Volt ​egyszer egy vasút… 2 csillagozás

T. Hámori Ferenc: Volt egyszer egy vasút…

Az Indóház Kiadó képes vasúthistóriájának első kötete a „Volt egyszer egy vasút” a hazai vasúthistória kevésbé közismert, gyakran szórakoztató elemeit is tartalmazó részleteit mutatja be igényesen válogatott ábrázolások és az azokhoz csatolt magyarázó szövegrészek segítségével. Szerzői nem törekedtek teljességre, hiszen a magyar vasút történetének számos eleme már mélyen befészkelte magát a köztudatba; ellenben a „Volt egyszer egy vasút” jobbára archívumok mélyéről származó képanyaga mindennél jobban alátámasztja a XIX. századi toposzt, miszerint a vasút hatása nem egyéb, mint a tér és az idő megsemmisítése. A képes krónika azonban nem torpan meg a múlt század fordulóján, hiszen a fejlődést (és a hanyatlást) egészen napjainkig követi.
A „Volt egyszer egy vasút” egy tervezett sorozat első kötete, amelyet 2010-ben követ a második album.

>!
Indóház, 2009
300 oldal · ISBN: 9789638814517

Most olvassa 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Lasi>!
T. Hámori Ferenc: Volt egyszer egy vasút…

Magasra tette ez a könyv a lécet a többi kép központú album jellegű könyvnek nálam. Jó pár éve meg van már. Egyszer el is kezdtem olvasni, de abba hagytam. Pedig már akkor is nagyon tetszett, és megjegyeztem, hogy nagyon minőségi.

Most újra, illetve leginkább végig olvasva ez csak megerősödött bennem. Minőségi könyv ez minden elemében. Nagyon tetszett, hogy sok érdekesség került bele írásra úgy a fejezetek rövid felvezetőibe, mint a képekhez kommentárul. Jók a magyarázatok, szépek a képek. Így kell ilyen könyvet készíteni! Itt-ott persze az ember szívesen vett volna akár bővebb magyarázatokat is, de ez nyilván nem egy enciklopédia.

Összességében: Ezzel a könyvvel nem csak a vasút múltjába való utazásra váltasz jegyet, hanem az országunkéba is. Igaz, kicsit kötött pályán. :-)


Népszerű idézetek

cassiesdream>!

Kényelem szempontjából a korabeli másodosztály a mai első osztálynak, a harmadosztály pedig a jelenlegi másodosztálynak felelt meg.

79. oldal

cassiesdream>!

Az utasnak a vonatszemélyzet jelölte ki az ülőhelyét. [A] Magányosan utazó hölgyeket a hölgyszakaszban helyezték el.

79. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gábor Péter: Villamos vasutak II.
Colin Garratt: Mozdonyenciklopédia
Gábor Péter: Villamos vasutak III.
Gombos István (szerk.): 50 éves a magyar vasút M44 sorozatú mozdonya
Szécsey István: Ganz-MÁVAG motorvonatok
Zobory István: Vasúttechnikai kézikönyv
Gábor Péter: Villamos vasutak I.
Frang Zoltán: A vasút
Stephanie Turnbull: Vonatok
333 mozdony