A ​milliomos elme titkai 36 csillagozás

A gazdagság belső játszmájának elsajátítása
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

Adjon ​öt percet, és megmondom, milyen anyagi jövő elé néz! Hogyan? Úgy, hogy meghatározom pénzről és a sikerről alkotott gondolati modelljét! – T. Harv Eker

Elgondolkodott már azon, miért van, hogy némelyek könnyedén vagyonosak lesznek, míg mások egész életüket anyagi küzdelmek közepette élik le? Vajon a képzettségük, az intelligenciájuk, az ügyességük, az időzítés, a munkaszokások, a kapcsolatok, a szerencse, vagy a szakmaválasztás, netán a befektetések teszik a különbséget?

A megdöbbentő válasz: Egyik sem!

Ebből az életeket megváltoztató könyvből az olvasó megtudhatja, miként ismerheti fel és módosíthatja saját pénzről és sikerről alkotott gondolati modelljét úgy, hogy az megnövelje jövedelmét, és anyagilag függetlenné tegye.

„Hatásos, magával ragadó és gyakorlatias könyv az anyagi függetlenségről. Olyan ötletekkel, gondolatokkal, stratégiákkal találkozhatnak benne, amelyek egy életre megváltoztatják gondolkodásunkat és… (tovább)

>!
Bagolyvár, Budapest, 2006
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639447811 · Fordította: Meskó Krisztina

Kedvencelte 11

Most olvassa 9

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ivenn P>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Az egyik kollégám ajánlotta ezt a könyvet még tavaly ősszel, amikor egy csapatépítő után valahogy beszélgetni kezdtünk a sikerről és a pénzszerzés különféle módjairól. A kollégámról azt kell tudni, hogy 26 éves (akárcsak én) és rendkívül ambíciózus: két saját vállalkozása van és akkora a passzív jövedelme, hogy állítása szerint nem is kellene dolgoznia, mert a befektetéseiből befolyó összegből képes lenne megélni – igaz, viszonylag még szerényen. Azonban azt tervezi (teljesen komoly elhatározottsággal), hogy 40 éves korára akkora lesz a felhalmozott vagyona, hogy onnantól fogva egy percet sem kell tovább dolgoznia és teljes kényelemben élhet.
Nos, ezt hallva nemcsak nektek, de nekem is szépen kerekedett a szemem és magamban egy elnyújtott „okéééé”-val néztem a srácra, mint ahogy egy őrültre vagy egy naiv kisgyerekre szokás. Akkor mondta azt nekem, hogy ez a könyv változtatta meg a gondolkodását és a pénzhez való hozzáállását, és hogy mindenképp el kell olvasnom, mert nekem is nagyon tanulságos lesz.

Sok idő eltelt, mire ténylegesen eljutottam ehhez a kötethez, mert őszintén szólva nehezen hittem el a hallottakat és amúgy sem szoktam sűrűn non-fictiont olvasni. Viszont a napokban valahogy kedvem lett hozzá. (Az ltp állami támogatásának eltörlése lehet egy picikét hatással volt a könyvválasztásomra.)
És végül egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam! T. Harv Eker határozottan tud valamit és határozottan gondolatébresztőek a sorai. Lényegében minden a fejben dől el, a pénzhez való hozzáállás és a gazdagsághoz való viszonyulásunk is, és abban abszolút egyetértek, hogy mennyit számít a gyerekkori kondicionálás, avagy hogy a szüleidtől és a környezetedtől mit tanultál el kisgyerekként. Ezek olyan mélységű lelki dolgok, amikre magától az ember nem is gondolna, de igenis korlátozhatja azt, hogy valaki tud-e gazdálkodni a pénzével vagy nem. A könyv lényegében az „átkondicionálásról” szól, avagy hogy hogyan szabadulj meg a pénzügyileg káros, negatív, romboló szokásaidtól és kezdd el ténylegesen úgy látni a világot, mint egy milliomos.
És azt kell mondanom, hogy ez egyáltalán nem könnyű. Lényegében, ha elolvasod a könyvet, akkor teljesen tisztán fogod látni azt, hogy miért nem vagy még milliomos, illetve hogy éppen miért vagy abban a pénzügyi helyzetben, amiben. Viszont látni fogod azt az ösvényt is, amin ha elindulsz, akkor esélyed lehet arra, hogy tényleg feltornázd magad a felső tízezerbe. Eker sorait olvasva igazából már egyáltalán nem tartom őrültségnek a kollégám álmát. Azóta is együtt dolgozunk és ő tényleg tudatosan halad a célja felé, és ez számomra nagyon tisztelendő.
Nem mondanám azt, hogy nekem is az a célom, hogy multimilliomos legyek, de igazából ez a könyv nagyon jó volt arra, hogy tudatosabban nézzek a saját pénzügyi helyzetemre és a saját „modellemet” finomítsam, építgessem. Különösen érdekes és hasznos volt a passzív jövedelemről szóló fejezet… Mindenkinek érdemes lenne amúgy minimum egy ilyen könyvet elolvasnia. Elég szégyen, de az iskolában tényleg nem tanulunk semmit a pénzről, mégis erről kéne a legtöbbet tudnunk. Ez volt az első ilyen könyv, amit elolvastam a témában, de biztos nem az utolsó!
(Fél csillagot csak a kissé demagógnak érződő stílus miatt vonok le. Néhány helyen zavaró volt, de az is lehet, hogy pont a berögződött negatív gondolkodás miatt éreztem így.)

40 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Ez egy nagyon okos ember! Ezt a könyvet mindenkinek addig kéne olvasnia, amíg meg nem érti, és el nem kezdi használni. Ez egy nagyon jó könyv, ami segít megértened azt is, amit eddig nem is gondoltad, hogy fontos, és elsiklottál fölötte, hogy igen, pont erre kellett volna jobban figyelned, aztán megérted, hogy figyelned kell mindenre, majd ha már tényleg megértetted, akkor figyelsz MINDENRE.
Ebből a könyvből a középiskolában kellene tanítani, hogy megértsék a csírák, hogy lehet igazán kihajtani,

Aquarius P>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Ez a könyv, egy pénzügyi biblia!
Nem akartam elolvasni, csak kíváncsi voltam: mit zagyvál össze a pénzről, a gazdagságról, és hogy mi köze az elmének ahhoz, hogy milliomos lesz-e valaki, vagy sem. Pár oldal után ismerős dolgokkal találkoztam, és válaszokat kaptam arra, hogy a tágabb környezetemben élők, miért tartanak ott, ahol tartanak. Innentől kezdve már faltam a könyvet. Nem túl mohón, inkább lépésenként, elgondolkodva az olvasottakon.
Nem recept a gazdagságra, de érdekes tényeket tár fel. Rávilágít a rossz- vagy jó, emberi beidegződésekre, amelyek úgy hatnak ránk, hogy észre sem vesszük. Ahhoz, hogy a pénzhez való viszonyunk változzon, először az embernek kell változnia.
Személy szerint sok dologra kaptam magyarázatot; még ha néhol demagógnak is tűnik, figyelembe kell venni, hogy az éveken át belénk rögzült téves gondolkodásmód, nem változtatható meg egy perc alatt. Úgy érzem rendkívül hasznos olvasmány – korhatár- és anyagi javaktól függetlenül.

WildCat>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Nem nagyon tudom eldönteni, hogy ez a könyv spirituális útmutató, önsegítő kézikönyv, vagy az író tanfolyamait ügyesen reklámozó hirdetés. Mert alapvetően mindhárom egyszerre. Megvan itt minden: a gondolkodásmódunk átkondicionálása, átkeretezés, tedd ezt és ezt tanácsok, vonzás törvénye, meg „a világmindenség segít, irányt mutat, támogat, még csodákban is részesít minket, de először el kell köteleznünk magunkat.” Innentől kezdve mindenki maga dönti el, elolvassa-e a könyvet, s megfogadja-e a benne foglaltakat. S erre a könyv is többször fejhívja a figyelmünket: mi magunk vagyunk szerencsénk (vagy szerencsétlenségünk) kovácsa.
A könyv egyvalamit tudatosít minden oldalon, ami minden más spirituális könyvben, sikerkalauzban is megtalálható: a gondolataink, a hozzáállásunk, a mentalitásunk dönti el sikeresek, ebben az esetben gazdagok, leszünk-e. Csak rajtunk múlik.
Alapvetően rettenetesen frusztált a könyv olvasás közben. Mi több, nemcsak frusztrációt, de haragot is keltett bennem. Érdekes ránézni, vajon miért…
Ami igaz, az igaz, sok igazság van ebben a könyvben. Valóban rádöbbent (ha még eddig nem tudtad) a gondolkodási mintáidra, s arra, hogy ezek honnan erednek. Hogy mennyit számít, mit láttál, hallottál, tapasztaltál a pénzzel kapcsolatban gyermekkorodban a szüleidtől. S hogy mindez esetlegesen mennyire kondícionál. Mennyire vagy tudatos – ebben is? A könyv egyre azt hangoztatja, hogy kondícionáljuk át a gondolkodásunkat, gondolkodjunk 'milliomos elmével'. Ez eddig rendben van. De szerintem hiába gondolkozom gazdag emberként, ha nincs a kezemben olyan üzleti, pénzügyi tudás, amivel kamatoztathatom ezt a gondolkodást. Itt is érvényesül azért a 'sült csirke sem repül magától az ember szájába' elv. Ha nem tudod, mit és hogyan tegyél annak érdekében, hogy megsokszorozd és megtartsd a jövedelmed, sokra nem mész azzal, ha azt ismételgeted a tükör előtt, hogy 'milliomos elmével gondolkozom'. Aztán persze meg is mondja, mit kell tenned, hogy megsokszorozd, majd megtartsd a vagyonod: „Hajlandó van napi 16 órát dolgozni? Hajlandó vagy heti 7 napot dolgozni, és feláldozni a legtöbb hétvégédet? A gazdagok hajlandók. Hajlandó vagy lemondani arról, hogy együtt lehess a családoddal, a barátaiddal, és kész vagy lemondani a szórakozásról, a hobbidról? A gazdagok készek erre. Hajlandó vagy minden idődet, energiádat és kezdőtőkédet feláldozni anélkül, hogy garanciád lenne a sikerre? A gazdagok hajlandóak rá.” Oké.
Aztán ez a mondat számomra meg egyenesen rávilágít a lényegre: „Ne akarj mindig úgy cselekedni, ahogyan az szerinted helyes. Miért? Mert éppen ez juttatott oda, ahol most tartasz.” Egyszóval, tiporj el, gyalogolj át mindenen, mindenkin, aki az utadba áll, tedd a dolgod, ami gazdaggá tesz, függetlenül attól, hogy alapjaiban nem tartod helyesnek, hisz épp ez gátolt meg eddig abban, hogy gazdaggá válj. Hááát… Erre mondja a gazdag ember, hogy 'Ez nem személyes, ez üzlet.' Ahha. Oké. Azért ehhez a gondolkodásmódhoz alapos átkondicionálásra lenne szükségem nemcsak nekem, de azt hiszem minden jóérzésű embernek. Éveket töltöttem azzal, hogy jobb emberré kovácsoljam magam. A folyamat örök. De ezek szerint a jobb emberré válás nem (feltétlenül) egyenesen arányos a gazdagsággal. Hmm… Ergo, a frusztráció, ami könyv olvasása okozott.
Az író szerint, ha azt mondom 'A pénz nem fontos', az azt jelenti, hogy le vagyok égve és a csőd szélén állok. Mert aki ezt mondja, annak nincs. A gazdagok tisztában vannak a pénz fontosságával és társadalmunkban elfoglalt helyével. A szegények ezzel szemben értelmetlen összehasonlításokkal igyekszenek igazolni alkalmatlanságukaz a pénzszerzésre (mint pl. 'A pénz nem olyan fontos, mint a szeretet.'. Eker erre azt mondja: „Jóllehet a szeretet élteti a világot, de biztosan nem lehet vele kifizetni egy kórház, egy templom vagy egy otthon felépítését, vagy etetni sem lehet belőle senkit.” Daah. S lám ismét itt a frusztrációm eredete. Egyértelmű, valós kijelentéseket tesz, amivel nem tudsz nem egyetérteni, ugyanakkor valahogy mégis rossz szájízt hagy bennem. Különbséget tesz a jövedelem és a vagyon között. Alapvető fogalmak, amikkel szintén tisztában vagyunk, de valahogy mégis elsikkadunk felette és megint ehy Aha! pillanattal ajándékoz meg. A vonzás törvényét szintén belekeveri ebbe a meggazdagodósdi dologba. Imigyen: ha panaszkodsz, arra koncentrálsz, ami rossz, amire figyelünk, az megnő, ennél fogva többet kapunk a rosszból. Tehát, amikor siránkozunk, valójában a nyomorúságot vonzzuk be az életünkbe. Ahhha. Akkor hogyis van az, hogy hiába gondolkodom 'milliomos elmével', mégse hullanak az ölembe a milliók? Nyilvánvaló, hogy velem és a gondolkodásommal, kondícionálásommal van a baj. Meg azzal, hogy az élet értelme számomra a családdal, szeretteimmel eltöltött idő. Egyértelmű, hogy a büdös életben nem leszek vagyonos. Miközben végig emlékeztet: „a te eddigi módszered juttatott téged a jelenlegi helyzetedbe!” Így. Felkiáltójellel. Hát igen. Megint egy valós és egyértelmű megfigyelés.
Ugyanakkor bíztat arra, hogy veselkedj neki, tedd, amit tennek kell, hogy elérd, amit szeretnél.
A könyvben elhangzottakat gimiben kellene tanítani. Mert soha senki nem tanítja meg nekünk, hogyan viszonyuljunk a pénzhez, hogy legalább pénzügyi alapismeretekkel rendelkezzünk, amit aztán tovább lehet fejleszteni. Ezért szorulunk (pénzügyileg is) arra, amit szüleinktől otthonról magunkkal hozunk.
Az ilyen kijelentésektől, hogy „Azáltal, hogy figyelemmel kísérjük vagyonunk alakulását, figyelünk rá, és ettől megnő.” herótot kaptam. NEM, nem ettől nő meg a vagyon. Nem attól nő meg, hogy nézem a papíron a számokat. Hanem attól, hogy foglalkozom vele, aktívan lépéseket teszek érte, hogy növekedjen. Nem magától, sült csirke módjára lesz nagyobb a vagyonom. A könyv tele van ilyen kijelentésekkel. Képtelen vagyok rájönni, hogy a spirituálisabb oldalról való megközelítést hivatott-e erősíteni, vagy a mentalitásbeli, gondolkozásbeli átkondicionáláshoz nyújt segítséget esetleg egyeseknek, de számomra szemfényvesztő és megtévesztő volt. A könyv egyrészről elhinti a 'sült csirke', bevonzom mentalitást, másrészről meg azt hajtogatja, meg kell tenned, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy gazdag légy. Daaaah. Nyilván.
Sokaknak fog ez a könyv segíteni, rengeteg Aha! pillanattal szembesít, szemed elé löki mindazt, amit valójában már tudsz, csak vagy nem figyeltél oda rá, nem tulajdonítottál neki jelentőséget, nem foglalkoztál vele behatóbban, míg beléd sulykolja a derűlátást, a pozitív gondolkodást, a hozzáállást, bíztat, hogy arra koncentrálj, amid van, ne arra, amid nincs, írj listát a céljaidról és dolgozz ki lépéseket az elérésük érdekében. Mit kell tenned? Tökegyszerű: kötelezd el magad amellett, hogy gazdag leszel. Gondolkodj is így. Képezd magad, járd ki a pénzügyi, üzleti, befektetői stb iskolákat, hogy megtanuld mit hogyan csinálj, dolgozz ott, ahonnan tanulni szeretnél, ellesni úgymond a titkokat. Vállalkozz. Dolgozz teljesítményért, ne az idődet fizessék meg. Értsd és alkalmazd az adócsökkentős lehetőségeket.
Magyarán, emeld fel a segged és tégy magadért. Mondom. Tökegyszerű…

2 hozzászólás
GreenGirl_19>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Kötelező tananyag!!! – már az a fajta, ami valóban ér is valamit és hasznosíthatod az éltedben, plusz rátapad az elmédre, hisz eszméletlen érdekfeszítő.
Elképesztő érzés olvasni ezt a könyvet, átélni a mondanivalóját…mintha fejbevágnának és végre úgy térsz magadhoz, hogy az igazság majd kiveri a szemed. Az IGAZSÁG, ami körbevesz, irányít és amit tenned kell annak érdekében, hogy jobbá váljon az egész életed. Hótziher, hogy el fogom még olvasni és a gyakorlatokat is elvégzem.
Ez a könyv nem is könyv…nem is okulási folyamat…hanem létszükséglet ebben a mai világban meg pláne. :)

SusiDi>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Remek könyv, ha az ember többet akar a sima jólétnél. :-)

Margaréta>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Érdemes elolvasni, de leginkább gyakorolni is a benne leírtakat!

Morgiana>!
T. Harv Eker: A milliomos elme titkai

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Hihetetlenül szószátyár, nekem fárasztó volt már olvasni a végén.
Nagy vállcsapkodás nekem, hogy végigolvastam, igazából már tényleg csak röhögtem a végén, arra jó volt.


Népszerű idézetek

Gunnar >!

„Észrevetted, hogy a panaszkodóknak általában nehéz az életük? Úgy tűnik, minden elromlik körülöttük, ami elromolhat. Azt szokták mondani: "Hogyne panaszkodnék – nézd, milyen szerencsétlen az életem!” Most már, hogy jobban tudod, magyarázd el nekik: „Ez nem így van. Csak azért szerencsétlen az életed, mert panaszkodsz. Fogd be a szád… és ne gyere közel hozzám!”

62. oldal

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.

Benjamin Franklin

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

A boldogság nem a langyos vízben terem, ahol minduntalan arról álmodozik az ember, mi minden történhetett volna. A boldogság a természetes fejlődés gyümölcse, és annak az eredménye, hogy maximálisan kihasználjuk a lehetőségeinket.

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Aki a sasokkal akar repülni, ne ússzon a kacsákkal!

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Nem elég, hogy a megfelelő helyen legyünk a megfelelő időben. A megfelelő embernek kell lennünk, aki a megfelelő időben a megfelelő helyen van.

Pénzügyi modellünk

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Amíg az ember szilárdan el nem kötelezi magát, addig tétova, kész meggondolni magát, és nincs eredmény. (…) Az elhatározásunk segítő események egész sorát indítja el, váratlan történéseket, találkozásokat, anyagi támogatást hoz: csupa olyasmit, amiről korábban álmodni sem mertünk volna.

(W. H. Murray)

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Ha irigyeljük az emberektől, amijük van, vagy bármilyen formában neheztelünk rájuk miatta, akkor mi sosem kaphatjuk meg azt.

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

A fény szétoszlatja a sötétséget. Ha körös-körül fény van, az embernek nehéz „sötétnek” maradnia.

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Ha az ember nagy pénzhez jut, és belül nincs rá felkészülve, valószínűleg kérész életű lesz a gazdagsága, és elveszíti a vagyonát.

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása

Aquarius P>!

Belső világunk a külvilágot tükrözi vissza. Ha azt hisszük, nem vagyunk elég jók, érvényesítjük ezt a hiedelmet.

T. Harv Eker: A milliomos elme titkai A gazdagság belső játszmájának elsajátítása


Hasonló könyvek címkék alapján

Carmine Gallo: Steve Jobs, az innováció mestere
Virág Miklós – Kristóf Tamás – Fiáth Attila – Varsányi Judit: Pénzügyi elemzés, csődelőrejelzés, válságkezelés
Robert G. Allen: A pénzügyileg kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
David Irwin: A pénzügyek kézben tartása
Becker Pál – Turner Anna – Varsányi Judit – Virág Miklós: Értékalapú stratégiák
Charles Handy: Üres esőkabát
Dobák Miklós: Szervezeti formák és vezetés
Eric Ries: Lean startup
John Kay: Oldalazás
Donald J. Trump – Robert T. Kiyosaki: Midaszi érintés