedig rajongója a műfajnak, ez egy kötelező darab, nem mellesleg a tavalyi év első számú fantasy könyve lett külföldön.
Aki meleg, mindenképpen olvassa el, mert garantálom, hogy át fogja érezni.
De ez a könyv leginkább azoknak szól, akik burokban élnek. Akiknek nem volt a környezetükben olyan, aki más. Akik nem ismertek olyat, aki más. Ez a könyv a falak, az előítéletek lebontására jól használható.

Arra, hogy ne csak a homokos partot lássuk: vegyük észre az színes eget a lemenő nap fényében, a hullámokat és ami alatta van, az egész, égszínkék tengert, minden teremtményével, minden titkával és minden csodájával. Erről szól ez a történet.

„(…) ahhoz, hogy megváltoztassunk sok ember gondolkodásmódját, először egy-két emberével kell kezdeni.”
És ez a könyv elkezdte ezt a folyamatot azokkal az emberekkel, akik már kiolvasták.
Emiatt ajánlom minden kedves olvasó és nem olvasó figyelmébe, olvassátok el, a kedvemért. Köszönöm.

2 hozzászólás
Márk_2011>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Kezdem azzal, ez a könyv kell, mindenki kezébe, és nem az LMBTQ szál miatt!
Az elfogadás, a törődés, az empátia tanulására! Ítélkezünk folyamatosan, kritizálunk, úgy, hogy nem is ismerjük a másikat. Nem fogok kitérni a történetre, szerintem már tudjátok jól miről szól!
Ez a könyv egy nagy adag szeretet. Ha haragos vagy -megnyuszol tőle,
ha szomorú vagy -vidám leszel,
ha vidám vagy és úgy olvasod – bezsongsz tőle,
ha boldog vagy és úgy olvasod- megkönnyezed!
Kevés könyvről mondható el, hogy ezeket az érzéseket adja! Én tapasztaltam most mind! Igazán humoros, tényleg sokat nevettem rajta.
Elgondolkodtam, hogy hozzuk magunkkal az előítéleteinket, de csak mi tudunk változtatni, és változni.
Ez a könyv nem nyomja rád görcsösen az elfogadást, nem erőlteti, csak körül ölel vele, és te döntöd el mit szippantasz be belőle!
Én nagyon szépen köszönöm a @Galaktika kiadónak, hogy megismertem T. J. Klune írását, kérlek Titeket, hozzátok a könyveit!
Kell ez az irodalom!

„-Miért nem működhet az élet úgy, ahogyan mi akarjuk? Mi értelme az életnek, ha csak azt csinálja, amit mások akarnak?”

2 hozzászólás
Linszyy P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Szerintem azt már mindenki tudja, hogy ez egy szívmelengető történet. De emellett nagyon fontos dolgokról is szól: az előítéleteinkről, az elfogadásról, az egyéniség fontosságáról.

A legszebb ebben a könyvben, hogy T. J. Klune-t egy valós családpolitika ihlette meg, ami az indián gyerekek elragadását szorgalmazta a családjuktól. Ezzel szemben megmutatja, milyen egy támogató környezet, ahol figyelembe veszik a gyerekek egyéni szükségleteit, és a másság elfogadását is szorgalmazza. Engem nagyon meglepett az a disztópikus hangulat, ami Linus Baker világát jellemezte. Rögtön az 1984 jutott eszembe, mert itt sem lehetnek önálló gondolataik a dolgozóknak, mindenben a szabályokra kell hagyatkozniuk, nem tűnhetnek ki a többiek közül és érzelemmentesen kell végezniük a munkájukat.

A fantasy és LMBTQ szálakon nincs nagy hangsúly, ha valaki ezektől fél, nyugodtan vágjon bele az olvasásba. A történet elég idillikus, de pont ezért adhat reményt az olvasójának. :)

Részletes véleményem: https://youtu.be/qQ88cHhPAkA

Ngie P>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Félsz elolvasni, mert túl nagy körülötte a hypevonat? Akkor azt mondom, fogd meg ezt a félelmet, tedd bele egy dobozba, jól zárd le, pakold fel a padlásra, és irány a Ház az égszínkék tengernél!
Csodálatos ez a könyv, szívmelengető minden egyes oldala, olyan, amitől egyszerűen könnyebb lesz a lelked! A szereplői tündériek (némelyik szó szerint), a történet nem túl komplikált, viszont pontosan úgy jó, ahogy van! Iszonyatosan kedves humora van a kötetnek, végig mosolyogtam! Volt, hogy nevettem is, igen, de arra gondolok inkább, amikor olvasod a sorokat és melengetik a kis szívedet, Te pedig nem tudsz nem mosolyogni! Fontos témákat érint a kötet, egy végtelenül kedves fantasy történetbe ágyazva. Az LMBTQ+ szál ott van, bár szerintem kevésbé hangsúlyosan, mint amennyire ezzel reklámozzuk, csetló-botló kis románc, nagyon élveztem a könyvben!
Ha idén egyetlen könyvet veszel meg, ez legyen az!
Ha idén egyetlen könyvet olvasol el, ez legyen az!

Vivienna>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Számomra ez volt az első találkozás T. J. Klune munkásságával, de bízom benne, hogy nem az utolsó és abban is, hogy a jövőben majd még több könyvet is elhoznak a hazai kiadók az írótól nekünk, a magyar olvasóknak.
Őszintén szólva az első 50 oldal alapján nem tudtam, hogy nekem mennyire is fog majd tetszeni ez a történet, de bíztam abban, hogy „ennyi ember nem tévedhet”, és ez így is lett. A szereplőket imádtam, – főleg Lucy-t és Talia-t – olvasás közben pedig úgy éreztem, hogy én is szeretnék beköltözni ebbe az árvaházba és nagyon szeretnék ennek a családnak a tagja lenni.
A legőszintébben szólva ez a könyv egy csoda, amit szerintem mindenkinek el kellene olvasnia – nem véletlenül adtam már 2 embernek is ajándékba ezt a könyvet. Nagyon úgy néz ki, hogy az idei évem egyik nagy kedvence lesz ez a varázslatosan szép történet ❤

BorkaReads>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Tipikusan az az ember vagyok, aki nem olvas el rögtön egy felkapott könyvet, mert fél, hogy nem fog neki annyira tetszeni, mint másoknak…
és most kihagytam az egyetemi órámat, hogy a büfé előtt, pityeregve be tudjam fejezni ezt a könyvet.
Ez a legaranyosabb, legszívmelengetőbb, legviccesebb történet, amit idén – vagy talán valaha – olvastam. Elgondolkodtató és szívhez szóló, mindenkinek el KELL olvasnia!

3 hozzászólás
Gnocchi7 I>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Nem gondoltam volna, hogy ezt a könyvet fél éven belül el fogom olvasni másodjára is, de megtettem és milyen jó döntés volt! Már elsőre is tetszett, de amikor megjelent magyarul, éreztem, hogy újra kellene élni az egészet, mert valami nem teljesen klappolt, amikor először olvastam. Most viszont minden a helyére került.
Ez a könyv csodálatos. Ez a könyv egy hatalmas ölelés az embernek. Ezt a könyvet mindenkinek az arcába akarom tolni.
Egy igazán szívmelengető történet, ami telis-tele van gyönyörű gondolatokkal, amiket az ember éppen arra tud vonatkoztatni, amire csak akar. Ez egy történet a szeretetről, és arról, hogy az előítéletek mögé kell nézni, hogy igazán meglássuk, ki vagy mi rejlik egy előre meghatározott fogalom mögött.
Linus Baker egy naiv ember, aki nagyon sokat fejlődik, amint kipukkasztják a buborékát.
Arthur Parnassus egy remek apafigura, akitől jobb nevelő nem is létezhetne.
A gyerekek pedig egytől-egyik csodálatosak, és annyival többek „mágikus lények”-nél. Mind a hat lurkó karakterét oda-vissza imádom. Lucy, a mi kis Antikrisztusunk a legédesebb csirkefogó az egész világon!
Szóval ez egy csodálatos könyv, és ha gondolkodsz rajta, hogy elolvasod, tedd meg! Kell a lelkednek ez az ölelés, ez a mérhetetlen kedvesség, amit ez a kötet nyújt az embernek!

Mulán>!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Mindenki aki kicsit másnak érzi magát csak el kell olvasnia ezt a könyvet és rájön hogy nem is annyira más. Egy nagy családba lépünk be amikor kinyitjuk a könyvet és olvasni kezdjük, mi magunk olvasók is a részesévé válunk. Bár kicsit untam addig a részig míg végre odaér Linus a szigetre és végre beindul az igazi történet, de simán kibírható.
Szürke hétköznapokra tökéletes teljesen kiszakít a saját életedből, nem leszel ugyanaz az ember aki előtte voltál.
A gyerekeket imádtam Lucy annyira cuki volt az a humor végig nevettem.
Olvasd el nem szabad kihagyni.

FélszipókásŐsmoly >!
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

Szívből szóló, szirupos szivárványmese (színes, szeretnivaló személyiségekkel). Szórványos szakaszokon szájbarágós, számomra szorosra szerkesztett szövegezésű, szavaiban szinte szépirodalmi. Szerencsére szokatlan szereplői szerintem szerfölött szórakoztatóak, sziporkáik szépen szelídítették szerzőnk szószátyárságát.

Szóval, sztori: szörnyenszürke szupervíziós szervezet (szinte szívatásként) szomszédosnak szemernyitse számító szigetre szólítja szorgalmas, szorongó szociális szolgáját. Szentségtelen személyekről, szörnyekről szól szervezeti számadása. Szerencsére szolgánk szamaritánus, szeretetnek szenteli szende szívét. Szerencsétlen szembenállása a szokatlan szigetlakókkal szkepticizmusnak számít, szembesül szervezete szenvedést szító szándékával. Szeplőtlen szellemével szétoszlatja szkeptikus szemléletét.

Száz százalékig szavatolom szerethetőségét!

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

anemona P>!

– Miért nem működhet az élet úgy, ahogyan mi akarjuk? Mi értelme az életnek, ha csak azt csinálja, amit mások akarnak?

365. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoe Chapelwhite
tonks>!

Nem tudta elhinni, hogy még csak szerda van.
És még rosszabbul érezte magát, amikor rádöbbent, hogy valójában még csak kedd.

16. oldal

raniaki >!

– Ha igaz, akkor ő elméletileg elhozza a világvégét! – kiáltotta Linus.
– Hatéves.
– Amikor megfenyegetett engem, azt állította, hogy ő a Pokol tüze és a sötétség!
– Így szokott köszönni – felelte Mr. Parnassus, halkan kuncogva.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Parnassus · Linus Baker
Rebecca_Darinchen>!

– Könnyen lehet, hogy egzisztenciális válságon megy át. De arra kérem, máshol menjen át rajta!

48. oldal

raniaki >!

– Nem szokott elgondolkodni?
– Soha – jelentette ki kapásból Linus, majd hozzátette: – Min?

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linus Baker
1 hozzászólás
raniaki>!

– Nem vagyok depressziós! – tiltakozott Linus elgyötörten.
– Tényleg nem? – kérdezte tőle az asszony, és tetőtől talpig végignézett rajta. – Mi az ördögért nem?

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Linus Baker
2 hozzászólás
anemona P>!

Az otthon az a hely, ahol azok lehetünk, amik vagyunk.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Zoe Chapelwhite
Cync>!

– Az otthon nem mindig az a ház, amelyikben lakunk. Ennek a fogalomnak inkább az emberekhez van köze, akikkel körülvesszük magunkat.

301. oldal

Horanna P>!

A változást gyakran egy halk suttogás indítja el. Amit a hasonló gondolkodásúak addig erősítenek, amíg lárma lesz belőle.

122. oldal

raniaki >!

– Nézze, Mr. Baker… tudom, hogy ez… sok így egyszerre, de egy éve nevelem Lucyt. Voltak tervek arra, hogy… fogalmazzunk úgy, hogy ez volt az utolsó mentsvár. De akárkik a szülei, ő egy gyerek. És nem vagyok hajlandó hinni abban, hogy egy teremtmény sorsa kőbe van vésve. Mindenki több annál, mint ahonnan származik.

129. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A vörös piramis
Jennifer L. Armentrout: The Darkest Star – A legsötétebb csillag
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Csóti Lili: Hetedvérig
Lana Millan: Egy angyal a szerelem küszöbén
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz