A ​bábuk élete 161 csillagozás

T. J. Klune: A bábuk élete T. J. Klune: A bábuk élete

Az ​erdő mélyén, fákra épített, különös házakban három robot lakik: Giovanni Lawson, a feltaláló android, Ratched nővér, egy szadista hajlamú, szigorú nővérrobot, valamint egy apró porszívó, Rambo, aki szeretetre és figyelemre vágyik. És él ott egy kamaszfiú is, Victor Lawson. Ők így együtt szerető családot alkotnak, a világ elől elrejtőzve, biztonságban élnek.

Egy napon Victor talál egy ismeretlen androidot, aminek a mellkasán a „Hab” felirat díszeleg. Megjavítja a működésképtelen gépezetet, és idővel megtudja, hogy valamikor a múltban Gio és Hab ismerték egymást – abban a távoli múltban, amikor még emberek is éltek a Földön.

A világ jelenlegi urai, a titokzatos Főhatóság által irányított robotok felfedezik az erdő mélyén rejtőző telepet, Giót elfogják, és elhurcolják az Elektronikus Álmok Városába, ahol az androidra a leselejtezés vár, vagy ami még rosszabb, az újraprogramozás.

Victor és a többiek útra kelnek, hogy megmentsék társukat…

T. J. Klune… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2023

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2023
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635511365 · Fordította: Szente Mihály
>!
Metropolis Media, Budapest, 2023
460 oldal · ISBN: 9789635511372 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Giovanni 'Gio' Lawson · Hab · Victor 'Vic' Lawson · Kocsis


Kedvencelte 19

Most olvassa 18

Várólistára tette 320

Kívánságlistára tette 281

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

Ezt a regényt talán úgy tudnám a legjobban jellemezni, hogy a Terminátor és a Pinokkió lekerekített ötvözete. Kevésbé élesek a sarkok, szépen összegyúrt történet, de jól felismerhetőek az alaptörténetek, és azok fő mozzanatai. Ez egy kicsit összezavart, mert sem a „Suttogó ajtón túl” sem a „Ház az Égszínkék tengernél” nem volt ennyire nyilvánvalóan retelling.
Azt hiszem Klune stílusát nehezen lehet zsánerekbe illeszteni. „A bábuk élete” nem sci-fi, nem romantikus, klasszikusan nem is fantasy. Ahogy a többi regénye sem az. Lehet, hogy önálló zsánert alkot, empátia regény, vagy érzelem-regény kategóriát, nem is tudom. Egyszerre különös, szabálytalan, mégis símulékony és kedves.
A regény témájában egészen eltérő a szerző korábbi műveitől, ha van egyáltalán bármiféle vezérlő elv, mert a másik két regény cselekménye sem hasonlít egymásra. Ugyanakkor szépen illeszkedik a Klune regények sorába. Egyedülállóan hozza azt az összetéveszthetetlen hangnemet és stílust, amiben a amerikai szerző egészen különleges. Könnyű, akár a friss levegő, gördülékeny, mint az egymásba kapaszkodó fogaskerekek mozgása, van benne egy csomó érzelmi töltet, és több nagyon mély filozófiai kérdés. Egyszerre légies és nehéz. Olvastatja magát, elgondolkodtat, és sohasem unalmas. Lehet, hogy a cselekménye kiszámítható, és az is lehet, hogy ez a retelling nagyon hasonlít az eredeti mesére, mégis figyelmet igényel. Egy-egy kérdés egészen mélyre meg, egyszerre kihívás és érzelmi góc, nevetgélés, és csendes sírdogálás.
Maga a történet viszonylag egyszerű. Van benne csavar, de nagyjából azért kitalálható a történetív, és a vége sem nagy meglepetés. Klune nem igazán dolgozik függővégekkel, nem körömrágósan izgalmasak a sztorijai, sőt általában meglepő fordulatok sincsenek.
A világépítés meglehetősen sajátos, és egyedi, ugyanakkor valószínűleg nem túl működőképes. Ha mélyebben belegondolok, szerintem az általa felépített világ egy áramszünettel ripsz-ropsz kiüthető, hogy ennél mélyebb technikai ügyekbe bele menjek. Hozzáteszem nem is tudnék, fizikából analfabéta vagyok és a sci-fi regények is távol állnak tőlem. De mégis látom a regénybeli világ hibáit, továbbá kb ismerem a robotika alapelveit, és vannak olyan egyéb ügyek is, ami miatt a felépített robotvilág egyértelműen csak a fantázia terméke. A jó benne az, hogy nem is kell működnie, a mondanivalónak csak keretet ad nem lényegi részt.
A karakterek meglehetősen egyszerűek. Nem kétdimenziósak és nem is sablonosak, de nincsenek nagy személyiségi defektusok, hacsak a kis ostoba de lelkes porszívót, a szociopata nővérrobotot, vagy a morgós androidot nem vesszük annak. Ritka a negatív szereplő, az antihős nem is létezik, és gonosz mint olyan vagy nincs vagy valahogy megjavul. A szerző a karakterépítésben általában idealista, de mivel nagyon érzelemközpontú elnézzük neki.
Amiben ő igazán nagyot alkot, az az érzelmi ív felépítése. Mindig látványos, ahogy felépülnek (és lebomlanak) a kapcsolatok, ahogy a szeretet kivirágzik, vagy a megbocsátás rögös útját végigjárják a szereplők. Sosem kapkodja el, és mindig jól adagolja. Ebben a történetben is több olyan pont volt, ahol elszorult a torkom, ahol elnevettem magam, vagy épp összeráncoltam a szemöldököm. Sosem hagyja a történet, hogy kívül maradjak rajta.
A másik különlegessége a regénynek a filozófiai mondanivalója. Klune gyakran elmélkedik az élet értelmén. Sokszor, sokféleképp megkérdőjelezi az emberiség hasznosságát, az élet hasznát, sőt a halált magát is. Ebben a történetben a teremtést járja körül. Az élet létrehozását és elpusztítását. Azt, hogy lehet-e istent játszani. A jogokat, kötelességeket, és a feloldozást. Mindezt annyira beépíti a történetbe, hogy cseppet sem tűnik gittrágásnak, vagy unalmas fejtegetésnek. Már csak utólag veszi észre az olvasó, hogy hoppá itt mondott valami egészen érdekeset.
Elsőként az hittem nem fogom szeretni ezt a regényt. Nem szeretem a Pinokkiót, sem a teremtéstörténeteket. Nem szeretem a gépeket sem különösebben. Általában nem is értem őket. Mégis olvasni akartam, mert az író korábbi regényei nagyon tetszettek. Aztán ahogy átrágtam magam ezen a 460 oldalon, megszerettem Victort Giot, Hab-et, Ratched nővért és Rambót. Velük együtt az egész furcsa világot.
A magyar borító csodás. Sokkal szebb mint az eredeti. Hálás vagyok a @Galaktika_MetropolisMediaKia…-nak, nemcsak ezért, mert elhozta nekünk a Klune könyveket, hanem azért is, hogy ilyen szépen felöltöztette mindhárom kötetet. Külön-külön, de együtt is remekül festenek a könyvespolcon.

Amál P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

Nagyon szeretem T.J.Klune írásait, de ez most annyira nem varázsolt el, mint az eddigi könyvei. Egy modern Pinokkió feldolgozás volt szerintem felturbózva egy kis sci-fi szállal. Egy olyan disztópikus világban járunk, ahol a robotok alkotják a társadalmat, miután kiírtották az emberiséget. Persze lázadók mindenhol vannak, így itt is sokan próbálnak a Főhatóság uralma alól kibújni. Közéjük tartozik Giovanni Lawson is, aki megbánva eddigi tetteit egy erdőben talál menedéket és újrateremt egy emberi gyermeket, Victort. Sajátjaként neveli fel, de egy nap megtörténik a baj, és rájuk találnak a Főhatóság emberei. Gio-t elviszik, de a többiek el tudnak bújni, és később a férfi keresésére indulnak. Nekem a legszimpatikusabb Ratched nővér volt, imádtam a beszólásait. Rambo eleinte még cuki volt a szertelenségével, de a végére már idegesített. Victor és Hab ismerkedése, kapcsolata szívmelengető volt, ahogy az ember és a robot megtanul bízni egymásban, és kialakulnak az érzéseik egymás iránt. Igaz, hogy kedvenc nem lett, de nem bántam meg, hogy elolvastam, mert egy olyan világot mutatott be, ami akár valóra is válhat, ha nem vigyázunk.

Pati28 P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

“- Akár emberek vagyunk, akár gépek – gondolta Victor –, ha szeretünk valakit, az azt jelenti, hogy szeretjük a szellemét, ami bennünk lakik, és szeretjük, ha kísért minket.”

T.J.Klune előzőleg, magyarul megjelent művei már a kedvenceimmé váltak, így amikor megláttam, hogy egy újabb könyve fog megjelenni, nem haboztam sokáig a beszerzésével. :)

A bábuk élete egy kedves történet, melyben a megbocsátás és az elfogadás kap központi szerepet.
Victor Lawson egy erdő mélyén él apjával, Giovanni Lawson-nal, valamint két barátjukkal, Ramboval és
Ratched nővérrel. Négyen együtt alkotnak egy családot, a nyugalmas kis életükbe viszont egy nap váratlan fordulat köszönt. Találkoznak Hab-bel a különleges androiddal, aki felforgatja világukat, különösen Vic-ét. A robot felbukkanása egyben a múlt sötét titkainak felszínre kerülését is magában hordozza.
Majd kezdetét veszi egy olyan kaland, mely során átértékelődik mindaz, amiben főhőseink eddig hittek. Számos veszély leselkedik rájuk, de a barátság és a szeretet érzése erőt ad nekik a folytatásra.

Imádtam a humort benne, Ratched nővér kendőzetlen megnyilvánulásait, és a cuki Rambot, aki hamar belopta magát a szívembe.

Habár úgy csuktam be a könyvet, hogy mély érzelmeket nem váltott ki belőlem, és sajnos kedvencnek sem tudom jelölni, nem bántam meg, hogy elolvastam.

DzsDzs88 IP>!
T. J. Klune: A bábuk élete

„Az idő nem vár senkire, és csakis azok lelik meg azt, amit keresnek, akik igazak maradnak, és bátran küzdenek.”

Klune korábban olvasott mindkét könyvét nagyon szerettem. Nagyon bíztam ebben is, de erős kétségeim voltak… A racionális énem nagyon félt attól, hogy lesz képes összekapcsolni a robotokat ez érzelmekkel… De Klune megcsinálta, ő képes szeretetet juttatni oda is, ahol elvileg nem lenne helye.
A szív egy bonyolult szerkezet, ahogy az érzelmek is azok. Működésüket megérteni, megmagyarázni nem mindig könnyű, de talán nem is szükséges. Bennünk lakoznak, meghatároznak és motiválnak minket, és ez számít igazán. Nem léteznénk nélkülük.

Maga a történet a Pinokkió egy modern, ötletes újragondolása. Fantáziavilága jó, leíró képei most is meseszépek. Kapunk tőle leckét emberségből Vic által; humort Ratched nővér révén, aki lehet hogy némileg tényleg szadista, de leginkább perverz :') ; a cukiság faktort kilövi Rambo; és ott a gyönyörű lelkű hős, Hab; és Gio, aki megmutatta, mit jelent szülőnek lenni és hitet adott az újrakezdésben.

Rengeteg szeretet van ebben a könyvben.

6 hozzászólás
bemese05 P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

Őszinte leszek, nem igazán olvastam el, h miről szól a könyv. Amikor megláttam, h kapunk egy új Klune regényt egyből tudtam, h ez kell nekem! Már a borítója is csodás volt, emiatt nem kételkedtem benne, h ezt is ugyanúgy fogom szeretni, mint az előzőeket!
Szerencsére megint nem kellett Klune-ban csalódnom, mert nagyon hamar magába szippantott ennek a kis csapatnak a légköre! Rajongok Ratched nővérért, imádom az édes kis Rambot, Vic pedig tényleg egy kis csoda! Szerettem a barátságukat, ahogyan egy családot alapítottak Gioval! Annyira lehetett érezni a szeretetet köztük, még akkor is ha „csak” gépek!
Különös világba repülhettünk most, néha tényleg a Pinokkióban éreztem magam, pedig nem nagyon szeretem azt a mesét, de ebben a közegben nagyon jól működött!
Tetszett a cselekmény, a kalandjaik, szerettem Hab és Vic kapcsolatát, még akkor is ha elképzelni se tudtam, h ez vajon hogyan működhet!
Velük együtt sírtam, nevettem és nagyon nagy szeretettel fogok visszaemlékezni rájuk, hiszen annyi mosolyt csaltak az arcomra! ♥

Morpheus>!
T. J. Klune: A bábuk élete

Egyik oldalról nem tudtam, hogy mire számítsak, mert el sem olvastam a fülszöveget – minek azt –, másrészről meg nagyon is számítottam arra, hogy mit fogok kapni, egy remek, megható, szívbemarkoló, szép mesét. És nem is csalódtam ebben, ráadásul igencsak meglepett a szerző a témaválasztásával. És ez nagyon tetszett. Igen aktuális kérdés lesz akár a közeljövőben az emberek és a „gépek” egyre közelebbi kapcsolata lelkileg és fizikailag is, és remélhetőleg egyszer – ahogy a könyvben is – ők is képesek lesznek nem csak szimulálni az érzelmeket, hanem érezni is. Én drukkolok nekik. És akkor ők is öt csillagot fognak erre a könyvre adni. :)

2 hozzászólás
kratas P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

Ez most sajnos nekem nem. Voltak benne értékes gondolatok arról, hogy mik is vagyunk és ennek kapcsán a szabad akaratról, vagy akár az emberek jelleméről, de a történet annyira egyenesen haladt a kiszámítható vég felé, hogy untam magam olvasás közben.
A főszereplőket sem igazán sikerült megkedvelni, igyekeztek ugyan nagyon, de mégsem működött a kémia. A mellékszereplők jobban muzsikáltak, főleg Ratched nővér vitte el a show-t, Rambo többnyire inkább idegesítő volt, mint cuki.

fannislibrary P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

„T. J. Klune szerintem nem tud olyat alkotni, ami nem jó. Olyan, mintha a kreativitása témák és érzelmek megjelenítése terén határtalan lenne. Őszintén szólva nekem a korábbi történetei jobban tetszettek, ezt túlságosan elnyújtottnak érzem, ettől függetlenül tagadhatatlan a szerző tehetsége. Minden regényével valami újat fedezek fel, nagy hatással vannak rám a szavai és számos ponton elgondolkodtat, ez pedig már önmagában is elég ahhoz, hogy meghatározóvá váljanak a regényei az életemben.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2024/02/t-j-klune-ba…

j_eszter6>!
T. J. Klune: A bábuk élete

„Mik a szabályok?
– Maradjunk együtt! – kiáltotta Rambo.
– És szükség esetén futás!
– Semmi tétlenkedés!
– Semmi fúrás – mondta Ratched nővér –, bár ezt a pontot szükség esetén figyelmen kívül hagyom, az biztos.
– És mi- mindenekfelett: légy bá- bátor! – mondta Hab.”

Ez is egy hamisítatlan Klune regény volt az biztos.
Ennél a történetnél kicsit nehezebben tudtam ráhangolódni a szereplőkre, de aztán körülbelül a könyv felénél sikerült, és onnantól nem volt megállás.
Rengeteget nevettem a szereplőkön és velük együtt is. Ratched nővér és Rambo párosa lett végül a kedvencem :D
Izgultam, hogy sikerül-e a küldetésük, és közben felfedeztünk egy olyan világot, melyben csak robotok és androidok léteznek. off
Érdekes volt végigkísérni Vic-et és társait a kalandjaik során és végignézni a kapcsolatot mely kialakult köztük.
Ez egy szuper sztori volt és a többi könyvéhez hasonlóan ez is megerősített abban, hogy Klune összes megjelent könyvét meg fogom venni és el fogom olvasni :)

2 hozzászólás
anemona P>!
T. J. Klune: A bábuk élete

A második olvasásom volt, és mindent tartok (és továbbra is így érzek), amit az eredeti megjelenés értékelésében már leírtam link.
Mivel nem akarom ismételni magamat, így csak annyit tennék hozzá, hogy felfigyeltem a köszönetnyilvánítás részben TJ azon mondatára, miszerint: A szerkesztések során több mindent változtattam meg ebben a könyvben, mint bármely másikban, amin valaha dolgoztam, és ez sokat kivett belőlem. Vannak bizonyos okai a változtatásoknak, és mialatt nem értek egyet valamennyivel, a kreativitás nem működik elszigeteltségben, és egyértelművé vált, hogy ezt tiszteletben kell tartanom.
Biztos nagy érdem bekerülni egy ilyen neves kiadóhoz, semmilyen dicséretet, elismerést nem sajnálok tőle, de ez az írás bennem azt a hatást kelti, mintha egy listán menne végig, amelyen fel vannak tüntetve a Disney alapelvek/értékek. Oké, hogy ezek köré felépített egy sajátos sztorit, amit csak ő tud, de vajon szívügye volt mindezt kimondani, átadni, vagy egyszerűen meghatározott darabszámú könyvre van szerződése?
Aranyos és szerethető, csak jól jönne már egy magánkiadás is, szívesen hallanám az igazi hangját, megalkuvás nélkül, ahogy régen.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kollár_Betti I>!

– Mi az a normális? – kérdezte Hab.
– Egy olyan valami, amivel nálunk nem fogsz találkozni – közölte Ratched nővér.

4 hozzászólás
Pati28 P>!

– […] Általában túl nagy dolgokra gondolunk. De néha a legkisebb dolgok is képesek mindent megváltoztatni, és pont akkor, amikor a legkevésbé számítunk erre.

27. oldal

DzsDzs88 IP>!

Az idő nem vár senkire, és csakis azok lelik meg azt, amit keresnek, akik igazak maradnak, és bátran küzdenek.

284.

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis
1 hozzászólás
Pati28 P>!

– Részemről rendben. Én kedvelem magam. Gio azt mondja, nem az alapján kell értékelnünk magunkat, amit mások mondanak ránk, hanem az alapján, amit mi gondolunk magunkról.

116. oldal

Kollár_Betti I>!

– Nekem van ánuszom? – tudakolta Rambo.
– Nincs – felelte Ratched nővér. – De te magad az vagy.

78. oldal

DzsDzs88 IP>!

–… Amúgy az mit csinál? Ég? Viszket?
– Micsoda?
– A lelked – felelte a Kocsis. – Úgy sejtem, ádázul viszketnie kell. – Fintorgott egyet, és folytatta: – Nyavalyás egy valami. Hol van? – Végignézett Vic mellkasán. – A szíved közelében?

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis · Victor 'Vic' Lawson
DzsDzs88 IP>!

– A halál… megvan a haszna az elevenek számára. Abban a pillanatban, hogy megszületsz, elkezdesz haldokolni. – Sóhajtott egyet, és hozzátette: – Milyen szép gondolat.
– Szép… – ismételte Vic rosszalló hanghordozással.
– Igenis szép. Csak gondolj bele! A ti életetek véges. Az idő máris csúszik kifelé az ujjaid közül. Ami megteremti benned az érzést, hogy sietned kell. Hogy megtegyél mindent, amit tehetsz. Hogy rendbe hozz dolgokat.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis · Victor 'Vic' Lawson
Kollár_Betti I>!

Az emberek féltek egymástól. És saját maguktól is.

172. oldal

Kollár_Betti I>!

Hazudtam, mert azt gondoltam, így könnyebb lesz neked, de valójában azért csináltam, hogy nekem könnyebb legyen.

DzsDzs88 IP>!

– Nem tudom, hogy javítható-e. Remélem, igen, mert azt hiszem, belezúgtam, és vele akarok élni. Vagy meg akarom ölni? Most így hirtelen nem tudom eldönteni. – Azzal a képernyőjén megjelent „a kapcsolatok bonyolult dolgok” felirat.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ratched nővér

Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

2023-ban a Goodreads Choice Awards „Science Fiction" kategóriájának nyertese.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: T. J. Klune: A bábuk élete

T. J. Klune: A bábuk élete

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka
Marc-Uwe Kling: QualityLand
Tatyjana Tolsztaja: Kssz!
Tatyjana Tolsztaja: A macskány
Andy Weir: A marsi
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
J. D. Robb: Halálos ünnep
John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság
John Scalzi: Állati gonosz